Vai mes runasim krieviski?

Reitings 1846
Reģ: 06.03.2011

..nepieciesamais parakstu skaits par likumu grozijumiem krievu valodas labaa ir ticis savakts.. atliekot tikai parbaudit un rikot referendumu:

http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/401394-savac_nepieciesamos_parakstus_par_krievu_valodu

wtf? Kas notiek ? Te bus otra Rusija ?

30.11.2011 20:40 |

Reitings 1867
Reģ: 14.07.2011
*parakstīties
01.12.2011 16:10 |

Reitings 15092
Reģ: 29.01.2009
Kā man ir apriebusies šī ažiotāža! Manuprāt, par to vairāk cepās politiķi nekā vienkāršā tauta.
Un tas, ka līdzīgi procesi notiek vairākās postpadomju valstīs, lieliski parāda, ka tas ir Kremļa pirksts.

Neticu, ka referendumā tiks savākti nepieciešamie paraksti un tāpēc nemaz par to necepos!
01.12.2011 16:13 |

10 gadi
Reitings 2916
Reģ: 27.08.2009
julenok - par ko tu pati domāji, rakstot šo? Tīri intereses pēc, es zinu, ka prokrievisko cilvēku attieksmi tāpat mainīt nav iespējams.
Kā var pieņemt, ka aicinājums mainīt likumdošanu tā, lai valsts finansētu skolas, kurās māca VALSTS valodā, ir provokācija? Nu kā līdz kam tādam var aizdomāties!? Te ir Latvija un drausmīgi ir tas, ka 20 gadus pēc neatkarības atgūšanas vēl kas tāds ir jāatgādina. Latvijā runā latviski, izglītības sistēma tiek veidota latviešu valodā un vienīgā valsts valoda ir latviešu. Tā nav nekāda citu aiztikšana vai "sprādziena" sekmēšana - tā ir norma, absolūti neapspriežama un vitāli svarīga normālai valsts funkcionēšanai. Un manis pēc krievu tautības cilvēki var "rādīt zobus" Krievijā, tās nav manas problēmas. Tad jau te jebkurš cittautietis var sākt "rādīt zobus" un latviešiem tas būs jāpieņem. Mans personīgais viedoklis ir tāds, ka lielākajai daļai krievu tautības cilvēku, kamēr viņi izvēlas dzīvot Latvijā, būtu jāatsakās no savas imperiālistiskās domāšanas - nu negriežas ap jums visa pasaule un katrs Zemes stūris nerunā krieviski.
01.12.2011 16:16 |

Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
Nikolette

Valsts apmaksa izglitību arī no krievu nodokļiem. Un tā, ka krievu šeit dzīvo daudz - summa ir tiešam liela - vajag pielāgoties.

Un vēl, atvainojiet, protams, bet latviešu mācību grāmatas ir pilnīgais sūds (arī jaunas krievu valodas ir pilnīgais sūds - bet par to varam parunāt citā diskusija).

Un nav labu kursu, kur apmācībai latviešu valodā sagatavo ne tikai bērnu, bet arī vecākus (jo es, piemēram, pat zinot latviešu valodu nevarēšu palīdzēt savam bērnam saprast, kā jārisina vienadojums ar diviem nezinamiem; par fiziku un ķīmiju es vispār klusēšu).

Ja valsts varēs nodrošināt gan labu izglitību, gan kursus vecākiem, gan adekvātus (!!!!) skolotājus - es esmu tikai par izglitību latviešu valodā. Jo valodu zināšana nekad nebūs lieka :) Pat ja valodā runa tikai 2 mljn. cilvēku.
01.12.2011 16:20 |

Reitings 1867
Julenok, latvieši Īrijā arī maksā nodokļus un latviešu tur ir daudz, dažās pilsētās pat ļoti daudz. Principā, sanāk, ka latviešiem ir jāpieprasa, lai Īrija nodrošina mācības latviešu valodā?

Nekad neesmu bijusi pret krieviem vai viņu valodu. Krievu valodā runāju brīvi, māku lasīt, rakstīt, man liela daļa klases biedru bija krievi, kuri līdz 9. klasei mācījās krievu skolās un nekādas problēmas nekad nav bijušas. Bet, kad aizvien biežāk uzrodas cilvēki, kuri atļaujas sūtīt uz Īriju ar visu savu valodu, mana tolerance ir zudusi.
01.12.2011 16:28 |

Reitings 2308
so.so
te jau citi cittautieši sāka radīt zobus - un jus to jau pieņēmat, pat par to nedomājot (piemēram ,likums par to, ka ES pilsonis, nodzīvojot šeit trīs mēnešus, var ņēmt līdzdalību pašavaldības vēlēšanās - kāpēc jūs pie ša likuma nepiesienāties?).

Kāpēc jūs baidāties tikai no krieviem?
01.12.2011 16:28 |

Reitings 2308
Nikolette
Kad es pirms 6 gadiem biju mazā Īrijas pilsētā ciemos - tur jau tad bija valsts bērnudārzi ar latviešu grupam un latviešu sākotnējas skolas (arī krievu, laikam - to neatceros).
Un Īrija ir slikts piemērs - tur ir divas valsts valodas: īrijas (sorry, nezinu, ka latviski pareizi būs irlandskij) un angļu. Un skolas viņiem arī ir divvalodīgas. Tā ka viņi ir tolerantākie :)
01.12.2011 16:34 |

Reitings 1402
Reģ: 17.10.2010
Runāt nerunāsim, bet "skaldi un valdi" politika šeit lieliski darbojas.
Man ir jautājums par tām Īrijas izglītības iestādēm - vai latviski mācīties tur var BEZ maksas?
01.12.2011 16:38 |

Reitings 1867
Julenok, īru valoda viņiem ir nacionālā, līdzīgi kā mums latgaliešu. Un to māca bērniem pirmajās klasītēs, pašus pamatus. Maz Īrijā ir cilvēku, kuri runā īru valodā. Un angļu valoda tieši tāpat ir kļuvusi jau par nacionālo. Neviena no tām nav minoritāšu valoda.
Jā, īru izglītības iestādēs ir latviešu grupiņas, gluži vienkārši tāpēc, ka vietējie bērni bieži vien ļoti nemīl iebraucējus. Un tās grupiņas nav ( vismaz nebija ) valsts finansētas.
01.12.2011 16:42 |

Reitings 2308
Nikolette

Nav tā nacionāla, tā ir oficiāla (vari pameklēt Googla vai geogrāfijas atlantos). Un, tīci vai nē, īstie īrieši arī nav nemaz tik priecīgi, ka uz viņime vēl karājas angļu valoda :)

Un, varbūt, tājās pilsētiņas, kur jūs bijāt, tiešam latviesu grupas bija par maksu. Bet mums šājā ziņā bija labākā pašvaldība :)
01.12.2011 20:36 |

Reitings 772
Reģ: 29.01.2009
Zombie, cik Tev pašai ir svarīga latviešu valoda? Piemēram, latviešu valodā teikumi jāsāk ar lielo burtu, ir jāievēro pieturzīmes un neatceros latviešu valodas leksikā tādus vārdus kā "wtf" (Tevis lietotais saīsinājums), arī "Rusija"???
Nemaz nerunāju par to, cik ļoti paši kropļojam savu valodu ikdienā!
Kas attiecas uz tēmu, arī es stipri šaubos par to, ka referendumā tiks savākts vajadzīgais balsu skaits.
02.12.2011 22:48 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits