Labākā pēdējā laika grāmata

19.07.2007, elina_stengrevica

Nesen man uzdeva jautājumu - kura ir mana labākā pēdējā laikā lasītā grāmata. Piegāju pie grāmatplaukta un, kaut arī Jana Martela "Pī dzīvi" lasīju pirms vairāk nekā gada, tomēr izvēlējos to, jo "Pī dzīve" ir pārsteidzošakais, oriģinālākais un neparastākais romāns, ko ir neiespējami aizmirst.

Stāsts ir par jaunu indiešu puisi Piscīnu Patelu (sauktu par Pī), kurš pēc kuģa katastrofas patveras glābšanas laivā kopā ar vēl vienu izglābušos - Bengālijas tīģeri vārdā Ričards Pārkers. 227 dienas viņi divatā mēģina izdzīvot laivā, kur nav gandrīz nekā ēdama. Pārsteidzoši ir ne tikai tas, kā Pī dresē Ričardu Pārkeru, lai viņam parādītu, kurš laivā ir saimnieks, un kā viņi mēģina dabūt iztiku un spēku izdzīvot, bet arī laika gaitā pieķeršanās tīģerim kā vienīgajai būtnei uz pasaules, kura dēļ ir vērts dzīvot. 

Kad Pī atgriežas cilvēkos, izmeklētāji viņa stāstam netic. Tajā ir pārāk daudz šokējošā, tajā ir pārāk maz no tā, ko spējīgs aptvert cilvēka prāts. Un atslēga slēpjas tikai vienā faktā - vai banāni turas virs ūdens; vai tonna banānu var noturēt virs ūdens organgutanu. Ja jā, Pī Patela stāsts ir patiess, ja nē - tas ir pavisam savādāks, un arī šo versiju var izlasīt pašās romāna beigās.

Šī ir pagaidām vienīgā grāmata, kuras lasīšanas gaitā es ķēros pie praktiskām lietām un pārbaudīju, vai banāni turas virs ūdens. Grāmata ir tiešām tā vērta, lai to izlasītu... un lai tās saprašanai peldinātu banānus.

Komentāri [5]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Tev taisnība, essnee - Fuko svārsts, manuprāt, ir labākā Eko grāmata! Pēc tam ilgi nevarēju atjēgties...
24.07.2007 13:09 | saite | Atbildēt

+0
Mana pēdējā labākā grāmata - tā,kas atgrieza mani dzīvē.Man to drusku aizdeva darba kolēģe,tagad gaidu,kad grāmatnīcā to atvedīs tieši man ,Luīze Heija "Izdziedē sevi pats",grāmata tiešām ar spēku.. Ja kādam ir tā,ka nesaprot vairs,ko lai šajā dzīvē iesāk - iesaku..
21.07.2007 22:48 | saite | Atbildēt

+0
Iesaku izlasīt U.Eko "Fuko svārstu." Tā tik ir grāmata! Jau pašā sākumā Eko man pasaka, ka visa mana pasaules uztvere ir pilnīgi garām, visu apgāž, un tad, kad es viņam noticu, viņš pasaka, ka vispār jau man no sākuma bija taisnība! Nez, varbūt ir citādāk, ja tā uztvere no sākuma cilvēkam nav tāda, kā beigās pasaka, bet man bija tik jocīgi... Ka viena grāmata var visu apsviest otrādi un pēc tam pagriezt atpakaļ.
19.07.2007 21:42 | saite | Atbildēt

+0
Jā,man arī ļoti patika!pirms pāris gadiem paņēmu to no bibliotēkas kopā ar vēl čupiņu grāmatām un lasīju to ļoti aizrautīgi.tagad gan biju aizmirsusi par ko ir sižets,bet to ,ka patika,atceros gan :-D
19.07.2007 18:11 | saite | Atbildēt

+0
Oi.. Pī dzīve arī man kaut kādā ziņā mainīja spriedumus un domāšanu par daudzām lietām. Sevišķi grāmatas noslēgums, kur Pī retoriski pajautā skeptiskajiem izmeklētājiem, kura stāsta versija labāk būtu patikusi Dievam.
19.07.2007 15:25 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (2)