Kartupeļu talka

12.09.2007, zane_nikodemusa

Sestdien man sev bija jāatzīst, ka esmu sajūsmā par kartupeļu talkām. Jau agrā rītā es zināju visas dienas scenāriju. Tas vienkārši atkārtojas gadu no gada.

Sākumā, kad pirms desmitiem ieradīšos laukos, no vecmammas un citiem talkas dalībniekiem saņemšu kurzemnieciski dzēlīgas piezīmes par to, vai tik agri no rīta galvaspilsētā ir sastrēgumi, savukārt es pastrīdēšos par to, ka omai jau sen ir jāliekas mierā ar tiem n-tajiem lopiem. Kad sapratīšu, ka runāt tāpat nav vērts un vecmamma, ar savām skaisti zilajām acīm veroties uz savu ābeļdārzu, nopietni teiks, ka nevar noskatīties, kā aizaug viņas lauki, es paņemšu grozus un beidzot došos uz kartupeļu lauku.

Šogad kartupeļu lauks bija miiiilzīgs! Bijām aptuveni 17 lasītāji, kas strādāja kādas sešas stundas. Šoreiz gan viņos biju nedaudz vīlusies, jo trūka kolorītāko tipāžu. Gandrīz visi bija mani radi un neviena paša ciema dzērāja, kuri ierasti kartupeļu talkās pelnīja nākamo pudeli un ēdāmo ziemai, kā arī ar saviem piedzīvojumu stāstiem kartupeļu rakšanu darīja krietni aizraujošāku. Šogad viņu nebija, tāpēc izpalika arī manas "vagara" funkcijas - vecmamma man parasti liek novērot, kā kurš lasa, lai atbilstoši lasītāja ātrumam un centībai viņam piešķirtu kartupeļu maisiņu. Tiesa, pusdienas kartupeļu lauka malā neizpalika.

Sestdien saēdos šprotu maizes un sadzēros šķīstošo kafiju. Tajā laikā pāri mums nerimstoši lidoja zosu un dzērvju kāši, un es pie sevis klusi smaidīju. Šķiet, tieši tad sapratu, ka kartupeļu talkas sāls neslēpjas radinieku nostrādināšanā, bet gan kopā būšanā. Citādi tiekamies tikai bērēs, kā teica kāds no manas dzimtas, laižot pa apli vienu kafijas liķiera glāzīti uz visiem. Un liķieri es dzeru tikai reizi gadā - kartupeļu talkā.

Komentāri [6]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Man katupeļu talkas asociējas ar vecvecmāmiņas ļoooooti garšīgajām mērcēm un BUBERTU!!! (l) Otru tik garšīgu vairs neesmu ēdusi... :-(
19.09.2007 00:35 | saite | Atbildēt

+0
Man laikam ir bērnības trauma, bet es ciest nevaru kartupeļu lāsīšanu, jau kopš mazām dienām atceros to, kā gada lielāko biedu :-/ Vienmēr bija auksts, mitrs un tas šausmīgais nogurums vakarā un visas sāpošās maliņas nākamajā rītā... Brr!
14.09.2007 00:26 | saite | Atbildēt

+0
;-) Eh...ja taa tagad padomaa pietruuxt taadas lietas...mazlietinj...kopsh vairs nedziivoju Latvijaa arii rudens iestaashanos vairs taa ipashi neizjuutu, nav aizlidojosho putnu un nav kartupelju talku :-(
12.09.2007 23:55 | saite | Atbildēt

+0
Aaah, kartupelju talkas burviiba :-P Man sho 6dien taada paredzeeta.. Izraushanaas no pilseetas burzmas.. Ugunskurs lauka malaa, ar mizu cepti kartupelji.. (l)
12.09.2007 18:52 | saite | Atbildēt

+0
Žēl, ka manos laukos vairs nav tādas platības, ka būtu jārīko talka:( Bērnībā gan kartupeļu talka bija īpašs notikums! Daudz radu, daudz kartupeļu, izbraukāšanās ar traktoru, kartupeļu lasīšana, neizbēgamā iegrābšanās kādā puvušā kartupelī un talkas pusdienas, mmm:)
12.09.2007 13:29 | saite | Atbildēt

+0
Romantiski :-) tagad, kad dzīvoju pilsētā, man arī kartupeļu talka ir svēta lieta un īpašs pasākums :-)
12.09.2007 13:18 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits