Braukt uz Angliju vai nē?

23.10.2007, elina_stengrevica

Nesen saņēmu kādas divedsmit gadu vecas lasītājas vēstuli, kurā viņa lūdza padomu, ko darīt. Viņa meklējot darbu, kas saistīts ar cilvēkiem, un apsver domu braukt uz Angliju. Taču viņas puisis iebilstot pret došanos peļņā uz ārzemēm, tāpēc meitene vaicā, vai es nevaru ieteikt darbu Rīgā. Vēl neesmu viņai atbildējusi, un šajā sakarā man ir dažas pārdomas.

20 gadu vecumā, domāju, var izvēlēties strādāt jebko, un tas viss būs pareizā izvēle. Un, jo vairāk tu pamēģināsi, jo vieglāk tev būs izvērtēt, ko tu patiešām vēlēsies dzīvē darīt. Kādu vidi un cilvēkus gribēsi redzēt sev apkārt? Kādas vērtības? Kādu ikdienu? Kādas naudas utt. Šī vecuma priekšrocība ir tā, ka nekur nav jāskrien, nav jāatmaksā kredīti, iespējams, vēl nav ģimenes, tāpēc šo laiku var vairāk veltīt sevis izzināšanai. (Un priekam, protams.) Ja man būtu 20 gadu, es iesaistītos visdažādākajos projektos, iespējams, nevalstiskajās organizācijās, mēģinātu atrast prakses vietu kādā uzņēmumā - izzinātu, kas ir kas un ko es vēlos.

Taču, atbildot uz vēstuli, es noteikti uz vienu gadu brauktu uz Angliju. Apsolītu sev, ka tas ir tikai uz vienu gadu un ar konkrētu mērķi - iemācīties angļu valodu. Strādātu par auklīti vai mājsaimnieci angļu ģimenē un blakus ikdienas darbiem liktu pamatu savai nākotnei - mācītos angļu valodu. Turklāt, manuprāt, izcilākajā tās versijā - ar angļu akcentu. Es droši vien mēģinātu izvairīties no darba starp citiem ārzemniekiem, kaut pirmajā mirklī šķiet, ka tā ir vieglāk. Bet, ja mērķis ir valoda un mazliet naudas, tad meitenei darbs angļu ģimenē, visticamāk, ir atbilstošāks.

Un kā ar puisi? Ja puisis mani mīl, viņš sapratīs, ka es braucu prom, rūpējoties par savu izaugsmi un nākotni. Es taču nevaru to nedarīt tikai tāpēc, ka viņam tas nepatīk! Ne jau viņš dzīvos manu dzīvi, ne jau viņš vēlāk strādās manā vietā. Turklāt viņš var mani apmeklēt cik vien bieži iespējams. Protams, ka tam visam ir viena piebilde - es būtu prom tikai vienu gadu.

Un kā tu domā? Varbūt tev arī bija jāpieņem līdzīgi lēmumi? Man patiesi ir interesanti zināt, ko domā tie, kam tagad ir ap 20 gadiem.

Komentāri [10]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Noteikti vajag ņemt ko dzīve dod!pati nožēloju ka neaizbraucu pēc skolas beigšanas gadu Vācija padzīvot!jo tas viss veido cilvēku ar viņa pieredzi un skatījumu uz dzīvi,bet sēžot tikai dzimtenē visu dzīvi nevar iegūt šo pieredzi ko ārzemēs!Anglijā ir ļoti dārga dzīvošana un dzīve..neesmu tur strādājusi bet kā tūristam tur ir ļoti dārgi..
04.01.2008 01:07 | saite | Atbildēt

+0
Ja man nebūtu, kas palīdz izdzīvot, tad es nestrādātu tādu darbu. Es esmu pietiekami gudra, spējīga un veiksmīga, lai nopelnītu vairāk. Vnk tagad tas nav nepieciešams. Tagad jūs visas mani daļēji uzturat:D Jā, es saņemu stipendiju no valsts, kas sastāv no jūsu nodokļiem:) Jauki, vai ne? :D
26.10.2007 21:42 | saite | Atbildēt

+0
Palasiijos rakstu, komentaarus un teikshu taaa - te ir divas frontes - viena, kas atbalsta un otra, kas nee.
Taisniiba ir abaam puseem... Labi komentaari ir ettendai, tomeer dikti skarbi! Manupraat nebuutu slikti aizbraukt uz kaadu laiku citur padziivot, pastraadaat un ne jau tikai, lai iemaaciitos vai papildinaatu valodu, a vienkaarshi, lai iepaziitu kultuuru, lai saliidzinaatu un noveerteetu visu to, kas mums ir - tepat, muusu dzimtenee! Taa, manupraat ir ljooti laba pieredze...un ir vienlaga, vai taa ir pozitiiva vai negatiiva, bet taaa ir Tava!
Prootams, ka viss kas ir iespeejams tepat Latvijaa, arii es straadaaju, studeeju, atpuushos un tikai pa nakti esmu maajaas, tomeer jaatziist fakts - ka diemzheel politika, ekonomika, soc. labumi - te nav ne tik sakaartooti, kaa citur! A to, kaa mees jebkursh juutamies, tomeer ir atkariigs no mums pashiem...no taa, cik atveerti, pozitiivi un jauki cilveeki mees esam...Cik iisti un vienkaarshi... Ja cilveeks ir labs, arii aarzemees vinju pienjems...
MAns viedoklis ir taads, ja ir sajuuta, ka k-kas ir jaadara, tad ir jaadara, jo taa ir tikai tava dziive un Tava pieredze...
Arii man ir augstaakaa izgliitiiba, diezgan laba alga, bet es tik un taa apsveru iespeeju aizbraukt kaut kur citur uz pusgadu, bet prom, jo liidz shim (lai arii celjoshanas noluukos) man ljooti patika buut citur, un taa sajuuta - atgriezties maajaas ir visforshaakaa! Bez tam, kameer esi jauns, tikmeer jaariksee...var buut paveicas un var sapelniit naudu (normaalaaa darbaa) un tad "atsperties" vai uzsaakt ko te, Latvijaaa. Ar taadaam algaam un cenaam, kas muusu valstii nav viegli dziivot! Dziivee ir biezhi mirklji, kad kaut kas jaapamaina, citaadi kljuust pavisam garlaiciigi, jo tikai drosmiigajam pieder pasaule! LAi viss izdodas! ;-)
26.10.2007 14:54 | saite | Atbildēt

+0
essnee, ja tu saņemtu 100 ls un nebūtu, kas tev palīdz izdzīvot, gan jau tev būtu cits skatījums. Padomā, kā tev patiktu dzīvot Latvijā, ja tev no šiem 100 ls būtu viss sev jānomaksā.. (t)
26.10.2007 13:12 | saite | Atbildēt

+0
man tuuliitaas buus 18, uun es vispaar apsveeru domu doties uz Francijhu- uz gadu- lai papildinaatu savas franchu val.zinashanas un iepaziitu FRancijas kultuuru!! lai papildinaatu savas valodas zinaashana var doties.. tachu, tik un taa- nekur nav tik labi kaa maajaas, iisteniibaa valodu var iemaaciities arii tepat- Latvijaa...
25.10.2007 21:34 | saite | Atbildēt

+0
Es saņemu ap 100, bet man nav vienalga ne kultūra, ne valsts. Man toties ir skats nākotnē! :D Eh, man vienkārši patīk šeit dzīvot. Dzert šņabi Vecrīgā, johaidī - nekādā Īrijā tas nav izdarāms:D
25.10.2007 02:13 | saite | Atbildēt

+0
Šoreiz nepiekritīšu bloga autorei. Pirmkārt, mūsdienās 20 gados jau cilvēkam tiek uzstādītas reālas prasības- tev ir jāstudē, jāstrādā, jādomā par nākotni. Es pati katru vakaru atrgiežos mājās ap 23.00. Bet ko var darīt? Nestudēt, nedomāt par nākotni un 30 gados atjēgties, ka vēl neesi neko paveikusi? Vēl gribēju piebilst, ka mūsdienu apstākļos 20 gadu vecumā ir KAUNS nezināt angļu valodu, nemaz nerunājot par to, ka varētu nezināt to sarunu valodas līmenī. To taču māca skolās- tad jājautā, ko tu esi darījusi skolā, ja tāpēc jābrauc uz Angliju. Arī strādāt par auklīti ir diezgan muļķīga klišeja- kam tas vajadzīgs? Ja esi ar pamatskolas izglītību, tad vēl saprotu. Ja nē, tad meklē sev normālu darbu, atbilstošu savai izglītībai. Mans viedoklis- ja tev ir 20 gadi un tu nezini angļu valodu, ja brauksi ar mērķi iemācīties valodu- neko varenu nesasniegsi- ja tev skolā n-tos gadus mācīja, bet stundās bumbulēji, neko neiemācīsies arī ārzemēs. Ja gribas strādāt savā profesijā- tad tik uz priekšu! Atbalstu aizbraukšanu no Latvijas, Latvijā izglītoti cilvēki atalgojuma ziņā tiek novērtēti 10 reizes zemāk kā normālās valstīs. Pie tam cilvēki, vide -viss, vairums te ir negatīva. Protams, varbūt, ka dzīvo glaunā mājā, nebraukā ar sabiedrisko un iepērcies tikai pašos dārgākajos veikalos, tu to varbūt nejūti. Taču, ja, piemēram, esi students, kas cīnās par iztikšanu, labā darbā saņemot 250 ls, tev būs vienalga visa kultūra, valsts utt.
24.10.2007 13:52 | saite | Atbildēt

+0
Runa jau neiet par kašķīgumu,slinkumu vai neapmierinātību ar dzīvi!Tieši otrādi-esmu jauna,un man patīk šī sajūta,tas,ka ir tik daudz ko vēl mācīties,piedzīvot,uzzināt,sajust!Un jo vairāk jo labāk!
Tāpēc es vienmēr skau "jā" uz šādiem piedāvājumiem,jaunām iespējām!Jo tieši tājā ir dzīves kaifs!Nekad nezini,ka notiks nākamajā brīdī!Esmu jau daudz kur bijusi ārpus Latvijas uz ilgu laiku un, ja būs vēl kāda interesanta iespēja,es izmantošu to!Jo tā ir kolosāla pieredze-un pieredze ir tas,kas veido mani kā cilvēku,personību!(tieši valoda,pieredz,plašāks redzesloks ir tas kas mani saista,ne nauda)
Un,kad tad, ja ne savos 20?
Un ar "manu" valsti šeit nav nekāda sakara,tu vienmēr būsi tas,kas tu esi,neatkarīgi KUR tu atrodies!Jā,un katram ir sava izvēle,kā dzīvot!
nju kaut kā tā!
Starpcitu,kad biju Anglijā vasarā uz trīs mēnešiem,kad radio dzirdēju Prāta Vētru-tās emocijas bija dzudz spilgtākas,dzilākas,nekā esot šeit, :-) -tāpēc vien ir vērts uz ilgu laiku aizbraukt prom,lai ar pavisma citām acīm paskatītos uz to,kas tev ir šeit!
23.10.2007 17:34 | saite | Atbildēt

+0
...gukbīti, gulbīti, kustini kājiņas, vai kā tur Sprīdītī bija. Nav ārzemes nekāda zelta bedre un Laimes lācis arī tur nedzīvo, par piena upēm ķīseļa krastos nemaz nerunājot... Nu nav tajās ārzemēs nekā tāāda. Tie, kas kašķīgi un neapmierināti uz turieni aizbrauca, tikpat kašķīgi atbrauca atpaka - tur mazkvalificēts sezonas darbs, bla, bla, bla...
Ja cilvēki ir slinki un te neko nedara, tad tur arī neko nedarīs un tā braukšana uz ārzemēm ir totāls fufelis.
23.10.2007 14:04 | saite | Atbildēt

+0
Man ir 22. Man nesen piedāvāja veselu rindu ar ārzemju nenormāli gudrajām universitātēm, kurās kādu laiku pastudēt, jo man padodas tas, ko Latvijā īsti nemāca. Katrā ziņā citur tas ir attīstītāks un Latvijai vajag cilvēkus, kas to prot. Es pasūtīju ellē ratā to visu! Man šeit ir ģimene un draugi, mana valsts, mana valoda, mana kultūra, viss. Tagad visam uz gadu strīpu pāri un prom? Paldies, nē. Man svarīgāk ir palikt šitajā mīļumā, kas man ir tagad. Un tad tā pasniedzēja, kas man ieteica braukt uz kādu no tām universitātēm, pateica, ka īstenībā jau es esot pieņēmusi prātīgu lēmumu, kas man tikai nākšot par labu. Lieta tāda, ka to, ko man vajag, es dabūju. Man būšot grūtāk šeit, kur ar karoti mutē neieliek visus tos labumus, bet man esot tāds raksturs, ka es visu apgūšu, arī šeit esot. Tā, lūk:)
23.10.2007 12:40 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits