Tiramisu kūka

29.10.2007, elina_stengrevica

Šai kūkai piemīt vairākas maģiskas īpašības. Tie draugi, kas to nogaršojuši, lūdz ietīt viņiem līdzi vēl mazu gabaliņu. Tie, radinieki, kas to redzējuši, cīnās par pēdējo gabaliņu. Savukārt radnieces, starp kurām ir kulināres ar desmitiem gadu stāžu, raisa sarunas, kas tajā kūkā ir tik īpašs. Tie darba kolēģi, kas to ēduši, saka, ka šī nu gan ir "īstā" Tiramisu un lūdz nosūtīt recepti pa e-pastu. Taču visiem pārējiem varu pateikt, ka šo Tiramisu var pagatavot 40 minūšu laikā, un tā ir tik vienkārša, ka tā pilnīgi mierīgi var būt pirmā kūka, ko tu savā mūžā esi gatavojusi. Tā, kā tas bija man.

Nepieciešams: 5 olas, 2 bundžiņas Mascarpone siera (nopērkams lielveikalos), 140 g cukura, šķipsiņa sāls, berams nesaldināts kakao un rīvēta tumšā, rūgtā šokolāde, 3 paciņas Selgas klasisko cepumu un cepumi Dāmu pirkstiņi (šauri cepumi pirksta garumā),kas arī nopērkami lielveikalos, cepumu nodaļā. (Ja nevari dabūt Dāmu pirkstiņus, liec to pašu Selgu, bet tad varbūt liec mazliet mazāk cukura, lai nav pārāk salds.) Krūzīte ļoti stipras kafijas, kam, ja vēlies, vari pieliet klāt Latvijas melno balzamu.

Vispirms aplej kafiju, lai ievelkas un dziest. Pēc tam vari pieliet klāt balzamu. Sākas kūkas gatavošana. Atdali olas dzltenumus no baltumiem. Dzeltenumus ar mikseri sakul kopā ar cukuru, kamēr masa ir pavisam gaiša, bet nekreņķējies, ja cukurs nav galīgi izkusis. Gan izkusīs pārējā procesā. Tagad šajā gaišdzeltenajā masā iecilā abas bundžas Mascarpones siera. Lēnām izmaisi, lai nav kunkuļu. Atsevišķā traukā ar mikseri sakul olu baltumus ar sāli - kul ilgi, jo putas vajag stingras. Kad gatavs, putas iecilā dzeltenumu, cukura un siera masā. Tikai nemaisi, bet vienkārši iecilā, līdz masa ir kļuvusi vienmērīga.

Kūkas traukā (vismaz 10 cm augstā) apakšējā kārtā liec Selgas cepumus. Virsū - pagatavoto masu, kurai uzkaisi kakao un rīvētu šokolādi. Tagad Dāmu pirkstiņus pamērcē kafijā un balzamā un liec virsū. Noklāj visu laukumu un atkal liec pagatavoto masu, birdini kakao un rīvēto šokolādi. Tagad liec kafijā pamērcētus Selgas cepumus un tā turpini kārtu pēc kārtas, līdz masa beigusies. Jāaprēķina, ka pašā augšā jābūt masai, kurai atkal virsū uzbirdināsi kakao un rīvēto tumšo šokolādi. Tagad liec ledusskapī apmēram 3 stundas nostāvēties. Gatavs.

Lai labi garšo!

Komentāri [9]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Orbītiņ, cilvēku skaits ir neprognozējams, jo katrs, kurš pagaršos, gribēs vēl. Tāpēc droši soli kādiem 6-8 cilvēkiem, bet, ja vairāk, tad tikai pa vienam gabaliņam. @manda, balzams ir mans izdomājums, bet itāliešiem tas noteikti būtu jaunums :) Iespējams, ka oriģinālā ir Amaretto. Bet ar balzamu arī bija ļoti labi. Un paldies par leģendu! Tā noteikti iedvesmo gatavot tiramisu. Sju, jā, praktiski sanāk, ka tās olas ir jēlas. Ja tevi tas biedē - diemžēl Tiramisu ēdājs tu nebūsi.
29.10.2007 23:41 | saite | Atbildēt

+0
Vienmēr esmu gribējusi to pagaršot! :-) Esmu izmēģinājusi šokolādes, konfektes, cepumus utt. ar tiramisu garšu, bet pašu tiramisu nekad vēl neesmu nogaršojusi :( Paldies, Elīn, par recepti! :)
29.10.2007 23:13 | saite | Atbildēt

Nezināms
+0
Aaa, un, protams, tiramisu, kā jau īstu desertu karali apvij leģendas ;) Viena no tām: "Tiramisu pirmsākumi meklējami jau 17.gadsimtā, kad tas skaitījies Toskānas lielhercoga mīļākais ēdiens. Tolaik gan tas saucies par „Hercoga saldo zupu”, kas pats par sevi jau liecina, ka vismaz konsistences ziņā ir jūtamas atšķirības. Taču tad lielhercogs izplatījis vairāk vai mazāk pamatotas runas par šī ēdiena ārkārtīgi labvēlīgo ietekmi uz seksuālajām spējām un tas ātri vien pārdēvēts par tiramisu, kas – ja būtu pilnīgi pareizi uzrakstīts – burtiskā tulkojumā nozīmē „cel mani augšup”. Mūsdienās gan tas ieguvis vēl vienu apzīmējumu, proti, gadījumos, kad pavārs pievienojis tiramisu par daudz vīna, to dēvē par „buttamigiu” jeb „gāz mani gar zemi”."
Prieku gatavot un apetīti ēdājiem!
29.10.2007 21:56 | saite | Atbildēt

Nezināms
+0
Hmm, es kadu laiku dzīvoju Itālijā un kāds draugs (itālis) man mācīja gatavot šo gardumu (njam) Nez, par Selgas cepumiem dzirdu pirmo reizi, bet melnā balzāma vietā gan izmantoju Ameretto, jo šo liķieri pievienojot kafijai, tās aromātu burvīgi papildina mandeļu smarža :)
29.10.2007 21:54 | saite | Atbildēt

+0
vaitad nesanaak jeelas olas eest?
29.10.2007 19:31 | saite | Atbildēt

+0
Uz cik cilvēkiem tas sanāk apmēram?
29.10.2007 19:17 | saite | Atbildēt

+0
Sen jau gribēju pagatavot Tiramisu, beidzot pamēģināšu :-D . Ceru, ka sanāks :-D
29.10.2007 17:59 | saite | Atbildēt

+0
Paldies, Elīna! Jau sen gribēju pagatavot savu mīļāko kūku:)))))
29.10.2007 13:34 | saite | Atbildēt

+0
Ui, sarežģīti.... Es izgāžos pat uz 10reiz vieglākām receptēm:D
29.10.2007 12:45 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits