Es nogalinu tevi, tu - mani

04.01.2008, elina_stengrevica

Man apkārt ir vairāki cilvēki, kuri ar 1.janvāri ir nolēmuši atmest smēķēšanu. Gan tāpēc, ka pārāk dārgi, gan, protams, veselības dēļ. Iet kā nu kuram. Vienam vieglāk, otram grūtāk, bet, tā kā pati savulaik atmetu, tad zinu, ka atmešana var būt pat ļoti mokoša. Toreiz domāju arī par to, kāpēc vispār sāku pīpēt.

Draudzene iemācīja. Biju nelaimīgi iemīlējusies un apziņa, ka pīpējot tīšuprāt daru kaut ko neatļautu (manā ģimenē vecāki nepīpēja un mācīja to nedarīt), bija ļoti spēcīga emocija. Tā bija kā piedzīvojums, tajā varēja atrast prieku, un kaut kādā mērā šis piedzīvojums nomāca mīlas sāpes. Man iepatikās ļoti ātri. Bet es arī visu laiku paturēju prātā, ka ilgi nepīpēšu - audzināšana ņēma virsroku. Domāju, ka tad, kad paliks emocionāli vieglāk, tad arī atmetīšu.

Uz mani ļoti iedarbojās tas, ka mani tuvākie cilvēki nesmēķēja, un uzskatīja, ka smēķēšana nav ne stilīga, ne forša un patiesībā ļoti kaitīga.

Un tagad - kāpēc es to stāstu? Aizvakar stāvēju tramvaja pieturā, kurā izlikta Nacionālā teātra repertuāra reklāma. Sākot no 1.janvāra Teātra padome ir pieņēmusi lēmumu, ka teātru informatīvajos materiālos jābūt minētam, kurās izrādēs smēķē. Šo lēmumu pieņēma tāpēc, lai cilvēks pretēji savai gribai netiktu pakļauts cigarešu dūmiem. Ja izrādē smēķē, mierīgi vari turp neiet. Taču es burtiski apstulbu no tā, ka no kādām padsmit izrādēm, kuras var noskatīties Nacionālajā teātrī, astoņās smēķē.

Vai tā nav smēķēšanas popularizēšana? Un priekš kam tas vajadzīgs? Teiksiet, ka tas ir nepieciešams mākslinieciskās izteikšanās līdzeklis? Par to var strīdēties. Es, piemēram, uzskatu, ka ar retiem izņēmumiem tas nav nepieciešams. Drīzāk tas ir kaut kāds meinstrīms teātros, - ideja, ka smēķēšana uz skatuves ir stilīgi un baigi izteiksmīgi. Ai, labi, ko es te cepos, iespējams, ka visiem pārējiem tas patīk.

P.S. Es reiz satiku sievieti, kura stāstīja, ka viņa smēķē un veic dialogu ar savu cigareti: "Mums abām ir vienāda situācija: es nogalinu tevi, tu - mani. Mēs esam kviti." 

Komentāri [9]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
:-/ mana mamma smēkē, neviens cits ģimenē ne! Man tas riebjas, bet jau gadiem nevaru pierunāt atmest, par veselību viņa vispār nepadomā un par manu veselību arī nē, tiešām riebjas!!! (e)
07.01.2008 01:03 | saite | Atbildēt

+0
Arī es smēķēju...vēl...briestu saņemties un atmest :) Iemesli: lieka naudas izmešana vējā, smirdīgi mati, dzelteni zobi, aizsmacis kakls un sabojāta veselība...Pēc pāris gadiem vēlos bērniņu un gribu, lai bērniņš var veidoties veselā organismā...
Par teātri...vajadzētu samazināt smēķēšanu izrāžu laikā. Man arī šķiet, ka tā ir savā ziņā smēķēšanas popularizēšana :( Ja tiek attēlota seksīgi apģērbta sieviete, sarkanām lūpām un garu, tievu cigaeti mutē, kura tiek tik pat jutekliski izsmēķēta, daļai sieviešu, kuras nav pārliecinātas par sevi, savu seksualitāti, tas šķistu veids, kā pievērst vīriešu uzmanību.
Lai arī man ļoti patika mans ik rīta rituāls vasarā: cigarete, balta kafija un jaunākā avīze/žurnāls verandā, tomēr esmu gatava no tā izslēgt cigareti!
05.01.2008 18:48 | saite | Atbildēt

+0
piekrītu zakjis* teiktajam. tas rada noskaņu.
bet kas var patik pašā pīpēšanā? personīgi man patīk pats process. man patīk attaisīt cigarešu paciņu, izvilkt no tās cigareti, to aizdedzināt un tad tā mierīgi un nesteidzoties to izsmēķēt. citkārt tas ir ļoti relaksējoši. tai pat laikā man nepatīk dūmu garša mutē un to smarža/smaka uz rokām, kas paliek pēc cigaretes izsmēķēšanas.
04.01.2008 23:43 | saite | Atbildēt

+0
tas viirietis tagad normaali paardos pa leetaaku kaa veikalaa..un veel nopelniis.. :-D
04.01.2008 23:06 | saite | Atbildēt

+0
Ap Ziemassvētkiem iepirkos lielveikalā, pirms manis viens vīrietis nopirka 20 iepakojumus ar cigaretēm :D Viņam tas izmaksāja ap 200Ls..Pārdevēja vēl pārjautāja, vai tik tiešām viņš vēlās 20 iepakojumus? Viņš pamāja un teica, ka-jā!Kādam laikam pietikšot 8-) ..E\
04.01.2008 20:22 | saite | Atbildēt

+0
Man vienmēr smēķēšana ir licies stulbākais, ko cilvēks par pasākt:/ Kur tur tas prieks? Pēc tam visi staigā apkārt smirdoši, klepojoši un dzelteni.
04.01.2008 19:19 | saite | Atbildēt

+0
Man to visu atkarību no cigaretes nesaprast :-) Nesmēķēju, nekad arī cigareti pat rokās neesmu turējusi. Vienmēr esmu domājusi, ka, ja man reiz sagribēsies, uzpīpēšu! Pagaidām to vēl nav gribējies.
04.01.2008 16:52 | saite | Atbildēt

+0
Dialogs ar cigareti labs! :-D Shobrid ieperku vairuma cigaretes pa veco cenu, par atmeshanu nedomaju, pagaidam nav motivacijas, jo patik pats process...Varbut ar laiku mainishu domas...
Par teatri - uzskatu, ka pusee gadijumu ta ari varbut ir nevajadziga smekjeshanas popularizeshana, bet ir gadijumi, kad tas ir labs izteiksmes lidzeklis, lai paustu kadas emocijas vai raditu attiecigo noskanju, gluzhi tapat ka vina glaze vai vodkas pudele uz skatuves!
04.01.2008 15:40 | saite | Atbildēt

+0
Vakar tieši domāju par to, ka draugu lokā esmu gandrīz vienīgā, kura nesmēķē. Turklāt, ja pagājušā gada laikā divas no manām draudzenēm tomēr saņēmās un atmeta, tad no puišiem neviens (un cik zinu, tad arī negrasās to darīt). Laikam arī tāpēc mani nemaz nešokēja šodienas "Dienā" izlasāmā informācija, ka nu jau smēķē 38% Latvijas iedzīvotāju, tas ir, aptuveni 800 000 cilvēku. Vēl 1994. gadā tie bija 27%.
04.01.2008 14:15 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits