Romāns uz ekrāna

18.01.2008, baiba_gabranova

Nevaru saprast, ko lai turpmāk daru ar romānu ekranizācijām – sevišķi tādu romānu, kuri man ļoti daudz nozīmē.

Pirms nedēļas biju uz filmu Piedošana. Ļoti laba filma – nav pat, kur piesieties (lai gan man ne visai patika Keiras Naitlijas tēlojums), tomēr filmas noskatīšanās izjauca manī to ļoti īpašo, gandrīz fizioloģisko katarses sajūtu, ar kuru vēl ilgi staigāju pa pasauli pēc Iana Makjuena tāda paša nosaukuma romāna izlasīšanas.

Pašlaik kinoteātrī rāda filmu pēc manas teju vai mīļākās grāmatas – Markesa Mīlestība holeras laikos motīviem. Un man ir bail iet to skatīties. Tāpēc, ka Markesa romāns ir tik daudzslāņains, gandrīz maģisks, ka es vienkārši neticu, ka to ir iespējams ietvert reālos vizuālos attēlos. Laikam jau ļaušu, lai šis neticami skaistais stāsts par mūžīgu mīlestību, ko tik meistarīgi uzbūris viens ģeniāls kolumbiešu rakstnieks, paliek dzīvot manā fantāzijā. Negribu sev atņemt tādu dārgumu.

Vai, tavuprāt, eksistē kāda romāna ekranizāciju, kas būtu tikpat izdevusies kā literārais oriģināls? Bet varbūt ir kāda grāmata, par kuru tu esi domājusi – kaut būtu arī tāda filma...?

Komentāri [10]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
jā man arī ir nācies vilties ar grāmatu ekranizācijām jo lasot tu uzbur pavisam citu ainu un varoņus nekā pēctam Holivuda saliek ar saviem krutajiem aktieriem..
28.01.2008 00:44 | saite | Atbildēt

+0
Jā,manuprār,Pride un prejudice(viena no manām mīļākajām grāmatām) romāna ekranizācija varētu būt gandrīz vienā līmenī ar romānu.Bet ne tā ekranizācija,ko nesen rādīja kinoteātros(ar to pašu Keiru Naitliju galvenajā lomā),bet tas angļu seriāls,kas tika uzņemts 1995.gadā,tas bij tiešam labs.
21.01.2008 00:23 | saite | Atbildēt

+0
p.s. i love you
pride and prejudice
un vēl daudzas citas filmas ir vienā līmenī ar grāmatām...vnm jau tā nav, ka sabojā :)
20.01.2008 23:46 | saite | Atbildēt

Nezināms
+0
Nevajag baidīties - katram no mums fantāzija uzbur citas ainas, citas sejas, citas sajūtas. Ieraudzīt to, kā autoru uzrakstītos darbus iztēlojas režisors, nenozīmē atteikties no savas "interpretācijas". Manuprāt grāmatas viennozīmīgi ir labākas, jo tā ir mana interpretācija, bet es nelaižu garām iespēju noskatīties arī ekranizācijas. Bet tikai pareizā kārtībā - sākumā autora darbs - un tad ekranizācija!!!
18.01.2008 19:02 | saite | Atbildēt

+0
Es esmu uz grāmatas vāka. :-P
Un grāmata tiktiešām ir izcila! (l)
18.01.2008 18:33 | saite | Atbildēt

+0
Manā līdzšinējā pieredzē ir tikai vilšanās pēc filmas noskatīšanās, kuras grāmatu es esmu izlasījusi pirms filmas noskatīšānās :(
Tā kā grāmatu, pēc kuras ir sagatvots scēnarijs filmai "Piedošana", nebiju lasījusi, filma man ļoti, ļoti patika :)
MAn šķiet,ka mums ar Baibu ir vienāda gaumes izjūta attiecībā par filmām, jo, lai arī neesmu lasījusi grāmatu, ar nepacietību gaidu brīdi, kad būs iespēja noskatīties "Mīlestība holēras laikos" ;-)
18.01.2008 16:14 | saite | Atbildēt

+0
Es vai nu skatos filmu, vai lasu grāmatu. Tad jau labāk grāmatu... Interesantāk. "Rozes vārdu" gan baudīju abos formātiņos. Filma - nu tā, plus mīnus normāla. Grāmata - fantastiska, burvīga, izcila!
18.01.2008 15:48 | saite | Atbildēt

+0
Protams, ka grāmatas labākas par filmām, jo, kā Shade jau rakstīja, lasot mēs paši iedomājamies kas un kā, bet filmā to visu izdomā režisors, un ne vienmēr lasītāja gaume sakrīt ar režisora gaumi. Otrkārt filmās nereti izlaiž dažādas sižeta lietas vai kādus motīvus sagroza, pieliek klāt vai neiekļauj vispār. Ja skatos filmu pēc grāmatas lasīšanas, nereti jūtos vīlusies.
18.01.2008 14:43 | saite | Atbildēt

+0
Atceros Da Vinči kodu.Grāmatu izlasīju,kad tā tikko bija parādījusies pārdošanā.Patika,pat ļoti!Noskatījos arī filmu.Jāsaka,ka filma nebija slikta,bet bija grūti objektīvi to novērtēt,jo,lasot grāmatu,visus tēlus biju iztēlojusies pavisam savādākus.Filmas nevar būt labākas par grāmatām,jo lasot mēs stāstu vizualizējam pēc sava prāta,turpretī,skatoties filmu,ir jāpieņem kāda cita cilvēka interpretācija par to un tā nekad nebūs tik atbilstoša grāmatai kā sava!
18.01.2008 13:38 | saite | Atbildēt

+0
Grūti vispār iedomāties, kura filma varētu būt labāka kā grāmata. Jo lasot, jau mēs iedomājamies tēlus, situācijas vairāk vai mazāk, bet tā kā mēs paši vēlamies. Tāpēc arī liekas, ka grāmata ir labāk izdevusies, jo vienkārši viss ir pēc savas gaumes. Bet filmā redzi to, kas ir - patīk vai nē. Manuprāt, tāpēc arī bieži vien ir vilšanās pēc filmas noskatīšanās, jo kāds tēls "dzīvē" nav tāds, kā bija iztēlots grāmatā.
18.01.2008 12:44 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (2)