Kādam jābūt studentam

30.01.2008, baiba_gabranova

Nesen viesībās pļāpājot ar kādu augstskolas pasniedzēju, mani ieinteresēja viņa viedoklis par to, kādai būtu jāizskatās maģistrantūras studenta ikdienai. Es nespēju iedomāties, ka kāds Latvijas students spēj atbilst šīm prasībām.

Maģistrantūras studentam pēc Latvijas izglītības likuma (aprēķinot pēc kredītpunktiem) studijām būtu jāvelta 50 stundas nedēļā, respektīvi, 10 stundas dienā, ja pieņemam, ka brīvdienas ir jārezervē atpūtai. Tātad, ja students visu pirmo dienas pusi pavada lekcijās, pēc tam viņam būtu jādodas uz bibliotēku un pāris stundas jāpavada tur. Pēc tam lasīšana un studēšana jāturpina mājās. Vēlu vakarā viņš uz pāris stundām varbūt dodas piestrādāt bārā, bet pēc tam iet mājās un liekas gulēt. Un nākamajā rītā viss sākas no gala.

Protams, arī šis pasniedzējs zina, ka tas ir ideālais scenārijs, pēc kura viņš pats vairākus gadus ir studējis Kembridžā, jo saņēma stipendiju (un tajā dzīves posmā viņam neesot bijis laika izlasīt nevienu uz studijām tieši neattiecināmu grāmatu). Latvijas apstākļos mēs, šādi dzīvojot, ātri vien atdotu galus, jo mums vienkārši nebūtu, ko ēst.

Taču es ļoti labi saprotu arī viņa bažas par straujo izglītības līmeņa krišanos. Vismaz šis pasniedzējs apgalvo, ka mūsu studenti strauji zaudē konkurētspēju ar studentiem citās Eiropas valstīs. Mēs vienkārši izlasām mazāk un zinām mazāk. Arvien biežāk sanāk tā, ka uz augstskolu aizstaigājam kā uz kaut kādiem kursiņiem. Nu kurš, liekot roku uz sirds, var apgalvot, ka līdz ar maģistra grāda iegūšanu ir kļuvis par savas nozares Speciālistu ar lielo burtu? Ja godīgi, es nevaru.

Komentāri [11]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
godīgi sakot, mana ikdiena neko daudz neatšķiras no pasniedzēja aprakstītās. esmu gan tikai pirmajā kursā, bet man tiešām studijas ir pirmajā vietā un es nestudēju tikai papīra dēļ. es vēlos būt speciāliste savā jomā, vēl jo vairāk motivē tas, ka manis izvēlētajā studiju novirzienā šķiet ir visvairāk studējošo. tādēļ jāpūlās vēl vairāk lai nebūtu viens no ntajiem bet būtu speciālists ar lielo burtu.
01.02.2008 21:26 | saite | Atbildēt

Nezināms
+0
Nauda, nauda!! Kur pie velna, lai to dabū, ja visu laiku jāmācās? :-/
01.02.2008 00:42 | saite | Atbildēt

+0
Izglītības līmenis Latvijā, patiešām, krītas, bet ne visiem studentiem ir tā laime dzīvot vecāku aizbildniecībā...Tāpat ir jāmaksā rēķini, jāapģērbjas un jāpaēd, turklāt cenas pieaug, bet algas minimāli, tas viss viennozīmīgi ietekmē arī mācību kvalitāti no studentu puses. Vienmēr esmu uzskatījusi, ka ir jāmācās ar lielu atdevi, bet tā lai varētu dzīvot un pārtikt ne tikai no baltmaizes un kefīra :) Un pieredzei kā tika iepriekš minēts ir būtiska loma, man zināmi daudzi, bez augstākās izglītības ar lielu potenciālu un sasniegumiem biznesā! Es studēju, jo vēlos uzzināt vairāk :) un pašapliecināt sevi kā privātajā dzīvē, tā darbā! :) :)
31.01.2008 01:33 | saite | Atbildēt

+0
Muusu iedziivotaaji atshkjiriibaa no Eiropas iedziivotaajiem ir ar zemu profesionaalisma liimeni..un luuk, tiehsi tas arii padara muus mazaak konkureetspeejiigus saliidzinaajumaa ar citiem Eiropas studentiem..bet nu - es ar saviem Stradinjiem par profesionaalisma liimeni neuztraucos, zinu, ka viss buus shtokos :-)
31.01.2008 00:18 | saite | Atbildēt

+0
Problēma ir tā, ka 90% cilvēku ir tādi, kādus jūs aprakstījāt: strādā, aiziet reizi nedēļā uz lekcijām, nopērk, savelk, uztaisa copy paste un viss. Tāpēc arī vairums cilvēki nesaprot, kā var tikai mācīties. Nu redz, ka var gan. Ir tacu stipendijas un granti. Bakalaura studijaas es absolūti nestradaju, jo man bija kolosala stipendija no Australijas visiem 4 gadiem te Latvijaa. Vareju studet, celot, est, gulet ar mierigu sirdi, un, saku, ka tagad jutu intelektualu atskiribu starp sevi un savu kursabiedru, kas uz 4-5 savilka visu. Ir, cilveki, iespejas Latvijaa. Stipendija nav tikai 8 Ls un studejosaa kredita slogs, tikai par taam (stipendijaam) nerunaa, un arii man konkurenti nav vajadzigi.. Tagad MBA tuvojas, jameklee jaunas iespejas.. :) Lai jauks visiem vakars!
30.01.2008 21:51 | saite | Atbildēt

+0
Nezinu cik tas ir pareizi un ideali..es uzskatu,ka pieredze ir ljoti svariga, jo tikai ar akademiskam zinashanam, kas iegutas no gramatam necik talu nevar tikt..to isto funktieri var iegut tikai ar praksi..
P.S. Un tapat - ja cilveks gribes iemacities kaut ko, tad ari apvienojot ar dabu, iemacisies...bet citi "haljavschiki" ari visu dienu bumbulejot biblenee, neko neapgus..
30.01.2008 18:51 | saite | Atbildēt

+0
piekrītu meitenēm. Latviešiem vnk ir tā pieņemts - kā 18mit tā jājūdzās iekšā darbos. R-Eiropas jaunieši mierīgi dzīvojās, meklē dzīves jēgu līdz pat 30 gadiem. Ideāli ;-)
30.01.2008 18:43 | saite | Atbildēt

+0
Piekrītu raksta autorei!
Tiešam izglītības līmenis Latvijā krītas,un to spriežu pēc savas pieredzes.Strādāju un mācos 2.kursā,sanāk diezgan neapmeklēt lekcijas,un tā kā augstskola ir salīdzinoši brīva atmosfēra,tad pati nevaru sevi piespiest būt uzcītīgākai.Ar katru jauno semestri nozvēros,vairāk veltīt laiku mācībām,jo tās šājā brīdī patiešām ir svarīgākas par darbu un izklaidi,tomēr,zinot to, ka gada beigās visu tā vai tā varēs saraut un nokārtot(kā tas ir iepriekš bijis),sanāk,ka diezgan maz laika veltu mācībām.
Un ar to zaudētāja esmu tikai es.
30.01.2008 16:01 | saite | Atbildēt

+0
Piekrītu meitenēm, ķa tā tiešām vajadzētu būt, bet... gribētu zināt, kā ar LV stipendiju var izdzīvot. Kad es studēju, stipendijas 2001.gadā bijas smieklīgas, 8-12lati. Bakalauros lekcijās ne viens vien sēdēja pusaizmidzis, jo pa naktīm un vakaros strādāja...
Tagad, kad esmu maģistros, arī visi strādā pie tam uz pilnu slodzi, reizēm jau gribētos pusi, bet kas tev to dos, neviens darba devējs negrib ķēpāties. Un ar to pusslodzi arī varētu nodrošināt tās lietas, kas nāk ar praksi. Nezinu, kā es studijas izturētu, ja ne, atzīšos, darba laikā pildu augstskolas mājas darbus. Cik zinu, visi tā dara, jo savādāk vnk nav iespējams izvilkt.
30.01.2008 15:38 | saite | Atbildēt

+0
Bet tas tiešam ir normāli! Tā vajadzētu būt! Un tā tas notiek normālās Eiropas valstīs. Pie mums te tik - tikko stuknulo 18, tikko beidz vidusskolu, uzreiz sāk strādāt, atstājot mācības 2. plānā. Un tad gadās tie brīnumi, ka uz lekcijām 2 reizes nedēļā aiziet. Gada beigās kaut ko savelk, noraksta, nošpiko, pasūta pa nauda darbus utt. Par kādu izglītības kvalitāti var runāt? Ok, varbūt maģistros varētu vēl kādu darbiņu pastrādāt uz pusslodzi, bet bakalauros jau noteikti nē. Es augstskolas laikā nestrādāju, pilnībā sevi veltot mācībām.
30.01.2008 15:20 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits