Vai dzīvot tikai šodienai?

28.02.2008, Anda Bīriņa

Vakarvakarā, braucot no darba uz mājām, lasīju interviju ar Gintu Grūbi (raidījuma "Vakara intervija" vadītājs). Mani pārsteidza raksta daļa, kurā Grūbe diezgan skaidri norādīja uz savu viedokli, ka cilvēkiem ir jādzīvo tikai šodienai. Mazliet aizdomājos par sevi, par apkārtējiem - vai tiešām ir tā, ka lielākā sabiedrības daļa dzīvo pagātnē, nespējot pieņemt un akceptēt sajūtu, ka pagātnei ir jāpaliek pagātnei. Un vai pagātnei tiešām ir jāpaliek tikai pagātnei?

Mēs taču esam viss, kas ar mums noticis. Mēs veidojamies no notikumiem, ko esam piedzīvojuši un mūsu viedokļi, domas rodas no sarunām ar cilvēkiem, kurus esam satikuši. Tad kā pagātnei iespējams palikt tikai pagātnei? Kā saka Grūbe, tā esot liela māksla: dzīvot šobrīd un šodienai. Tāpēc jau visi cilvēki gruzoties, ka domājot, ka vakar bija labāk, nekā ir šodien un ka rīt arī būs labāk, nekā ir šodien. Mani mazliet šokēja viņa doma, ka visbīstamākais, kas ar cilvēku var notikt, ir tas, ka viņš visu dara kaut kādā nākotnes vārdā, kaut kādā ticībā, ka nākotnē būs labāk, būs citādāk.

Nu, kā tad tā? Vai tiešām vispār ir iespējams baudīt tikai mirkli, nemaz nedomājot par to, kā būs rīt? Labi, atzīstos, reizēm esmu piedzīvojusi tādas sajūtas, ka man ir pilnīgi vienalga - man ir labi tā, kā ir un es pat ne ar vienu prāta daļiņu nepadomāju par to, kā būs vēlāk, kad tas viss beigsies. Bet tas jau nebūt nav ilglaicīgs process. Tā ir noticis, bet tie vairāk ir tādi izņēmuma gadījumi. Atklāti sakot, es nemaz neticu, ka vispār ir cilvēki, kuri pastāvīgi un ilgā laika posmā var dzīvot tikai mirklim, nemaz neiedomājoties, kas būs rīt. Jā, liela māksla ir mācēt izbaudīt šodienu, bet, pēc manām domām, vēl lielāka māksla ir mācēt saplānot savu dzīvi un dzīvot tā, lai arī rīt būtu tikpat labi kā ir šodien.

Komentāri [10]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Mana problēma ir tā, ka es pārāk daudz kavējos atmiņās par pagātni, un bieži vien šīs atmiņas, kuras pārcilāju, ir ar negatīvu noskaņu :( Katru reizi, kad atkal uznāk tā domāšana par to, ko tas un tas izdarīja un kā es tad jutos, cenšos sev ieskaidrot, ka nav vērts to visu atkal atcerēties...
Ļoti patika Grūbes doma, ka pagātne, lai paliek pagātnē! Man arī šķiet, ka tā tam ir jābūt un šādā domāšana tikai un vienīgi atvieglotu mūsu dzīvi! :)
Bet par nākotni gan ir jādomā, piemēram, jāveido uzkrājumi nākotnei ;)
01.03.2008 14:41 | saite | Atbildēt

+0
essnee, manuprāt Tu kaut ko pārprati! Ar dzīvošanu šodienai domāts, ka tu darbus izdari šodienā, tagad un tūlīt, nevis atliec uz rītdienu! Tāpēc rēķinus nāksies vien sāks kārtot šajā pašā brīdī :-)
01.03.2008 00:12 | saite | Atbildēt

+0
Arī es vakar lasīju šo interviju, un pirms tam biju pavisam citās domās par Grūbi. Var jau būt, ja viņam būtu bērni, tā nedomātu... Katrā ziņā katrs jau var izvēlēties, kā dzīvot!
29.02.2008 19:01 | saite | Atbildēt

+0
Kaut kādas muļķības. Protams, ka jādzīvo gan pagātnē, gan tagadnē, gan nākotnē! Neticu, ka tas Grūbe nedomā par rītdienu. Kaut vai, atliekot naudu rēķinu nomaksai. Viss, tā jau ir doma par nākotni!
29.02.2008 00:25 | saite | Atbildēt

+0
Šīs filozofijas aizsācēji, ja nemaldos, bija stoiķi senajā Romā. Šī tēma ir aprunāta krustu šķērsu, tā ir atkal kļuvusi aktuāla kopš stoicisma laikiem un, manuprāt, ar dzīvošanu tagadnē nav vis domāta nākotnes plānošanas vai atmiņu albumu krāšanas pelšana, bet gan neraizēšanās un velta laika neizšķiešana žēlojoties par notikušo vai gaidāmo. Tas nozīmē, nevis nogaidīt un žēloties, bet gan iedrīkstēties un rīkoties! Sākt dzīvot! :-) 8-)
29.02.2008 00:11 | saite | Atbildēt

+0
es pilnīgi piekrītu,ka ir bīstami dzīvot tikai rītdienai,jo tas patiešam ir tāds kā fokuss-rītdiena nekad nepienāks un tāpēc ir tik absurdi dzīvot rītdienai!
jo "rītdiena" būs vienmēr, to nekad nevarēs sasniegt,tādēļ,ka šodien ir vakardienas "rītdiena"un ta tas iet bezgalīgi uz priekšu!
tāpēc es nevēlos pēc divdesmi tgadiem attapties,ka visu laiku esmu tikai dzīvojusi priekš rītdienas,bet tas patiešam ir bezjēdzīgi!
Jo ir tikai šis mirklis,vienmēr ir šis mirklis un jācenšās arī dzīvot šobrīd,jo tā "rītdiena" ir tikai ilūzija!
28.02.2008 21:40 | saite | Atbildēt

+0
Es pavisam noteikti nespētu dzīvot mirklim. Mirklis ir pārāk piepildīts ar impulsīvām, neapdomātām rīcībām. Es uzskatu, ka tomēr ir jādzīvo nākotnei. Nevajag visu saplānot tā, lai neatliek vietiņas pat vismazākajai nejaušībai. Bet plānot un rīkoties tā, lai rīt nav jānožēlo. Jā, jānovērtē tas, kas man ir dots šodien. Bet nedrīkst aizmirst, ka arī rīt man kaut kas būs. Un ar to ir jārēķinās. Savādāk jau nevar dzīvot. Un ja cilvēks nedomā nākotnē, nedomā uz priekšu, tad kas gan tur var sanākt. Tā arī dzīvotu savā aliņā un priecātos par to, cik šodien ir labi. Visam, es uzskatu, ka ir jābūt līdzsvarā - jāpaņem no pagātnes sev vajadzīgais, jānovērtē tas, kas ir dots šodien un jādomā par to, kā to visu izmantot rīt.
28.02.2008 20:42 | saite | Atbildēt

+0
raksts labs,liek padomaat..
es biezi ceru, ka riit buus labaak un buus labi un jauki notikumi,ka man veiksies,bet veelaak apzinos ka tikai sapnjoju par riitdienu un ticu..neesmu tad reaaliste..
jaadziivo shodien un jaapriecaajas par to, kas man dots un ko varu,man apkaart ir daudz dazjaadu cilveeku, draugu...arii gribeetu dziivot tikai shodienai un nesatraukties ne par ko,ak, kaut taa vareetu... :-P
28.02.2008 20:23 | saite | Atbildēt

+0
Par to interviju, pateikšu godīgi, izlasot, mazliet vīlos Grūbē, jo man bija cits priekšstats par viņu.
Esmu baigā gaisa grābsle, dzīvoju šodienai. Mani nākotnes plāni vienīgi ir saistīti ar kredītu nomaksas plānošanu. Laikam beidzot vajadzētu sākt domāt kaut ko arī nopietnāk :-D
28.02.2008 15:56 | saite | Atbildēt

+0
:-) Paldies par rakstiņu! :-)
Ļoti patika! :-)
Eh, jā, kā gribētos, lai ir ideālais variants, viss kopā un zināmās devās... :-)
Taču jāatzīst, ka realitāte ir cita - daži pārāk iegrimuši pagātnē, daži šodienā, daži - nākotnē. Par sevi runājot - bieži vien dzīvojos vai nu pa pagātni/šodienu/nākotni, gribētos to visu salikt skaistā ziedu buķetē un kad vajag, apskati, pasmaržo jauko aromātu un dodies tālāk! :-) (l)
28.02.2008 14:34 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!