Pastāvēt par sevi vai nē?

25.03.2008, elina_stengrevica

Es piederu pie cilvēkiem, kuriem patīk sevi analizēt, un meklēt savas rīcības motīvus. Nesen ievēroju kādu interesantu parādību: brīžos, kad mans viedoklis konfliktē ar kāda cita viedokli, es pēkšņi nolemju "mīļā miera labad" piekāpties un līdz ar to nodot savu viedokli. Jo vairāk es par to domāju, jo vairāk man šķiet, ka te kaut kas nav kārtībā.

Protams, ka man, tāpat kā daudziem citiem latviešiem piekāpšanās ir ieaudzināta entajās paaudzēs. Par to, ka piekāpšanās ir tikums, vēsta pat dainas. Un vispār - kur tas redzēts, ka balta tautu meita nāktu klajā ar argumentiem un pastāvētu par savām interesēm. Bet es savā 21.gadsimta sabojātajā domāšanā (un ilga mācību procesa rezultātā) pēkšņi nonāku pie secinājuma, ka šāda izturēšanās nekam neder. Jo tajā brīdī, kad es izlemju nepacīnīties par savām vēlmēm un viedokli, es sevi nododu. Jo atzīstu, ka otra cilvēka viedoklis ir nozīmīgāks (svarīgāks, gudrāks utt.) par manējo, tāpēc es to pieņemu. Sviests.

Cita lieta, ja es nonāku pie kompromisa, vai saprotu, ka esmu kļūdījusies - protams, ka šie procesi ir tikai normāli. Bet vispār pat nemēģināt aizstāvēt savu viedokli " mīļā miera labad" - vienalga, vai tas būtu attiecībās ar mīļoto vai priekšniecību - man liekas, ka nav pareizi. Un kā tu domā? Vai tev ir raksturīgi piekāpties tāpēc, ka slinkums cīnīties; ka tev liekas, ka otram droši vien tāpat taisība, vai citu iemeslu dēļ?

Komentāri [9]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
nu a kaada jeega teereet laiku striidoties tikai par viedokla taisniibu? tjip taada, ka es uzvareeju un mans viedoklis pareizais? mulkibas manuprat, tad tam cilvekam ir kaads komplekss, ka vinjam tik dikti vajag uzvareet kaadaa diskusijaa...
25.03.2008 20:58 | saite | Atbildēt

+0
Malači, meitenes, kas cīnās. Man jau liekas, ka cīnīties ir grūtāk, nekā pacelt ķepiņas un padoties. Un cik daudz var panākt viena par sevi pārliecināta sieviete! :-)
25.03.2008 20:44 | saite | Atbildēt

+0
Nav citu viedokļu - nav problēmu. Man nupat iet uz beigām laiks, kurā mēģināju piekāpties, tā teikt ar visiem pa labam un esmu attapusies, ka esmu pazaudējusi sevi un tas ir daudz sāpīgāk nekā ar kādu strīdēties un pēsties...
25.03.2008 17:37 | saite | Atbildēt

+0
http://www.strannik.de/lovesyntax/24types.htm
25.03.2008 16:48 | saite | Atbildēt

+0
Psihosofijaa to sauc par gribasspeeka truukumu (zemajaa 3. vai 4. pozicijaa). Visi cilveeki nevar but =, kaadam vienmeer jaapiekapjas. Kas tad buus, ja neviens neies uz kompromisiem? 3., 4. un visi paareejie kari..
25.03.2008 16:12 | saite | Atbildēt

+0
Kā kuro reizi. Agrāk es riktīgi strīdējos ar visiem, līdz pierādīju savu taisnību (visinteresantāk, ja arī pretī bija tāds pats cilvēks), bet tagad skatos, vai man tiešām vajag tai diskusijā kaut ko pierādīt. Ja tiešām vajag, tad metos iekšā un uzvaru tai strīdā, bet, ja nevajag, tad atmetu ar roku - lai jau tas cilvēks vārās, kas man no tā? :)
25.03.2008 15:28 | saite | Atbildēt

+0
Hmmm, es tā domāju un domāju, nevaru saprast :-D . Laikam sanāk tā, ka kādreiz piekāps, bet pēdējā laikā vairs ne. Bet vispār esmu miermīlīgas dabas cilvēks, tā kā, ja jūtu, ka var nobriest konflikts vai nesaskaņas, tad vispār savu viedokli neizsaku. Nav jau pareizi, bet "mīļā miera labad" :-D
25.03.2008 14:41 | saite | Atbildēt

+0
Hmmm... īstenībā es arī bieži piekāpjos "mīļā miera labad". Citreiz tāpēc, ka zinu, ka tas cilvēks vienkārši tāds ir, kurš jebkurā gadījumā - vai ir/nav taisnība, pastāvēs uz savu. tas, manuprāt, arī ir sviests. Un, lai mazāk ceptos, piekāpjos. Gudrākam pieder pasaule, vai ne?! ;-)
Citreiz slinkums nostrādā...
Taču ir bijuši tādi izņēmumi :-D ka cīnos par savu viedokli līdz beidzamajam ;-) 8-) :-D
25.03.2008 12:38 | saite | Atbildēt

+0
Man atkal ir tieši pretēji. Vienmēr paužu savu viedokli un savas domas, kas nereti nesakrīt at citu domām, tāpēc vecākiem esmu mūžīgais problēmu bērns. Man vajag pamatojumu itin visā, neko nedaru tikai tāpēc, ka tā vienkāŗši jādara. Allaža pastāvu uz savu viedokli. Man ir jāpieliek lielas pūles, lai diskusijas laikā nenonāktu pie spēcīga konflikta :D Cenšos uzklausīt citus un pieņemt viņu domas, jo esam taču atšķirīgi gan pēc izskata gan rakstura, un vēlmes un viedokļi nevienmēr var sakrist. Manuprāt, jākļūst patstāvīgākiem, nav jāpiekāpjas tikai mīļā miera labad, gudri cilvēki spēj nonākt pie kompromisa bez liekas ķīvēšanās. :-) Man tas vē jāiemācās.
25.03.2008 11:33 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!