Suņu mode

14.04.2008, zane_nikodemusa
Slavenību izraisītās dārgu šķirņu suņu modes dēļ Honkongā katru dienu tiek iemidzināti vairāk nekā 30 negribēti suņi, ziņo Honkongas Nežēlastības pret dzīvniekiem novēršanas sabiedrība. Zeltainā retrīvera, Sibīrijas haskija vai Krievu toiterjera iegāde ir kļuvusi par sekošanu modei, nevis rūpīgi apsvērtu rīcību.

Tā kā pirms kāda laika meklēju sev suni, tad esmu šo un to uzzinājusi arī par situāciju Latvijā. Patiesībā, aizejot jau uz dzīvnieku izstādi Pūkainās dienas Ķīpsalā, daudz kas kļūst skaidrs. Kucēnu pārdošanas placī starp n-tajiem Jorkšīras terjeriem un Īsspalvainajām čiuauām vīd vien daži lielo suņu mazuļi. Īstu mājas sargu šajā izstādē bija nereāli noskatīt. Taču tikai pirms nieka pieciem gadiem aina šajā pašā izstādē bija pavisam citāda.

Šobrīd pavisam bēdīgi klājas tā laika populārākajām šķirnēm: dalmāciešiem, sanbernāriem un kollijiem, kuri atpazīstamību un fanus iemantoja mākslas filmu dēļ. Ja ieskatīsies www.ss.lv, tur šo šķirņu kucēnus gandrīz vairs nepiedāvā, taču uzvaras gājienu svin kāds cits "aktieris"- Džeka Rasela terjers (atceries hiperaktīvo sunīti no filmas Maska?).

Arī Latvijas dzīvnieku patversmēs esot uzskatāmi redzams, kādi suņi kurā brīdī ir modē. Pirms kāda laika mēdza atteikties no cīņu suņiem - rotveileriem, Stafordšīras terjeriem, bulterjeriem, kuri arī bija kļuvuši par prestižu apliecinošiem dzīvniekiem. Izrādījās, ka daudzi netiek galā ar to audzināšanu. Tagad modes dzīvnieka liktenis piemeklējis klēpja sunīšus. Pilns internets ar meiteņu izmisīgiem lūgumiem uzdāvināt vai par lētu naudu pārdot tādu mazu sunīti kā bagātniecei Parisai Hiltonei vai dziedātājai Ellai. Jautājums ir tikai viens, kad viņi parādīsies patversmēs?

Komentāri [7]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
ritzysweety, Tev taisnība, ka nevar visus cilvēkus bāzt vienā maisā, tomēr, manuprāt, ir jāatzīst, ka tāpat kā ar mašīnām, apģērbu, mūziku, arī suņu izvēlē vairums cilvēku seko modei.
18.04.2008 03:40 | saite | Atbildēt

+0
Nu piedodiet es tagad izgazisu savas dusmas,bet nu ko var nemties ap siem suniem.Ja man pashai ir toiterjers,bet nu NEKAD un es nebaidos si varda, es nevaretu vinu atdot prom,jo es biju klat kad vina dzima,es menesi celos 3 nakti lai vinu barotu un vel 3 tadus mazulus,un so vienu es nepatureju modes del,bet ta iemesla pec,ka man patik suni,bet man no viniem ir bail,ta ir fobija,lidz ko ieraugu lielaku suni man sirds stajas un kajas tric,tapec ka esmu sakosta un pedejo reizi pat tiku slimnica.un ka jau te tika minets,vai jus nedomajat ka liela suna tureshana maza dzivokli nav suna mocisana,kur tad lai vins izskrienas?un par to sunu apgerbiem, nu ari-nak man pa ileu pretim un nemitigi "brauc" virsu,kapec moku suni,bet vai cilveki saprot ka sadam mazam sunukam tak ziema ir auksts,kapec cilveki velk drebes un akustuma nestaiga pliki?siem mazajiem suniem nav tik gara splava vai pavilnas kas vinus silda!
Tapec ludzu nevajag bazt visus cilvekus vienaa maisaa...un parstajiet tak reiz nemties,tiesham sak jau palikt kaitinoshi
17.04.2008 14:46 | saite | Atbildēt

+0
man ir krievu toyterjers, un mīļāku un labāku vai citu šķirni es negribētu
dzīvoklī šie mazie sunīši ir ļoti piemēroti
droši jau ka ietekmējos no modes kad pirku viņu, bet nevienā brīdī nenožēloju un mīlu viņu ļoti!
16.04.2008 19:36 | saite | Atbildēt

+0
arī es esmu izvēlējusies mazo šķirņu sunīti-bet ne jau modes dēļ, bet gan vnk tāpēc, ka 2istabu dzīvoklī turēt haskiju vai rotveileru, lai cik ļoti man to arī gribētos, diemžēl nav iespējams. nesaprotu tos cilvēkus, kas dzīvniekus izvēlas modes pēc-tā taču ir dzīva radība, ar sirdi un dvēseli. to pamest vai atdot patversmai untuma dēļ ir gandrīz tāpat, kā pamest bērnu. mans suns, piem, ir ar veselības problēmām-viņš ir rahītisks un kriptorhs. bet tomēr es viņu mīlu ar sirdi un dvēseli un nekas mani nevarētu viņu piespiest atdot vai iemidzināt tikai šo iemeslu dēļ. viņš ir mans līdzgaitnieks, kas savu dzīvi ir ielicis manās rokās un devis pilnīgu uzticību-es esmu atbildīga par to, ko esmu pieradinājusi.
14.04.2008 16:34 | saite | Atbildēt

+0
girbētos iebilst, ka tos kvaukšķīšus jau par suņiem saukt nevar :-D Bet nu taisība ir jau Rozei no Mazā Prinča - tu esi atbilsīgs par to ko tu esi pieradinājus
14.04.2008 15:57 | saite | Atbildēt

+0
Es uzskatu,ka tikai stulbi un nenobriedushi cilveki ta var rikoties...
Pagaidam ari dzivoju dzivokli un tas ir iemesls kadelj negribu mocit dzivnieku (man patik lieli sunji)...Bet mana uztvere dzivniecinjsh ir ka gjimenes loceklis nevis modes lietinja ar ko paspeleties un izmest, kad apnik...Skumji, ka ir cilveki, kas domaa citadak!
14.04.2008 14:36 | saite | Atbildēt

+0
Diemžēl varu tikai piekrist :-( Kas vairs nav modē, tas tiek vienkārši izmests (e) Mani gan šī "suņu mode" nav skārusi, jo ar veselo saprātu saprotu, ka dzīvoklī nevar turēt suni, un man arī nebūtu laika izvest viņu pienācīgās pastaigās.
14.04.2008 14:00 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits