Lilita Zatlere, palieciet mājās!

10.01.2009, elina_stengrevica

Es domāju, ka tiem, kuri dosies uz Doma laukumu 13.janvārī, ir jāzina, kā dēļ viņi tur stāvēs. Vai nu māmiņu algu dēļ, vai valdības veicinātās krīzes dēļ, kā rezultātā tagad daudzi palikuši bez darba, vai protestējot pret Šlesera ielikteņiem un vispār valdības daudzkārtējās amorālas rīcības dēļ. Mani tur stāvēt mudinās pēdējie notikumi un divas manu uzticību zaudējušas kundzes: Demakova un Zatlere.

Pirmkārt: vispārējā taupības režīma apstākļos Demakovas mēģinājums vēl pagūt samaksāt vairāk nekā 6 miljonus par ļoti strīdīgo koncertzāles projektēšanu. Es neuzticos Demakovai tiktāl, ka es neticu, ka šis projekts tiek virzīts tautas interešu labā. Drīzāk - slēpjoties aiz visnotaļ slavējamas idejas par labu koncertzāli, tiks apmierinātas šaura, Demakovai pietuvinātu, cilvēku loka intereses. Galvenokārt, finansiālās.

Otrkārt, svarīgs iemesls, kāpēc mani sauc Doma laukums, ir Lilitas Zatleres uzvedība. Precīzāk, kā viņa tērē nodokļu maksātāju naudu. Viņa nedrīkstēja pieļaut, ka viņas meita bez konkursa organizēšanas tiek pie prezidenta rezidences atjaunošanas un uzlabošans darbiem. Tas, ka viņa to pieļāva, liecina par ļoti vāju izpratni par morāli un ētiku.

Nesen atklātībā nākušais gadījums ar braucienu uz Turkmenistānu, kad prezidenta vizītes organizētāji no Turkmenistānas bija aicinājuši neņemt līdzi Zatlera kundzi, jo tas esot pret šīs valsts tradīcijām, Lilita Zatlere tomēr izcīnīja šo ekskursiju. Kaut arī viņa netika ielūgta uz oficiālo pieņemšanu, bet oficiālajās vakariņās viņa sēdēja pie atsevišķa galda. Šāda sava panākšana par katru cenu liecina par citu kultūru nerespektēšanu un, atvainojiet, arī inteliģences trūkumu.

Masu mediji itin bieži piemin Zatleres augstākās izglītības trūkumu. Jā, arī es uzskatu, ka valsts pirmajai lēdijai ir jābūt ar augstāko izglītību. Tajā pat laikā es zinu daudz cilvēku bez augstākās izglītības, taču kuri ir dziļi inteliģenti, un par to liecina viņu izteikšanās veids, domāšanas veids, rīcība un sirds gudrība, kas tiek likta lietā, lai dzīve būtu labāka gan pašam, gan apkārtējiem. Diemžēl, vismaz līdzšinējā Zatleres rīcība liecina, ka tas nav viņas gadījums. 

Notikums ar Turmenistānu tikai kārtējo reizi apliecina, ka personiskās ambīcijas Zatlerei ir svarīgākas nekā godpilna Latvijas vārda nešana pasaulē. Šī iemesla un arī valsts ekonomiskās situācijas dēļ es uzskatu, ka Zatleres daudzās ekskursijas kopā ar prezidentu ir jāizbeidz. Tas ir pietiekami dārgi, bet atskaites, kāda jēga no Zatleres līdzbraukšanas, nav. Es nesaku, ka viņai nekur nebūtu jābrauc, bet pagaidām viņa braukā pārāk daudz un nevajadzīgi. Tāpēc mans plakāts pie Saeimas vēsta "Lilita, paliec mājās".

Zinot, ka zoodārzā tika izvēlēts mūsu prezidents, es nedomāju, ka Zatlerei klājas viegli.Taču viņai ir visas iespējas labot, kas labojams. Labdarības akcijas, iesaistīšanās labas gribas projektos, patronese labām idejām - Zatlerei ir ļoti daudz jāmācās, ar ko nodarbojas pirmās lēdijas. 

Bet tikmēr, kamēr viņas vīrs būs prezidents, viņai būs kāda grūtība: es, gluži kā viena liela daļa Latvijas iedzīvotāju, nespēju uz viņu raudzīties kā uz pirmo lēdiju. Lai iegūtu godu saukties par valsts pirmo lēdiju, nepietiek ar formālu iecelšanu amatā. Tas ir jāiegūst tautas mīlestības rezultātā, un šaubos, vai ar līdzšinējo Zatleres uzvedību to var iegūt.

Komentāri [36]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
veel jau gribeju atgadinaat, ka par muusu valsts prezidentu (nezinu vai prezidenta sievu , jo neesmu veel skatiijusies/meklejusi) var smieties kaut visa pasaule - youtube.com.. ierakstot Valdis Zatlers (vai latvijas prezidents) ir shadi tadi video... godiigi - man ir kauns!
13.01.2009 02:22 | saite | Atbildēt

+0
nu un ne jau tikai L. Z. ir izshkjeerdeetaaja - viens no otra taalu neatpaliek:D par taam pahsaam somaam, par ekskluziivo matraci.. neatceros ka iepriekshejie prezidenti ko taadu buutu atljaavushies...taapat,kaa rezidences remots tik ljoti nepiecieshams,ka tik turies.. a mosh tad juurmalaa ielu ar beidzot normalu uzliks- lai veciem cilvekiem proteezes no mutes nekriit aaraa? man kaa reiz riit briivs vakars.. :))
13.01.2009 02:15 | saite | Atbildēt

+0
Nu nezz- man Zatlera kundze tīri labi patīk, atstāj pozitīvu iespaidu.
13.01.2009 01:45 | saite | Atbildēt

+0
Nana, ja šajā valstī tā ir pieņemts, tad tas ir jārespektē. Un nesaistīsim tajā visā iekšā sieviešu diskriminēšanu. :-)
12.01.2009 23:04 | saite | Atbildēt

+0
ko ievēlējāt, tas arī ministru krēslus silda. demonstrācijas ir laba lieta, taču par skādi nav arī reizi četros gados aizčammāies uz vēlēšanām...
man prieks par entuziasmu, kas sakurināts, saistībā ar gaidāmo demonstrāciju! kaut gan tās veidotāju pašlabuma meklēšana pat tik no malas cēlā pasākumā ir tik pat amorāla kā aizdošanās līdzi vīram uz valsti, kur tas nav pa tradīcijām. (tagad nesākšu domāt kāpēc šajā valstī diskriminē sievietes un vai tas ir labais tonis, jo jau pailgu laiku dzimumi skaitās vienlīdzīgi.. :-D )
par to interešu konfliktu- nebai pirmo un pēdējo reiz kāds izmanto ģimenes vai citus sakarus. te pat valsts politikā, tāpat arī ārvalstīs. vai tamdēļ tas būtu attaisnojams?- nē.
laciit, ko gan valsts pirmais pāris Tev tā nodarīja pāri?
12.01.2009 01:55 | saite | Atbildēt

+0
man ir bijusi iespeja pabut kopa ar Valsts pirmajam personam,(L.Z un V.Z.) ko varu teikt, ka pilnigi piekritu tam ko raksta Elina!!!! un ka vel!! :-|
11.01.2009 23:55 | saite | Atbildēt

+0
Cik man ļoti ir noriebusies šī sabiedrība, kas pieļauj morāles un ētikas normu noniecināšanu?
Nana, vai tu tiešām nesaproti, ka tas, ka prezidentes meita dabū pasūtījumu, ir interešu konflikts???
Un ja Zatleres kundze ir prezedenta kundze viņai tik pat lielā mērā ir jāievēro visas morāles, ētikas normas!
Arī man kā Latvijas pilsonei ir tās jāievēro pat ja es neesmu prezidenta sieva!
Kāpēc mēs tik ļoti pieveram acis pret dažādiem izņēmuma gadījumiem?
Visiem ir jābūt vieniem likumiem un tie ir jāsāk ievērot!
Mēs pārāk daudz domājam par savu personisko labumu!
Valstiskā līmenī un par sabiedrību kopumā, tās attīstību nedomā neviens!
Ka tikai pavilkt deķīti uz savu pusi, piemēra, priekš kam man maksāt nodokļus, vairāk naudas paliks pašam, taču nodokļu nemaksāšana ietekmē neskaitāmu pakalpojumu kvalitāti utt.
Piekritīšu tām meitenēm, kuras teiks, ka viņām nav vēlēšanās šādai valdībai maksāt nodokļus, jo neredz naudas tās lietderīgu izmantojumu, BET...
...mēs dzīvojam demokrātiskā valstī un mums ir tiesības protestēt nevis sēdēt rokas klēpī salikušiem un pievērt acis uz notiešo apsurdu!!!
Skarbs piemērs - ja kaimiņš sit savu bērnu, tu taču nesēdēsi mierīgi, domādama, ka neiesi jau sūdzēties, sabojāsi attiecības, nez ko par tevi vēl padomās...Cilvēku vienaldzības un neienteresētības dēļ notiek viss šis apsurds valstī!
Manuprāt, šis ir pēdējais brīdis, kad mums ir jāparāda sava attieksme, protams, NEAPDRAUDOT apkārtējo cilvēku dzīvības!
Nez kāpēc mūsu vecāki varēja sadoties rokās Baltijs ceļa laikā, vai arī salā apsargāt Rīgu barikāžu laikā??!!
Nevēlos ticēt, ka sabiedrība ir palikusi tik morāli tizla, nespējīga, slinka un vienaldzīga, kā no malas šķiet!
11.01.2009 23:52 | saite | Atbildēt

+0
"varbūt labāk jāpievēršas
nevis kundzei, kas aizbraukusi ne tādās vakariņās, bet gan kungam, kas ļāvis Saeimai valsti novest līdz finansiālam kraham?"
tādā valstī,kā Latvija, prezidentam gandrīz nav nekādas varas. Visu nosaka premjeri un viņu pakārtotie. Prezidenta pienākumi aprobežojas ar valsts vizitēm un sarkanās lentītes pārgriešanu pasākumos etc.
11.01.2009 15:25 | saite | Atbildēt

+0
Man gan šķiet,ka cilvēkiem tomēr nav īstas skaidrības uz ko viņi tiek aicināti.Gāzt valdību?! Bet vai esat padomājuši par to,ka vietā jau īsti tomēr nav ko likt?! Un tad sāksies vēl lielākas nekārtības un bardaks. Par šo rakstu- nu jā tonis mazliet tāds ne visai, Elīnai kā diezgan publiskai personai vajadzētu tomēr piedomāt ko un kā rakstīt. Bet satura ziņā atbilstošs.Šis ir pirmais Valsts 1.pāris ,kurš manī izraisa neitrāli negatīvu attieksmi.Ja nav kā pienākas, tad labāk nevajag vispār.Var jau pieminēt to,ko VVF sastrādājusi (pēc daudzu latviešu domām), bet valsti viņa prezentēja kā Prezidentei pienākas-ar Godu.
Vai es dotos uz Doma laukumu pat ja būtu Latvijā,nezinu, ja kaut ko dara ir jābūt skaidram mērķim-kādēļ,kas no tā mainīsies, un vai pārmaiņas būs pozitīvas?!Par šo gadījumu es diez vai tā varu teikt. :-/
11.01.2009 00:05 | saite | Atbildēt

+0
pag, vai tad 13.janvārī mītiņš nav lai atlaistu saeimu? Un kāds tam vispār sakars ar Lilitu, kurai jāpaliek mājās?
10.01.2009 23:45 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits