Puķu smarža

17.03.2009, baiba_gabranova

Cik tālu mēs esam attālinājušies no dabas, man kļūst pilnīgi skaidrs ik reizi, kad nāsīs iecērtas kārtējā tīrīšanas līdzekļa "puķu smaržas" izgarojumi. Cilvēki ir gatavi indēt paši sevi, turklāt vēl maksājot par to naudu, lai tualete, virtuve un gulta smaržotu pēc pseidomaijpuķītēm vai pseidorozēm.

Izeju uz balkona. No lejas ar joni augšup brāžas "burvīgs puķu" aromāts. Skaidrs, apakšējā stāva kaimiņienei atkal veļas diena. Paraustu plecus un pie sevis prātoju - kādai jābūt ķīmijas koncentrācijai, lai pēc veļas izmazgāšanas mākslīgo maijpuķīšu smārds izplatītos pa visu ielu.

No rīta atveru sava dzīvokļa durvis un jūtu: kāpņu telpā nesen rosījusies apkopēja, šoreiz viņa izvēlējusies citronu noti (pagājušonedēļ bija kaut kas līdzīgs frēzijām). Es, protams, priecājos, ka kāpņutelpa nesmird pēc hlora kā vecajos laikos, tomēr - kāpēc tai vispār pēc kaut kā ir jāsmaržo?

Ieeju kāda biroja tualetē, un man burtiski aizcērtas elpa - kāds pirms manis ir padomājis, ka nav pieklājīgi atstāt aiz sevis organiskas izcelsmes aromātu, tāpēc bagātīgi izpūtis gaisā fantastisko izgudrojumu, ko sauc par "gaisa atsvaidzinātāju". Ar tropisko puķu smaržu, protams. Es vēlētos, kaut te labāk mazlietiņ ostu pēc tualetes, jo jūtu, kā ķīmisko vielu koncentrācija gaisā ieplūst manās plaušās un pielīp.

Cik labi, ka naidīgajai sadzīves ķīmijai pastāv alternatīva - ar dabas metodēm neaizraujos, bet pērku ekoloģiskos līdzekļus, kas parasti vai nu nesmaržo vispār, vai - tikko jaušami - pēc lavandas. "Jo es esmu tā vērta."

Komentāri [10]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Tās, kuras aktīvi atbalsta veļas mīkstinātājus, grīdas tīrāmos līdzekļus, gaisa atsvaidzinātājus utt., sakot, es (tu, nevis es) dzīvoju vienreiz, smagi maldās!
Jo visi šie līdzekļi, ar kuriem tu baudi dzīvi, tikai saīsina tavas dzīves ilgumu, jo tie ir bīstami tavai veselībai!
Piemēram, gaisa atsvaidzinātāji, izraisa plaušu vēzi...
Tā varētu turpināt par visiem pārējiem, smaržīgajām, "neaizvietojajamām" lietām...
P.S. Tā jau ir mūsu katra izvēle, cik ilgi un kādā kvalitātē vēlamies pavdīt savu atlikušo dzīvi ;)
19.03.2009 02:33 | saite | Atbildēt

+0
mūsdienām ļoti maz līdzekļu ir bez ķīmijas.. tādēļ, ja tualetei ir logi, tad izvēlēšos atvērt logu, nekā elpot kkādu Air Wrik.
18.03.2009 22:11 | saite | Atbildēt

+0
Es arī parasti tīrīšanas līzdekļus izvēlos neitrālākus, nepatīk tā trakoti asā citrona vai rožu smarža...
18.03.2009 20:27 | saite | Atbildēt

+0
Es vienreiz sajutu gaisa atsvaidzinātāju, kurš tiešām smaržoja pēc āboliem, nevis ābolu aromāta. VIENREIZ! :D
sunce, grīdu pilnīgi mierīgi var dabūt tīru bez ķīmijas:)
Vispār viss smaržotu daudz labāk, ja mēsli tiktu aizvākti, nevis izpūsts atsvaidzinātājs.
18.03.2009 19:38 | saite | Atbildēt

+0
Es labāk mazgāju ar to visu smaržīgo ķīmiju, jo zinu, ka tiešām paliks tīrs, un man patīk tas maijpuķīšu piejaukums manai grīdai, ziemā atgādina par vasaru. :-) Un tāpat visur ir ķīmija, tāpēc vienkārši nedomāju par to, tāpat mūsdienās nekas nav nekaitīgs.
18.03.2009 13:58 | saite | Atbildēt

+0
eneil - un ja tualetei nav loga??? Kāpēc man ir jāosta otra izkārnījumu smaka, ja izsmidzinot gaisā gaisa atsvaidzinātāju šī smaka tiek neitralizēta (es nesaku, ka obligāti atsvaidzinātājiem ir jāsmaržo pēc puķēm, ir taču arī tādi, kas ir bez smaržas, bet citas personas izkārnījumu smaku man negribas vilkt iekšā nāsīs...) Tas pats attiecas uz cigarešu dūmiem kāpņu telpās....
Baiba - mūsu dzīvē ir ļoti maz palikušu to lietu, kas ir patiesi dabīgas, arī sadzīves ķīmija bez smaržas nav dabīga, bet diemžēl bez tās mūsu dzīve ir kļuvusi neiedomājama... Arī tas pats svaigais gaiss, kuru es gribētu ielaist pa logu, lai izvēdinātu savu, piemēram, tualeti, nemaz vairs nav tik svaigs, jo to ir piesmirdinājušas dīzeļa izplūdes gāzes no veca kravas automobiļa, kurš stāv pie luksafora krustojumā pie manas mājas... Manis uzdotie jautājumi patiesībā bija retoriski, jo neviens cilvēka ķermenis, arī tīrs, nav pilnīgi bez aromāta. Neiedomājos nevienu, kurš mazgājas tikai ar ūdeni, bet jebkurai dušas želejai vai ziepēm ir kaut kāda sava smarža - cik tā ir dabiska??? Tāpat arī matus neviens nemazgā bez šampūna, tikai ar tīru ūdeni, un šampūni lielākoties ir ar kaut kādu smaržu... Un dažkārt šīs smaržas sajaucas "burvīgā" smaržu kokteilī, ka tādam cilvēkam paejot garām negribēti sašķebinās dūša...
P.S. Esi kādreiz mēģinājusi dabūt super netīru grīdu vienkārši tīru bez jebkādas ķīmijas??? :)
18.03.2009 13:51 | saite | Atbildēt

+0
Atbildot uz sunces intīmo jautājumu: tīrība un smaka, manuprāt, ir pilnīgi atšķirīgas lietas. Arī kvalitatīvs parfīms ir gluži cita tēma, ja tas izceļ cilvēka individualitāti un pievilcību. Manas pārdomas vairāk saistītas ar jautājumu, kāpēc ir jāsmaržo, piemēram, grīdai, ja tā varētu būt vienkārši tīra? Jo lēto saimniecības līdzekļu "smarža", kas pretendē uz ziedu aromāta imitāciju, nu nekādi nešķiet dabīga. Diemžēl ražotāji ir pieradinājuši cilvēkus pie ķīmijas. Par tās ietekmi uz veselību un vidi domāt slinkums.
18.03.2009 13:19 | saite | Atbildēt

+0
Sunce, manuprāt, runa ir par tīrīšana slīdzekļiem un atsvaidzinātājiem.
Šķebinošo sviedru smaku var nomākt ar mazgāšanos un dabiskas izcelsmes dezodorantu no kalnu kristāliem, kas nesmaržo vispār vai tikko jaušami un tiek ar visu galā.
Jau sen man riebjas "citronu aromāta" atsvaidzinātājs un apelsīnu, piparkūku un maijpuķīšu. Tāda mākslīga aromāta dvesma, kas šķebina. Un, kad tas viss sajaucas ar WC esošo organiskas izcelsmes aromātu, smaka tāpat nav īsti patīkama. Tad labāk,lai atver logu un viss ātri izvēdinās.
18.03.2009 13:06 | saite | Atbildēt

+0
Bet man, piemēram, elpa aizcērtas, kad ieeju tualetē pēc kolēģa un pretī dvesmo tik pretīga izkārnījumu smaka, ka man paliek slikta dūša... (e) Šādā gadījumā tomēr labāk izvēlos, lai pretī veltos tropisko puķu smarža... :D
Kāpņu telpa man smaržo pēc cigarešu dūmiem, jo kaimiņi smēķējot aizmirst atvērt logu, lai pavēdinātu, kamēr smēķē, un es būtu tikai laimīga, ja man pretī veltos citronu nots no apkopējas izsmidzinātā gaisa atsvaidzinātāja, citādi pēc iziešanas uz ielas vēl minūtes 20 ap sevi jūtu cigarēšu dūmu smaku un ir sajūta, ka esmu smēķējusi pati... un man tas riebjas...
P.S. Baiba, Tu pati izvēlies labāk smirdēt vai smaržot??? Vai arī šķebinošā sviedru smarža Tev liekas pievilcīga???
18.03.2009 12:53 | saite | Atbildēt

+0
Hmm. Nemaz nebiju par kaut ko tik pierastu aizdomājusies. Bet kā ar apģērba mīkstinātāju smaržu - nederdzās? :-D Īstenībā es neesmu nekāda lielā ķimikāliju atbalstītāja, nedz arī noliedzēja, taču uzskatu, ka mēs dzīvojam vienreiz un kāpēc gan lai viss nesmaržotu skaisti? Man arī pašai patīk labi smaržot, nevis nesmaržot nekā.. Nu bet tas, protams, ir mans subjektīvais viedoklis.
17.03.2009 19:41 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits