Latvieši izkaisīti pa visu pasauli

28.11.2011, Anda Bīriņa

Šodien, pētot Cosmopolitan interneta lapas gada statistiku, teju visa pasaule iekrāsojās zaļā krāsā. Pārsteidzoši, bet ir tikai 55 neatkarīgas valstis, no kurām 2011.gadā nebūtu apmeklēta lapa www.Cosmo.lv (kopš  Dienvidsudāna šī gada 9.jūlijā kļuva par suverēnu valsti, šobrīd pasaulē ir 195 suverēnas valstis, ieskaitot de facto neatkarīgo Taivānu). Kopš 2011.gada 1.janvāra lapa Cosmopolitan.lv lasīta 140 dažādās valstīs. Uzsveru - lasīta, ne tikai aši aplūkota, jo par to liecina lapā pavadītais laiks. Skatoties visā Latvijas Cosmopolitan interneta lapas pastāvēšanas vēsturē, sākot no 2006.gada, dati ir vēl pārsteidzošāki.

Šie mani statistikas atklājumi kārtējo reizi apstiprina vispārzināmu faktu - latvieši ir izkaisīti pa visu pasauli. Vakarvakarā biju aizbraukusi uz savu dzimto pilsētu paciemoties pie bērnības draudzenes, kura jau teju desmit gadus dzīvo ārpus Latvijas. Apsveicu viņu ar neseno bērniņa piedzimšanu, un mēs iegrimām sarunās par dzīvi. Draudzene jau vairākus gadus strādā labā darbā Īrijā, un viņa mani pārsteidza ar diezgan stingru nostāju par to, ka uz dzīvošanu Latvijā viņa vairs netaisās atgriezties nekad. Kā viņa saka, lielākoties cilvēku attieksmes dēļ - labāk, lai ārzemēs viņai smaidot kaut vai tēloti, nekā te, Latvijā, rāda drūmu seju. Daļēji man viņai nācās piekrist - tajās reizēs, kad atbraucu mājup no kāda ceļojuma, attieksmes atšķirības es patiešām pamanu. Bet vai patiesi tas varētu kļūt par galveno iemeslu, kāpēc lai neatgrieztos dzimtenē? Personīgi man tas šķiet ļoti uztraucošs fakts.

cosmo_karte_399

Tieši tāpēc šoreiz vēlējos jautāt tām lasītājām, kas šobrīd nedzīvo Latvijā - vai arī Tu esi plānojusi vairs nekad uz dzīvi te neatgriezties? Ja jā, tad kamdēļ tā?

Komentāri [9]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Dzivoju Francija 7 menesus, jau pirmajas dienas sapratu, kad uz Latviju atpakal nebrauksu. Latvija, ka zeme mani nesaista, bet cilveki, gan saista, skumstu pec saviem draugiem. Nesaku, kad nekad nebrauksu atapakal, bet dzive visadi gadas. Paslaik domaju tuvoko gadu laika atpakal nebraukt, velos vel pabaudit citu valstu kulturas. Ta ir lieliska sajuta dzivot svesa zeme.
21.02.2012 12:40 | saite | Atbildēt

+0
Es ljoti miilu Latviju un noteikti tur kaadreiz atgrieziishos. Iemesls, kaapeec pashlaik tur nedziivoju ir tikai taads, ka esmu paraak kaara uz piedziivojumiem un jaunaam emocijaam, taapeec veelos paceljot pa pasauli, iepaziit jaunas kultuuras un cilveekus, bet ne taapeec, ka man Latvijaa nepatiktu. Un prombuutnes laikaa veel vairaak esmu sapratusi, ka man tuvaaka ir latvieshu atturiigaa un pat nedaudz aukstaa mentalitaate, nekaa taa uzspeeleetaa laipniiba un smaidiishana, aiz kuras nekas labs parasti nesleepjas..
10.12.2011 05:17 | saite | Atbildēt

+0
Dzīvoju projām jau četrus gadus. Atgriezties domāju, bet ne tuvāko desmit gadu laikā, man liekas pasaulei ir tik daudz, ko man piedāvāt, ka būtu muļķīgi palikt tikai vienā vietā, jo ir bail pārkāpt robežas. ja tagad būtu jāatgriežas Latvijā, tad justos kā sprostā, man ir idejas, domas, lidojums, vēlmes, bet sajūta, ko dod man Latvija, ir, ka, ja es neciešu pietiekami un smagi, tad neesmu pelnījusi. Un es tam nepiekrītu, domāju, katram ir jādara tas, ko viņš vēlas un citam tas būs viegls ceļš, bet es, goda vārds, nevaru izturēt, tās cilvēku emocijas,to varētu saukt par skaudību, vai ko, bet neuzskatu, kas tas ir normāli, jo tas jau ir nācijas gēnu līmenī, nebūt apmierinātiem. Sajūta, ka tu nevari būt ''kārtīgs'' latvietis, ja neesi pietiekami cietis un smagi strādājis. Arī mani vecāki velk sev līdzi šādu smagumu,kas brīžam liekas uzpūsts, jo šeit jau nav vieglāk, plus vēl valodas problēmas, kad tu katru dienu nejūties 100% klātienē, jo svešvaloda nekad nebūs kā dzimtā, tāpat ar kultūru, bet šeit man ir ļauts redzēt skaistumu sev apkārt un es drīkstu baudīt. laikam jau jāsaka attieksme ir kāpēc es vēl negribu atpakaļ uz Latviju. Jo šī grūtuma sajūta sevī ievelk, kad visi apkārt tādi, tu sāc just, ka tev jau arī smaga dzīve un sāc visu uzskaitīt, kas iet greizi. šeit nevienu neinteresē cik man viegli vai grūti, es neesmu nekas, bet tas man dod būt tam, kas es vēlos būt. :)
01.12.2011 20:00 | saite | Atbildēt

+0
Dziivoju Vaacija tikai nedaudz vairaak kaa 2 meeneshus, bet jau tagad man ir skaidrs, ka shii ir taa zeme, kuraa gribeetu dziivot, ne Latvija. Man pietruukst vieniigi Latvijaa dziivojoshie vecaaki un draugi..un iespeejams Vecriiga, nekas vairaak. Diemzheel. Varbuut peec vairaakiem gadiem kaut kas mainiisies Latvijaa vai manaa dziivee un es mainiishu savas domas, bet pashlaik it nemaz nedomaaju par atgrieshanos. :-)
01.12.2011 19:48 | saite | Atbildēt

+0
Dzivoju arzemēs nedaudz vairāk kā gadu,atgriezties netaisos. Ciemos protams gribās,gribas satikt ģimeni un draugus,pastaigāt pa vecajām ielām,man ļoti patīk Rīga,man šķiet,ka tā tomēr ir skaista pilsēta,bet...cilvēki! Cilvēki ir tas iemesls kādēļ es nevēlos dzīvot Latvijā! Tas negatīvisms,naidīgums un ļaunums.....nē,man tas nav vajadzīgs! Kaut vai palasot,kas tur šobrīd darās dēļ krievu valodas!! Tāda sajūta,ka cilvēkiem vienkārši nav kur savu žulti likt!!
Taču nav gan tā,ka es aizbraucu tikai tādēļ,man arī patīk dzīvot ārzemēs un kamēr es vēl esmu jauna es gribu paceļot pa dažādām valstīm,mācīties,strādāt,ņemt no dzīves cik varu un es pateicos saviem vecākiemun Dievam,ka man ir dota tāda iespēja :)
01.12.2011 17:26 | saite | Atbildēt

+0
Esmu projam dazus gadus,no sakuma likas,ka nekad neatgriezisos,bet tagad ar vien vairak gribas atgriezties LV,bet liela problema ir tada,ka zinu ,ka LV izdzivot nevaresu un vecakiem uz kakla nevaru uzkarties!Visticamak vel vismaz paris gadus mani LV neredzet,tikai atvalinajumos :-/
30.11.2011 16:55 | saite | Atbildēt

+0
Es dzivoju UK jau 6 gadus. Es par Latviju saku ta- Es milu to zemi,bet es nemilu to valsti. Diemzhel. Ari delj visiem augstak minetajiem faktiem. Lai ari mans virietis loti gribetu atgriezties majas,man ir aizdomas,ka iespejams,vins tur atgriezisies bez manis ;(
30.11.2011 00:30 | saite | Atbildēt

+0
Dzivoju Kalifornija vairak ka 10 gadus.Pedeja laika esmu sapratusi,ka velesanas braukt ciemos ir tikai tapec,ka skumstu pec savejiem (t) !Nebutu man radu,laikam negribetu braukt biezi!Piekritu ieprieksejai komentetajai! (t) Tava draudzene vispar pareizi pateica-ta smaidisana dod tadu labu sajutu-nekad jau nevar zinat ,ka ir isteniba,ka isti cilveks jutas zem si smaida,bet patikami !Latvija reti smaida ari loti bagatie |-) !Liekas -nekas,nekad nebus viniem pietiekosi! :-O Kaut kur dziluma domaju,ka vecumdienas jau gribetu laikam "noenkuroties" savos kapinos-blakus savejiem !Paldies par Cosmo lv lapu!
29.11.2011 01:00 | saite | Atbildēt

+0
esmu prom gandriz divus gadus... visu laiku domaju un cereeju,ka dzivoshu Latvijaa vienu dienu,ka obligaati atgriezishos.. pec peedeejaa brauciena novembrii uz LV,sapratu,ka pashlaik Es tur nevelos dzivot... ljoti depresiivi nomakta sajuuta mani paarnjeema..tukshas ielas,druumums,vieni veci cilveki ielaas... ljoti ljoti skumji palikaas...
28.11.2011 19:09 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!