Man, savukārt, "The Picture of Dorian Gray" nav tuvākais Vailda darbs. Iespējams, tādēļ, ka gaidīju daudz.. Iespējams, tādēļ, ka saskatīju daudz no sevis.. to, ko nemaz nevēlējos redzēt. Tāda tipa ir Balzaka "La Peau de chagrin"... mani tā, šķiet, uzrunāja vairāk.
Bet vispār, pateicoties Carlene, būs jāparlasa abas un jāsalīdzina iegūtais.
No Vailda, manuprāt, labākā, dvēseli ārā raujošākā, aizkustinošākā un.. vienkārši tāda, kuras autora priekšā gribas noliekt galvu un paklanīties.. "De Profundis", jā. Mani vairāk fascinē viņa spēja, viņa domāšanas struktūra, viņa talants... tas ir tik acīmredzams šajā darbā!
Manā skatījumā, grāmatas, kuras noteikti ir jāizslasa un, kuras, manā skatījumā ir tuvu šedevriem, ir:
- Bulgakovs "Meistars un Margarita"
- Remarks "Rietumu frontē bez pārmaiņām"
- Igo "Cilvēks, kas smejas"
- Nīče "Tā runāja Zaratustra"
- Platons "Dialogi"
..un, protams, viss no Vailda! :-D :-P Vismaz "De Profundis", "The Importance of Being Earnest" un jau minētais Dorians Grejs...
Par Latvijas autoru postmodernismu.. jā, atceros, kā skolas laikā tikām iepazīstināti ar sonetiem no līnijām un tamlīdzīgiem inovatīviem brīnumiem, kuriem ir tikai attāls sakars ar to, ko esam pieraduši saukt par literatūru.. Bet tas ir postmodernisms. Es, piemēram, joprojām neesmu izlasījusi Džoisa Ulissu, bet es to noteikti vēlos izdarīt.
Vispār, šķiet, ka man nav tādas grāmatas, kura būtu izrādījusies "nederīga"... kādu laiku biju aizrāvusies ar OSHO, taču jau kādu laiku mani vairs neuzrunā... taču tas nebūt nenozīmē, ka nekad nav uzrunājis. Droši vien varēju iztikt bez "Eat. Pray. Love. " lasīšanas, bet tajā mirklī tās bija emocijas, kurām šī literatūra piestāvēja, tādēļ neieteikšu neko tādu, ko nevajadzētu lasīt. :-P
Pēdējais punkts ļoti sasaucas ar manis iepriekš teikto - katra grāmata, vismaz man, attiecīgajā laikā ir kaut ko devusi. Interesi zināt, vēlmi iegūt, kaisli mācīties... ar azartu un intrigu paša procesa laikā. Es gan esmu dzejas cilvēks, tādēļ varu ieteikt pārlasīt Skujenieku, Elsbergu, Vācieti, Zālīti, Elksni... arī Cvetaeva, Jeseņins, Ahmatova.. Raupa pēdējais krājums ir tik, tik, tik... vietā un laikā precīzi trāpīts!