Bērnu drošība mūsdienās

Reitings 326
Reģ: 22.02.2011

Sveikas. :-)

Lasot diskusiju par piesprādzēšanos, atcerējos un aizdomājos.. Tās, kuras dzimušas 90to gadu sākumā un agrāk noteikti atceras, ka bērnībā mēs mašīnās nesprādzējāmies, sēdējām mammām klēpī priekšējā sēdvietā, pa āru blandījāmies līdz tumsai, peldēties gājām tikai dažus gadus vecāku brāļu/māsu uzraudzībā, ceļu uz skolu mērojām vienas pašas jau ļoti agrā vecumā.

Savukārt, mūsdienās ir pat gadījies redzēt vecākus, kuri savus bērnus burtiski vadā saitītē; ārā, bez vecāku uzraudzības reti kad vairs ieraudzīsi kādu bērnu.

Vai jūs piekrītat, ka mūsdienās bērniem ir mazāk brīvības? Kā rīkojaties tās, kurām pašām ir savi bērni un kāds ir viedoklis tām, kurām vēl nav bērnu?

Gari sanāca, bet vienkārši aizdomājos :-)

17.05.2011 22:56 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Es ari aizdomajos ,cik daudz taisnibas Carmelas sacitaja!Citi laiki,citi berni! |-)
17.05.2011 23:24 |

Reitings 3074
Reģ: 15.01.2010
Otrs ir tas,ka mēs te vairums esam ap 20 un 20+ gadiem.
Kad auga mūsu vecāki,tad viņiem bija pavisam savādāk.Tajos laikos vecākiem iebilst nedrīkstēja.Viss bija stingrāk.Bija jāstrādā,jāpalīdz.Nebija nekādas ballītes vai vazāšanās apkārt. Bija jāmācās ļoti labi un visa audzināšanas bija daudz stingrāka.

Kad mēs ar brāli un māsu runājamies un mammai stāstam,kādas ziepes esam vārijuši,ko mamma nav zinājusi,viņa šokā iepleš acis. Jo viņai pat prātā tādas lietas nebija ienākušas. Viņa pat nezin,ka tā var izdarīt un prātā ienākt.

Līdz ar to,mēs tomēr esam auguši jau drusku brīvāk un citādā sabiedrībā.Esam podus gāzušas un dzīvībai bīstamas lietas darijušas. Tapēc arī mēs tagad varam iedomāties visādas leitas,ko neļaut saviem bērniem,jo pašas esam darijušas,un tik tagad saprotam,cik tas bija bīstami.
Ja meitene visu bērnību nav gājusi ārā ar draugiem,bet tikai mājās sēdējusi un neko nav redzējusi,dzirdējusi,tad viņai audzinot savu bērnu,nebūs tādi piemēri,kur nelaist un no kā vēl sargāt ..
17.05.2011 23:27 |

Reitings 418
Reģ: 29.01.2009
Jā, tā ir, bet tam ir arī savi iemesli. Ir pieaudzis noziedzības līmenis. Nav vairs tik droši kā agrāk. Es saviem bērniem arī neļautu tik daudz, cik pati bērnībā darīju, jo kā jau teicu - laiki ir mainījušies!
17.05.2011 23:33 |

Reitings 3074
Reģ: 15.01.2010
Ja vēl paskatās,tad agrāk jau nebija ko zagt. Tagad katram bērnam ir mobīlais ,kabatas nauda ievērojamāka par 50 santīmiem dienā.

Man vismaz bērnībā nebija ko zagt:D Vienīgais bija atslēga kautkur piekārta un viss. Kāda kabatas nauda,bet tā jau tika no rīta iztērēta saldumos :D
17.05.2011 23:42 |

Reitings 414
Jauka tēma :-)
Man gan pašai bērnu nav taču itin bieži skatos sava māsas mazo ķiparu.
Jāsaka,ka tamdēļ, ka man nebija milzonīgās kontroles un tamdēļ, ka man vecāki uzticējās man bija ļoti skaista bērnība. Ar visādām neatļautām lietām, ko pēc tam sapratu kāpēc neļauj :-D
Man jau liekas,kaliela daļa nežēlības un baiļu mūsu dzīvē tiek ievazāta no tv(filmām, seriāliem, dažadiem raidījumiem). Piemēram, noskatoties raidījumu bez maz vai vienai laukā negribas no mājas iet,kur nu vēl bērnu laist.
Kad es augu mamma labi ja prosta mariju un panorāmu skatījās :-D Un viņai nebija, tādu baiļu kā tagad kad saskatās un lasās visādas baismu lietas TV un internetā.
Bērni arī tagad savādāki,jo bērni vairāk uz mājas dzīvi orientēti tv, telefoni, televizori, dator spēles utt.

18.05.2011 01:14 |

Reitings 414
tas raidījums, pēc kura noskatīšanās negribas kāju spert no mājas laukā ir degpunkts
18.05.2011 01:15 |

Reitings 179
Reģ: 16.11.2009
Jā, mēs ar māsu arī līdz tumsai pa āru. Atceros reiz ar māsu ziemā gājām caur karierām, un man manu māsu vajadzēja izvest cauri, lai mēs neiekristu ūdeņos (neatceros, kāpēc mēs tur vispār bijām). Kad gāju sākumsskolā, pēc klavierspēles stundām viena pati nācu mājās, ārā jau bija tumšs. Bieži vien pie tuvējā dīķa tikām, bet mūs biedēja, ka tur esot ūdensvīrs, kurš raujot iekšā, tāpēc ūdenim nepieskārāmies kaut arī īsti neticējām.
Tā kā dzīvoju laukos, tad mājas apkārtnē bija daudz dzelžu no dažādas lauksaimniecības tehnikas, bet mēs spēlējāmies pa visurieni. Līdām šaurās mucās, grāvja notekā 300m prom no mājām.
Vispār varējām daudz ko, bet bija daudz arī jāpalīdz saimniecības darbos, sākot ar mājas uzkopšanu, trauku mazgāšanu, ravēšanu, govju dzīšanu uz/no lauka, siena/miltu nešana, siena laikā bija obligāti jāpalīdz sienu vākt, kartupeļus lasīt. Bet tagad mani mazākie radinieki knapi traukus nomazgā un laižas prom ja palūdz ko lielāku izdarīt. Šodienas bērni ir daudz nekaunīgāki, bieži vien necienīgi izturas pret pieaugušajiem.
18.05.2011 13:29 |

Reitings 1383
Reģ: 03.10.2010
es tieshi par sho teemu aizvakar runaaju ar savu koleegi :D :D jo saakaam runaat par manu mazo maasu (10 gadi), saliidzinaaju ko vinja dara un ko es dariiju, kad biju siika. Es liidz 10 gadu vecumam dziivojos Pljavniekos un Maskachkaa...atceros, ka es biju iistais IELU beerns! es to vien dariiju, kaa biju aaraa ar beerniem, speelju speeles, loznjaaju pa kanalizaacijaam, pagrabiem, daudzstaavu maaju jumtiem, vecaam strojkaam utt..utt....taa var uzskaitiit un uzksaitii, taadaa zinjaa man bija ljoti kosha beerniiba, jo ir ko atcereeties, TV skatiijos saliidznoshi maz, jo vnk nebija vajadziibas, bija citu ko dariit. Es maaceeju pati ar sevi speeleties, es atradu pilniigi jebkaadas nodarbes, ka tik nebuutu jaaseez rokas kleepii salikusi....man liekas, ka man pat sheit nepietiktu viss portaals, lai uzrakstiit, ko esmu sadariijusi :D Savukaart mana siikaa maasa, maacaas skolaa, iet uz kaut kaadaam muuzikas nodarbiibaam, maajaas skataas daudz TV un seez kompii :-/ un viena speeleet absoluuti nemaak. Kad braucam uz laukiem, vinja tur mirst aiz garlaiciibas :( viena aaraa arii neiet staigaat, jo maate neljauj, plus nemaz jau nav kur iet vairs. Agraak plavniekos bija pljavas, beerzu birzes, avenju birzes, tagad tajaas vietaas ir autostaavvietas un veikali :( nav reaali vairs vietas, kur tiem beerniem staigaat un arii droshiiba ir kaa ir. Fuu...gari sarakstiiju, bet gribeeju teikt to, ka muusdienaas beerni nemaak sevi vairs nodarbinaat taa kaa agraak, jo iespeejas ir ierobezotaakas.
18.05.2011 13:37 |

Reitings 1383
Reģ: 03.10.2010
aaa, nu plus es veel gribeeju piebilst, ka finanses ir daudz daudz daudz ierobezotaakas nekaas tas bija '90ajos gados. Atceros laikus, kad mees uz ielas ar draudzeni atradaam naudu kaut kaadu un ar to naudu mees vareejaam visu dienu braukaaties ar troljukiem :D atceros, kad maksaaja 2 vai 4 santiimi braukshana :D :D :D tad nu mees rinkojaam apkaart pa visu Riigu :D
18.05.2011 13:39 |

Reitings 3022
To moš varētu saukt par globalizāciju - mēs paliekam kā citas valstis - ar noziedzību, urbanizāciju, TV un datoriem utt.

Šodien ar kolēģi runājām par to, ka tagad visiem sīčiem ir mobilie. Kā mēs iztikām? Mācījos laukos un jau mazajās klasēs stopēju uz mājām, jo autobuss bija vēlu.

galvenais mums pašām censties saviem bērniem normālu bērnību nodrošināt. protams, tā kā bija pašām, jau nebūs...
18.05.2011 13:45 |

Reitings 179
Iedomājies mūsdienās, māte iznāk arā, bet mazais pa Rīgu dod vaļā :-D
18.05.2011 13:46 |

Reitings 2279
Jūs nu gan jocīgi spriežat! Kā var salīdzināt laiku, kas bija pirms 15 - 20 gadiem ar mūsdienu laiku? Nez kāpēc prātā nāk veco tantu teiciens - kad mēs augām, tā gan nebija! Tā manuprāt ir katrā paaudzē, jo laiks nestāv uz vietas un katrai paaudzei liekas, ka viņu bērnība/ jaunība, utt. bija labāka, foršāka, savādāka! Un tā jau arī bija! :D Savādāka pilnīgi noteikti! Foršāka - nezinu! Pajautājiet tagad 6 - 7 gadīgam bērnam - vai viņam nav forša bezrūpīga bērnība?! :D
Interesanti, kādas jūs pašas būsiet kā mammas?! :D
18.05.2011 13:49 |

Reitings 179
Es jau esmu mamma, mazo noteikti nepalaidīšu skriet, kur sagribas. Bērni ir pārdroši, tāpēc nākas pabiedēt, lai viena nekur neietu.
Atļauju skatīties multenes Playhause Disney, tur tādas mīlīgākas. Mazajai ik pa laikam palūdzu palīdzēt, padot, tīrīt. Mazā spēlējas laukā, tā lai redzu es vai tētis.
Veikalā parasti nopērkam tikai 1 kārumu, nevis visus, ko grib. Dodam 2 variantus bieži.
18.05.2011 14:27 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits