Algas lielums

10 gadi
Reitings 63
Reģ: 29.01.2009

Palasot iepriekšējo diskusiju, man radās pārdomas par to, vai cilvēkam ar augstāko izglītību ir normāli saņemt 250 Ls par kvalificēta darba veikšanu?

Varbūt padalieties jūs pieredzē, cik jūsu uzņēmumā saņem zemākā līmeņa darbinieks?

Un ja jau viņš saņem tik maz, tad kādas iespējas ir sameklēt kādu papildus darbu - vakaros, brīvdienā? :-|

05.02.2011 20:16 |

Reitings 2226
Reģ: 29.07.2009
sēžu ofisā,pelnu 200 uz rokas,kautgan atbildība ir pietiekami liela-brīžam cepos ka darbinieks ar pamatenes izglītību saņem bezmaz cik es bet ko darīt,apzinos,ka man vēl augt un augt, p.s. manā darba vietā internets ir noziegums,tāka lūdzu ned.... par to ka ofisa darbs ir baigi krutais,saņem piķi un nedar neko,. Katram darbam ir sava melnā puse
05.02.2011 21:26 |

Reitings 1475
Reģ: 05.01.2010
Es pelnu pat mazāk nekā minimālo, lai gan man ir izglītība un pieredze attiecīgajā jomā, bet šo darbu dievinu un līdz pēdējam turēšos. Tā ir mana kaislība! Lai gan pieļauju iespēju vasarā, ko mainīt, jo ilgi jau nevar tā turpināt, diezgan necilvēcīgi.
05.02.2011 21:31 |

Reitings 3379
Es nezinu, cik pelna citi manā darba vietā, jo tā ir konfidenciāla informācija (tā teikts darba līgumā). Zinu tikai savu algu un to, ka daudziem darbiniekiem ir noteikta vienāda stundas likme. Manā uzņēmumā stundas likme tiek palielināta atkarībā no darba stāža. Izglītībai tur nav nozīmes (vidējai jābūt gan), galvenais ir konkrētas valodas zināšanas un apķērība, spēja ātri mācīties. Alga pārbaudes laikā - ap 400.
05.02.2011 22:36 |

Reitings 104
Reģ: 07.02.2009
Meitenes,kuros uznemumos jus stradajat, ka pelnat pāris simtus?es ar gribu :-P
05.02.2011 23:27 |

Reitings 2224
Vispār tā interesanti palasīt, daudzas te bieži raksta, ka pelna 500Ls un uz augšu... Reti ir kāda kas baigi sūdzas, ka nav naudas, vai kkā tā! Visas vienmēr stāsta kā iet uz restorāniem, cik tērē pārtikā, drēbēs, brauc ceļojumos utt...
Bet tad, kad kāda te ieliek tirgu tad bieži nākas nošausmināties, kur var būt tik bezgaumīgas lietas...
Tas pats citām brūk virsū, ka tirgū viss par dārgu!

Es nestrādāju ,bet lielāko tiess cik zinu, tad gandrīz visos uzņēmumos ir kāds darbinieks kas saņem minimālo algu!
05.02.2011 23:54 |

Reitings 1479
Reģ: 07.08.2010
Es saņemu 4 ciparu summiņu. Esmu biezā. 8-) Manā darbā neviens cits nav, ne augstāks par mani, ne zemāks. Es pati sev šefene. Un godīgi, nopelnu tik cik lai samaksātu ārprāta summu par dzīvokli+vēl daži graši atliek.

Tagad atradu lētāku, atlaiks vairāk naudas lupatām.
05.02.2011 23:58 |

Reitings 953
Reģ: 13.02.2010
Cheapendale
Tēmai iedvesmojies no Tallink tēmas? :)
Man liekas, ka problēma ir ne tikai izglītībā, bet vēl divās vietās. Pirmkārt, ka daudzos valsts amatos konkursu tiek rīkoti negodīgi- jau iepriekš tiek atrasts cilvēks, viss sarunāts un tad izsludina konkursu. Tas nekas, ka piesakās pēc visām prasībām labāki pretendenti. Un cilvēkiem no malas visbiežāk piedāvā nākt slikti apmaksātajos darbos, t.i., prasības pret pretendentiem augstas- vismaz maģistra grāds+pieredze, bet alga kā apkopējiem :D
Otrs negodīguma moments- ja labi apmaksātam darbam piesakās vīrietis un sieviete, darbā pieņem vīrieti. Tas, nekas, ka vecis dumjš kā zābaks, bet prioritāte ir vīrieši, jo vīriešiem nav vajadzīgs dekrēta atvaļinājums un arī pie slimiem bērniem tie parasti nesēž. Rezultātā zināmai daļai sieviešu ir visu mūžu jācieš no veču stulbajiem izgājieniem, jo viena izdzīvot ar savu smieklīgi mazo algu nevar. Te pat nav runa par kaut kādu greznu dzīvi, bet par elementāru primāro vajadzību nodrošināšanu- paēšanu, sevis sakopšanu, dzīvesvietas nodrošināšanu. Grozies kā gribi, ar 200-350Ls mēnesī to izdarīt ir neiespējami. Zināmā mērā te pat var saskatīt cilvēktiesību pārkāpumu- cilvēkam jābūt iespējai dzīvot vienam un ja vēlas- audzināt bērnu vienam. Bet reāli Latvijā vairākums sieviešu labākajā gadījumā var uzturēt (knapinoties) tikai pašas sevi.
Un trešais- protams- izglītība. Jā, pie katla un ar lupatu rokā strādāt ir fiziski smagāk, bet tajā darbā ir minimāla atbildība+ lai šo darbu veiktu ir nepieciešama daudz mazāka sagatavotība (izglītības ziņā). Turpretī biroja darbinieku kļūdas lielākoties rada diezgan nopietnus zaudējumus uzņēmumam un ir taču profesijas, kur vispār kļūdīties nedrīkst- tie ir ārsti. Un tāpēc jau ir tas sadalījums pa līmeņiem- jo lielāka atbildība, jo vairāk jāmaksā. Piemēram, ļoti lielas algas maksā inkasācijas darbiniekiem, izglītību tur nekādu sevišķo nevajag, toties, ja kaut kas noiet greizi, šie darbiniekiem jāuzņemas pilna materiālā atbildība-tāpēc neuzmanīgākie pat strādā ar mīnusiem.
Bet nu runāt par šīm problēmām darba tirgū var daudz un gari, bet jebkurā gadījumā nekas no tā nemainīsies.
06.02.2011 03:16 |

Reitings 276
Reģ: 30.03.2010
Lollipop man tavs viedoklis par katliem un lupatām nu gan šķiet smieklīgs atvaino nav lielas atbildības? kā tev šķiet ja cilvēks bezatbildīgi pasniegs bojātu produkciju vai neievēros entās sanitārās normas un saindēsies klienti, tāpat kā sanāk kad nav ievērotas termiskās apstrādes un zināmi gadījumi kad berni pasākumos saslimuši ar salmenolozi? tavuprāt tiešām šajā jomā nav jānes atbildība? es pikrītu ka arī pie dokumentiem ir jabūt uzmanīgiem bet nu salīdzināt ir grūti kamēr nebūsi pamēģinājusi abas jomas nespried kur jābūt lielākai atbildībai un ka apkalpojošā svērā strādā tikai ar zemu līmeni izglītotie... tā nebūt nav tas ir smags darbs kuru var strādat tikai ja patīk un noskaust, ka redz viesmīlis dabūjis baigo algu vel dzeramnaudas nav korekti tamdēļj , ka bieži nesanāk pat pusdienaslaiku paņemt kamēr birojniekiem ar to nav dižas problēmas :-)
06.02.2011 03:49 |

Reitings 324
Reģ: 30.08.2010
Piekrītu Lollipop.
Un jā tiem, kas strādā pie katliem un lupatām NAV lielas atbildības. Protams, var pasniegt vecu ēdienu (bet atvainojos, cik stulbam jābūt cilvēkam, lai nesaprastu, kas ir vecs un sabojājies), bet zaudējums, ko nodara vecs ēdiens tomēr (99,999999999% gadījumu) nav mērojams simtos tūkstošu un miljonos. Vienkārši tā ir. Nu nesaņems nekad trauku mazgātāja, apkopēja vai sētnieks tikpat cik ārsts (ne students, kas piestrādā pa naktīm pa sanitāru), vadošie banku darbinieki utt., jo pirmajiem minētajiem cilvēkiem nav nepieciešama nekāda īpašā kvalifikācija un atbildība ir ļoti maza. Protams, visi par kaut ko atbild, bet ir atsķirība vai ikdienā Tu tiešā veidā darbojies ar cilvēku dzīvībām (ārsti), regulāri pieņem lēmumus par miljoniem vai arī vienkārši ar Fairy mazgā traukus ēdnīcā. Dzīvojiet vien savā ideālajā pasaulē, uzskatot, ka visi saņems daudz.

Tieši par autores tēmu - uzskatu, ka 250LVL cilvēkam ar augstāko izglītību ir pilnīgi OK uzsākot darbu savā jomā, jo akadēmiskajām zināšanām ir lieli robi praktiskajā dzīvē - jebkuram darba devējam šādu svaigo absolventu būs daudz jāapmāca, tāpēc alga ir adekvāta sākumam. Kad ir jau praktiskā pieredze, tad gan šāda alga man būtu daudz par maz.
06.02.2011 13:37 |

Reitings 67
Reģ: 15.12.2010
30 % raksītājas vienkārši zīmules - tipiskas latviees!
06.02.2011 13:45 |

Reitings 1202
Tas ir pilnīgi normāli, ka sētnieks vai apkopējs saņem minimālo algu. Tur taču vispār nekāda izglītība nav nepieciešama! Ja slotu rokās var noturēt, tad var strādāt. Pie tam slodze parasti ir maza, līdz ar to var strādāt vairākās vietās un saņemt nevis minimālo, bet divas, trīs vai četras minimālās. Sētnieki parasti tā arī dara, jo vienu māju viņi apkopj pāris stundās.
06.02.2011 15:50 |

Reitings 2130
Reģ: 29.06.2009
Autore neteica vai uz rokā vai uz papīra (varbūt vēlāk reica, bet es diskusiju nelasīju, nav laika :( ),

Uzskatu, ka ja netto - 250 ls var būt Ok tikai pārbaudes laikam, vai kaut kādam pusgadam, gadam, un tas tikai skatoties uz krīzes situāciju.

Pie mums uzņēmumā, ar augstāko izglītību ofisa darbinieks "kakraz" arī pelna ap 250 ls uz rokām minimums :(
06.02.2011 18:00 |

Reitings 20
Nu tā ir Latvia- šeit algas tiek veidotas pēc blatu, uzņēmuma prestiža un mistikas koeficenta.
Strādāju pārdošamā, bet pilnai slodzei ir 270ls uz rokas, kas ir ok un darbs ir viegls un man ļoti tīk.

Tomēr jāsaka, ka viss atkarigs no uzņemuma. Pati zinu, ka rasētāju algas Rimi un Maximā aršķirās simtos. Latvija ir maza valsts un nav sevišķi daudz lielo uzņēmumu un mazie maksā kā grib.
06.02.2011 18:27 |

Reitings 570
Reģ: 02.03.2010
up!
06.02.2011 18:44 |

Reitings 696
Reģ: 03.11.2010
viesuli kpc up? interesē cik cosmo meitenes saņem? :D
atklāj pats :D
06.02.2011 18:47 |

Reitings 570
Reģ: 02.03.2010
es vispār esmu provinces nabags un plebejs :D
nav nekādas naudas, man pietiek ar dieva mīlestību :D
06.02.2011 18:52 |

Reitings 2226
Reģ: 29.07.2009
Laurena ...bet zaudējums, ko nodara vecs ēdiens tomēr (99,999999999% gadījumu) nav mērojams simtos tūkstošu un miljonos,,,,
bezatbildīgi nogalinot cilvēku tu pat ar miljonu neeatpirktos
06.02.2011 20:31 |

10 gadi
Reitings 10290
Man liekas, ka par katlu nebija domāts kaut kāds pavārs, bet gan trauku mazgātājs.
Pavāriem jau nav nemaz tik mazas algas, ja kaut ciko normāla vieta.
06.02.2011 20:41 |

Reitings 953
Reģ: 13.02.2010
melise1988
Sūdīgi izmazgāta grīda vai pavirši noslaucīti putekļi nez vai radīs milzīgus zaudējumus uzņēmumam :-D Un pie katla stāvot- ievērojot elementāru higiēnu- tā kā ikviens ievērojam mājās- nevienu ar pārtiku noindēt nevar. Pat ja kādā dienā pavārs nepamanīs, ka sieram vai gaļai derīguma termiņš ir beidzies iepriekšējā dienā, es varu pilnīgi droši apgalvot, ka šāda kļūda nevienam neizraisīs pat ne caureju vai saindēšanos.
Toties, ja grāmatvede ierakstīs ne tādu ciparu, tad gan uzņēmumam būs reāli zaudējumi.
06.02.2011 20:42 |

Reitings 696
Reģ: 03.11.2010
piktā meitene, tu daudz zini tādus gadījumus Lv, kad cilvēki mirst dēļ veciem produktiem?
un vai tad liela alga spēj kkā izvairīties no tā? tie, kas negrib ievērot pārtikas derīgumu termiņu,higiēnu utt. (arī tiem kam liek to neievērot) nesāks to arī darīt, ja būs lielāka alga!
06.02.2011 20:47 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits