Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Vardarbība partnerattiecībās

Reitings 3
Reģ: 24.02.2025
Sveikas, dāmas!
Vēlos pacelt ļoti sensitīvu, bet vienlīdz nozīmīgu un aktuālu tēmu – vardarbību pret sievietēm partnerattiecībās. Zinu, ka no tās var ciest gan jaunas sievietes, gan sievietes gados, gan arī māmiņas. Tomēr ne visas ir gatavas par to skaļi un publiski runāt – pilnīgi saprotami, jo to atzīt nebūt nav viegli!
Pašlaik Latvijā situācija ar vardarbību pret sievietēm ir tiešām traģiska, un, manuprāt, par to reāli tiek par maz runāts. Tādēļ es savā Psiholoģijas bakalura darbā aktualizēju un pētu tieši šo tēmu – kā dažādi vardarbības rezultātā radītie psiholoģiskie traumas simptomi veicina vai kavē palīdzības meklēšanu!
Ja nu jūsu vidū ir kāda, kuru ir skāris šis skaudrais stāsts, es būtu bezgala pateicīga dzirdēt jūsu viedokli!
Svarīgi!
📌 Aptaujā tiek aicinātas piedalīties arī sievietes, kas vēl NAV meklējušas palīdzību;
📌 Aptauja ir pilnībā anonīma un brīvprātīga – dati tiks apstrādāti tikai apkopotā veidā, un neviena dalībniece netiks identificēta;
📌 Aicinu piedalīties tikai pilngadīgas personas.
✅ Aptauja pieejama šeit: https://ej.uz/helpseek ( https://forms.gle/myx54dFoEsP6CgaH8 )
✨ Es tiešām ticu, ka šajā pētījumā iegūtā informācija palīdzēs labāk izprast, kādi faktori ietekmē palīdzības meklēšanu vardarbībā cietušajām, un varēs sniegt praktisku ieguldījumu atbalsta sistēmu pilnveidošanā.
Paldies jums jau iepriekš! 🫶🏻
26.02.2025 20:41 |

Reitings 147
Reģ: 28.01.2025
Būtu mūsdienīgāk iztikt bez sieviešu dzimuma izcelšanas un runāt vienkārši par vardarbibu partnerattiecībās, nevis tikai pret sievietēm. Abi dzimumi ir vienlīdzīgi.
26.02.2025 20:55 |

Reitings 3
patroneses @ 26.02.2025 20:55
Būtu mūsdienīgāk iztikt bez sieviešu dzimuma izcelšanas un runāt vienkārši par vardarbibu partnerattiecībās, nevis tikai pret sievietēm. Abi dzimumi ir vienlīdzīgi.

Saprotu, ka tāds ir mūsdienīgais skatījums, bet statistika runā pati par sevi. Turklāt darbā ir jāfokusējas uz kaut ko vienu – brīva vieta veidot jaunu pētījumu par vardarbību in general
26.02.2025 21:37 |

Patīk
Reitings 2837
Reģ: 03.11.2023
PsychStudent @ 26.02.2025 21:37

Saprotu, ka tāds ir mūsdienīgais skatījums, bet statistika runā pati par sevi. Turklāt darbā ir jāfokusējas uz kaut ko vienu – brīva vieta veidot jaunu pētījumu par vardarbību in general

Statistika būtu citādāka, ja vīrieši nekaunētos par to runāt. Bet saprotu, jā, Tev tēmu jāsašaurina pētījuma nolūkos.
26.02.2025 21:38 |

Reitings 3
Džinga @ 26.02.2025 21:38

Statistika būtu citādāka, ja vīrieši nekaunētos par to runāt. Bet saprotu, jā, Tev tēmu jāsašaurina pētījuma nolūkos.

Arī pilnīga taisnība! Tas ir vēl atsevišķs risināms kosmoss. Varbūt pacelšu šo maģistra darbā 😅
26.02.2025 22:05 |

Reitings 147

Kāda tad ir tā statistika un kā šī statistika iegūta?
26.02.2025 22:08 |

Reitings 147
Es pateikšu kāpēc sievietes nemeklē palīdzību.
Tāpēc ka nekādu palīdzību atrast nesanāks. Kā tad var palīdzēt ? Tā reāli , kā?
Aizvest uz patversmi un tur ļaut pasēdēt nakti? Ar psihologu aprunāties?
Neviens neko palīdzēt netaisās. Taisās tikai uzkrāt statistiku, lai var dibināt visādas darba grupas un saņemt naudu tiem, kas tajās grupās kaut ko pēta, izstrādā un salīmē reklāmas pa pilsētu ka vardarbībai nav attaisnojuma un ka nevar to ignorēt. Viss. Ar to viss ir beidzies. Nekā cita nav. A jēga kāda?
26.02.2025 22:12 |

Patīk
Reitings 2837
patroneses @ 26.02.2025 22:12
Neviens neko palīdzēt netaisās. Taisās tikai uzkrāt statistiku, lai var dibināt visādas darba grupas un saņemt naudu tiem, kas tajās grupās kaut ko pēta, izstrādā un salīmē reklāmas pa pilsētu ka vardarbībai nav attaisnojuma un ka nevar to ignorēt. Viss. Ar to viss ir beidzies. Nekā cita nav. A jēga kāda?

ej ieskrieties
26.02.2025 22:29 |

Reitings 106
Reģ: 03.02.2025
kādi faktori ietekmē palīdzības meklēšanu

Līdzatkarība, kas veidojas no bērnībā iegūtajām psiholoģiskajām traumām, kuras nav apstrādātas. Un tas nenotiek tikai ar sievietēm. Tur neviens pētijums nepalīdzēs un neko neatrisinās.
27.02.2025 05:51 |

Autorizēts lietotājsModerators
Reitings 6094
Reģ: 13.11.2016
Nepiekrītu, ka:
1. Par to netiek runāts. Tieši otrādi- par to pēdējos gados publiskajā telpā tiek ļoti daudz runāts.
2. Statistika ir traģiska. Tur daudz kas atkarīgs, kā uz to paskatās. Tie, kuri apgalvo, ka statistika ir traģiska, visbiežāk atsaucās uz pirms ilgāka laika veiktu sieviešu aptauju par pieredzi viņu dzīves laikā, kas maz ko liecina par aktuālo situāciju, bet, rēķinot aptaujāto sieviešu vecumu, iesniedzas tādos laikos, kad vairums no mums, šī foruma dalībniecēm, nebijām pat ieplānotas.
Tas, par ko gan netiek runāts, ir, ka izteiktu vairumu no šīs vardarbības veic riska grupu vīrieši un cietušās būtu varējušas sevi elementāri pasargāt jeb nepakļaut riskam, ar tādiem neielaižoties attiecībās.
Atceros, ka nesen soctīklos lasīju, ko daži acīmredzami profesionāļi, kas strādā ar vardarbības lietām, norādīja un ko es arī esmu pamanījusi. Praktiski visos vardarbības gadījumos, kas pēdējos gados izskanējuši publiski, cietušās attiecību veidošanai ir izvēlējušās vai nu alkoholiķus, vai narkomānus, vai azartspēļu spēlmaņus vai pat pilnīgi nepieskaitāmus vīriešus. Šīs kategorijas kopā veido varbūt 10-15% no vīriešu populācijas, nu nav obligāti tādus jāizvēlas. Jo nav iespējams, katrai, kura izdara šādu izvēli, pielikt klāt policistu 24 h režīmā.
Savukārt, vardarbības pārtraukšanai no valsts puses nu jau ir pat ļoti labi mehānismi, taču šķirties no varmākas arī ir kaut mazliet jāgrib.
27.02.2025 09:16 |

Patīk
Reitings 2837
law7 @ 27.02.2025 09:16
Nepiekrītu, ka:
1. Par to netiek runāts. Tieši otrādi- par to pēdējos gados publiskajā telpā tiek ļoti daudz runāts.
2. Statistika ir traģiska. Tur daudz kas atkarīgs, kā uz to paskatās. Tie, kuri apgalvo, ka statistika ir traģiska, visbiežāk atsaucās uz pirms ilgāka laika veiktu sieviešu aptauju par pieredzi viņu dzīves laikā, kas maz ko liecina par aktuālo situāciju, bet, rēķinot aptaujāto sieviešu vecumu, iesniedzas tādos laikos, kad vairums no mums, šī foruma dalībniecēm, nebijām pat ieplānotas.
Tas, par ko gan netiek runāts, ir, ka izteiktu vairumu no šīs vardarbības veic riska grupu vīrieši un cietušās būtu varējušas sevi elementāri pasargāt jeb nepakļaut riskam, ar tādiem neielaižoties attiecībās.
Atceros, ka nesen soctīklos lasīju, ko daži acīmredzami profesionāļi, kas strādā ar vardarbības lietām, norādīja un ko es arī esmu pamanījusi. Praktiski visos vardarbības gadījumos, kas pēdējos gados izskanējuši publiski, cietušās attiecību veidošanai ir izvēlējušās vai nu alkoholiķus, vai narkomānus, vai azartspēļu spēlmaņus vai pat pilnīgi nepieskaitāmus vīriešus. Šīs kategorijas kopā veido varbūt 10-15% no vīriešu populācijas, nu nav obligāti tādus jāizvēlas. Jo nav iespējams, katrai, kura izdara šādu izvēli, pielikt klāt policistu 24 h režīmā.
Savukārt, vardarbības pārtraukšanai no valsts puses nu jau ir pat ļoti labi mehānismi, taču šķirties no varmākas arī ir kaut mazliet jāgrib.

Tad viss, ko tu gribēji pateikt, ka sievietes pašas ir vainīgas un neko vairāk lietas labā darīt nevajag?
27.02.2025 09:50 |

Reitings 6094
Džinga @ 27.02.2025 09:50

Tad viss, ko tu gribēji pateikt, ka sievietes pašas ir vainīgas un neko vairāk lietas labā darīt nevajag?

Lūdzu, nepiedēvē man to, ko nekad neesmu teikusi. Neviena nav vainīga, ka partneris ir vardarbīgs pret viņu.
Taču, ja, izvēloties partneri, ir iespēja n-reizes samazināt risku jeb iespējamību jebkad ciest no partnera vardarbības, tad es to noteikti ieteikšu jebkurai sievietei. Turklāt šo riska grupu kontekstā nav runa tikai par ievērojamu vardarbības riska samazināšanu, bet arī izvairīšanos no daudziem citiem s*diem, kuri ir bieži sastopami attiecībās ar tādiem vīriešiem.
27.02.2025 09:57 |

Reitings 147
law7 @ 27.02.2025 09:57

Lūdzu, nepiedēvē man to, ko nekad neesmu teikusi. Neviena nav vainīga, ka partneris ir vardarbīgs pret viņu.
Taču, ja, izvēloties partneri, ir iespēja n-reizes samazināt risku jeb iespējamību jebkad ciest no partnera vardarbības, tad es to noteikti ieteikšu jebkurai sievietei. Turklāt šo riska grupu kontekstā nav runa tikai par ievērojamu vardarbības riska samazināšanu, bet arī izvairīšanos no daudziem citiem s*diem, kuri ir bieži sastopami attiecībās ar tādiem vīriešiem.

Nu jau - "nav vainīga.."
Ir vainīga protams. Nebūtu partnera - nebūtu vardarbības. Kurš dabūja partneri un nebēga uz reiz? Vai tad nezināja ka ir bīstami?
Statistika esot traģiska? Kas tur tāāāāds traģisks? Ko nozīmē vārds traģisks? Traģiski ir tad kad ir letāls iznākums. Un arī ne vienmēr. Traģisks ir tad kad nav sistemātisks. Tā ir dzīves joma, kurai jāpielāgojas un kas jāņem vērā veicot savas dzīves izvēles. Un savas dzīves izvēles ir mūsu ziņā un pie savām izvēlēm mēs vainīgi esam paši. Tas būtu jāsaprot.
Un traģiska ir ne tik daudz vardabība. Tikapt traģiski var būt tas, ka sievietei neizdodas nodibināt ģimeni, dzemdēt un audzināt bērnus un šī iemesla dēļ ikdienā pārdomāt savu stāvokli un plānot pašnāvību.
Pareizi ir teikt ka vardarbībai nav attaisnojuma, nevis ka upuris nav vainīgs.
27.02.2025 10:16 |

Reitings 153
Reģ: 28.02.2024
patroneses @ 26.02.2025 22:12

Tā arī ir, atcerieties bēdīgi slaveno Rusiņa gadījumu, sieviete visiem lūdzās ieskaitot sukānu.. Kad tas ir ielaists jau tik tālu, ka jāmeklē palīdzību, ir stipri par vēlu, vardarbība jāapcērt pašā saknē. Visstulbākais ir ciest, gaidīt, kad izmainīsies, utt. Ir 2 efektīvas metodes, kad pirmo reizi paceļ roku. Tajā pašā brīdī apgriezties un aiziet uz neredzēšanos. Vai, ja ir drosme, šķilt pretī ar visu, kas pa rokai.
27.02.2025 10:30 |

Reitings 1306
Reģ: 15.07.2023

100%.
27.02.2025 10:35 |

Reitings 1306
patroneses @ 27.02.2025 10:16

Nu jau - "nav vainīga.."
Ir vainīga protams. Nebūtu partnera - nebūtu vardarbības. Kurš dabūja partneri un nebēga uz reiz? Vai tad nezināja ka ir bīstami?
Statistika esot traģiska? Kas tur tāāāāds traģisks? Ko nozīmē vārds traģisks? Traģiski ir tad kad ir letāls iznākums. Un arī ne vienmēr. Traģisks ir tad kad nav sistemātisks. Tā ir dzīves joma, kurai jāpielāgojas un kas jāņem vērā veicot savas dzīves izvēles. Un savas dzīves izvēles ir mūsu ziņā un pie savām izvēlēm mēs vainīgi esam paši. Tas būtu jāsaprot.
Un traģiska ir ne tik daudz vardabība. Tikapt traģiski var būt tas, ka sievietei neizdodas nodibināt ģimeni, dzemdēt un audzināt bērnus un šī iemesla dēļ ikdienā pārdomāt savu stāvokli un plānot pašnāvību.
Pareizi ir teikt ka vardarbībai nav attaisnojuma, nevis ka upuris nav vainīgs.

Viedi vārdi!
27.02.2025 10:37 |

Reitings 1306
patroneses @ 26.02.2025 22:08

Kāda tad ir tā statistika un kā šī statistika iegūta?

Statistika iegūta, intervējot tikai sievietes un pilnībā ignorējot vīriešu ciešanas attiecībās. Šo praksi veiksmīgi piekopj visās valstīs, lai radītu iespaidu, ka tikai viens dzimums ir varmāka. Ja tikai viens dzimums vienmēr piekopj vardarbību un tā ir sistēmiska, tad var veiksmīgāk manipulēt ar tautu un manipulēt ar demogrāfiju, piemēram, samazinot bērnu dzimstību vai attiecību īpatsvaru.
Jāatzīst gan, ka vīrieši klusē pat tad, kad sievietes viņiem sit ar pannu pa galvu, jo viņiem jau kopš bērnības ir ieaudzināts, ka tie ir dzīves sīkumi un par sīkumiem nav jēgas iespringt/sūdzēties. Arī, ierodoties mājās pēc smagas darba dienas un saņemot no sievas kārtējo samazgu devu (psiholoģiskā vardarbība), kā arī iebiedēšanu, ka viņa pametīs vīru kopā ar bērnu (kā zināms, 80-90% paliek ar māti), ja viņa uzvedība neatbildīs kaut kadām sievas utopiskajām prasībām, ir ierasta prakse. Taču par šo neviens nekad nerunā, jo, redz, ir uzstādījums padarīt tikai vienu dzimumu par to ļauno un otrs, nabadziņš, vienmēr ir tas cietējs...
27.02.2025 11:00 |

Patīk
Reitings 2837
law7 @ 27.02.2025 09:57

Man šķiet, ka tu caur puķēm mēģini izplatīt kaut kādu red pill propagandu. (:
27.02.2025 11:01 |

Reitings 147
Vīrieši klusē tāpēc lai nebūtu atgriezeniskās saites un lai sievietes savu vardarbību nevarētu padarīt efektīvāku.
Tas apmēam kā karadarbības laikā nedrīks publiskot pretinieka raķešu triecienu efektivitāti. Lai varmāka nespēj padarīt savu rīcību vēl efektīvāku.
No tā rodas iespaids ka vīrieši necieš no vardarbības. Un labi vien ir. Šāds iespaids ir acīmredzot vīriesu interesēs.
Lai gan ... pašnāvību statisktika pa dzimumiem uzrāda pavisam citu ainu. Bet tas laikam neskaitās traģiski.
27.02.2025 11:15 |

Reitings 6094
Džinga @ 27.02.2025 11:01

Nu es esmu strādājusi ar vardarbības lietām un labi zinu gan praktisko, gan juridisko pusi. Esmu arī sekojusi publiskām diskusijām par šo tēmu. Turklāt diskusijās soctīklos pat, ja tur konti ir anonīmi vai pusanonīmi, labi atpazīstu, kurš no cilvēkiem, kam ir viedoklis par tēmu, ir acīmredzami strādājis ar šīm lietām, bet kurš tikai izklāsta iedomas par tēmu. Iedomu par šo tēmu diemžēl daudziem ir ļoti daudz.
Arī šajā forumā iepriekš esmu rakstījusi par vardarbības tēmām un, ja tas, ko rakstu, atturēs kaut vienu sievieti no kļūdainām izvēlēm, vai kaut vienai sievietei palīdzēs izmantot juridiskos mehānismus izkļūšanai no vardarbīgām attiecībām, būšu ļoti priecīga.
27.02.2025 11:26 |

Reitings 2492
Reģ: 11.04.2023
attiecību veidošanai ir izvēlējušās vai nu alkoholiķus, vai narkomānus, vai azartspēļu spēlmaņus

Sievietes izvēli ietekmē arī grupas viedoklis, kamēr sabiedrība šīs nodarbes tolerēs, sievietes uzķersies.
Džinga @ 27.02.2025 11:01

Nav tā red pill propaganda. Drīzāk incelu, ja nu kādas līdzības gribi saskatīt. red pill neraud, ka sievietes izvēlas narikus.
27.02.2025 15:59 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits