Standby @ 17.01.2025 08:35Sievietes grib,lai apstākļi būtu tādi it kā bērni neko nemainītu un dzīvotu tā, it kā nedzemdētu. Bērns parādījas un lai lūdzu nekas nemainās- ne naudas mazāk ( piemaksas,lai pašai naudas paliek tik,cik bez bērna, lai komunālo daļu nosedz, pabalstus visādus un priekšrocības utt),ne negulētu nakšu (lūdzu aukles piešķiriet utml), un vēl dzīvojamo platību palieliniet,no sevis neņems nost. Nebūs tā nekad! Tāpēc jau būt par māti ir ziedošanās,kaut kas svēts savā ziņā. Nedos neko apmaksāti fizioterapeiti-gaidīsi 5 gadus rindā.
Tās ir mūsdienu vērtības,kas mainījušās. Tagad ir ES ES un ES. Negrib neviens ziedoties, kādam kalpot, tāda beznosacījuma mīlestība ir tikai pret bērniem un arī tā izkūp- vispirms samaksājiet un tad dzemdēšu, neko negribu ne upurēt ne ziedot. Es pilnībā viņas saprotu un argumenti ir loģiski,kāpēc jaunās sievietes negrib dzemdēt.
Bet ja reiz par skaitļiem,tad vienā vārdā gribētos,lai bērnu skaits ģimenē nav saistīts ar nabadzības risku. Jo šobrīd tā arī ir- jo vairāk bērnu,jo lielāks nabadzības risks. Tas nav ok.
Diabolus @ 17.01.2025 08:47
Sakars ar valsti minimāls. Ir pietiekami daudz tavu domubiedru, kuri redz pat par miljardu nevairotos, jo ir ērti un labi tā, kā ir. Kāpēc lieki ciest un sarežģīt dzīvi. Un droši vien labi, ka tā.
ronnie @ 17.01.2025 17:49
Smieklīgi, ka faktu, ka cilvēks vēlas savu vienīgo dzīvi nodzīvot bez liekām ciešanām un sarežģījumiem, pasniedz tik nosodošā tonī. Ak, Dievs, jā, kā gan es un vēl daudzi citi mani domubiedri drīkst atļauties vēlēties savu vienīgo dzīvi nodzīvot tā, kā pašiem gribas! Nelieši! ???
Tās ir mūsdienu vērtības,kas mainījušās. Tagad ir ES ES un ES. Negrib neviens ziedoties, kādam kalpot, tāda beznosacījuma mīlestība ir tikai pret bērniem un arī tā izkūp- vispirms samaksājiet un tad dzemdēšu, neko negribu ne upurēt ne ziedot. Es pilnībā viņas saprotu un argumenti ir loģiski,kāpēc jaunās sievietes negrib dzemdēt.
Takā jā- varbūt vairāk bērni sāks dzimt, kad paaudzes nomainīsies. Šobrīd topošo vecāku paaudzei pārāk spilgtā atmiņā ir bērnības traumas, kas iegūtas augot vecākiem kuri ir dzīvojuši padomju savienībā. Es to vien dzirdēju, kā viss bija tik garlaicīgs, vienāds. Audzināšanā 0 mīļuma.
Un vecāku mīlestība diemžēl nebūt nav beznosacījuma. Ir vecāki, kuri gatavi savu bērnu mīlēt tikai tik ilgi, kamēr viņš būs tāds, kā grib viņi un darīs to, ko grib viņi.
Krišjānis Kariņš @ 17.01.2025 19:08
Piekrītu. Manuprāt, daudziem cilvēkiem ir pārsvarā negatīvas atmiņas par bērnību, tāpēc negrib atkal šo pieredzi savā dzīvē atkārtot. Nevaru teikt, ka no bezbērnu draugiem dzirdētu pozitīvas lietas par viņu bērnībām. Negatīvās gan daudz. Ne arī viņiem pieaugušā vecumā parasti ir tuvas, siltas attiecības ar vecākiem. Kādi gan tur vēl pašam savi bērni, priekš kam? Viss tas asociējas tikai ar mokām un ciešanām, kliegšanām un bļaušanām, kuram arī ar sišanām. Vecāki mūžīgi darbā, īpašs kontakts neveidojas, citi vecāki arī bez darba negrib ar bērnu pavadīt laiku. Nekādi pabalsti un dīkšana par pienākumiem tur neko nemainīs.
Esmu arī ievērojusi, ka tādas sievietes kā Irbe (no kuras intervijas gan jau šī diskusija ir radusies) nerunā par to, kā būt labam vecākam, lai bērns redzētu ģimenē vērtību un pieaugušā vecumā gribētu ģimeni. Vienmēr tikai - "DZEMDĒ! Tas ir PIENĀKUMS! Valstij vajag nodokļu maksātājus!" Absolūti neiedvesmojoši.
Džinga @ 17.01.2025 19:30
Man šķiet, šis ir kā naglai uz galvas.
Ja bērnībā esi juties kā traucēklis mammai, tēvam, vai abiem, tad likumsakarīgi uztrauksies, ka tu vari līdzīgas sajūtas radīt savam bērnam un vienkārši baidīsies no tā. Labāk tad ir dzīvot bez bērniem, nekā kādu radīt un tad neapzināti darīt pāri.
Vismaz man pirms lēmuma par bērniem vajadzēja maksimāli sakārtot savu mentālo stāvokli, attiecības ar partneri, finasiālo situāciju. Uztaisīt tos 5 bērnus nav māksla, un nez vai kāds būs laimīgāks no tā, ka tos 5 bērnus sāk taisīt 19 gadu vecumā strādājot CoffeeInn, jo jānes tak upuri un nedrīksti būt egosists.
+ piebildīšu vienam citam komentāram, ka ļoti precīzi pateica par to ES ES ES, bērna radīšana bieži vien ir konkrētākais egoisms, jo gribas savu mini me, kam mācīt dzīvi. Tas jau nav tāpēc, ka gribas nest kaut kādus tur upurus valsts labā
Redzamais vārds @ 17.01.2025 19:27
Tu runā par vecākiem kuri ir narcisi?
Diabolus @ 17.01.2025 18:07
Bet tas taču ir apsveicami. Es norādu uz to, ka valsts tur neko nevar ietekmēt. Par ko cepiens?
Bebermans @ 17.01.2025 21:09
Valsts varētu daudz ietekmēt.
Piemēram - tiem, kam nav bērnu - varētu uz pusi nogriezt pensiju.
Jo tie kam bērni ir - ne tikai veica iemaksas pensiju līmenī, bet arī pirka pamperus, rūdolfiņus... un par to maksāja PVN. Un viņu bērni paaugās - un arī maksā PVN.
Tā kā būt laiks veikt pensiju reformu, jo tad kad šo pensiju plānu būvēja - pieņēma ka cilvēkiem būs instinkts vairoties un šie arī savairosies. Bet tā kā jaunā paaudze nevairojas, tas jāveic korekcija aprēķinos un plānos.
Valsts var ļoti daudz ko darīt. Un var daudz ko arī nedarīt - nemaksāt piemēram pensijas. Tā ka mazas dzimstības dēļ pensiju izmaksas var arī sabalansēties un pat dot pārpalikumu, ja pareizi rēķina.
Bebermans @ 17.01.2025 21:09
Valsts varētu daudz ietekmēt.
Piemēram - tiem, kam nav bērnu - varētu uz pusi nogriezt pensiju.
Jo tie kam bērni ir - ne tikai veica iemaksas pensiju līmenī, bet arī pirka pamperus, rūdolfiņus... un par to maksāja PVN. Un viņu bērni paaugās - un arī maksā PVN.
Tā kā būt laiks veikt pensiju reformu, jo tad kad šo pensiju plānu būvēja - pieņēma ka cilvēkiem būs instinkts vairoties un šie arī savairosies. Bet tā kā jaunā paaudze nevairojas, tas jāveic korekcija aprēķinos un plānos.
Valsts var ļoti daudz ko darīt. Un var daudz ko arī nedarīt - nemaksāt piemēram pensijas. Tā ka mazas dzimstības dēļ pensiju izmaksas var arī sabalansēties un pat dot pārpalikumu, ja pareizi rēķina.
Džinga @ 17.01.2025 21:14
Beidz gvelzt
Diabolus @ 17.01.2025 21:17
Labs domraksts. Tikai aizmirsi vienu…iedzīvotājiem šobrīd ir atļauts brīvi pārvietoties aiz valsts robežām, un viņi prot šīs tiesības izmantot.
akul12 @ 17.01.2025 21:21
Bebermans rakstītajā ir patiesības grauds, pensijas maksās tagadējie bērni.
Visādi 2. 3. 5. pensiju līmeņi ir pilnīgs bullshit, kurš reāli neko nenosegs un pensijas lielāko daļu veido valsts 1. līmenis. Starp citu vidējais 2. pensiju līmenī iekrātais ap 6tk... Pieņemot, ka veselība normāla, pensijā jādzīvo 20+ gadi. Izdali 6tk uz 20 gadiem.
akul12 @ 17.01.2025 21:15Jauki, bet ko tieši childfree pierāda paša narcistiskajiem vecākiem?
Bebermans @ 17.01.2025 21:25
Nu i ko viņi aiz robežām darīs? Pensiju viņiem kāds maksās, jo aiz robežām?
Redzēs, redzēs...
Bez tam ātri vien var aizlietg izbraukt un vēl pasaukt atpakaļ tos kas izbraukuši. Tik vien ka likums jāpieņem un starpvalstu līgums jānoslēdz.
To pa pus gadu var izdarīt.