Terra Incognita @ 27.02.2025 10:33Fiksētās likmes šobrīd visur ir zemas, jo centrālās bankas Eiropā un citur ir pazeminājušas likmes. Te var paskatīties aktuālās likmes krājkontiem un termiņdepozītiem, nav nekas spīdošs šobrīd (un jārēķinās, ka no peļņas vēl tiks atvilkti 25,5%): https://www.bank.lv/component/content/article/620-aktualitates/aktualas-temas/16460-kreditiestazu-piedavatas-noguldijumu-procentu-likmes
Izdevīgāk šobrīd sanāk krājobligācijas, īpaši uz ilgākiem termiņiem, jo tām no peļņas nebūs jāmaksā nodokļi: https://www.krajobligacijas.lv/
Bet kopumā, ja vien tev nav vērā ņemama summa, ko ieguldīt, knapi jutīsi to peļņu.
Es pati ieguldu ETF jeb fondos, kas sastāv no dažādu lielo uzņēmumu akcijām. Pagājušogad atdeve ap 20%, bet tur nav fiksētās likmes un rezultāts gadu no gada var ļoti atšķirties. Tas nav ieteicams, ja zini, ka ieguldīto naudu vajadzēs kādā konkrētā brīdī tuvāko dažu gadu laikā, jo cenas svārstās, ir krīžu un recesiju riski. Bet, ja ir sapratne par to, kāda veida ieguldījums tas ir, tad zināsi, ka ilgākā laika nogrieznī nopelnīsi tīri normāli, kamēr vien kapitālisms funkcionēs. Tas ir ļoti labs instruments ieguldījumiem ilgākā termiņā (tāpēc arī pensiju fondi iegulda indeksos vai paši izveido kaut ko ļoti līdzīgu), bet ir jāizvērtē savas individuālās vajadzības un spēja psiholoģiski sadzīvot ar risku, jo kaut kādos brīžos būs jāskatās uz sarkaniem cipariņiem un lejupejošām līknēm.
Kripto, bitkoinus, zeltu u.c. neiesaku, jo tie turas uz haipu, nevis reālu, nopietnu uzņēmumu sniegumu kā akcijas un indeksu fondi, kā arī ir rūpīgi jādomā par diversifikāciju. Daži cilvēki, runājot par investīcijām, mētājas apkārt ar buzzwordiem, kurus ir kaut kur saklausījuši, bez īstas sajēgas, par ko vispār runā.
patroneses @ 27.02.2025 10:58
Es teiktu ka ETF arī labāk daudz neinvestēt. ASV te sadomāja kaut kādas izmaiņas politikā, tāpēc būs visādi pārvietojumi tirgū. Visi tie grafiki kas forši desmitiem gadu kāpa - tagad varētu mainīt uzvedību.
Terra Incognita @ 27.02.2025 11:17
Jā, es rēķinos ar to, ka kaut kādi kritumi būs, bet nedomāju, ka tas kaut ko mainīs fundamentālā līmenī. Arī pēc 2008.gada krīzes un visām pārējām krīzēm tirgus atguvās. Un pašlaik faktiski visa attīstītā pasaule katru mēnesi savu pensiju uzkrājumu liek iekšā vai nu indeksos, vai nu kaut kā citādi, bet faktiski tajos pašos uzņēmumos. Tās ir milzīgas un regulāras summas. Mani vairāk uztrauc, ka tas pārāk uzpūš lielo pasaules uzņēmumu akciju cenas un kaut kādā brīdī tas atspēlēsies. Bet tas nenotiks tik drīz.
Es skatos ļoti pozitīvi arī uz ETH pērku abus intensīvi un vēl šo to.kabans @ 26.02.2025 15:41Kā saktāmies uz bitcoin cenu?
kabans @ 27.02.2025 14:56Nju mūdienās var investēt arī gana droši uz fiksētiem līdz +-12% gadā
patroneses @ 27.02.2025 11:32
Tāda runa ir ļoti pārdomāta, jo nav pareizi celt finanšu tirgu paniku.
Bet salīdzināt ar 2008 gada krīzi ir nevietā.
Ja Starlink var izslēgt tiem, kas kaut ko neparaksta, tad var izslēgt jebko. Tas nozīmē ka ASV preces ir bojātas. Un tas nozīmē pamatīgas tirgus izmaiņas. Un šāds finanšu gēnijs piekļuva pie valsts vadības uz vismaz 4 gadiem. Un nevar nemaz droši zināt vai pēc 4 gadiem vispār vēlēšanas būs. Visi diktatori tiek demokrātiski ievēlēti. Irāna, Ziemeļkoreja, Ķīnas Tautas Republika... Gan jau ka Pols Pots, Hitlers...
Terra Incognita @ 28.02.2025 12:51
Vai tu domā korporatīvās obligācijas?
Tur arī ir savu riski, kas pircējam ir jāprot izvērtēt, īpaši, ja solīti 10% vai vairāk. Ne velti tās sauc par "junk bonds", jo acīmredzot tam mērķim, ko uzņēmums grib panākt, izdodot šādas obligācijas, neviena banka neuzskatīja par saprātīgu dot aizdevumu ar normāliem procentiem.
AirBaltic gadījumā obligācijas varēja iepirkt lielie spēlētāji, kuri ietur savus procentus un pārdod tālāk individuālajiem investoriem jau ar daudz mazāku %. Zinu, ka ir 10% obligāciju piedāvājums no kaut kādas vietējās juvelierveikalu ķēdes, bet tas man īsti uzticību nevieš, skatoties uz mūžīgi tukšajiem juvelierizstrādājumu veikaliem.
Esmu redzējusi korporatīvo obligāciju piedāvājumus ar augstām % likmēm, bet neizskatu tās nopietni, jo tādas izdot ir ātrā kredīta ekvivalents korporatīvajā vidē. Ja uzņēmumam viss būtu forši un biznesa izaugsmes plāns reālistisks, tad sapratīgāka rīcība ir meklēt bankas aizdevumu ar normāliem procentiem.
kabans @ 27.02.2025 14:56Nju mūdienās var investēt arī gana droši uz fiksētiem līdz +-12% gadā
Lohs @ 12.05.2025 02:38
Tas ir pēc nodokļiem?
Ja mēs paskatāmies inflācijas statistiku kopš 2021. gada 1. marta, tad paikai tā ir ap 50%, bet kopumā ap 40%.
Lai saglabātu pirktspēju kapitālam , tad ienesīgumam pēc nodokļiem bija jābūt ap 10%.
Man liekas, ka obligācijas ir vairāk piemērotas naudas uzglabāšanai ārpus bankas konta (kur var visu pazaudēt, ja banka ir tu tū), nevis pelnīšanai. Nu tur visādām apdrošināšanas firmām vai pašām bankām tas ir labs veids, jo viņi tās pērk par klientu naudu, nevis savējo.
Kas attiecas uz stokiem , tad tas principā ir līdzīgi, nopelnīt varbūt tur kaut ko var, bet tas tad ir saistīts ar kaut kādu risku (bankrots vai tml.). Ja tā vnk nopirksi šodien kaut kādu tur pārcenoto amerikāņu akciju, tad ilgākā periodā labakajā gadījumā reālā atdeve būs tuvu 0% , bet , visticamāk, negatīva.
Indeksos ir vēl sūdīgāk, jo tur ir iekšā daudz ne tik labu kompāniju un daudz, kas ir ļoooti pārcenotas. Faktiski vienmēr pērc virs vērtības.
Domāju, ka ir jāuzņemās ļoooti liels risks, lai reāli kaut ko nopelnītu akciju tirgū un ir jāsaprot, ko dari un jābūt pacietīgam.
Turklāt viena lieta ir inflācija, bet cita - naudas daudzums ekonomikā. Pirms 2021. gada asv u.c. 10+ gadus tikai drukāja dolarus kā traki, bet inflācija it kā bija zema.
Faktiski tas tā bija, jo tie dolāri veikli nonāca pie tiem, kuriem jau bija daudz dolāri un viņi jau nevar apēst vairāk kā 1 desu dienā vai uzvilkt 2 bikses vielaicīgi.
Ko es ar to gribu pateikt? To, ka , ja ienesīgums pat pārsniedz inflāciju, tas tāpat nenozīmē , ka reāli kļuvi bagātāks, jo ir jāpārsniesz arī naudas pieaugums ekonomikā, kas, visticamāk, ir lielāks par inflāciju. Un lai tas būtu jūtams, tad nu ienesīgumam jābūt vēl pa kādiem 10% virs tā.
Tas nozīme, veiksmīgam investoram ir jāpelna vismaz 20-25% katru gadu.