Mežezera delīrijs @ 09.12.2024 17:11
Atšķirībā no tevis, esmu studējusi RSU medicīnu. Aizgāju pēc 2 gadiem, jo mani "pārpirka" mana otra karjeras izvēle ar ļoti labu algu, un neko nenožēloju, iegūtās zināšanas noder visai dzīvei. Studēt budžetā nav dārgi tieši necik, un nav arī pārāk sarežģīti, ja medicīnas tēma interesē un smadzenes ir vietā. Stipendijas RSU dod pēc atzīmēm - arī es vienu gadu saņēmu stipendiju, man nav rados ne ārsti, ne ierēdņi. Ja gribas citus vainot savās dzīves likstās un intelekta + gribasspēka trūkumā, tad nevajag uzreiz pieņemt, ka visiem tā ies.
CallMeAnnika @ 09.12.2024 19:42Klau, ja tev ir bijušas finansiālas problēmas un nebiji pietiekami gudrs, tāpēc tevi izlidināja no augstskolas, par ko attaisnojies vairāku lapu garumā citās diskusijās, tas nenozīmē, ka autore nepavilks ārsta studijas.
Diskusijas autorei - iesaku doties uz ārstiem, ja jūti, ka tas ir tavs aicinājums. Ja vienīgais attaisnojums ir bailes, tad iesaku riskēt un mēģināt, jo ārsts tiešām ir sirdsdarbs, un šī profesija būs pieprasīta vienmēr un visur.
u.65dadccc3e7b3 @ 12.12.2024 19:08
Tevis pieminēta profesija atbilst vidējai profesionālajai izglītībai, kas apgūstama teju ik uz stūra. Bet ārstus docē vien dažas augstskolas. Un tur sarežģīti tikt, un ir cits atbildības līmenis. Cilvēks, kurš strādā par ārstu nevar būt muļķis. Ārsts pats par sevi ir paaugstinātas grūtības profesija. Ne visiem ir nauda un intelekts to pavilkt.
u.65dadccc3e7b3 @ 12.12.2024 19:18
Precizēšu. Atzīmes + sabiedriskā dzīve + zinātniskā darbība. Tik nez kāpēc tie mani vienaudži, kas nāca no vidusšķiras un vidusšķiras+ (biezie) ģimenēm saņēma tās stipendijas. Bet es ar savu vidusskolas astotnieku un mācību olimpiāžu panākumiem paliku bešā. Kursa darbu nostrādāju katedrā tāpat kā diplomdarbu. Ar zinātniskajiem institūtiem sadarbība nesagāja. Tomēr man bija kursabiedrs, kas jau no pusaudžu vecuma gredzenoja putnus un tagad ir super ornitologs. Bez vecāku protekcijas paša spēkiem sasniegt to ir grūti.
Menora @ 10.12.2024 12:54
par ārstu arī vēlāk var izmācīties. tā nav profesija, kurā mācoties nomirsi. ja galva strādā var visu jebkurā vecumā paveikt. ja galvas nav, tad par māsu ar netiksi. un nevajag dzīvot aizspriedumos.
Es domāju ārstu, kur ir pamatstudijas + rezidentūra. 6 gadus nostudējot tu nebūsi nekāds ārsts, tevi nereģistrēs ārstniecības personu reģistrā. Tie ir vismaz 9 studiju gadi. Dabaszinātnēs tu pēc 8 gadu studēšanas esi dabaszinātņu doktors. Ārstam vel doktorantūra ir 3 gadi. Tāpēc uzreiz brīdinu, ka ārsts ir reti riebīga profesija, kas apēdīs ģimenes budžetu. Nabadzīgie var labāk nemēģināt. Alga virs padsmit eiro stundā vilina, bet šo ceļu var iet vien retais. Starp absolventiem visi ir gudri. Un visi nabadzīgie ir savlaicīgi atbiruši.Menora @ 10.12.2024 12:56
ārsta grāds tiek pielīdzināts maģistra grādam nevis dokturantūrai. Doktorantūra ir - rezidentūra.
Menora @ 10.12.2024 12:58
pēc jaunajiem standartiem nav tādas - medmāsas. Bet - vispārējās aprūpes māsas.
Bebermans @ 12.12.2024 19:31
nav ārstiem nekādas atbildības.
Tas ka grūti tikt, nenozīmē ka dikti gudri.
Ārstu metodes ir nekādas salīdzinoši ar inženierzinātnēm. Tas ka tur grūti tikt ir tikai tāpēc ka stingri sertificēta joma.
Bez tam, ja pabeidz medicīnas fakultāti nav obligāti strādāt par āstu. Var arī auto servisā, kur normāli maksā.
Universitātē vidusšķiras ir daudz starp tiem budžetniekiem. Piemēram, meitenēm kaut vai uz to Kokas praksi ceļa somas vecāki pieveda ar ļoti labiem auto. Pie tam daļa šo meiteņu iemanās ne tikai studēt, bet arī studiju laikā piedalās sporta sāncensībās un braukā ārpus Latvijas. Kaut vai sieviešu futbola komanda ''LU META''. Un par nāk kaut kāda stipendija. Bet tas nudien nav trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu prieks. Vel Valsts amatpersonu deklarācijās VID'a mājaslapā dažreiz nākas redzēt šo meiteņu vecāku ienākumus. Man ir tāds netikums bāzt degunu, kur nevajag.Džinga @ 12.12.2024 19:34
Atkal tu par to pašu? Nopietni?
u.65dadccc3e7b3 @ 12.12.2024 19:53
Kā nav atbildības? Krimināllikums neskaitās? Un kāda sūda pēc ārstam ir jāstrādā autoservisā? Tas ir kā uz Liepāju no Rīgas braukt caur Pleskavu līdzšinējos apstākļos. Autoservisā var strādāt, ja pēc pamatskolas iegūst vidējo profesionālo izglītību. Tur nevajag tā mācīties. Un darbiniekus autoservisiem izglīto teju jebkurā pilsētā, to izglītības iestāžu ir daudz.
Bebermans @ 12.12.2024 20:20
nav nekādas krimināldaratbildība ārstiem.
Vajag ievērot procedūru - ne pa labi ne pa kreisi - un neviens nevarēs piekasīties.
Iespējams tāpēc ārti neliekas dikti gudri, jo negrib riska zonā nonākt.
u.65dadccc3e7b3 @ 12.12.2024 20:13Universitātē vidusšķiras ir daudz starp tiem budžetniekiem. Piemēram, meitenēm kaut vai uz to Kokas praksi ceļa somas vecāki pieveda ar ļoti labiem auto. Pie tam daļa šo meiteņu iemanās ne tikai studēt, bet arī studiju laikā piedalās sporta sāncensībās un braukā ārpus Latvijas. Kaut vai sieviešu futbola komanda ''LU META''. Un par nāk kaut kāda stipendija. Bet tas nudien nav trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu prieks. Vel Valsts amatpersonu deklarācijās VID'a mājaslapā dažreiz nākas redzēt šo meiteņu vecāku ienākumus. Man ir tāds netikums bāzt degunu, kur nevajag.
Ja universitātē uz katru studiju vietu nebūtu konkurences un ja šīs studiju vietas nevilinātu lepno, bagāto ģimeņu bērnus kā magnēts, tad varbūt trūcīgam vai maznodrošinātam bērnam būtu izredzes uz stipendiju. Bet tā nav. Un daudziem labiem jauniešiem vecāki ir ar augstākajām izglītībām un nestrādā mazākatalgotos darbus. Tu tajā izdzīvošanas režīmā neizkonkurēsi virkni to vienaudžu, kuriem dzīvē nekad nav gājis slikti. Un tur uz vienu stipendiju tev priekšā būs vairāk nekā viens cilvēks, kam dzīvē visu laiku ir gājis labi. Valstī ir sūdīga situācija. Tāpat kā padomju laikos augstākā izglītība nav priekš visiem.
u.65dadccc3e7b3 @ 12.12.2024 20:13Universitātē vidusšķiras ir daudz starp tiem budžetniekiem. Piemēram, meitenēm kaut vai uz to Kokas praksi ceļa somas vecāki pieveda ar ļoti labiem auto. Pie tam daļa šo meiteņu iemanās ne tikai studēt, bet arī studiju laikā piedalās sporta sāncensībās un braukā ārpus Latvijas. Kaut vai sieviešu futbola komanda ''LU META''. Un par nāk kaut kāda stipendija. Bet tas nudien nav trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu prieks. Vel Valsts amatpersonu deklarācijās VID'a mājaslapā dažreiz nākas redzēt šo meiteņu vecāku ienākumus. Man ir tāds netikums bāzt degunu, kur nevajag.
Ja universitātē uz katru studiju vietu nebūtu konkurences un ja šīs studiju vietas nevilinātu lepno, bagāto ģimeņu bērnus kā magnēts, tad varbūt trūcīgam vai maznodrošinātam bērnam būtu izredzes uz stipendiju. Bet tā nav. Un daudziem labiem jauniešiem vecāki ir ar augstākajām izglītībām un nestrādā mazākatalgotos darbus. Tu tajā izdzīvošanas režīmā neizkonkurēsi virkni to vienaudžu, kuriem dzīvē nekad nav gājis slikti. Un tur uz vienu stipendiju tev priekšā būs vairāk nekā viens cilvēks, kam dzīvē visu laiku ir gājis labi. Valstī ir sūdīga situācija. Tāpat kā padomju laikos augstākā izglītība nav priekš visiem.
Diabolus @ 12.12.2024 21:29
Pirmkārt, cik galvā slimam jābūt, lai meklētu, cik saņem kursabiedru vecāki.
Tu jūties atklājis kaut kādu sazvērestību? Augsta profila specialitātes ir paredzētas turīgajiem UN/VAI īpaši motivētajiem UN/VAI intelektuāli apdāvinātajiem. Kāpēc lai būtu citādi? Tu gribētu, lai tevi operē ārsts, kuram iedeva žēlsirdības diplomu? Es ne. Varbūt labāk bāz degunu zinātniskajā literatūrā, nevis amatpersonu deklarācijās.
Par stipendijām - diez vai studentam būtu jāatsakās no savas sūri grūti nopelnītās stipendijas, kurai bija jāmācās tikpat smagi, cik tev, tikai tāpēc, ka tam studentam ir labāki ģimenes apstākļi. Tas būtu absurdi.
Bebermans @ 12.12.2024 21:53budžetā laikam tiek pēc mācību sasniegumu kritērijiem, nevis pēc tā kādās mašīnās brauc.
Ja mediķos sastājas bagātāku vecāku bērni, tad jau tāpēc ka vēlas apgūt to zinātni, nevis tāpēc ka tur būs daudz naudas.
Jaunībā tā cilvēki dara. Un pareizi vien ir. Kur šodien daudz naudas, nākotnē var būt mazāk.
Te visi domā ka stomatologos jāmācās.
Bet Rīgā padaudz vietu kur no stomatoloģijas ir tikai izkārtne un gadiem nemazgāti logi.
Plus ņemot vērā to ka daudz gribētāju mācīties - būs palielākas mācību maksas.
Mācīties medicīnu tikai tāpēc ka vecāki bagāti neviens nesāks. Tur visādi līķi, asinis, audzēji un pataloģijas, veci cilvēki un kropli... un vēl kašķīgi un prasīgi un gatavi tiesā sūdzēt. Brīnums ka tur kāds grib mācīties. Un ja vēl gudrs un to grib...
u.65dadccc3e7b3 @ 13.12.2024 11:56
Vienkārši paskaties statistiku. Kādas sekmes ir sociāli nelabvēlīgā gala ģimeņu bērniem un kādas sekmes ir izredzēto ģimeņu bērniem. Un universitātē ir latiņa: pie studēšanas tiek pielaists kompetentākais. Piedzimstot ne tajā kastā, tu no bērna kājas esi noraksts. Ir izņēmumi. Tā ir maksas humanitārā izglītība, kur eksistē neklātiene. Bet tie diplomi cilvēkam neļauj strādāt ļoti daudz sabiedrībai svarīgus darbus. Ārsts ir elitāra profesija. Tur studējošā ģimenei ir jābūt stiprai. Ir vai nu kā visi esi budžetā, vai arī tevi izmetīs uz neatgriešanos. Un tad jau ar pustukšu maciņu var iet maksas humanitārijos. Bet tas ir kā braukt no Rīgas uz Liepāju caur Pleskavu. Ļoti nepatīkams pasākums.