sauliiite.paula @ 20.11.2024 11:30Īstenībā šis ir traki, vīrs tev skaita tīru naudu un tev vēl pēc tam ir jāmaksā vēl no tā nodoklis..?
Džinga @ 20.11.2024 11:31
Tā gluži nav, uzturlīdzekļi nav apliekami ar nodokli un uzturlīdzekļus parasti maksā tikai tad, ja abi ir šķīrušies, tur nav jābūt oblogāti vīram.
Bet maksājuma uzdevumā tāpat ir jānorāda, kas tas ir un kam tas ir. VID to neredz, bet banka redz un bankai ir pienākums ziņot VID.
VIDam gada deklarācijā ir jānorāda visu, gan to, kas apliktos ar nodokli, gan to, kas neapliktos. Sākot no tās 1400 ciktur summas.
sauliiite.paula @ 20.11.2024 11:30Īstenībā šis ir traki, vīrs tev skaita tīru naudu un tev vēl pēc tam ir jāmaksā vēl no tā nodoklis..?
Mashka Kakashka @ 20.11.2024 12:04
Tā gluži nebūs, ka divi neprecēti cilvēki varēs savā starpā viens otram skaitīt naudu un norādīt maksājuma mērķī "uzturlīdzekļi" un nemaksāt par to nodokļus. Šī tad būtu lieliska shēma kā čakarēt valsti. Ja cilvēki nav laulātie vai radinieki līdz 3. pakāpei, ir jābūt pamatojuma dokumentiem kāpēc naudu skaita un kur viņa tiek izlietota. Banka VID neko neskaidros, jāskaidrojas būs personai, kura saņem uz savu bankas kontu to naudu un jāpamato ar dokumentiem. Priekš VID divi neprecēti cilvēki savā starpā ir pilnīgi sveši cilvēki, tāpēc jau ir laulības, lai atvieglotu šādus pārskaitījumus savā starpā.
Džinga @ 20.11.2024 12:10
Es jau to pašu arī domāju, tikai tik detalizēti nepateicu.
Par to, ka banka ziņo VID - protams, ka banka neko neskaidros, bet maksājuma uzdevumā ir gan jānorāda pārskaitījuma iemesls, vienkārši būs mazāks čakars pēc tam.
Un noteikti jāpamato ar dokumentiem, ar kādiem, tur gan autorei jāzvana un jājautā.
Bet nav gluži tā ka tu teici, ka visi uzturlīdzekļi, kas tiek pārskaitīti starp neprecētiem cilvēkiem ir apliekami ar nodokli. Ja tie tiešām ir uzturlīdzekļi bērnam, tad nav apliekami. Par to pierādīšanu un dokumentiem hvz, VIDs jau zinās.
Ja abi nav šķīrušies un ir bērns, tad es gan neredzu iemeslu kāpēc nesakārtot dokumentus, kaut birojā bez ceremonijas.
Mashka Kakashka @ 20.11.2024 12:19
Autores gadījumā tiešām vieglāk būtu sareģistrēties ar bērna tēvu, tas atrisinātu visu situāciju, šis gan nelīdzēs uz aizvēsturiskiem darījumiem ar naudas pārskaitīšanu.
VID nebūs mierā ar pliku paskaidrojumu "šīs summas ir uzturlīdzekļi, kurus man pārskaita bērna tēvs ar kuru neesam precēti". Uzturlīdzekļus parasti nosaka ar tiesas lēmumu, vienojas pie notāra, galvenais, lai ir dokuments, kuru uzrādīt VID. Ja būtu noslēgta vienošanās, kurā norādīta summa, kuru katru mēnesi bērna tēvs pārskaita bērna mātei kā uzturlīdzekļus, VID pat nejautās uzrādīt izdevumu čekus.
Mans rezumē - laulājieties, lai nav problēmas ar VID un skaitiet viens otram kaut miljonus. ?
truedeee @ 20.11.2024 12:25
Diemžēl , jā, tas neatrisinās iepriekš skaitīto summu, ja tagad salaulāsimies.
Mashka Kakashka @ 20.11.2024 12:29
EDS esi gājusi un skatījusies vai tur no VID nav vēstule atnākusi?
Mashka Kakashka @ 20.11.2024 12:19
Autores gadījumā tiešām vieglāk būtu sareģistrēties ar bērna tēvu, tas atrisinātu visu situāciju, šis gan nelīdzēs uz aizvēsturiskiem darījumiem ar naudas pārskaitīšanu.
VID nebūs mierā ar pliku paskaidrojumu "šīs summas ir uzturlīdzekļi, kurus man pārskaita bērna tēvs ar kuru neesam precēti". Uzturlīdzekļus parasti nosaka ar tiesas lēmumu, vienojas pie notāra, galvenais, lai ir dokuments, kuru uzrādīt VID. Ja būtu noslēgta vienošanās, kurā norādīta summa, kuru katru mēnesi bērna tēvs pārskaita bērna mātei kā uzturlīdzekļus, VID pat nejautās uzrādīt izdevumu čekus.
Mans rezumē - laulājieties, lai nav problēmas ar VID un skaitiet viens otram kaut miljonus. ?
NikaYt @ 20.11.2024 12:31
Piekrītu, Džinga nerunā pareizi. Ja bērns ir, vecāki dzīvo kopā un viens skaita otram naudu par bērna un pašu izdevumiem, pēc likuma šādos gadījumos tie nav uzturlīdzekļi. Jāprecas vai jānokārto partnerība. Valsts nodeva, lai apprecētos, ir 14 eiro. Iepriekš skaitīto summu tas neatrisinās, bet uz nākotni.
Džinga @ 20.11.2024 12:46
Redzkur ir sīkāk precizēts - https://lvportals.lv/e-konsultacijas/31703-vai-nelaulatam-parim-veidojas-apliekams-ienakums-parskaitot-otram-majsaimniecibas-izdevumus-2024
(Par uzturlīdzekļiem sapratu, ko saki)
Jā, tie nav uzturlīdzekļi, bet tāpat izdevumi var būt attaisnoti. Ja nav tā, ka puse aiziet manikīram utt. Un par maksājuma nosaukumu bankai arī te ir minēts. Neikzklausās šis līdz galam pareizi un viņi paši pat raksta, ka nav viss tieši definēts, bet noteikti pareizs maksājuma uzdevums palīdzēs vismaz kaut kādā mērā izvairīties no vid piečakarēšanās. Līdz tiks nokārtota partnerība un tad jau pavisam chil.
debestinaa @ 20.11.2024 13:04Man radās jautājums, kā es pie velna varu zināt, cik gada laikā mans draugs man ir uzskaitījis naudu?
Vai tiešām tagad jāver vaļa bankas izdruka par gadu un pašam jāreķina nedod dievs kapeika pazudusi?
Nu baigi jau interesē kā vids taisās izsekot visus Latvijas iedzīvotājus, pagaidām neko nedeklarēšu, paskatīšos no maliņas, kas notiek.
Liekas pilnīgs stulbums, jo 1x tak jau samaksāja nodokli cilveks un tā nauda ir tīra
debestinaa @ 20.11.2024 13:06Un interesanti vēl tas, ka vids tagad ies un pieprasīs no dzimtsarakstu nodaļas vai pmlp datus par to, kas ir un kas nav precējies. Dažādi var būt arī uzvārdi, bet pāris ir precējies
Baigais jau nu pilsoņa pienākums. Stulbums un nekas vairāk. Sāks vienkārši cilvēki ņemt nost skaidru naudu un tas arī viss. Nedod dievs draugs iedos draudzenei gada laikā 10k uz pārtiku, ko edīs abi, un šampunu, ko abi mazgāsies😅 es saprastu ja pēkšņi random cilvēki sāktu skaitīt tūkstošus katru mēnesi, tas ir cits stāstsVabole. @ 20.11.2024 13:07
Internetbankā, izmantojot filtrus. Gadā un ienākošie. Baigo gudrību tas neprasa un laiku arī - ne vairāk par dieviete.lv skrollēšanu.
debestinaa @ 20.11.2024 13:04Man radās jautājums, kā es pie velna varu zināt, cik gada laikā mans draugs man ir uzskaitījis naudu?
Vai tiešām tagad jāver vaļa bankas izdruka par gadu un pašam jāreķina nedod dievs kapeika pazudusi?
Nu baigi jau interesē kā vids taisās izsekot visus Latvijas iedzīvotājus, pagaidām neko nedeklarēšu, paskatīšos no maliņas, kas notiek.
Liekas pilnīgs stulbums, jo 1x tak jau samaksāja nodokli cilveks un tā nauda ir tīra
debestinaa @ 20.11.2024 13:11Baigais jau nu pilsoņa pienākums. Stulbums un nekas vairāk. Sāks vienkārši cilvēki ņemt nost skaidru naudu un tas arī viss. Nedod dievs draugs iedos draudzenei gada laikā 10k uz pārtiku, ko edīs abi, un šampunu, ko abi mazgāsies? es saprastu ja pēkšņi random cilvēki sāktu skaitīt tūkstošus katru mēnesi, tas ir cits stāsts
neviens jau netrako😂 šitas ir tas pats kas ar nodokliem, kuri esot jāatmaksā ja esi mīnusā😂 man pazīstamajam tūkstoši tur mīnusā, šis neko nav deklarējis, un neviens par viņu nav interesējies jau 4 gadus. Strādā, pelna, maksā visu ko vajag, brauc ceļojumos, nopirka jaunu mašīnu un ne kādas vēstules no vid nav nākušasVabole. @ 20.11.2024 13:08
Tas taču parādās VID datu bāzē. Neviens nevienam neprasīs ne laulības apliecību, neko. Vienotie reģistri ir VID, policijās, ZTI, bankās un viss viņiem ir redzams. Nevajag trakot.
debestinaa @ 20.11.2024 13:11Baigais jau nu pilsoņa pienākums. Stulbums un nekas vairāk. Sāks vienkārši cilvēki ņemt nost skaidru naudu un tas arī viss. Nedod dievs draugs iedos draudzenei gada laikā 10k uz pārtiku, ko edīs abi, un šampunu, ko abi mazgāsies? es saprastu ja pēkšņi random cilvēki sāktu skaitīt tūkstošus katru mēnesi, tas ir cits stāsts