chihiro teksts @ 20.11.2023 14:00
Kā jums šķiet, līdz cik tagad Latvijā skaitās maza alga “uz rokas” vienam cilvēkam, kas dzīvo viens?
_aija_ @ 19.11.2023 20:36Viss atkarīgs no apstākļiem, kuros dzīvo. Pilsētā , īrētā dzīvoklī, kur ikdienā jābrauc ar mašīnu, varbūt pat 800 eiro būs knapi iztikšanai. Bet piemēram lauku ciematā, kur savi lopiņi, pilns pagrabs dārzeņu, uz darbu var aizbraukt ar velosipēdu, 300 būs laba alga. Bet ne katrs pilsētnieks ir gatavs katru dienu 2x iet slaukt govi vai kazas, nest malku, kurināt, visu vasaru ravēt, lasīt vaboles, rudenī vākt biešu lauku lopiem utt.
akul12 @ 20.11.2023 14:21
Ņemam par piemēru rietumvalstīs pieņemto normālu dzīves līmeni, tad 3000 vajag.
Jāvar maksāt hipoteku par jaunu vai renovētu mājokli + apsaimniekošana, komunālie,
līzingu par nedārgu auto no salona + csdd, serviss, kasko,
pārtiku, apģērbu u.c sadzīves maziem tēriņiem,
izveidot iekrājumus neparedzētiem tēriņiem, ceļojumam vai bērnu izglītībai.
chihiro @ 20.11.2023 16:20
Jā, tikai Latvijā šāda alga ir liels retums.
GhostGG @ 20.11.2023 14:27
Atkarīgs no tā, vai ir savs īpašums. Es teiktu -
Ja ir savs īpašums, tad zem 2k ir maza alga
Ja nav savs īpašums, tad zem 3k ir maza alga
Un cik % iedzīvotāji Latvijā pelna to "mazo" 2k algu?
Man vienmēr ir radies jautājumus, tie kas iet pirkt kafijas pa 3-4 eur, mīklās un tamlīdzīgās kafejnīcas. Vai nav žēl tur atstāt savu naudu?
Ar finanšu pratību viss kārtībā. Ir savs dzīvoklis, kredīts izmaksāts. Man nepatīk smalki restorāni, bet es nopirkšu gan to kafiju par 4€ un kruasānu, ja man gribēsies pasēdēt parciņā un padomāt par dzīvi. Manā budžetā tas robu neiesitīs, bet garastāvokli uzlabos.Elizabeteeee @ 20.11.2023 17:57Teikšu tā, ka Latvijas iedzīvotāju finanšu paradumi mulsina. Katram būs sava summa, ar kuru pietiks, lai justies ērti un nodrošināti. Pēc manām domām, dzīve Latvijā ekonomiskā ziņā ir palikusi nedraudzīga.
Pie tā, ka daudzi kredītu jūgos ir vainīga tikai pašu neprasme ar naudu. Man vienmēr ir radies jautājumus, tie kas iet pirkt kafijas pa 3-4 eur, mīklās un tamlīdzīgās kafejnīcas. Vai nav žēl tur atstāt savu naudu? Es saprotu, ka var aiziet ar vīru kādā dienā skaistās vakariņās vai ar draudzeni uz labu restorānu, bet kafijas dzērājus pa kafejnīcām nesaprotu. Tad otra cilvēku kategorija, kuri ņem mašīnas kredītos(vai pērk par savu pēdējo naudu) ap 20 un vairāk tūkstošiem, padomājiet, vai Jums patiešām tāda mašina ir vajadzīga pa šādiem ceļiem, aizbraukt uz centru uz darbu? Ticiet man, varēsiet aizbraukt ar mašīnu pa 2-3 tūkstoši un nekāda vaina. Es gan šaubos, ka šeit ir šādi kafijas dzērāji un mašīnu pircēji, jo cik esmu lasījusi foruma viedokļus par naudu, tad novākusies forumā ir cilvēki ar diezgan labu finanšu prātību.
Pie tā, ka daudzi kredītu jūgos ir vainīga tikai pašu neprasme ar naudu. Man vienmēr ir radies jautājumus, tie kas iet pirkt kafijas pa 3-4 eur, mīklās un tamlīdzīgās kafejnīcas. Vai nav žēl tur atstāt savu naudu?
Tie, kas tā dzīvo, vai nu veci cilvēki, vai Dieva doti lūzerīši, kuri citu dzīvi nav redzējuši un arī negrib. Viņam ceļojums uz Londonu ir ekvivalents kā mums ceļojums uz Marsu, kaut kas dīvaini bezjēdzīgs un tikai.akul12 @ 20.11.2023 15:11Laukos dzīvo dažādi, protams, ka var izdzīvot mantotā ulmaņlaika būdā ar govi pussabrukušā kūtī un 300 eiro, bet neko vairāk. Neapšaubu, ka šādi daudzi lauku cilvēki arī dzīvo, bet visticamāk viņi ir dziļi nelaimīgi.
Teikšu tā, ka Latvijas iedzīvotāju finanšu paradumi mulsina. Katram būs sava summa, ar kuru pietiks, lai justies ērti un nodrošināti. Pēc manām domām, dzīve Latvijā ekonomiskā ziņā ir palikusi nedraudzīga.
LuckyStrike @ 20.11.2023 18:33Tie, kas tā dzīvo, vai nu veci cilvēki, vai Dieva doti lūzerīši, kuri citu dzīvi nav redzējuši un arī negrib. Viņam ceļojums uz Londonu ir ekvivalents kā mums ceļojums uz Marsu, kaut kas dīvaini bezjēdzīgs un tikai.
usgburhgbnrth @ 20.11.2023 18:32
Man šķiet, ka tā problēma ir daudz dziļāka. Daļai cilvēku ir ļoti zema spēja sev kaut ko aizliegt. Sagribējās kafiju - aizgāju un nopirku. Tur pa vidu nav nekādas domāšanas par to vai tiešām vajag, vai finanses atļauj utt. Caleb Hammers ir labs kanāls youtubē, kur viņš taisa finanšu auditu parastiem cilvēkiem, skatās pirkumus līdz pēdējais kafijai. Un daudzi tā arī dara - katru dienu pērk kafijas par 5-10$, bet kredītus, kur procentu likmes var būt pat tik augstas kā 25-30% nemaksā, jo "nav naudas". Un tie kredīti bieži vien ir radušies caur tik pat nevajadzīgiem pirkumiem.
chihiro @ 20.11.2023 21:37Es uzskatu, ka nav jēga dzīvot, ja sev liedz kafiju vai kruasānu - visu dzīvi pist kapeikas un neizbaudīt ikdienas mazos priekus. Tā var dzīvot, ja ir konkrēts mērķis un krāj tam noteiktu laiku - pirmā iemaksa dzīvoklim vai kas tāds, vai dažiem tāds dzīvesveids ir krāt ceļojumiem.
Protams, ja ir maza alga un jākāpj ātrajos kredītos, tā nedrīkstētu darīt. Bet saprātīgie kredīti normālās bankās kā hipotekārais kredīts, studiju kredīts, auto - tas nenozīmē, ka visu kredīta atmaksas laiku nevari sevi iepriecināt ar maziem ikdienas priekiem (kādam tā būs kafija, citam kas cits). Kāda jēga naudai, ja to neizbauda?
chihiro @ 20.11.2023 21:37Es uzskatu, ka nav jēga dzīvot, ja sev liedz kafiju vai kruasānu - visu dzīvi pist kapeikas un neizbaudīt ikdienas mazos priekus. Tā var dzīvot, ja ir konkrēts mērķis un krāj tam noteiktu laiku - pirmā iemaksa dzīvoklim vai kas tāds, vai dažiem tāds dzīvesveids ir krāt ceļojumiem.
Protams, ja ir maza alga un jākāpj ātrajos kredītos, tā nedrīkstētu darīt. Bet saprātīgie kredīti normālās bankās kā hipotekārais kredīts, studiju kredīts, auto - tas nenozīmē, ka visu kredīta atmaksas laiku nevari sevi iepriecināt ar maziem ikdienas priekiem (kādam tā būs kafija, citam kas cits). Kāda jēga naudai, ja to neizbauda?
Elizabeteeee @ 20.11.2023 21:49
Es labāk aizbraucu uz Itāliju, izstaigāju jaunas vietas, izbaudu vietējo virtuvi, nevis triecu naudu katru dienu kafijās un kruāsanos Latvijā, labi ja šī kafija maksātu 1-2 eur, bet atvainojos, maksāt gandrīz 10 eur par kafiju un bulciņu ir diezgan muļķīgi.
Ja tas ir vienreizējs pasākums, kā no sērijas gribu padomāt par dzīvi vai satikt parunāt ar draudzeni, tas ir cits stāsts.