Toksiskums

Reitings 10
Reģ: 02.11.2023
Tēma par toksiskiem vecākiem.. Man ir 20, līdz 18 gadu vecumam es dzīvoju ar toksisku māti un tēvu. Viņi regulāri mani pazemoja, apsaukāja, salīdzināja ar citiem bērniem (pēc viņu vārdiem es biju sliktāka nekā citi). Es interesējos par viņiem, vienmēr palīdzēju, darīju darbus pa māju, bet tāpat vienmēr biju slikta, tāda sajūta bija, ka viņiem ir bauda mani pazemot. Esmu izaugusi par emocionālu cilvēku, kurš ātri apvainojas, bieži raud, baidos uzsākt ko jaunu, zems pašvērtējums. Un piesaistu pie sevis tādus puišus kā mani vecāki, kuri pret mani ir auksti un vienaldzīgi, bet es viņu labā cenšos. Vecāki pēkšņi grib ar mani runāt, bet man neapzināti ir naids pret viņiem.. Nezinu ko darīt..
02.11.2023 20:50 |

Reitings 139
Reģ: 13.06.2022
SarmaD @ 02.11.2023 22:01

Aizveries, pabira.

Izvēlies izteicienus. Vecāki ir jāciena. Tas ka vecāki kādu reizi pasaka kādu skarbāku vārdu,tātad bērns ir pelnījis. Nav uzreiz viena vārda dēļ jātēlo upuri un jāfantazē par kaut kādām mentālām problēmām,citiem ir nopietnākas problēmas dzīvē.
02.11.2023 22:47 |

Reitings 175
Protams, ka vecāki tagad pret tevi ir laipnāki. Tu pati sevi uzturi, pati par sevi rūpējies, viņiem vairs nav jāpieliek ne mazākās pūles tavā labā. Nu vai vismaz - daudz mazākas nekā agrāk. Tagad viņi tieši gribēs, lai tu par viņiem rūpējies - zvani, brauc ciemos, dod naudu - ko nu kurš Gunitveidīgais sencis grib, kuram nav nekādas kaunas sajūtas, un visu bērna dzīvi ir skaitījis katru apēsto maizes garozu, bet tagad gaida, ka atdosi visus "parādus" ar uzviju. Neļauj, lai tevi šādi izmanto.
Patiesībā jau daudziem ir ļoti līdzīga situācija tavai. Man arī kādreiz bija. Atbrīvoties no visām negatīvajām īpašībām, ko šādi pa bērnību savāci, būs daudzu gadu jautājums. Bet to var izdarīt, ja ar sevi strādā. Un galvenais - neturpini uzturēties toksiskā vidē, aizstājot savus vecākus ar citiem tādiem pašiem cilvēkiem. Tad tu no savas bedres nekad netiksi ārā.
02.11.2023 22:56 |

Reitings 139
Smieklīgi,ka es tieku te nolikta par taisnību. Nevienam nepatīk taisnība,ja? Citi cilvēki ir invalīdi,ar nāvējošām slimībām,vot viņiem ir grūta dzīve nejau kaut kādas krokodīla asaras jālej par to,ka vecāki neizdabāja visām bērna iegribām. Priecājaties,ka vecāki jūs neizlutināja ar to uķi puķi un izaugāt patstāvīgi.
02.11.2023 23:09 |

Reitings 412
Reģ: 01.11.2023
Gunittta @ 02.11.2023 23:09
Smieklīgi,ka es tieku te nolikta par taisnību. Nevienam nepatīk taisnība,ja? Citi cilvēki ir invalīdi,ar nāvējošām slimībām,vot viņiem ir grūta dzīve nejau kaut kādas krokodīla asaras jālej par to,ka vecāki neizdabāja visām bērna iegribām. Priecājaties,ka vecāki jūs neizlutināja ar to uķi puķi un izaugāt patstāvīgi.

Gunitiņ, tu mazā trollene, es būtu laimīgs cilvēks, ja mana mutere būtu bijusi normāla un adekvāta ,ar kādu stingrāku vārdu.
Bet nuuuuu, saukāt savu bērnu par mauku, kropli, šļušku un izdzimteni, kurai nebija jāpiedzimst? Kamēr es pildīju mājasdarbus 9 gados,savā nodabā un pipeli nekad dzīvē nebiju redzējusi 🤣
Es te nežēlojos, vienkārši šķiet ka tev vajag kaut kādu reality check, vecā piepe
02.11.2023 23:24 |

Reitings 139
Mementomori @ 02.11.2023 23:24

Gunitiņ, tu mazā trollene, es būtu laimīgs cilvēks, ja mana mutere būtu bijusi normāla un adekvāta ,ar kādu stingrāku vārdu.
Bet nuuuuu, saukāt savu bērnu par mauku, kropli, šļušku un izdzimteni, kurai nebija jāpiedzimst? Kamēr es pildīju mājasdarbus 9 gados,savā nodabā un pipeli nekad dzīvē nebiju redzējusi ?
Es te nežēlojos, vienkārši šķiet ka tev vajag kaut kādu reality check, vecā piepe

Izlem tad,vai esmu mazā trollene vai vecā piepe. Tas,ka pasaku savu viedokli nenozīmē,ka esmu veca vai trollis. Vecāki ir jāciena un jāsaprot,ka viņiem ir grūti ka jāpelna nauda, jāuztur bērns,tāpēc gadās uzvilkties. Priecājies,ka mamma tevi izskoloja,deva tev ēdienu,drēbes un novērtē to,ka nebiji pamesta uz ielas kā bezpajumtniece.
02.11.2023 23:37 |

Reitings 412
Gunittta @ 02.11.2023 23:37

Izlem tad,vai esmu mazā trollene vai vecā piepe. Tas,ka pasaku savu viedokli nenozīmē,ka esmu veca vai trollis. Vecāki ir jāciena un jāsaprot,ka viņiem ir grūti ka jāpelna nauda, jāuztur bērns,tāpēc gadās uzvilkties. Priecājies,ka mamma tevi izskoloja,deva tev ēdienu,drēbes un novērtē to,ka nebiji pamesta uz ielas kā bezpajumtniece.

Mana māte nestrādāja, saulīt. Līdz ar to nekāda skološana un pajumtes došana no viņas nebija 😀
02.11.2023 23:39 |

Reitings 1156
Reģ: 19.08.2023
Gunittta @ 02.11.2023 21:40

Nepateicīgie bērni. Vecāki tev deva jumtu virs galvas,naudu lai būtu ko ēst,drēbes,bet tu kaut ko čīksti,ka labāk prom no vecākiem

Kā tu zini, ka viņi viņu pienācīgi baroja? Šāda tipa vecākiem mīļākais "sods" ir ēdienreizes atņemšana.
Manai klasesbiedrenei bija tā ,ka ja atnesa mājās sliktu atzīmi vakariņas mājās nespīdēja. Un tas mainījās no garastāvokļa- citreiz slikta atzīme bija 7 ,citreiz 8.Skolā pusdienas viņa arī nedrīkstēja ēst, jo pilnais vēders traucēšot koncentrēties stundām.Virtuve mājās viņai bija aizslēgta un vienīgais ,kas tur varēja iet bija pati māte.
Bērnu var izaudzināt par labu cilvēku nepazemojot to.
03.11.2023 00:09 |

Reitings 461
Reģ: 08.10.2023
Meldra23 @ 02.11.2023 21:45

Tātad var pret bērnu vērst emocionālu un fizisku vardarbību, bet, ja tu viņam dot ēdienu un ļauj dzīvot savā mājā, tātad tas nekas, ka tu viņu pazemo un/vai sit??

Lielākā daļa Latvijas to ir piedzīvojuši bērnībā, gan emocionāi, gan fiziski. Tā tas ir pārsvarā deļ nabadzības, alkohola un stresa par izdzīvošanu ar minimāliem līdzekļiem, tas noved vecākus šajā emocionālajā virpulī, kur ciešs bērni pēc tam.Jā, labi tas nav, bet tas sniedz dzīves norūdijumu. Ļoti daudzi ir tā uzauguši, un varu teikt ka tiem cilvēkiem ir mugurkauls, un ir vēlme vairāk censties savā dzīvē, nekā tiem kuriem visu vecāki pasniedza uz paplātes neatkarīgi vai ir laba uzvedība vai nav. Par piedošanu, uzskatu, ka tā ir katra paša izvēle piedot pāridarījumus vai nē. Katrā ziņā to cilvēks nekad neaizmisīs neatkarīgi no piedošanas esamības vai neesamības.
03.11.2023 00:55 |

Reitings 412
Brīžiem gan liekas, ka cilvēki aizmirst tādu iespēju kā netaisīt bērnus. Prezervatīvi nav tā dārgākā lieta, dārgāk būtu maksāt par traumām, kuras pats vien esi izraisījis bērnam 😊
03.11.2023 01:04 |

Reitings 3512
Reģ: 05.09.2023
Gunittta @ 02.11.2023 22:47

Izvēlies izteicienus. Vecāki ir jāciena. Tas ka vecāki kādu reizi pasaka kādu skarbāku vārdu,tātad bērns ir pelnījis. Nav uzreiz viena vārda dēļ jātēlo upuri un jāfantazē par kaut kādām mentālām problēmām,citiem ir nopietnākas problēmas dzīvē.

Kā tu zini ka tur bija viens vārds, retu reizi kāds uzbrauciens?
03.11.2023 08:47 |

Reitings 3512

Tu stulba vai kas ar tevi? Neviens normāls cilvēks nesāks nīdēt ja šādas vai tādas iegribas nav izpildītas. Patstāvīga ņirgāšanās, pazemošana, saukāšanās nav normāla prakse.
03.11.2023 08:49 |

Reitings 3512
kitijaarmazok @ 03.11.2023 00:09

Kā tu zini, ka viņi viņu pienācīgi baroja? Šāda tipa vecākiem mīļākais "sods" ir ēdienreizes atņemšana.
Manai klasesbiedrenei bija tā ,ka ja atnesa mājās sliktu atzīmi vakariņas mājās nespīdēja. Un tas mainījās no garastāvokļa- citreiz slikta atzīme bija 7 ,citreiz 8.Skolā pusdienas viņa arī nedrīkstēja ēst, jo pilnais vēders traucēšot koncentrēties stundām.Virtuve mājās viņai bija aizslēgta un vienīgais ,kas tur varēja iet bija pati māte.
Bērnu var izaudzināt par labu cilvēku nepazemojot to.

Lasot atcerējos, kā man vecāki mēdza slēpt ēdienu, bija jāprasa atļauja vai drīkst ēst to vai šo, bet citu iemeslu dēļ. Ai, kas tik nav bijis. Nedomāju, ka man arī būtu jāpriecājas, ka tik mani uz ielas neizmeta vecāki, kā viena te kladzina.
03.11.2023 08:55 |

Reitings 3728
Reģ: 11.04.2023
Mūsdienās ēdienu no bērniem neslēpj un redzam sekas, skolas pilnas ar resniem bērniem 🧐
03.11.2023 09:06 |

10 gadi
Reitings 5449
Reģ: 29.01.2009

Es piekrītu tajā, ka mūsdienās ar bērniem ļoti ucinās un izdabā, bieži vien izlutina un izaug tādi, kas neciena apkārtējos un baidās no krēsla nolekt, sīki memļaki(ne visi, saku, ka bieži).
BET, tā nav bērna vaina, ka viņš ir piedzimis, viņš negāja pie vecākiem un neprasīja, lai laiž viņu pasaulē. To izlēma vecāki, viņiem to vajadzēja, tāpēc pazemot bērnu, par to ko paši izdarījuši ir debīli.
03.11.2023 09:47 |

Reitings 84
Reģ: 04.09.2023
akul12 @ 03.11.2023 09:06
Mūsdienās ēdienu no bērniem neslēpj un redzam sekas, skolas pilnas ar resniem bērniem ?

Ēdiens no bērniem nav jāslēpj. Vienalga vai apaļi vai tievi. Jebkurā gadījumā nav jāslēpj. 🤦🏻‍♀️ Vienīgais, ko vajadzētu mainīt, ka nevag bērniem bezmazvai no zīdaiņa vecuma jau dot telefonu. Bērns kļūst mazkustīgs un atkarīgs un liekais svars arī aug
03.11.2023 09:49 |

Reitings 139
gii_star @ 03.11.2023 09:47

Es piekrītu tajā, ka mūsdienās ar bērniem ļoti ucinās un izdabā, bieži vien izlutina un izaug tādi, kas neciena apkārtējos un baidās no krēsla nolekt, sīki memļaki(ne visi, saku, ka bieži).
BET, tā nav bērna vaina, ka viņš ir piedzimis, viņš negāja pie vecākiem un neprasīja, lai laiž viņu pasaulē. To izlēma vecāki, viņiem to vajadzēja, tāpēc pazemot bērnu, par to ko paši izdarījuši ir debīli.

Vot beidzot sakarīgs cilvēks,kurš saprata manu domu.
03.11.2023 09:51 |

Reitings 175
Kāds pārsteigums, ka lietotāja kā Gunita, kurai toksiskums jau no pirmā komentāra pa visām malām spiežas ārā, aizstāv citus toksiskus cilvēkus :D Minēšu, ka patiesībā vienkārši mēģina aizstāvēt pati sevi, jo vecāku aprakstos uzreiz sevi arī saskatīja.
03.11.2023 10:41 |

Reitings 175
gii_star @ 03.11.2023 09:47

Par tavu pirmo teikumu runājot, autorei jau nav cieņa pret apkārtējiem, viņai ir ieaudzinātas bailes no apkārtējiem. No malas kādam varbūt viņas bailes izskatās kā cieņa (diez vai), bet tāpat tās ir divas dažādas lietas. Kā arī autore jau rakstīja, ka viņa arī baidās no krēsla nolekt un viss uzsit emocijas (t.i., arī var raksturot kā ''memļaku'').
Pašiem vecākiem arī ļoti iespējams ir tāpat. Parasti pret bērniem vissliktāk izturas cilvēki, kas baidās no citiem pieaugušajiem, un tad visu, kas sakrājas, izlādē mājās uz bērniem. Jo bērni nevar sevi aizstāvēt. Tāpat vīrieši, kas vissliktāk izturas pret sievietēm, bieži vien cita vīrieša priekšā baidās kaut ko papīkstēt. Tad iet mājās un izlādējas uz sievu, lai atgūtu kaut kādu pašcieņu savās acīs, ka neesi pasaulē zemāks par zāli, ir vēl kāds vēl zemāks par tevi. Cilvēki nav apguvuši normālas sociālās prasmes, emocionālā inteliģence ir pa nullēm, pašvērtējums zems, un bērnu mēģina izaudzināt tieši tik pat neadekvātu.
03.11.2023 10:54 |

Reitings 1156
Reģ: 19.08.2023
akul12 @ 03.11.2023 09:06
Mūsdienās ēdienu no bērniem neslēpj un redzam sekas, skolas pilnas ar resniem bērniem ?

Bērni, tagad ir apaļīgāki, nejau tāpēc , ka neslēpj ēdienu, bet gan tāpēc, ka tiek baroti ar neveselīgu pārtiku- čipsiem, saldumiem, nagetiem un savu brīvo laiku pavada telefonos, nevis spēlējoties, skraidot savā starpā.
Vispār pirms kāda mēneša tika apcietināta influencere Ruby Franke, kuras bērniem katra ēdienreize bija jānopelna. Viņu apcietināja par vardarbību tikai pēc tam, kad viens no viņas bērniem novājināts izmuka no mājas , lai paprasītu kaimiņiem ēst.Tāpēc ir vēl arī mūsdienās vecāki, kas slēpj ēdienu no bērniem. Un tā kā viņai bija vairāk kā 2milj.sekotāji, kas mācījās no viņas, kā bērni jāsoda un jāaudzina nebūtu brīnums, ja būtu daudz tādi vecāki vēl.
03.11.2023 15:15 |

Reitings 174
Reģ: 09.08.2023
Gunittta @ 02.11.2023 22:47

Te gluži nav runa par aizrādīšanu un skarbāku vārdu, cik saprotu. Pazemot un pateikt skarbāku vārdu ir divas dažādas lietas. Viens ir pateikt - "Nedari tā vairs!" un var pateikt: "Tu idiot, debīliķi! Ja izdarīsi tā vēlreiz, dabūsi pa muti!"
Drusku ir atšķirība, ne?
03.11.2023 15:22 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits