Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Kontrolējoša māte

 
Reitings 242
Reģ: 13.05.2021
Sveiki!
Varbūt kada sapratīs un ieteiks kā rīkoties? Man ir 23 gadi, bey jutos tā it kā būtu 14 vau 15, jo nepārtraukti tieku kontrolēta no mātes puses. Es dzīvoju atseviški, sākuma likās, ka problēma atrisinājās ar to, bet tagad atkal vecā dziesma....
Piemēram, vakar mate piezvanīja un prasija ko daru, teicu, ka pie sevis esmu, mācos(lai gan satikos ar vienu draudzeni un tur iedzērām uc). Viņai es izklausījos pārāk prieciga, tāpēc viņa pateica, ka netic. Lai es atsūtot bildi, nobildēju dzīvokli ar visu logu(lai redz ka ara nakts) Protams, man tādas bikdes nebija un draudzene otrā Rīgas galā, tāpēc es dusmīgi pateicu, ka “nesūtīšu”, māte pateica, ka es meloju, ka neesmu pie sevis un tagad ir dusmīga...
Saprotu, ka skan berniskigi, bet man tiešām nav tās draudznei attiecibas ar māti un es negribu teikt par iedzeršanas uc, jo zinu, ka par to būs pārmetumi. Kad mēģināju teikt taisnību, tad bija teksti “ cik var dzeert, vispar palaidusies, tevi slikti ietekme utml”. Man atklati sakot ir sapigi ko tadu dzirdet, jo nekadas ziepes pa so laiku meesmu savārījusi, neko nelegālu neesmu lietojusi un stavokli “neesmu pa zaļotu”, bet tapat ir anormala kontrole. 23 gadi, bet tada sajuta ka man ir jābūt mūķenei un jāsēž 4 sienās.
Saprotu, ka mamma grib, lai uzticos, bet kad notiek tā kā šoreiz, man pašai vēlme uTiceties atkrīt, jo tapat viss būs slikti - ja saku taisnibu, tad slikti, ja nesaku, tas mele. Ari kad pasaku, ka ar draudzenem tiekos, sakas jautajumi - kadam,vai es vinas zinu, ko darīsiet, cikos busi pie sevis, kad varu piezvanit utml
Varbut kādai ir idejas ka atbrīvoties no šis kontroles? Izrunāties meginaju, bet mamma tapat turās pie sava...
12.04.2022 18:46 |
 
Reitings 984
Reģ: 09.08.2014
Vai mamma Tevi vēl uztur?
Ja neesi no viņas atkarīga finansiāli, tad ignorē. Necel telefonu, aizsūti SMS, ka vēlāk piesvanisi, šobrīd esi aizņemta. Ja tomēr vēl esi finansiāli atkarīga, tad maini to.
12.04.2022 18:52 |
 
10 gadiPatīk
Reitings 3737
Reģ: 31.10.2010
Necel telefonu un kādu laiku ar māti nekontaktējies, lai saprot, ka pieaugušu cilvēku kontrolēt nav normāli. Ja tā nevari, tad informācijas diēta - uz jautājumiem atbildi, cik lakoniski iespējams. Piem, uz jautājumu "kur esi?" atbilde var būt "mājās" vai "darbā" vai "ciemos", utt. neko sīkāk nepaskaidrojot. Ar laiku pieradīs.
12.04.2022 18:56 |
 
Reitings 518
Reģ: 02.03.2022
Pirmkārt, no mammas ir jābūt pilnīgi fiziski, materiāli un visādi neatkarīgai. Katra šāda atkarība rada iespēju manipulēt un tev justies vainīgai. Padomā, vai viss šajā ziņā ir sakārtots.
Otrkārt, tā arī ir jāpasaka, skaidri acīs, ka zini, esmu pilngadīga, dzīvoju, uzturu sevi pati un šobrīd mēs viena pret otru izturēsimies kā pieauguši cilvēki vai arī mūsu komunikācija beigsies. Un viss.
Ir bijis, jā un ja to nepārcērt laicīgi, tad varēs arī 40 gados mammītei atskaitīties.
Protams, ar pirmo reizi mātei nepieleks, bet vnk - ja viņa ieslēdz kontroli, tu pārtrauc komunikāciju. Ar desimto reizi sapratīs. Pieagušam cilvēkam nav jātaisnojas vai dzer tēju ar draudzeni vai vīnu ar draugu, punkts.
12.04.2022 18:57 |
 
Reitings 518
Reģ: 02.03.2022
Man ir tieši šāda māte un ir jānoliek pie vietas diezgan asi un ik pa laikam tik un tā ir jāatkārto izietais materiāls, pretējā gadījumā, tiks kontrolēts ne tikai ko dari, bet arī pavēles formā ietiekts kā dzīvot, ar ko dzīvot, kā audzināt bērnus un tā tālāk, protams, ar mērķi "es tikai gribu" kā labāk, tāds cilvēka tips.
12.04.2022 19:03 |
 
Reitings 643
Reģ: 09.01.2015
Man bija līdzīga situācija kā tev līdz kādiem 23 gadiem. Katru dienu zvanīja,citreiz pat vairākas reizes,kontrolējas visu kas iespējams. Kad aizbraucu ciemos,izložņāja manas somas,tā kā biju vēl daklarējusies pie viņas,ja kāda vēstule atnāca,tad uzreiz atplēsa vaļā.
Biju jau tik tālu novesta,ka tad,kad viņa man zvanīja es uzvilkos un ļoti nelaipni atbildēju. Tad vienā reizē uzkliedza,ko var katru dienu zvanīt. Apvainojās,kādas 2as nedēļas nezvanīt,tad raudādama zvanīja teica,ka laikam man māte nav vajadzīga. Pateicu,ka man ir apnikusi viņas kontrole. Tad protams pārmetumi sekoja,ka tad,kad audzināja,tad visu sevi atdeva utt. Kontrole ir beigusies,bet attiecības ar mammu nav par gramu uzlabojušās,un lai cik skarbi nebūtu,man pat pie viņas ciemos negribas braukt
12.04.2022 19:27 |
 
Reitings 507
Reģ: 05.08.2021
Uzsēdini uz informācijas diētas. Nesaki un nestāsti vairāk, kā nepieciešams.
Svarīgākais ir diemžēl pieņemt situāciju tādu, kāda tā ir, nevis cerēt, ka ar izrunāšanos vai ko citu tu izmainīsi viņas izturēšanos. Tāpēc fokusējies uz sevi - saproti, ko tu gribi no šīm sarunām un attiecībām ar mammu un sāc nospraust robežas. Angliski var daudz pameklēt info par how to set boundaries with parents un how to deal with emotionally immature / controlling parents.
Protams, runāt ir vieglāk nekā darīt, bet kaut kur jau jāsāk 😁
Robežu nospraušana sākumā var izklausīties apmēram šādi:
"Man tuvākajās dienās daudz ieplanots/nebūšu mājas. Es tev piezvanīšu tad un tad." vai "es tagad nevaru runāt, es tev piezvanīšu rit/parit/vēlāk" šādi tu konkrēti pasaki, kad tu gribi/vari komunicēt. Vai arī "es saprotu, ka tu par mani uztraucies un rūpējies, un es zinu, ka es varu vērsties pie tevis pēc padoma, bet šobrīd šajā jautājumā/situācija es pati tieku galā". Protams, var gadīties, ka mamma to ignorē un sāk dusmoties, bet visticamāk viņa tāpat atradis kaut ko, par ko dusmoties - šādi vismaz tam ir kaut kāda jēga / rezultāts.
Vel ir tāda opcija, ko sauc par "grayrocking" jeb pelēkā akmens metode, par ko internetā var daudz atrast piemērus. Idejiski - padari sevi un savu dzīvi par ļoti neinteresantu mammas acīs.kad jautā, kur biji, ko darīji, ar ko biji utt., atbildi īsi un izvairīgi - atpūtos / pāris draugiem / vairs neatceros / nu jā, varbūt.
Protams, ka jau teicu, viegli runāt, bet grūti pašam īstenot (es pati šo vēl cenšos apgūt). Vienā brīdī vienkārši sapratu, ka es nevaru būt vairs kaut kāds emocionālais boksa maiss un jāsāk rūpēties par sevi. Visgrūtāk bija pieņemt to, ka man attiecības ar to cilvēku nebūs tādas, kādas es gribētu, bet tā saprašana vismaz lika man padomāt par to, kādas attiecības es gribu un ko es pati no šīs komunikācijas gribu / varu iegūt. Tā teikt, jānoliek sevi sev pirmajā vietā pat, ja tas nozīmē neērtas sarunas un situācijas.
12.04.2022 20:05 |
 
Reitings 1033
Reģ: 27.02.2022
Vienkārši skaidri un gaiši pateiktu ka man ir 23 gadi un esmu pieaugušas. Nevienam citam izņemot mani nav jāzin kur es esmu un jāatskaitās.
Ja kaut ko pārmet neklausies un nomet klausuli.
Šādiem cilvēkiem arī romantiskās attiecības esot ļoti sagādā baudu tas ka tu tasinojies, jo tad viņi jūtas pārāki, gudrāki , tā it kā viņi visu zinātu un ir pieķēruši tevi darot ko sliktu.
Nebaidies pateikt skarbu vārdu, jo tas ka viņa tevi izaudzināja nedod tiesības terorizēt un neuzliek pienākumu pakārtots visu dzīvi viņas vēlmēm.
12.04.2022 20:29 |
 
Patīk
Reitings 2066
Reģ: 22.05.2019
Tev jācenšās novilkt robežas,kas ir ok,kas nav.
Tu dzīvo prom no vecākiem,esi pilngadīga un tā nevar līst tavā dzīvē,pat mamma.
Īsumā,tik cik tu ļausi,tik arī viņa darīs.
Nav jāstrīdās un jāatgrūž pavisam mamma,bet jāparāda un jāpasaka,ka tu vairs neesi bērns un vari dzīvot kā vēlies tu pati,tu esi noteicēja par savu dzīvi.
12.04.2022 20:33 |
 
Reitings 1847
Reģ: 26.03.2020
Neņem ļaunā, bet palasot davas diskusijas, jāsecina, ka tu esi viena staigājoša problēma :D
12.04.2022 20:34 |
 
10 gadi
Reitings 2679
Reģ: 29.01.2009
Es pārcēlos uz citu valsti, lai būtu tālāk no mātes, tā kā saprotu kā tu jūties 😂
Ko tev ieteikt? Pārvācies uz citu valsti, ja tik traki. Only way out. 😂 Un tas strādā! Telefonu neceļu, īsziņas izlasu un varbūt atbildu sev ērtā laikā, dzīvoju savu dzīvi un ļauju viņai dzīvot savu.
12.04.2022 20:51 |
 
10 gadi
Reitings 2679
Reģ: 29.01.2009
P. S. Tikai tāpēc, ka māte ir tavas "asinis", nenozīmē ka tev ir jādzīvo pēc viņas principiem un likumiem.
12.04.2022 20:52 |
 
Reitings 3
Reģ: 31.03.2022
Nedomāju, ka diskusijas autore ir staigājoša problēma, jo arī palasot citas viņas diskusijas šķiet, ka šī varētu būt viena no problēmas saknēm. Varbūt tieši problēmas attiecībās ar māti un mūžīgā kontrolēšana var cilvēku padarīt nepārliecinātu par saviem spēkiem un kautrīgu attiecībās ar citiem, tostarp pretējo dzimumu. Arī manai mammai piemīt šādas tādas kontrolējošas iezīmes, tāpēc uzskatu, ka ar mammām ir līdzīgi kā ar valsts noslēpumu - "need to know policy", mazāk vajag stāstīt un vairāk paklusēt. Pieļauju, ka autore arī ir vienīgais bērns ģimenē, tādēļ arī var būt šāda pastiprināta uzmanība no mātes puses.
12.04.2022 20:55 |
 
Reitings 3
Reģ: 31.03.2022
Ieteikumi laikam ir atkarīgi no cilvēka un kāda saikne ir ar māti. Ir cilvēki, kuriem nav tik spēcīga emocionāla piesaiste vecākiem var tā nogriezt ar nazi un aiziet, bet grūtāk ir tiem, kuriem tā piesaiste ir spēcīgāka. Bieži vien tas pat nav atkarīgs no savstarpējām attiecībām, bet gan no tās personas, kura tiek kontrolēta - šajā gadījumā Tevis. Dažreiz jau prasās tas vecāku padoms, tikšanās vai vienkārša aprunāšanās pa telefonu. Bet tas ir individuāli. Sākumā varbūt mēģini pieradināt pie tā, ka mātei nevajadzētu zvanīt jebkurā laikā un triggerot, bet varbūt kādā noteiktā dienas laikā sazvanīties. Pilnīgi noteikti ne jautāt lai atsūti bildi kur atrodies, jo tas reāli izklausās pēc kaut kāda greizsirdīga boifrenda
12.04.2022 21:11 |
 
Patīk
Reitings 314
Reģ: 28.07.2021
Diemžēl saprotu sāpi, jo līdz 18’gadiem tiku uzmanīta - kadi ir draugi, ar ko tiekos, cikos būsi mājās. Pat kad gribēju pie draudzenes palikt, sekoja frāze “tev savu māju nav?”. Nu sviests vienvārdsakot. Soma arī ik pa laikam tika pārbaudīta ar frāzi - ja nav ko slept, paradi
Tagad dzīvoju ar draugu, jau gadu, attiecība ar mati nedaudz uzlabojās, lai gan nesen bija incidents, kad man no kabatas izvēlas cigarešu paciņa un tad dabūju morāli, ka man nav kauna un es nezinu ko daru, veselību bojāju un ka meitenem nepiestāv smēkēt. Visa visuma piekrītu, bet es nesmēķēju katru dienu. Man tā paciņa ir uz menesi. Cenšos atmest, jo pasāku stresa vadīta... bet nu jā... tapat kad mate atnak ciemos, piesienas, ka tur putekļi, tur bardaks un vēl sazin kas. Lai gan dzīvoju atseviški. Tāpēc sapraru, ka izbēgt no ta nevaru, bwt vismaz tagad māte nezvana katru dienu...
ITuribu
12.04.2022 21:14 |
 
10 gadiPatīk
Reitings 2450
Reģ: 20.07.2013
Man liekas jocīgi, ka tu jau sarunas startā melo par vienkāršām lietām, kā - ko dari,kur esi.
13.04.2022 08:43 |
 
10 gadi
Reitings 3175
Reģ: 18.12.2012
Daudz labu padomu te! Bet varbūt arī atbildi, saki, kur esi/ko dari, bet liec viņai skaidri saprast, ka viņai gar to nav nekādas daļas. Jā, esmu pie draudzenes, nu un? Telefonsarunā pasaki, "paldies, ka painteresējies, lai jauks vakars, man jāiet!" Jo vairāk slēpsies, melosi, jo vairāk problēmu. Dienas beigās, viņai vispār nu nekādas teikšanas. Iesaki varbūt kādu hobiju, lai ir kur enerğiju likt.
13.04.2022 10:20 |
 
Reitings 69
Reģ: 25.03.2020
Māte ir un paliek māte vai bērnam ir 10 vai 40, kā arī uztrauksies par viņu jebkurā vecumā. Es neatbalstu to, ka daži iesaka vispār ignorēt uz divām nedēļām, jo varbūt viņai kas noticis un zvana pēc palīdzības. Neesmu arī par to, ka neciena kaut kādas robežas, piemēram, liek fotogrāfēt apkārtni, jo tas arī ir par traku. Bet, ja autore mātei visu laiku melo, tad tāda rīcība neizbrīna. Grūti ieteikt, kā to risināt, bet ticu, ka nav viegli sakārtot attiecības ar māti ieturot to robežu, ka sazinies un stāsti par sevi, t.sk. uzklausi viņu, bet neļauj viņai valdīt par savu dzīvi.
13.04.2022 10:38 |
 
Patīk
Reitings 1750
Reģ: 24.05.2019
Kamēr tu uzvedīsies kā bērns, viņa pret tevi izturēsies kā pret bērnu.
Vispār šeit izklausās, ka prasās pēc psihoterapeita. Tev nav savu personīgo robežu.
13.04.2022 11:09 |
 
Reitings 24
Reģ: 11.11.2013
Agrāk bija līdzīgi, tikai mana māte sevi uzskatīja par vislabāko, gudrāko un pareizāko, kas nu nepavisam nav taisnība (nenomētājiet mani ar akmeņiem, mana māte izvēlējās mani iemainīt pret vīriešiem un alkoholu, garāk neizplūdīšu). Agrāk, kad man bija savi 18, pat vēl 25, ar viņu sazinājos, atbildēju uz jautājumiem, viņa zināja daudz. Tomēr, bija lūzuma brīdis citu dzīves lietu un nelietu dēļ, kad sāku staigāt pie psihologa. Zini-labākais, ko esmu darījusi savā labā. Pēc gadu ilga psihologa atbalsta pārtraucu šo neveselīgo saikni un-man kļuva daudz vieglāk elpot. Šobrīd ir tā-viņa man zvana kādu reizi, divas reizes mēnesī. Manas atbildes ir īsas-dzīvoju, strādāju, viss kārtībā. Varbūt citām šķiet nežēlīgi, bet man tas ir tik daudz vieglāk, patīkamāk, jo nav šīs kontroles un galu galā-es dzīvoju savu dzīvi, nevis viņa. Viņa savas izvēles izdarīja un ja reiz nav uzticības-tad nav. Ja Tev ir vieglāk dzīvot, būt un jūties laimīgāka ar mazāku kontaktu ar māti, tad nebojā savu ikdienu ar ko negatīvu. Padod kādu reizi viņai ziņu, ka viss kārtībā-un dzīvo savu dzīvi. Ir meitenes, kam ir tiešām foršas mammas un ar kurām ir interesanti komunicēt, bet ja Tev nav-tad nav. Ja vēlies-uzraksti PM, pastāstīšu sīkāk par savu pieredzi. :) Un turies!
13.04.2022 20:14 |
 
Reitings 251
Reģ: 10.05.2021
Man vienmēr bija viena atbilde - kas tev par daļu? (kur esmu, ko daru utt).
Pēc gada apnika.
13.04.2022 20:54 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!