Tērēt naudu gudri

Reitings 1231
Reģ: 14.01.2022
Šobrīd saskaroties ar reālu cenu kāpumu daudzi no mums noteikti sāk domāt kā gudrāk virzīt savu naudas plūsmu.
Dažās diskusijās jau ir aizsākts šis temats, bet varētu apvienot vienā, kur padalīties ar saviem knifiem un trikiem.
Mani, piemēram, interesē temats par gatavošanu. Kam Jūs ikdienā sekojiet ig vai citur, lai gatavotais ēdiens nebūtu vienveidīgs, bet tajā pat laikā nav jāpielieto augstākā zinātne tam.
Arī mājas lietas, dekorus, kur labāk pirkt? Man nesen atklājums, ka dažas mazās dekor lietas pepco ir pat labākas kā Ikea :D
09.03.2022 15:16 |

Reitings 37
Reģ: 01.03.2022
Trauķene man ir, tikai trauku tik daudz ko mazgāt nav😁 kad slinkums mazgāt tad sakrāmēju trauķenē, bet ikdienā mazgāju ar rokām uzreiz pēc paēšanas.
10.03.2022 10:58 |

Reitings 18
Reģ: 20.02.2022
KP35 @ 10.03.2022 10:52

Man ir trauku mazgājamā mašīna.
Iemesls kādēļ iegādājos ir ūdens patēriņs. Vidēji trauku mazgājamā mašīna patērē 9 L (parastais režīms) - 14 L (ļoti intensīvs režīms, ko izmantoju tikai, kad ir piedegušas pannas vai ļoti grūti atmazgājami trauki).
Protams, ir jāpērk arī kapsulas, skalošanas līdzeklis un trauku mazgājamās mašīnas sāls, bet, nopērkot tos, var aizmirst par nākamo pirkumu vairākus mēnešus.
Mazgājot ar rokām, piemēram, 12 komplektus (komplekts - šķīvis, karote, dakšiņa, krūze, glāze) aizies ļoti daudz ūdens, sākot no 30 litriem. Bet to pašu mazgājot ar trauku mazgājamo mašīnu - ne vairāk kā minētie 10 L(vidēji).
Trauku mazgājamā mašīna ir labs ilgtermiņa variants, kur sākumā ir nepieciešams nedaudz ieguldīt, bet ar laiku tas ļoti atmaksājas.
Bet no manas bijušās elektropreču pārdevēja pieredzes varu teikt, ka tipiskais latvietis nedomā ilgtermiņā un diez vai, ka iegādāsies trauku mazgājamo mašīnu, jo sākumā ir nedaudz jāpatērē nauda.

Tas būtu smieklīgi, ja ne traģiski ignoranti.30 l dienā mazgājot traukus ir 1 kubikmetrs mēnesī traukiem. cik maksa kubikmetrs ūdens? 2 eur? tad vēl trauku mazgājamais līdzeklis un kādas 4 švammītes, nu skaiti vēl +1,5 eiro. Tātad tīri trauki mēnesī maksā 3,5 eiro. Kas ir 42 eiro gadā. (ok traukus mazgā ar slitu ūdeni, tātad 0,5 kibikmetri no 1 ir siltais ūdens) pieskaitām klāt eiro. Sanāk 4,5 mēnesī (54 gadā) par tīriem trauciņiem.
Tagad ņemam trauku mazgājamo mašīnu 10 L ūdens dienā ir 0,3 kubikmetri. t.i. ap 0,6 eiro. + elektrības patēriņš tikai. 1 kwh par reizi. tās ir 30 kwh mēnesī.teiksim tarifs ir 0,18 eiro. tātad 5,4 eiro papildus par elektrību. tātad jau 6 eiro. Kapsulas trauku mazgāsānai. Te variants un par milzīgu ataidi. https://www.drogas.lv/lv/drlv/majai/majas-uzkopsanas-lidzekli/trauku-mazgajamam-masinam/finish-quantum-max-kapsulas-trauku-mazgasanas-masinai-45gab/p/BP_364082 1. kapsula 0,22 centi. Tātad 6,6 eiro par kapsulām trauku mazgāšanai. (tas ja nopērc par atlaidēm, ja nē, tad papildus 12 eiro jau). Kopā uzturēt izmaksā 12,6-18 eiro mēnesī.
Trauku maīšna jānopērk maksā no 350-1000 eiro. Lētāko nekad nepēŗku- jo parasti slikta kvalitāte- salūzt 2 gados nevis 10 kā dārgais gals. Tātad pieņemsim maksa vidēji 500 eiro. Pieņemsim nokalpo vidēji- 5 gadus. Tātad gadā tie ir 100 eiro un mēnesī 8,3. Tātad mēnesī traukus izmazgāt trauku mašīnā izmaksā 21-26 eiro. Man vienīgajai tas ir pa dārgu?
Bet realitātē arī ļoti daudzu traukus nevar mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā un daudzus ieprikš ir jāskalo, tādējādi palielinot ūdens patēriņu.
Bet realitātē rauku mažīna tos mazgā 30-100 minūtes. A ja man vajag tagad uz sitiena tīru šķīvi? Bet realitātē ne visu izmazgā- ir lietas kas jāberž.
Bet realitātē viss ir atkarīgs no tā esi viens vai ģimene. 1 cilvekam 100 % neatmaksājas. Jo 1 cikls izmaksā cik izmaksā neatkarīgi no tā, cik trauku ielikts. Jāgaida tikpat ilgi, kamēr izmazgā utt. Kamēr traukus cilvēkam dienā var izmazgāt pa 10 minūtēm ar rokām. Ja ir ģimene un mazgā traukus katru dienu 30 minūtes, tad ieguvums ir nevis finansiālais, bet gan brīvais laiks (un vabūt roku āras stāvoklis) ko netērē mazģajot traukus.
Lūdzu uzabo savu matemātiku, tad raksti. Un skaidrs ka trauku mazgājamā mašīna ir nevis lētākais veids kā mazgāt traukus, bet izdevīgākais no laika patēriņa.
Lētākasi jo piemeram strādājot par LV vidējo algu 1300 buto stundān neto pelni 6 eiro. 30 minūtēs- tie ir 3 nenopelnīti eiro. kas reiz 30 ir 90 eiro. Labi patērē laiku ieliekot un izņemot traukus teiksim 10 min. tāpt tie ir 60 eiro.
Secinājums.
Esmu šokā, cik patiesībā dārga ir trauku mazgāšana, gan ar rokām un vēl jo vairāk mašīnā.
Izdevīgi- tad ja liela ģimene ( vai vsp ir ģimene) un daudz trauku.
Izdevīgi- ja pelni lielu algu un ir iespēja paņemt papildu darbu, laikā ko tērē mazģajot traukus.
Ja zema alga, noteikti ar rokām. Un īstenībā, vairumam latviesu ģimeņu trauķene būtu neizdevbīga- pārāk zemas algas un augstas izmaksas. Pat ar vidējo algu, trauku mazgāsānas laika starpībā varētu nopelnīt tikai 60 eiro, kamēr izmaksas ir par 16-21 eiro augstākas.
Kā tīri trauki var izmaksāt tik daudz?
10.03.2022 11:36 |

Reitings 19
Reģ: 29.01.2022
Kakis vau @ 10.03.2022 11:36

Tas būtu smieklīgi, ja ne traģiski ignoranti.30 l dienā mazgājot traukus ir 1 kubikmetrs mēnesī traukiem. cik maksa kubikmetrs ūdens? 2 eur? tad vēl trauku mazgājamais līdzeklis un kādas 4 švammītes, nu skaiti vēl +1,5 eiro. Tātad tīri trauki mēnesī maksā 3,5 eiro. Kas ir 42 eiro gadā. (ok traukus mazgā ar slitu ūdeni, tātad 0,5 kibikmetri no 1 ir siltais ūdens) pieskaitām klāt eiro. Sanāk 4,5 mēnesī (54 gadā) par tīriem trauciņiem.
Tagad ņemam trauku mazgājamo mašīnu 10 L ūdens dienā ir 0,3 kubikmetri. t.i. ap 0,6 eiro. + elektrības patēriņš tikai. 1 kwh par reizi. tās ir 30 kwh mēnesī.teiksim tarifs ir 0,18 eiro. tātad 5,4 eiro papildus par elektrību. tātad jau 6 eiro. Kapsulas trauku mazgāsānai. Te variants un par milzīgu ataidi. https://www.drogas.lv/lv/drlv/majai/majas-uzkopsanas-lidzekli/trauku-mazgajamam-masinam/finish-quantum-max-kapsulas-trauku-mazgasanas-masinai-45gab/p/BP_364082 1. kapsula 0,22 centi. Tātad 6,6 eiro par kapsulām trauku mazgāšanai. (tas ja nopērc par atlaidēm, ja nē, tad papildus 12 eiro jau). Kopā uzturēt izmaksā 12,6-18 eiro mēnesī.
Trauku maīšna jānopērk maksā no 350-1000 eiro. Lētāko nekad nepēŗku- jo parasti slikta kvalitāte- salūzt 2 gados nevis 10 kā dārgais gals. Tātad pieņemsim maksa vidēji 500 eiro. Pieņemsim nokalpo vidēji- 5 gadus. Tātad gadā tie ir 100 eiro un mēnesī 8,3. Tātad mēnesī traukus izmazgāt trauku mašīnā izmaksā 21-26 eiro. Man vienīgajai tas ir pa dārgu?
Bet realitātē arī ļoti daudzu traukus nevar mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā un daudzus ieprikš ir jāskalo, tādējādi palielinot ūdens patēriņu.
Bet realitātē rauku mažīna tos mazgā 30-100 minūtes. A ja man vajag tagad uz sitiena tīru šķīvi? Bet realitātē ne visu izmazgā- ir lietas kas jāberž.
Bet realitātē viss ir atkarīgs no tā esi viens vai ģimene. 1 cilvekam 100 % neatmaksājas. Jo 1 cikls izmaksā cik izmaksā neatkarīgi no tā, cik trauku ielikts. Jāgaida tikpat ilgi, kamēr izmazgā utt. Kamēr traukus cilvēkam dienā var izmazgāt pa 10 minūtēm ar rokām. Ja ir ģimene un mazgā traukus katru dienu 30 minūtes, tad ieguvums ir nevis finansiālais, bet gan brīvais laiks (un vabūt roku āras stāvoklis) ko netērē mazģajot traukus.
Lūdzu uzabo savu matemātiku, tad raksti. Un skaidrs ka trauku mazgājamā mašīna ir nevis lētākais veids kā mazgāt traukus, bet izdevīgākais no laika patēriņa.
Lētākasi jo piemeram strādājot par LV vidējo algu 1300 buto stundān neto pelni 6 eiro. 30 minūtēs- tie ir 3 nenopelnīti eiro. kas reiz 30 ir 90 eiro. Labi patērē laiku ieliekot un izņemot traukus teiksim 10 min. tāpt tie ir 60 eiro.
Secinājums.
Esmu šokā, cik patiesībā dārga ir trauku mazgāšana, gan ar rokām un vēl jo vairāk mašīnā.
Izdevīgi- tad ja liela ģimene ( vai vsp ir ģimene) un daudz trauku.
Izdevīgi- ja pelni lielu algu un ir iespēja paņemt papildu darbu, laikā ko tērē mazģajot traukus.
Ja zema alga, noteikti ar rokām. Un īstenībā, vairumam latviesu ģimeņu trauķene būtu neizdevbīga- pārāk zemas algas un augstas izmaksas. Pat ar vidējo algu, trauku mazgāsānas laika starpībā varētu nopelnīt tikai 60 eiro, kamēr izmaksas ir par 16-21 eiro augstākas.
Kā tīri trauki var izmaksāt tik daudz?

Cik labi, ka tu pievērsi uzmanību manam tekstam. Es minēju, ka iegādājos ūdens patēriņa dēļ, nevis lai taupītu katru centu. Rakstā nebija nekas minēts par to, ka ar trauku mazgājamo mašīnu ļoti, ļoti varēs ietaupīt katru centu. Minēju, ka tas ir labs ilgtermiņa variants, jo nu ūdens patēriņš samazinās.
Un, manuprāt, 4 švammites, mēnesī ir tā kā nedaudz par maz.
Un jā, minēju, ka trauku mazgājamā mašīna ir labs variants lielam trauku daudzumam.
10.03.2022 13:42 |

10 gadi
Reitings 3713
Reģ: 29.01.2009
Tieši ekonomēšanu uzskatu par iemeslu, kāpēc maksāju 1,5 tūkstošus semestrī pa virsu par nepabeigtām mācībam- ekonomējot uz gatavu ēdienu un apģērbu pērkot par atlaidēm

šis labs :D tagad zināšu, kāpēc daži no kursa nepabeidza studijas :D Nevis tāpēc, ka negribēja mācīties, bija slinki un diezgan stulbi, bet tāpēc, ka mājās ēst taisija :D
10.03.2022 14:52 |

Reitings 945
Reģ: 14.10.2017
Manuprāt, svarīgākais ir izvairīties no impulsīviem pirkumiem un 10 reizes padomāt par kādas liekas lietas iegādi.
Lai ekonomētu uz pārtiku un nemestu to ārā, jāplano savas maltītes un jāpērk viss tikai tik cik vajadzīgs un ar garantiju ka tas tik apēst.
Agrāk bieži nopirku veikalā kaut ko uz nākotni ar domu "oj rīt apēdīšu", bet patiesībā tas palika ledusskapja dzīlēs un ar to arī viss beidzās.
10.03.2022 15:09 |

Reitings 9596
Reģ: 06.03.2012
Runājot par trauku mašīnām, man ir 2 bērni un sanāk daudz gatavot + daudz trauki. Rezultātā trauku mašīnu palaižu 2x dienā. Nezinu cik ir izdevīgāk vai nav, brt bez trauku mašīnas tas trauku apjoms krātos izlietnē un ap to, jo nu nav man laika pa dienu to mazgāt. Kad bērni aiziet gulēt nav ne mazākās vēlmes vēl vismaz stundu mazgāt un slaucīt traukus. Ja kādam patīk to darīt, tā ir cita lieta. Tāpat ar robotu putekļusūcēju. Noteikti neko neekonomē, izņemot manu laiku, kas ir pats dārgākais.
Par tādu ekonomiju - cenšos vairs nepirkt reāli nevajadzīgas lietas (man vājība uz kosmētiku). Kādu masku, kuru gribās, bet zinu, ka tāpat nelietošu, vai kārtējo lūpukrāsu.
Ar produktu izlietošanu iet daudz labāk kopš iegādājos ali magnētisko tāfeli ledusskapim. Uz tāfeles rakstu visu, kas stāv ledusskapī un saldētavā, kā arī “eat me first” sarakstu un sarakstu nepieciešamiem pirkumiem. Zinu, ka uz pārtikas rēķina varētu ieekonomēt daudz vairāk, ja labāk plānotu un mazāk pirktu pūdētos sierus, lašus, ikrus, vītinātu gaļu un vinčiku, bet nu…😁
Noteiktu % no algas (šobrīd gan no pabalsta) atlieku ieguldījumiem (vērtspapīri, criptovalūtas, kas nu kuram aktuāli).
24.03.2022 21:03 |

Reitings 401
Reģ: 16.03.2022
Es nemaz nezinu, ko varētu ekonomēt. Ēst gatavoju vienmēr no labiem produktiem, patērējam maz gaļu, ja arī ēdam, tad tikai putna.
Apģērbus, apavus pērku samērā reti, bet labus. Ceļot, jā, te nezinu kā, jo studentu varianti atkrīt, nav tas vecums, viss pārējais palicis dārgāks.
Jāpelna vairāk, bet tur arī nav viss tik vienkārši.
Gribu nopirkt labu riteni, bet bail no zagšanas. Kā nosargāt, kamēr es sporta klubā?
24.03.2022 21:33 |

Reitings 532
Reģ: 07.03.2016
Parasti svētdienās pārdomāju nākamās nedēļas ēšanu un tad arī veicu pirkumus, tā samazinot to, ka kaut kas jāizmet.
Visgrūtāk man iet ar ēšanu ārpus mājas, jo īpaši tagad, kad ir siltais, saulainais laiks, tā vien pastaigas laikā pa Rīgu gribas ieiet kaut kur pēc kafijas un kaut kā garda. Ja tā padomā, tur aiziet diezgan daudz naudas, bet tas man liek justies labi, tāpēc neesmu arī to tik ļoti vēl pārdomājusi
25.03.2022 21:39 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits