jamaika @ 17.02.2022 14:18
Es uzreiz pēc vidusskolas braucu strādāt ārpus Lv. Nopelnīju naudu un atgriezos pie mammas un tā es braukāju šurpu-turpu no vienas valsts uz citu kādus gadus 4, skaitījās jau, ka dzīvoju pie mammas līdz 21 gadam. Iepazinos ar savu vīrieti un nu dzīvojam kopā. Ja nu man būtu jāatgriežas Latvijā, tad noteikti darītu visu lai man būtu savs dzivoklis, man tomēr vajag savu privāto telpu, bet ja man būtu jāknapinās un knapi vilktu galus kopā, es turpinātu dzīvot pie mammas līdz brīdim kad finansiāli varētu atļauties dzīvot atsevišķi.
Tas nav nekas slikts dzīvot pie vecākiem kamēr tiec uz kājām , protams , ja tas neievelkas līdz gadiem 30.
Šobrīd man nav ienākumu, ir maksas studijas un ir 30 gadi.
Daudzas džīvo pie mammas. Arī ar saviem bērniem 35 strādājot IT.
Daudzās vietās alga ir tikai 1000 un ap to. Ar šo naudu pierīgā darīt nav ko. Tikai ikdienas izdevumi, ne īre, ne mašīna, nedz lieli pirkumi tajā netiek.
Pat mazpilsetā, no kuras nāku, ja esi viena un pelni ap 1000 nav ko darīt. No algas līdz algai. Vai arī nepietike un jāņem no kedītkates. Būt patstāvīgam tas ir lukss. Kas mums ir ieskaidrots komunismā. Sociālisms ir beidizs, dzīvoļus, vai istabas dzīvokļos neviens nedod, cenas valsts neregulē.
Tas mani aŗīdzen izbrīna. Jo zinu ka citur bagātajās ES valstis dzīvot pie vecākiem ir norma. Piem. vācijā, asv. Vai īrēt istabu, kas ir tas pats PSRS variants un 0 patstāvības.
Tāpat kad ceļoju uz kanāriju salām ņēmu hosteli dēļ izmaksām. Tavu bŗīnumu. Hostelī ir daži iemītnieki gadiem. No spānijas. piemēram 30 gadi čiksai. 4 cilveki istabā un piedevām tūristi visu laiku mainās. Kad prasīju, kapēc nemēģini noīrēt utt. Nevar atļauties. Bet pēc stāstītā identiska situācija LV lai noīrētu, taikai alga 2 vai cik reizes minimālā augstāka ( nestrādāja uz minimālo). Cenas, augstākas, bet nedaudz kā LV.Tad gan vēl LV par 2 mēn prasīja drošības naudu.
Man liekas ka LV mums ir tas milzīgas spiediens uz sociālo statusu- būt patstāvīgiem. Kas ir nāves un zemas dzīves kvalitātes iemels. Cilveki strādā naktīs, ņem virstundas, vairākos darbos.Neizbauda dzīvi. Netērē naudu. Bet beigās dzīve ir pagajusi. Tu esi vecs un slims.
Tāpat arī LV ir daudz gadījumu, kad ne tikai 30 vai 40 nav patstāvīgi, bet nekad nebūs. Un atklāti, nav brīnums, ļoti daudz vajag, ļoti lielu aizmuguri un atbalstu, lai par tādu kļūtu.