Rebeka117 @ 19.01.2022 00:22Sveika!
Interesants temats, izvēlējos pieslēgties šai diskusijai. Pandēmijas sākumā (pirms 2 gadiem) biju šādā pat situācijā, kad meklējām dzīvokli Rīgā pirkšanai un gandrīz nopirkām 602.sērijas dzīvokli! Un tagad es varu pateikt paldies Visumam, ka viss sakrita tā, ka šo dzīvokli nenopirkām.
Mums šo dzīvokli atrada mākleris, skaists remonts, 6.stāvs, Mežciemā, cena pirms 2 gadiem bija 62 000 €. Otro reizi braucot skatīties, mums līdzi bija mūsu draugs, kurš arī darbojas nekustamo īpašumu jomā, viņa argumenti man lika mainīt domas par šo dzīvokli:
1. Lielākā daļa divistabu dzīvokļi šajā projektā ir pārplānoti (tualete apvienota ar vannasistabu, istabām mainītas durvju atrašanās vietas u.tml.), kas šajā gadījumā, kā izrādās, tā arī bija. Tas radītu papildus izmaksas novērtējumam, jo lielākoties tā nav saskaņota “būvniecība”. Protams, tas nepieciešams ir tādos gadījumos, ja vēlaties ņemt bankas kredītu.
2. Tie lifti ir tik neērti, ja Tev jāievācas 8.stāvā, tad būtībā visas mēbeles ir jānes pa kāpnēm, ļoti neērti arī būtu nākotnē ar bērnu ratiņiem (man šķiet, ka tie liftā knapi ietilpst).
3. 602.sērijai ir “derīguma” termiņš un jāsaprot, ka vidējais kalpošanas ilgums pat likumā ir rakstīts - 70 gadi. Es neteiktu, ka šis būtu prātīgs ilgtermiņa ieguldījums.
4. Vēl viens faktors ir tas, ka lielākā daļa ēku atrodas uz nomas zemes, tas nozīmē, ka zeme nav īpašumā un, mainoties zemes īpašniekiem, tie pēkšņi pēc, piemēram, 3 gadiem, var Tev prasīt maksāt par zemes nomu augstāku summu.
Varbūt noder - šogad Ekonomikas ministrija, sadarbībā ar būvspeciālistiem, veiks 602.sērijas māju tehniskā stāvokļa novērtēšanu.
Rezumē, ko es ar šo gribēju pateikt - neiesaku pārmaksāt. Mums paveicās un nopirkām dzīvokli jaunajā projektā par identisku summu. Pie komunālo maksājumu kāpumiem, esam ieguvēji, jo mums ir individuālie skaitītāji, labs pārvaldnieks.
Lai izdodas!
ASEKLDOO @ 19.01.2022 01:57
Dzīvoklis jaunajā projektā par 62K? Kā sauc projektu?
Rebeka117 @ 19.01.2022 08:54
Projekts ir Salnas ielā 21 , šobrīd gan tur ir citas cenas, ņemot vērā inflāciju un nekustamo īpašumu cenu kāpumu, bet māja ir tiešām super.
gravity o clock @ 18.01.2022 23:59Tev ir par ko pirkt? ŠObrīd īre ir smieklīgi zema, kamēr dzīvokļi pārdošanai paliek dārgāki.Tāpar nesatabila situācija. Nav zināms kas būs. Vai stagflācija, liels bezdarbs un liela inflācija un visiem daudz zemāka pirktspēja ( tad jāpērk dzīvoklis, būs tikai dārgāk), vai arī šī stagflācija novedīs pie depresijas (kā 8. un tad cenas ļoti uz leju.) Ja gadā dzīvokļu cena vidēji par 9% pieaug. Tad pa 7 gadiem cena jau būs dubultousies. Un tā ir ar dažiem maniem paziņām. Kas pa 80K 3 istabau jaunajā projektā nopirka, a tagad jau 180 K tāds. Atklāti sakot, pastaigājot pa veikaliem un īpaši neejot lidl jo tur rinda, kaut gan iepriekš nebija un paskatoties kā Maximā visi skatās uz cenām man sāk likties, ka ekonomka neizturēs un bruks. Bet dzīvos redzēs. Daudzi miljardieri tagad arī naudu neiegulda ( pie tik augstas inflācijas) nav labu ieguldījuma opciju ( saistībā ar zemajiem %) un pārāk daudz naudas dzenās pārak maz kvalitatīvām investīcijām. Vēl viens iemesls kāpēc pie inflācijas neiegulda, ir tad ka sagaida deflāciju - ekonomiskā krīze un ekonomisko krīzi- nevar zināt kas noies pa burbuli, tāpēc piecieš inflācijas radītos zaudējumus, lai nerastos vēl lielāki ieguldot bankrotējušā uzņēmumā.
Tad ko paredzi, patstāvīgu stagflāciju vai arī to, ka beigās viss tāpat aizies pie ekonomiskās krīzes. Starp citu Krasnopjorovs no LB intervijā atklāja ka LB sākoties kovidam īstenībā tika paredzēta pat lielaka bedre nekā 2009. gadā, bet sabiedrībai tika parādīts vidējas pudelis- tikai puse no 9. gada krīzes. Beigās gan nebija krīzes, jo šodeiz tikām pie Eiropas piķa un energoresursu cenas bija super zemas. Šogad viss otrādāk un fake piķi bez seguma jau nevar ilgstosi iepludināt- rodas stagflācija un pārējie mēsli. Nezinu kas par skriesanu, piedevām pie šīm apkures cenām. For real? Te jau tikai jaunajos projektos jāpērk, jo tie ir energoefektīvāki. Ilgterminā vajadzētu atmaksāties.
gravity o clock @ 19.01.2022 10:25Tāpat nesaprotu cepšanos par īri. Īre šobīd ir 100-200 eiro lētāka nekā bija 3. gadus atpakaļ. Un algas ir augstakas. Viss maksā daudz vairak, tāda īres cenas pret pārējām cenām ir ļoti zemē. Protams īējot ir milums daudz mīnusu, kaut vai to, ka nevari ja vēlies tikt pie kaķa, suņa. Tas tomēr nav savs. Un arī pa lēto uztaisītie ''eiroremonti''. Bet ja skatās, cik maksā remonti, tad tas ir + ja nav jāmaksā par remontiem no savas kabatas. Jo tie ir ļoti daudzi tūkstoši. Par 1. istabai. Es teiktu ka iegādāšanās + ir tas, ka pēc tiem 20-30 gadiem tu ne tikai neesi maksācjis īri, bet tev ir kaut kas, ko vari pārdot, kam ir vērtība, kas cerams ir pat pieaugusi. Pirtu teāli šī iemesla dēļ un tāpēc, ka ir tā sava un brīvības sajūta. Tāpat nekustamā īpašuma nodokļi Latvijā vēl ir tikai pumpuru stadijā.
Annija35 @ 19.01.2022 10:27
Kur ir tās "smieklīgi zemās"īres cenas?
Bet reāli kritušas īrei ir saistībā ar kovidu, kad viesnīcas sāka piedāāt savas istabas un nebija vairak tūristu kam izīrēt dzīvokļus uz dienām . Radās pārkāk liels piedāvajums, kas dzina cenu uz leju.Annija35 @ 19.01.2022 11:00Pēd.3 gadu laikā esmu ik pa laikam ieskatījusies īres dzīvokļu piedāvājumos,ar domu atrast ko izdevīgaku,bet cenas ir tikkai augušas,nevis kritušās.
https://www.ss.com/msg/lv/real-estate/flats/riga/purvciems/gbnjn.html
Es tagad ar bailēm gaidu, kādas būs jaunās projektu cenas.
Kokomi @ 19.01.2022 11:24gravity o clock
Ja tas tev liekas labs 250 eiro vērts dzīvoklis tad... :D Pirms 3-4 gadiem īrēju pa 300 izremontētu 2 istabu dzīvokli tuvu centram. Kad izvācos nesen, tad uzlika cenu 450 eiro. Redzēju ss. Nezinu ko tu pīpē lai teiktu ka īres cenas krītas.
Un vai pilna laika studentam 250 eiro nav daudz? :D