Saprotu labi tās sajūtas, jo man arī(tāpat kā kādiem 90% cilvēku) ir bail no publiskās uzstāšanās.
Man vispār ir bail reizēm izteikties, pat ja tā nav prezentācija vai kaut kas “uz saktuves”, pat vienkārši izteikt savu viedokli, dot ieteikumus mēdz būt grūti, jo esmu cilvēks ar diez gan zemu pašvērtējumu, sliktām oratora spējām un man konstanti ir paranoja no tā ko citi padomās, domas, ka neesmu gana laba/zinoša utml., bet es vienmēr cenšos paturēt prātā, ka caur diskusijām un iesaisti viss arī veidojas, līdz ar to labāk celt kādu ieteikumu galdā, piemēram, nesen darbā par beižaku telpu vēdināšanu, nekā necelt priekšā un ciest. Un visi citi nemaz nav tik gudri un kompetenti kā mum škiet :)
Publiskās uzstāšanās ka tādas, kur runā viens pats man ir cita līmeņa stress. Un es nāku gatava, izpētījusi visu krustu šķērsu, miljons reizes pārbaudījusi materiālus, ko celšu auditorijai priekšā utml., tomēr stress man ir kaut vai šauj nost. Pašai skiet, ka ārēji visi redz manu stresu, bet reāli tā nav!! Jā, reizem var redzēt, ka cilvēks ir iespējams nedaudz satraukts(pēc ķermeņa valodas, balss uc), bet tas nekas nav tik izteikti kā mūsu prāts vizualizē.
Es domāju, ka iemācīties runāt un mazāk stresot var ar praksi un zināšanām. Jo dziļāk ej tēmā, jo vairāk zini un vairāk vari atspēkot, pierādīt savu sacīto. Tāpat man patik, ja es uz prezentēšanu izskatos zolīdi, pievilcīgi, tas palīdz. Bez tam daudz kas atkarīgs no uztveres, ir tādi, kuriem pofig, bet ir tādi stresainie kā es :), tāpēc jau es nekas nevaretu būt līdere, jo man nav harzimas, ne drosmes tik daudz.
Pagaidām kuļamies. Mes visi kuļamies. Arī es.