Es arī patstāvīgo dzīvi uzsāku uzreiz pēc vidusskolas absolvēšanas. Pirms tam attiecības ar mammu man nebija tās labākās, neilgi pēctam tās uzlabojās, sanāca vienu brīdi būt bez darba, tādēļ atkal padzīvojos pie viņas laukos un jutu, ka jau velk uz kašķiem, bet nu jau pēc vairākiem gadiem esam kā labākās draudzenes. Piektītu, ka jo tālāk viena no otras, jo labākas attiecības.
Negribu teikt, ka pašā sākumā ar finansēm bija viegli, tāpat mamma palīdzēja, atbalstīja, jo mana tā laika alga bija smieklīga, izdevīgāk viennozīmīgi būtu bijis palikt pie vecākiem, bet slikto attiecību dēļ ar omu, man vajadzēja braukt prom.
Mācījos neklātienē, jo paralēli gribēju strādāt pilna laika darbu, tādēļ arī darba attiecības varēju uzsākt teju uzreiz, protams, nebija viegli, tāpat mocījos. Par studijām arī maksāju pati un visa mana niecīgā aldziņa aizgāja tam. Teikšu tā, mazpilsētā nemaz nebija tik viegli atrast darbu, neraugoties uz to, ka Universitātē jāierodas tikai dažas reizes mēnesī, tāpat bimbāju, ka esmu neveiksminiece, nekam nederīga, vēl joprojām dzīvoju uz mammas rēķina (viņa naudu man labprātīgi skaitīja pati, tādēļ zināju, ka varu rēķināties). Šobrīd neuzskatu, ka panākumu atslēga slēpjas tajā, ka vakaros pēc studijām pienes klientiem kafiju - jā, tā arī ir pieredze, bet Tu dzīvē bez tā neko nenokavēsi. Ja esi lielākoties emocionāli spēcīga, protams, ja vari savienot ar darbu, uz priekšu, vēlu tikai veiksmi, bet ja šaubies, padomā vai ir vērts it īpaši tad, ja ir pēdējais studiju gads. Ja zini, ka vakarus pavadi mācoties, padomā, vai esi gatava ziedot miegu, labās atzīmes, lai tikai nopelnītu naudu kino vai kādām izklaidēm (ja ir lielāks mērķis, tad protams citādāk). Izkritīsi no budžeta un ko tad? Visa alga aizies studiju maksai. Es gribēju pamest studijas mēnesi pirms eksāmeniem un bakalaura darba nodošanas, netiku ar visu galā un beigu beigās tāpat paņēmu mācību atvaļinājumu.
Ja ir piedāvājums strādāt pusslodzes darbu Tev interesējošā sfērā, darīt to, kas patīk pašai, jā, viennozīmīgi piekrīti, taču strādāt tikai naudas dēļ, bet mocīt sevi un riskēt ar budžeta vietu - apdomā pati. Zinu pat vairākus savus vienaudžus, kuri visus jaunības gadus veltījuši tikai studijām, pat pabeidzot maģistru nav strādājuši nekur vairāk kā tikai praksēs, kā puiši, tā arī meitenes dzīvo pie vecākiem. Cerams, ka šogad vairs attālinātās mācības nebūs un varēsi dzīvot kojās, tā vismaz atkal nedaudz pamainīsi vidi, nebūs visu laiku jābūt kopā ar vecākiem. Mans mērķis bija arvien ātrāk tikt prom no mammas midzeņa, taču tai pat laikā bieži apkārt bija cilvēki, kuri dzīvoja pie vecākiem arī pēc 25 gadiem, neuzskatu, ka tas ir nosodoši, drīzāk forši.
Katrā ziņā, lai izdodas visu salikt pa plauktiņiem un Tu katrā ziņā neko nenokavē, absolvēsi skolu un viss vēl būs tikai priekšā.