McSara @ 12.01.2022 13:17
Kā mani bijušie kolēģi agrāk teica, par nodokļu nemaksāšanu lielāks sods kā par slepkavību! Mana pieredze rāda, ka skandināvi ir ļoti godīgi, protams, ir jau arī visādi muhļitāji.
Liene pat nezina visas lietas, kad jau saka, cik Norvēģijā viss forši! Lai aiziet uz kādiem valsts departamentiem, uzreiz pazudīs #norgelover degsme!
Ja Lieņuku pieķers, ka viņa taisa (it kā) biznesu, nodokļu aģentūra ātri vien būs klāt!
nebūtu tik droša, jo BT mēdz sazināties ar mītnes zemes BT. Un Latvijā nekā pozitīva tur nebūs ko pateikt. Es domāju, ka Norges nesapratu kāpēc tas bērns jau sen nav izņemts..Susurrrrrs @ 12.01.2022 16:10Jautaajums, vai Kivis vispaar sho grib regjisteet, apvienojot gjimeni, jo, ja pieregjistrees, tad tik viegli nevarees tikt valjaa, oficiaali buus finansiaali atbildiigs. Kameer shai nav papiiru, tikmeer ar kaaju pa dirsu var izmest, pofig, ka sieva, vinjai nav oficiaala pamata tur tupeet ilgaak par 3 meen bez papiiriem.
Barnevernet buutu tiiri sveetiigi, Jekaterina, iespeejams, nomiiztu un aiztestos mekleet darbu. Nedomaaju, ka beernu uzreiz njemtu aaraa, saakumaa runaatu, ka beerns jaaregjistree Norgee utt, ja vien neierastos, kad abi ar kreesliem kaujas vai kad shii paalii papeedenees leekaa. Lai gan Jekaterina varbuut arii neietu straadata taapat, vnk uzkluptu Kivim, lai regjistee, apvienojot gjimeni, nu bet beerns varbut vismaz uz beernudaarzu tiktu, jo, tupot ar to blozgu, 4 sienaas savvaljaa, var buut intelekta/attiistibas trauceejumi.
McSara @ 12.01.2022 12:59Visā Skandināvijā ir tā teikt čakars ar papīru kārtošanu! Vajag darbu ar oficiālu līgumu. Man ir pieredze, ne tieši ar Norvēģiju, bet tā sistēma vairāk vai mazāk ir līdzīga, ari tas, ja ir viena no Skandināvijas valstīm id nr tad citā var vieglāk papīrus kartot. Man ar visu darba līgumu, oficiāliem papīriem no darba vietas, pagāja laiks kamēr atveru bankas kontu un id nr (pastāvīgo) sakārtoju!
Lienei vajag dabūt kaut pusslodzes darbu, bet oficiālu, tad var pamazām kaut ko kartot, bez līguma man šķiet nereāli kaut ko nokārtot! Un ja plāno tur palikt ilgu laiku, labāk sākt to darīt, neviens neko Lienes vieta nedarīs!
vivii @ 12.01.2022 17:45
Ne tikai Skandināvijā, citās Eiropas valstīs arī!
Kaut vai DE, vajag pierakstu un tad dabū id nr., nodokļu nr., uzreiz jākārto apdrošināšanu (privāto vai obligāto), bet lai dabūtu pierakstu, parasti vajag darbu (ja esi viens), bet lai dabūtu darbu vajag visus numurus un apdrošināšanu. Tas ir tāds birokrātijas aplis, kurā ir ļoti grūti tikt iekšā, ja nav iekrājumu vai kāds pazīstamais uz vietas. Protams, situācija ir labāka, ja ir laulātais, kurš jau dzīvo uz vietas, tad viss ir vieglāk.
Spānijā arī līdzīgi.
Anta2021 @ 12.01.2022 19:20Es baidos, ka realitātē ir vēl trakāk. Atcerieties, picērijā viņa sēdēja ratiņos, kamēr lielie rija picas. Parasti tādās vietās bērniem ir augstie krēsliņi un bērnu ēdieni, bet te nabags ratos skatījās multeni telefonā.
Vēlāk vecie fočējas, bet Mia pat neskatās objektīvā, nekādas intereses par notiekošo, totāla apātija. Kas nav normāli.
Bērns ir jānodarbina, jāved pie ārsta, jāved pie citiem bērniem. Ja māte ir psihiski slima, vai vienkārši nespējīga rūpēties; bet tēvs neredz acīmredzamo... tad lai ieliek audžuģimenē pie labiem cilvēkiem. Žēl, ka Mias vecvecākiem arī nav nekādas intereses par mazmeitas nākotni.
bet bērnu var nosēdināt krēsliņā vai paņemt opā. Tāpat, 1.5g var pasūtīt kaut ko ēst no ēdienkartes. Tas vairāk nav zīdainis. Šajā vecumā bērns ēd to pašu ko ģimene tikai bez Vegetas. Turklāt, tur varēja pasūtīt arī citus ēdienus, ne tikai picas. Skatījos bērnu ēdienkartē bija arī, piemēram, krāsnī cepta vista ar kartupeļiem. Lūdzu, nav ideāls ēdiens, bet labāk nekā ratos pie telefona sēdēt. Tāpat Norge ļoti labi izturas pret bērniem, paprasītu uzsildīt kaut burciņas ēdienu, noteikti to izdarītu, jo neizskatījās tā ēstuve pārslogota..vivii @ 12.01.2022 19:37
Par picēriju runājot, jā mazā meitene tiešām sēdēja klusiņa un ieurbusies telefona.
Bet par ēdienu, no pieredzes varu teikt, ka 1,5 gadu vecam bērnam, īsti nav ko ēst picērijā. Ir tie standarta bērnu menu, kur fri, bērnu picas utt. , tad ir visādi plācenīši, pankūkas (ļoti lielā eļļā cepti), kurus galīgi negribētu dot tik mazam bērnam.
Tajā vecuma posmā, vienmēr ņēmu līdz bērna ēdienu , lai nav tā, ka mēs ēdam un bērns neēd, pat ja mājās jau ir paēdis, bet picērijās, tik tiešām, nekad neņēmu bērnam ēdienu.
Jajaja2 @ 12.01.2022 19:45bet bērnu var nosēdināt krēsliņā vai paņemt opā. Tāpat, 1.5g var pasūtīt kaut ko ēst no ēdienkartes. Tas vairāk nav zīdainis. Šajā vecumā bērns ēd to pašu ko ģimene tikai bez Vegetas. Turklāt, tur varēja pasūtīt arī citus ēdienus, ne tikai picas. Skatījos bērnu ēdienkartē bija arī, piemēram, krāsnī cepta vista ar kartupeļiem. Lūdzu, nav ideāls ēdiens, bet labāk nekā ratos pie telefona sēdēt. Tāpat Norge ļoti labi izturas pret bērniem, paprasītu uzsildīt kaut burciņas ēdienu, noteikti to izdarītu, jo neizskatījās tā ēstuve pārslogota..
Shayk @ 12.01.2022 20:12Nu redz, nav storiju ar tricosam rokam no tenisa korta, tatad nekur nav bijusi.
LaikamGarlaicigi @ 12.01.2022 20:33
Varbūt mani aizspriedumi par tenisa kortiem, bet Manuprātm, galvenais (Lienei) nav spēlēt tenisu, bet cilvēki, kas tenisa kortos apgrozās spēlē. Varēs grozīties un copēt Ļenka, kamēr Andris raujas mežā. ?
Bjork @ 12.01.2022 12:09Beztermiņa tagad dod tikai pēc 5 gadiem. Sākumā dod uz termiņu, pēc 5 gadi vari sniegt papīrus, ka gribi beztermiņa un pamatojumu, tad lemj, piešķirt vai nē.
Viņš var kārtot no D numuru uz ID, ja vien ir beztermiņa līgums. Te kāda minēja, ka uzreiz ID numuru dabūjis, bet es tam ļoti stipri šaubos, jo likumā tā nav un Norvēģija ļoti sarežģījusi formalitātes iebraucējiem. Pat svarīgu amatu pildot nedod ID uzreiz, jo, kad dēļ kovida laida tikai ID numurniekus, daudzi palika aiz borta, netika atpakaļ Norvēģijā.
Pie tam šobrīd grūti atrast arī darbu virs 60% slodzi. Daudzi daudzus gadus strādā ar līgumu, kur ir 10% slodze līgumā norādīta, jo tas nav kā Latvijā, cik ir tik ir. Norvēģijā, ja ir 10% līgums, tas ir, kas jānodrošina darba devējam, vari vairāk strādāt kaut 120% no slodzes. Bet, ja apgrozījums krītas vai sakasījies ar šefu, viņš var noņemt stundas un uzsēdināt uz 10%, jo tā darba līgumā atrunāts, tas ir minimums, kas darba devējam jānodrošina. Tāpēc arī UDI šķībi skatās uz 20% līgumu.