Radler @ 29.06.2021 23:52Hey!
Šovakar aizdomājos ko uzskatu par gudru, inteleģentu cilvēku. Dabiski gudru tā teikt. Manuprāt, tie ir cilvēki, kuri spēj uzturēt sarunu, interesējas tālāk par savu degungalu, allaž visu izdara labi un vairāk nekā no viņiem prasa, prot kontrolēt emocijas, savaldīt sevi, viņiem ir izteikta kritiskā domāšana un loģika.
Sapratu, ka esmu tādus sava dzīvē satikusi. Allaž - gan skolā, gan universitātē - bija “brīnumbērni” - viņi nesēdēja caurām dienām pie grāmatām, viņiem bija daudz hobiju, sociālā dzīve un tāpat viņi apsteidza centīgos un zubrītājus. Nesaprotu kā? Protams, akadēmiskie panākumi neko daudz nenozīmē, bet tomēr iespaidigi, ka kādam jāpavada cauras naktis, lai nokārtotu eskamenu, bet kādam tās ir pāris stundas un atzīme kabatā...
Atceros man kursā bija meitene, kura strādāt nozarē sāka 1.kursā, prata 5 valodas, mācībās bija augšgalā - par grūtākos prieksmetus kārtoja uz 9, vienmēr pasniedzējiem uzdeva gudrus jautājumus, viņa arī ir interesants cilvēks - varēja parunāt da par jebko(sākot no politikas un beidzot ar nenopietnam lietām), tāpat viņa, kas bija brîvs neatteica aiziet patusēt. Cilveks ar ffenomenālu laika menedžmentu, loģiku, saprašanu. Varbūt tā ir maska, bet viņa notiekti nebija no cilvēkiem, kura zubrās
Kā jūs domājat kā rodas tādi dabiski gudri cilvēki, kuri pūlās daudz mazāk, bet visur nostartēja labāk? Vai tas ir vairāk “gēnu” jautājums, vai tomēr uzskatāt, ka jebkurš var kļūt par “mazo ģēniju?”.
Personigi man valodas galīgi neiet. Es ļoti cenšos. Man nav ari laba loģiskā domāšana, kritiskā domāšana. Studiju laika cīnījos par palikšanu budžetā un mācījos daudz
Motherofdragons @ 30.06.2021 09:11Man vēl nav savu bērnu, bet savās iedomās es nespiedīšu viņiem zubrīties, pat ja viņi būs "stulbi", t.i. viņiem nepadosies kaut kas, manuprāt, elementārs. Savā audzināšanā plānoju palīdzēt attīstīt bērna stiprās puses un pievērst uzmanību savai emocionālajai inteliģencei.
Pats galvenais, manuprāt, lai cilvēks ir laimīgs pats savā dzīvē.
Motherofdragons @ 30.06.2021 09:33Pēc pieredzes arī droši apgalvoju, ka nekādi dārgie pulciņi, individuālālās nodarbības, kursi ārzemēs, maksas studijas un citi lielie materiālie ieguldījumi "attīstībā" nepadarīs bērnu par ģēniju. To es spriežu pēc dažiem saviem klasesbiedriem, ne pārāk spējīgajiem "bagāto" bērniem. Labākajā gadījumā viņi strādā vecāku uzņēmumā, sliktākajā lieto narkotikas un spēlē azartspēles.
Bet jāatzīst, ka spējīgam bērnam paveras daudzas iespējas, kuras citiem pat par maksu nav pieejamas. Skolu un universitāšu prestižs tiek būvēts un uzturēts uz spējīgajiem, visi viņus vēlas uzņemt pie sevis, daudz vairāk darba un profesionālisma prasa izaudzināt "nespējīgo", ar daudz mazākiem panākumiem.
putns @ 30.06.2021 09:56Inteliģents cilvēks ir cilvēks ar augstu IQ. Tā arī var dabūt labus rezultātus, neko nezubrot.
Sarunas uzturēšanai, visa izdarīšanai labi un vairāk, emociju kontroolei utt. ar to nav sakara - tās jau ir manieres, raksturs u.tml. jautājumi. Patiesībā, ja skatās tieši uz IQ ļoti augsto galu (sākot no ~145), tur jau parādās bieža korelācija gan ar zināmu antisocialitāti (t.i., cilvēki nav ļoti komunikabli) un zemu 'uzcītību' (t.i., viņi tieši nav tendēti vienmēr visu izdarīt ļoti labi un vairāk, ja vien tas neizdodas dabiski/nav viņu personisko interešu loks).
IQ ir ļoti augstā mērā iedzimts no vecākiem un jā, gēnu jautājums. Ir iespējams, ka kaut kādu nejaušību (ģenētisku mutāciju) rezultātā ģimenē ir 1 bērns ar jūtami augstāku/zemāku IQ, nekā visi pārējie, bet tie ir ļoti reti gadījumi. Pārsvarā visa ģimene ir plus mīnus vienāda.
Cilvēks ar augstu SQ un EQ gūs lielākus panākumus dzīvē, nekā cilvēks tikai ar augstu IQ (ja vien viņš nav tiešām unikāls ģēnijs, kuru visi pacieš), tas ir fakts.
putns @ 30.06.2021 10:27
Jā, tā ir patiesība, raksturam u.tml. lietām arī ir ietekme uz panākumiem. Mūsdienās darba intervijās bieži tiek vērtēts, cik cilvēks ir komunikabls, cik draudzīgs, kā iekļausies komandā u.tml. Tādēļ komunikabli cilvēki ar zemākiem IQ var izkonkurēt antisociālākus kadrus ar augstākiem IQ, pat ļoti augstākiem. Tas gan nemaina faktu, ka objektīvi otrais ir inteliģentāks, pat ja HR vairāk patīk pirmais.
Cilvēks, kuram ir tikai pliks IQ, kuram nav nedz emocionālā puse, nedz garīgā puse, tautas valodā sakot - grāmatu tārps, kurš lielāko dzīves daļu pavada viens. Tādiem ir grūti .. iekļauties sabiedrībā, darbinieku kompānijās un nekādus lielos panākumus īsti nevar gūt
Redz ko google saka
Vēsturiski daudzi zinātnieki ar būtiskiem atklājumiem (piemēram) bija visai neciešami cilvēki. Mūsdienās ļoti liela nozīme ir spējai vienmēr glaudīt menedžeri pa spalvai, atbalstīt visas korporatīvās stulbības, bet ja strādā universitātē (kas bija lielas daļas šo zinātnieku gadījums), tad ievērot striktu politkorektumu pētījumos, necelt nekādus kontroversālus jautājumus u.tml., līdz ar to tādiem cilvēkiem ir dramatiski samazinātas iespējas realizēt savu potenciālu darba vietā. Tāpēc daudzi arī uzskata, ka 21.gs. ir ''viduvējību gadsimts''.
Gandrīz jebkuru bērnu var izaudzināt un izskolot par gudru speciālistu vai pat ģēniju.