Sveikas!
Nezinu kā lai izstāsta, lai saprastu...
Manam labākajam draugam ir bipolārie traucējumi. Kad viņam ir depresijas epizodes, mēdz būt ļoti slikti - uznāk panikas lēkmes, burtiski viss trīc, raud, var izdarīt neloģiskas lietas(piemēram, ziemā izskriet ārā krekliņā, tāpēc, ka viņam uznāca panika, aizbraukt vēlā vakarā uz mežu vai kādu citu vietu, kur nav vai maz cilvēku). Viņam ir nelāgs paradums - nevienam neteikt kur dodas. Cik reizes ir bijis, ka zvana man 2 naktī utml, raud klausulē, ka viņam bailes un ļoti slikti, ka nevar atrast ceļu uz mājām utml...
Tāpat kad uznāk šī panikas epizode, viņš nereti izdomā, ka var aizbraukt atpūsties un viens pats piedzerties... un tad ir vēl sliktāk, man ir vēl lielāks stress, jo ir skaidrs, ka medikamentus, ko viņam izrakstīja psihiatrs nevar lietot kopā ar alkoholu..
Un visu laiku skandina, ka pēc 5 gadiem viņš būs nojūdzies psihenē...
Man ir smagi to visu dzirdēt.
Es saprotu, ka īsti draugi ir līdzās, uzklausa, nedusmojas utml. Es tiešām cenšos būt laba draudzene, bet man ir smagi katrā tādā reizē. Bail, ka viņš uztaisīs pašnāvību(pagātnē viens mēģinājums bija, pasenā pagātnē), bail, ka tiešām nojūgies. Reizē arī dusmas, cik reizes esmu teikusi, lai tad, kad sākas panika, tuvojas.. raksta/zvana man... es labāk mierinu sākumā, nekā tad, kad viss jau ir sācies, viņš ir ellē ratā nezinu kur un man pašai sākas stress... Esmu pasākusi leitot aptiekās nomierinošos bezrecepšu līdzekļus katru reizi, kad viņam panikas, jo nevaru savādāk..
Cik reizes esmu lūgusi pateikt, kad ir slikti. Pateikt laicīgi. Nebraukt vienam uz nezināmām vietām, nedzert vienam... bet katru reizi ir viens un tas pats... katru reizi viņš izdara pretēji lūgtajam.. es saprotu, cilvēks ir tā pieradis un sevi šajās depresijas epizodēs nekontrolē... bet es ciešu.
Es nezinu. Katru reizi man šķiet, ka ir laiks pārtraukt draudzību. Būs smagi, jo cilvēks ir tuvs, bet vismaz vairs nevajadzēs piedzīvot reizi mēnesī tādus stresus, dzert tabletes, raudāt pašai... no otras puses, viņš ir mans draugs, draugiem jābūt līdzās
Vai kādai ir bijusi līdzīga pieredze?
Ko jūs darītu manā vietā - draudzības vārdā visu var paciest vai tomēr rīkotos savā ziņā egoistiski un saudzētu savas nervu šūnas?