Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Kā jūs studējat?

 
Reitings 55
Reģ: 13.02.2021
Hey!
Intereses pēc - padalieties kādas ir jūsu studēšanas metodes? Tikai lasīt avotus, vai konspektēt? Pēdējā brīdī vai laicīgi darīt utml? Iet uz visām lekcijām vai nē utml? Piedzīvojat ''studiju stresu'' vai nē?
Pati kādreiz biju ļoti centīga, tagad kļuvu ļoti pavirša. Agrāk darīju laicīgi, izstudēju praktiski visu, ko pasniedzēji ieteica. Apmeklējums bija 100%. Tagad ir savādāk - šķiet, ka koncentrēšanās spējas ir sliktākas(padzēru vitamīnus, toreiz bija labāk, tagad pārtraucu un ir kā ir), grūti ir sevi piespiest kaut ko darīt, esmu nervoza, viegli aizkaitināma un ar vien biežāk izvēlos ''bēgt'' no pienākumiem. Bet šajā diskusijā ne par to - zinu, ka vajag saņemties vienkārši un jābeidz ņuņņāt. Uz lekcijām eju pēc garastāvokļa - ir dienas, kad apmeklēju visas nodarbības, ir dienas, kad nevienu....
Tajā pat laikā visu laiku izjūtu vainas sajūtu, ka nemācos. Pāris kursa biedrenes zubrās dienu un nakti, grāmatas no rokām neizlaižot. Viņas jau ir uzrakstījušas studiju darbu, sagatavojošās semināriem iepriekš utml Redzot kā viņām sanāk man sākas pārmetumi, ka esmu neglābjama sliņke....
Kā sevi sapurināt? Kā atalgot pēc mācībām? Plānot laiku?
22.03.2021 16:11 |
 
Reitings 326
Reģ: 25.01.2021
Iesaku sākt strādāt-nebūs laika ņuņņāt un slinkot, jo laika tam vienkārši nebūs. :)
22.03.2021 16:39 |
 
Reitings 52
Reģ: 21.03.2021
Sveika!
Skatoties ko Tu studē 🤔
Es neuzskatu, ka n-tos gadus zubrīties ir labi. Smadzene jau arī nogurst un ir nepieciešama atpūta/ mazāka slodze. Pati savos studiju laikos sapratu, ka es nokārtošu eksāmenu daudz labāk, ja atpūtīšos un laicīgi došos gulēt, nevis visu nakti mācīšos.
22.03.2021 16:39 |
 
Reitings 206
Reģ: 18.08.2015
Nu es pirmkārt saprotu, ka uztvert informāciju no datora ekrāna man ir grūti, piekūst arī acis. Visu, ko varu printēju. Tagad attālināti pirms kontroldarbiem pārlasu, pasvītroju būtisko, lai zinu, kur visu operatīvi atrast. Nestudēju medicīnu, tāpēc nesaskatu tajā neko sliktu. 😁 neredzu neko sliktu, ja darbus sāc pēdējā brīdī un visu paspēj. Es parasti sāku ar vieglākajiem darbiem. Tagad man lekcijas ir no 1dienas-3dienai. Mācībām pārsvarā veltu 4dienas un 5dienas no 8-17, arī brīvdienu vakarus, kamēr draugs ar džekiem spēlē datorspēles, jo apzinos, ka citādi "nobumbulēju", skatoties bezjēdzīgus seriālus vai video 😁 man palīdz uzrakstīt uz lapiņas darāmos darbus... vēlams pat katrai dienai un tad neatiet no mācībām, kamēr viss nav izsvītrots. Man ļoti patīk tā sajūta, kad varu ievilkt ķeksīti! 😍🤗 iesaku arī Tev tādas lapiņas ieviest 😁
22.03.2021 16:52 |
 
Reitings 1844
Reģ: 02.03.2020
unicorngirl @ 22.03.2021 16:52
Nu es pirmkārt saprotu, ka uztvert informāciju no datora ekrāna man ir grūti, piekūst arī acis. Visu, ko varu printēju. Tagad attālināti pirms kontroldarbiem pārlasu, pasvītroju būtisko, lai zinu, kur visu operatīvi atrast. Nestudēju medicīnu, tāpēc nesaskatu tajā neko sliktu. ? neredzu neko sliktu, ja darbus sāc pēdējā brīdī un visu paspēj. Es parasti sāku ar vieglākajiem darbiem. Tagad man lekcijas ir no 1dienas-3dienai. Mācībām pārsvarā veltu 4dienas un 5dienas no 8-17, arī brīvdienu vakarus, kamēr draugs ar džekiem spēlē datorspēles, jo apzinos, ka citādi "nobumbulēju", skatoties bezjēdzīgus seriālus vai video ? man palīdz uzrakstīt uz lapiņas darāmos darbus... vēlams pat katrai dienai un tad neatiet no mācībām, kamēr viss nav izsvītrots. Man ļoti patīk tā sajūta, kad varu ievilkt ķeksīti! ?? iesaku arī Tev tādas lapiņas ieviest ?

Ļoti labs ieteikums, parasti pirms eksāmeniem ir bardaks galvā un nezini ar ko lai vispār sāk.. :D
Un tad, kad tas viss palēnām svītrojās ārā ir ļoti laba sajūta, jo īpaši, ja šķiet, ka tā ir neiespējamā misija. Man gan nav eksāmeni, bet praktiskie darbi, kas jānodod. Attālinātās mācības dievinu, tāpat neesmu pilna laika students, ja mācītos klātienē, tad nošautos katru dienu sēdēt pie datora mācoties.
22.03.2021 17:02 |
 
Reitings 206
Reģ: 18.08.2015
Katz, jā, par bardaku galvā es totāli piekrītu. Tās lapiņas palīdz arī šajā jautājumā. Tāpat kā ir haoss, ja nepieraksta kādas tikšanās, zobārstu, ārstu vizītes, kurā laikā jābūt pie friziera un tamlīdzīgi. Ja pieraksta, uzreiz zini, kad būs brīvs, kad ir darīšanas. Tieši tāpat arī ar mācībām. Bieži vien nepiefiksējot var sanākt pieķerties pie darba, kurš jānodod pēc 2 mēnešiem, bet aizmirst par to, kuru tā teikt "vajadzēja nodot vakar" 😁 Jā, nav viegli visu dienu pavadīt pie datora. Mācoties klātienē vismaz nodarbību laikā nebija jāskatās datora ekrānā.. vakaros tad arī sēdēju un mācījos- rakstīju referātus,gatavoju prezentācijas. Nejutu diskomfortu. Bet šobrīd no 8 līdz četriem/pieciem klausoties lekcijas pie ekrāna, galīgi negribas sēdēt vēl arī vakaros un tad nu es izmantoju to savu brīvo laiku. 😁 ir sanācis no 8 līdz pusnaktij pavadīt pie datora (tikai ar 2 ēšanas pauzēm un izkustēšanos uz wc) bet tas ir vāks un nevienam neiesaku to sev nodarīt, nākamajā dienā vispār neko negribēsies darīt. Ja esat azartiski, uzmanaties, jo piemēram mans "studijuholisms" (nezinu, kas tas par jaunvārdu 😁) neļāva man aizmigt, acis sāpēja. Tajā naktī pagulēju stundu un nakts vidū uzlecu kājās, domādama "bāc, ko es te guļu, ja varu rakstīt kursa darbu?" 😁 Tad labāk darbus izdalīt, pēc iespējas izdarīt NE pēdējā naktī.
22.03.2021 17:28 |
 
Reitings 361
Reģ: 07.07.2020
Īsuma atbildot uz taviem jautājumiem:
Konspektus rakstu reti. Parasti lasot pasvītroju grāmatā ar zīmuli svarīgāko un tad pirms semināra/kontroldarba eju cauri pasvītrotajam. Retu reizi kaut ko izrakstu. (Agrāk konspektēju daudz, tagad atmetu, jo atņem par daudz laika/eneeģijas)
Studiju stress tik pat kā nav. Agrak bija izteikts, bet tad man bija studijas un vakaros darbs bārā, biju pārgurusi, neizgulējusies, pa roku galam sagatavojusies un ārkārtīgi nelaimīga, jo atpūsties tik pat kā nesanaca.
Uz lekcijam eju apmeram 80% gadījumu. Ir studiju kurss, kur paslaik lekcijas neapmeklēju, jo neuztveru pasniedzēja stāstījumu.
Mana “mācīšanas metode” nav dizi spīdoša. Mācos es pašā pēdējā brīdī. Mācos galvenokārt no lekcijām/semināriem, lasu svarīgāko papildus. Kārtīgi izguļos(vismaz censos katru nakti 7h miega un brīvdienās vaieak), eju katru dienu pastaigas, tas palidz atslēgties no mācībām. Nedēļas nogalēs abas dienas vai vismaz vienu atpūšos.
Piespiezu sevi mācīties ar te jau minēto plānošanu. Sarakstu visu, kas man konkrētajā nedela jasamacas, jāsaraksta utml. Citeiz saskaldu mazākos gabaliņos darbus . Un kad kaut ko izdaru - svītroju ara. Man ie liela bauda, ja var izsvītrot :D + tā ka mīlu gatavot, ja esmu cītīgi mācījusies - palutinu sevi ar garšīgu pašgatavotu ēdienu.
Kad macos telefonu lieku uz ariplane mode.
Cilveku mācīšanas metodes ir dazadas. Tas, ka kursa biedrenes zubrās auromatiski nenozime, ka ie gudras. Var jau 5h nosēdēt pie grāmatām, lasot lasīšanas pec avotus, bet var arī 2h pārskriet cauri galvenajam un saprast konceptu labāk, neka “atsēžot”
Esmu par efektīvu mācīšanos, nevis laika notriekšanu. Ja zinu, ka man, piemēram, pēc garas dienas ir totāls besis, sap galva vai vēl, kas - nemacos. Šodien man bija 5 lekcijas pec kārtas(!) un es neko nemācījos pēc tam, lai gan rītdien pēcpusdienā ir seminārs. Gatavošos tam rīt, nevis centīšos ieborēt smadznēs, kad vairs nesrāda tās.
Lai veicas !
22.03.2021 21:41 |
 
Reitings 1445
Reģ: 26.09.2017
Derisa @ 22.03.2021 16:39
Iesaku sākt strādāt-nebūs laika ņuņņāt un slinkot, jo laika tam vienkārši nebūs. :)

Perfekti. 👌
22.03.2021 21:42 |
 
Reitings 4759
Reģ: 22.10.2020
Kā sevi sapurināt? Kā atalgot pēc mācībām? Plānot laiku?
Nopērc plānotāju, ar atvērumu visai nedēļai, lai ir pārskatāms. Saraksti darāmos darbus katrai dienai. Tiklīdz pabeidz vienu darbu, izsvītro to un papildini darāmos darbus uz priekšu.
Atalgot pēc mācībām? Nopērc baisi gardu vīnu vai šampanieti. Ieliec ledusskapī, atdzesē. Atzīmē plānotājā konkrētu dienu, kad izdzersi vīnu/šampanieti un paslavēsi sevi par padarītajiem darbiem.
Kad darbi padarīti, apsēdies dīvānā, pacel kājas gaisā, iemalko vīnu/šampanieti un domā cik dzīve ir forša.
22.03.2021 22:16 |
 
Reitings 1844
Reģ: 02.03.2020
Studēt burbuļiem, tas man patīk!😇
22.03.2021 22:32 |
 
Reitings 1
Reģ: 07.03.2021
Es ļoti mīlu taisīt flashcards. Sākuma izrakstu visu svarīgāko no avotiem , prezentācijām un pierakstiem no lekcijām , kas ir sarežģīti . Parasti lekcijas lektori pastāsta -šis būs kolokvijā vai kontroldarbā. To piefiksēju , tad pati šiem faktiem izveidoju jautājumus , pēc tam sagriežu lapiņas un rakstu -vienā pusē jautājums , bet otrā atbilde . Tādā veidā iemācos ļoti efektīgi un varu atkārtot jebkurā brīdi . Un atbildes iesēžas , sākumā varbūt paiet stunda visu laiku grozot kartiņas , bet tad , kad aiziet , tad pašai prieks. Dienu pirms kontroldarba jau spēju uz 20 kartiņām atbildēt 3 min laikā.
Kā arī ļoti patīk skaisti konspekti. Taisu tos uz planšetes , krāsainus, pēc tam pa tēmām organizēju mapē.
22.03.2021 22:42 |
 
Reitings 1071
Reģ: 22.07.2014
Es diezgan bieži atstāju visu uz pēdējo brīdi un tad ir auzas, jo vakaros pēc darba ir ļoti grūti saņemties mācīties, esot vēlu mājās. Kā arī ja visu dienu būts pie datora, tad gribas pauzi vakaros. Pirmajos studiju kursos tādā ziņā biju apzinīgāka, bet arī nesaskatu neko sliktu, ja izdara darbus labi pēdējā brīdī. :)
Man patīk printēts materiāls, tāpēc lielākoties printēju visu, atzīmēju svarīgāko un tad brīvajos brīžos lasu un pārskatu vairākkārt. Man personīgi datora ekrānā attālināti ir grūti uztvert info, tādēļ šis arī palīdz.
Agrāk taisīju konspektus, sevišķi pirms eksāmeniem - arī patika, jo rakstot jau iemācījos un tad vajadzēja tikai pārskatīt. Laiku gan daudz tas aizņēma :D
23.03.2021 09:15 |
 
Reitings 55
Reģ: 13.02.2021
Paldies par ieteikumiem!
Varbūt būtu vieglāk saņemties un uztvert visu vieglāk, ja tik ļoti neņemtu pie sirds.... es redzu, ka pāris kursa biedrenes zubrās dienu un nakti un redzot, ka es bieži vien daru pēdējā brīdī, sākas sirdsapziņas pārmetumi... bet nevarētu es arī zubrīties! Es neesmu tāds cilvēks...
Saprotu, ka skan stulbi, bet laikam esmu cilvēks, kas par daudz skatās uz citiem, salīdzina sevi ar citiem, baidās ko padomās citi utml. Bieži vien diena līdz semināram vai kontroldarbam tiek pavadīta nevis reāli mācoties, bet stresojot, jo šķiet, ka ja atbildēšu nepareizi vai ja vienkārši kaut ko nezināšu, tad tas būs pasaules gals....
Ar skaudību skatos uz tiem, kuriem nav stresa un dzīvi tver viegli....
23.03.2021 10:46 |
 
Reitings 1844
Reģ: 02.03.2020
Neviens nav perfekts un dzīvo ar savām bailēm, satraukumiem.
Šeit vari iedvesmoties, lai saprastu, ka tā ir tikai maska ar ko ik katrs staigā ikdienā. Nopulē to un centies būt priecīgāka arī par sevi.
https://www.youtube.com/watch?v=ndZUBskHPUE&ab_channel=Gar%C5%A1%C4%ABgakomp%C4%81nija
36.45-40.40
23.03.2021 11:34 |
 
10 gadi
Reitings 1746
Reģ: 18.11.2009
es chilloju :D reizēm izdaru laicīgi, ja tiešām zinu, ka nebūs laika, bet biežāk sanāk darīt pēdējā brīdī. kā tur saka - diamonds are made under pressure. arī pirmajos kursos biju centīgāka, tagad palaidos :(
23.03.2021 11:40 |
 
Reitings 29
Reģ: 28.12.2017
Ir ļoti grūti, nav motivācijas klātienē studēt, bet cenšos, apmeklēju visas online lekcijas. Agrāk ar nebija neviena parāda, tagad jau divi studiju darbi parādā, gribas padoties, bet eju uz priekšu, jo gribas pabeigt augstskolu :)
Visu daru pēdējā brīdī un tad liekas, ka galva uzsprāgs no daudzajiem darbiem :D Bet cik zinu tādi ir lielākā daļa studenti :D
Online viegli visu nošpikot, nav tā kā klātienē, ka vaktē un skatās uz pirkstiem. Atveru parasti visas prezentācijas un meklēju atslēgas vārdus, tā ši nu jau trešais gads pagājis :D
23.03.2021 11:59 |
 
Reitings 52
Reģ: 21.03.2021
zemeslode @ 23.03.2021 10:46
Paldies par ieteikumiem!
Varbūt būtu vieglāk saņemties un uztvert visu vieglāk, ja tik ļoti neņemtu pie sirds.... es redzu, ka pāris kursa biedrenes zubrās dienu un nakti un redzot, ka es bieži vien daru pēdējā brīdī, sākas sirdsapziņas pārmetumi... bet nevarētu es arī zubrīties! Es neesmu tāds cilvēks...
Saprotu, ka skan stulbi, bet laikam esmu cilvēks, kas par daudz skatās uz citiem, salīdzina sevi ar citiem, baidās ko padomās citi utml. Bieži vien diena līdz semināram vai kontroldarbam tiek pavadīta nevis reāli mācoties, bet stresojot, jo šķiet, ka ja atbildēšu nepareizi vai ja vienkārši kaut ko nezināšu, tad tas būs pasaules gals....
Ar skaudību skatos uz tiem, kuriem nav stresa un dzīvi tver viegli....

Tev tagad ir lielisks laiks, lai mācītos neklausīties, ko citi runā un nedomāt arī pašai neko lieku. Dzīvē ļoti noderēs. Protams, veselīgu kritiku noteikti ir vērts ņemt vērā, bet tai ir jābūt vērstai uz Tavu pašizaugsmi.
Nezinu, ko Tu studē, bet ja kāds izsaka replikas par atzīmēm, kas pilnīgi neko neietekmēs Tavā nākotnē.. kāpēc tas viss ir jāklausās? Daudz lielāka vērtība ir prakstiskām zināšanām. Esmu saskārusies ar izciliem teorētiķiem, kas nezina kā šo teoriju likt praksē. Un ko darba devējs ar tādu darīs?
Zini, cik daudz esmu pati atklausījusies studiju laikos, ka es špikoju, norakstīju un pat ka esmu pasniedzējus uzpirkusi, jo dzīvojām kojās un kursa biedri redzēja, ka ļoti maz mācījos.
23.03.2021 12:08 |
 
Reitings 361
Reģ: 07.07.2020
zemeslode @ 23.03.2021 10:46
Paldies par ieteikumiem!
Varbūt būtu vieglāk saņemties un uztvert visu vieglāk, ja tik ļoti neņemtu pie sirds.... es redzu, ka pāris kursa biedrenes zubrās dienu un nakti un redzot, ka es bieži vien daru pēdējā brīdī, sākas sirdsapziņas pārmetumi... bet nevarētu es arī zubrīties! Es neesmu tāds cilvēks...
Saprotu, ka skan stulbi, bet laikam esmu cilvēks, kas par daudz skatās uz citiem, salīdzina sevi ar citiem, baidās ko padomās citi utml. Bieži vien diena līdz semināram vai kontroldarbam tiek pavadīta nevis reāli mācoties, bet stresojot, jo šķiet, ka ja atbildēšu nepareizi vai ja vienkārši kaut ko nezināšu, tad tas būs pasaules gals....
Ar skaudību skatos uz tiem, kuriem nav stresa un dzīvi tver viegli....

Man kādreiz arī bija milzīgs studiju stress. Tā, ka pirms semināriem burtiski drebēja rokas, es pirms eksāmeniem/pārbaudes darbiem normāli neguleju nakti - modos vairāks x, no rīta sāpēja galva. Brîvdienās cēlos nenormāli agri utml. Toreiz vēl vakaros strādāju, laika nebija, bet centība bija. Brīvdienas es mācījos. Man bija augstas prasības un perfekcionisms.
Kā es no tā tiku vaļā?
Sapratu, ka gribu mainīties. Sapratu, ka man ir jau apnicis dzīvot konstantā stresā, apnicis, ka es uzklîpu vienkaesi draugam, kurs apjautājas kā iet.. utml.
Es atradu hobiju - toreiz tā bija ēst gatavošana. Man patika meklēt receptes un izmēģināt, tagas arī skriešana ir mans hobijs.
Mainīju dienas režīmu:
1. Centos, lai sanak tās 6-7h miega katru nakti(un vienalga, kaur vai rīt kas, miegs pāri vissm)
2. Gaju ārā vismaz 30 min pastaiga katru dienu(paskaties cik daudz pavadi telefonā un sapratīsi, ka to laiku var investēt svaigā gaisā, kas tostarp uzlabo samdzenu darbību :))
3. Vienu dienu taisīju pilnīgi off. Sākuma bija gruti, jo grauza pienakums apziņa, bet ar laiku pieradu, ka visam savs laiks
4. Vienu bridi lietoju nomierinošus medikamentus - baldriānus tabletēs, stop stress(bezrecepšu šie). Tas palīdzēja saglabat vēsu prātu pirms pārbaudījumiem.
5. MAINĪT DOMĀŠANU! Domāt nevis , ka patieksi nepareizi un ak vai kādas šausmas, bet gan uztvert studijas ka mācību procesu. Tu ej uz semināriem, lai iemācītos, saprastu, nostiprinātu vielu.
Zubrītie s nevajag. Tad tiešsm studijas kļūst par slogu. Vajag mācīties gudri. :)
23.03.2021 13:18 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits