Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pamest studijas vai cīnīties?

Reitings 315
Reģ: 14.08.2020
Šobrīd esmu 4.semestra studente(pavisam 6 semestri) un šobrīd vairs nezinu vai tas, ko studēju ir īstais un vai vispār studēšana kā tāda man ir piemērota...
Uzsākot studijas biju starā - jauni cilvēki, vide, patstāvīga dzīve(jo pati neesmu no Rīgas), mācības, kas aizrauj. Es tiešām biju sajūsmā. Mācījos ļoti daudz, man likās, ka nav laimīgāka cilvēka par mani pašu. Varēju mācīteis piektdienu vakari, naktī, agri rītā - jebkad un jebkur. Tik ļoti patika! Atpūsties man nebija laika, studijas prioritāras. Es visiem varēji lepni teikt, ka man tik ļoti patīk tas ko studēju un esmu īstajā laika un vietā. Studijas bija abstrakti izsakoties kā narkotikas.
Taču entuziasms noplaka... Sākumā nepievērsu uzmanību, jo likās, ka iestājas vienkārši rutīna. Bija brīdis, kd gribeju pamest studijas, bet norakstīju to uz motivācijas trūkumu sakarā ar tikko sākušos pandēmiju... Studijas pamazām kluva ka pienākums, nevis mana vēlme... Es visus darbus atliku uz pēdējo brīdi, stresoju, reizēm naktīs no stresa nevareju gulēt.. kļuvu viegli aizkaitināma, varēju bez iemesla sākt raudāt.. rīkojos nelogiski..
Izbaudīju vasaru. Pienāca studiju 3.semestris. Jutos labāk, nebiju tik ņikīga. Studijas nelikās tik briesmīgas, taču vējoprojam bieži vien bija tā, ka nevarēju saprast vai studēt jutu pienākumu vai pati gribu...Sāku domāt varbūt man vajag ko citu studēt, jo redzēju, ka citiem kursa biedriem sanāk apgūt vielu bez piepūles, bet man jācenšas.... atkal bija domas par to, ka varbūt pamest studijas... vairak jau gribejas pamest, jo studijas prasīja daudz nervus un disciplīnu. Esmu budžetā, lai noturētos man ir jāmācās uz 8 un vairāk... tas ir spiediens un bieži vien es ar to nevarēju tikt galā, jo kā neglābjams perfekcionists nevarēju izturēt spriedzi...
Rit mans ceturtais semestris... es esmu beigusi tik daudz stresot(vismaz guler varu bez miega traucējumiem), bet es mejūtu prieku studējot... atkal jūtu, ka bieži vien ir sevi jāspiež darīt...un jau atkal uzdodu sev jautājumu - vai ir verts studēt? Šis ir grūt semestris, diez gan daudz literaturas anglu valodā(un tā nav mana stiprā puse, bet cīnos), kopumā daudz vairāk jāmācās nekā iepriekšējos semestrios.... un es nezinu vai ir vērts
Morāli pēdējā laikā es arī jūtos diez gan sūdīgi, pirms pāris menesiem pazaudēju sev tuvu cilvēku... iespējams nevaru tikt pāri, nezinu, bet pēdējā ļoti bieži jūtos bez iemesla bēdīgi un kopumā neizjūtu dzīvesprieku... viss šķiet pelēks un drūms. Esmu sevi sākusi salīdzināt ar citien(zinu, ka ta nevahag) un justies nožēlojamāk..
Alternatīvu man nav. Tas ko izvēlējos studēt šķiet noderīgi, bet nezinu vai nākotnē gribētu darbu šaj jomā... un nezinu vai ir vērts turpināt mocīties, jo esmu no cilvēkiem, kurš pārāk visu ņen pie sirds un perfekcionizē... zinu, kas studijas būtu jāizbauda, bet aj..
22.02.2021 00:27 |

Reitings 798
Reģ: 14.05.2019
Es teiktu turpini studēt, ja/jo..
- esi budžetā
- tu nezini, ko citu tu vēlētos apgūt
- tev ir palicis tikai nedaudz un pati atzini, ka studijas ir noderīgas:)
laiks rit ļoti ātri. nepamirkšķināsi acis, ka diploms jau būs kabatā.
šīs laiks nav viegls, bet varbūt tev vienkārši jāatrod arī kāds papildus hobijs bez mācībām.
22.02.2021 00:32 |

10 gadi
Reitings 231
Reģ: 27.06.2014
Es Tev arī noteikti iesaku pabeigt studijas. Tomēr tāls ceļš jau noiets, ja būtu pirmais kurss, varētu mest pie malas.
Es citreiz jūtos līdzīgi sajūtās, bet tas ko varu teikt - pandēmija ļoti ir ietekmējusi manu skatījumu uz izglītību un sajūtas nav foršas, jo dzīvās komunikācijas vispār nav. Dienas tiek pavadītas pie ekrāna, baigā rutīna.
Es pati arī esmu budžetā un man liekas, ka izglītība tomēr ir liela privilēģija, ko pat mūsdienās visi nevar atļauties. Un ja vēl esi budžetā - kur vēl labāk? :)
Būs jau labi!
22.02.2021 00:50 |

Reitings 3481
Reģ: 28.12.2018
Noteikti pabeidz! Nav daudz palicis, atrodi sevi to speku izturet lidz galam. Nav svarigi, vai tev sobrid skiet tas, ko stude noderigi nakotne. Augstaka izglitiba ir augstaka izglitiba.
22.02.2021 00:51 |

Reitings 57
Reģ: 04.04.2020
Ko Tu studē?
Es teiktu, ka jāturpina mācīties. 😇 Kad es studēju, man bija tieši tāpat kā Tev - kalni, lejas utt. Domāju, ka visi apstākłi un ierobežojumi, kas šobrīd ir dēł kovid, mūs izsit no sliedēm.
Man 3 mēnešus jau viss līdz kaklam - gan mājmācība ar vecāko bērnu, gan mazulis, kuram nav vēl pienākusi rinda bērnudārzā un tam visam vēl klāt DARBS! Un manā gadíjumā, mani sit no sliedēm ārā tas, ka nav komunikācija, vides maiña. Grūti ir mums visiem, bet turies. Jebkurā gadījumā mācīties var vienmēr!🌞
22.02.2021 00:55 |

Reitings 798
Reģ: 14.05.2019
Vēl gribēju piebilst:
1) varbūt tagad tev šķiet, ka negribi darbu šajā jomā, bet vēlāk tu vari pārdomāt un sagribēt strādāt šajā jomā.
2) cv, darba pārrunās utt. noteikti būs labāks viedoklis par tevi, ja izmācījies un nestrādā šajā jomā nekā tad, ja tev mazliet pietrūka, bet tu padevies un nepabeidzi
3) vēlāk, ja pārdomāsi, pēc pārtraukuma, pabeigt būs vēl grūtāk nekā šobrīd
22.02.2021 01:00 |

Reitings 932
Reģ: 25.09.2017
Pabeigt. Jo, kā jau teica, ka jau tāls ceļš noiets + tu nezini, ko citu tu vēlētos.
Es uzskatu, ka tādas sajūtas ir +/- normālas, jo sākumā gāja forši, jo tas ir kaut kas jauns tavā dzīvē, kaut kas interesants utt. un tagad tu jau esi apradusi ar to un viss vairs nešķiet tik...rožaini jauns un interesants. Es domāju, ka lielākā daļa studentu aptuveni tā jūtas, jo kuram gan patīk mācīties no agra rīta līdz vakaram un katram studentam ir arī sava dzīve, kurā notiek citas lietas, izņemot mācības. Piemēram, liela daļa studē un paralēli strādā vai ir jau vīrs un bērni un vēl + tam arī strādā. Tā vienkārši ir! Tās ir studijas! Tam nav jābūt rožu dārzam! Liela daļa studentu daudz lasa un mācās pa naktīm, kamēr saprot un izprot un domāju, ka nevienam tas nepatīk, bet tā nu tas ir! Man kursabiedrs pa dienu studēja, bet naktīs un brīvdienās strādāja. Nekavēja nevienu lekciju, neskatoties uz to, ka gulēt sanāca katastrofāli maz. Jā, mēdza nedaudz pagulēt lekcijās, jā, mēdza mums paprasīt palīdzību kādu uzdevumu izpildē, bet ne reizi nesūdzējās, ka dzīve ir apnikusi.
Varbūt vaina ir mācību iestādē? Ja tev patīk tas, ko tu mācies, bet nepatīk-kā, varbūt pārej uz citu augstskolu? Varbūt tur tev būs patīkamāk?
Vienīgi neliels jautājums. Tu saki, ka tev studijas ilgst 6 semestrus, pieņemu, ka tas varētu būt akadēmiskais bakalaurs. Cik man zināms (izlabojiet, ja kļūdos, jo pati mācījos standarta 4 gadus). Un parasti pēc akadēmiskā bakalaura loģiskākais ir maģistrs, kas ir vēl aptuveni 3 semestri. Ja tāds ir tas plāns, tad varbūt labāk apdomā vai tu vispār vēlies studēt un darīt to, ko izvēlējies. Jo jebkurā gadījumā, lai iegūtu diplomu, ir jāsaņemas un jātiek galā ar saviem "rūķīšiem" un jādara tas, kas ir jādara 😕
Varbūt es esmu pārāk asa, bet vienmēr esmu uzskatījusi, ka čīkstēšana ir jāmet pie malas un, ja kaut kas iet ne tā, kā es vēlētos, tad tas nenozīmē, ka tas ir jāmet pie malas un jāiet kā Sprīdītim laimes meklējumos kaut kur nezin kur, bet ir vienkārši jāatrod veids, kā šo situāciju labot un pielāgot sev!
Kad ir brīvs laiks, atpūties ar draugiem, dari to, kas patīk. Studijas nav katorga, studijas nav visa tava dzīve, tā ir neliela daļa no tavas dzīves, nevajag visu savu ikdienu aizpildīt tikai ar mācībām, tad arī parādīsies dzīvesprieks🙃
22.02.2021 09:17 |

10 gadiPatīk
Reitings 4428
Reģ: 31.10.2010
Ieteiktu piespiesties un pabeigt. Tev palikuši tikai 2 semestri.
22.02.2021 09:57 |

Reitings 884
Reģ: 27.07.2020
Labāk pabeigt.
22.02.2021 10:20 |

Reitings 700
Reģ: 23.03.2020
Man šķiet, ka ik viena no mums, kura ir studējusi ir domājusi studijas pamest, pat vienu reizi uzrakstīju, ka ņemšu akadēmisko un pēc tam skrēju atsaukt to iesniegumu. Nav palicis daudz, no sirds iesaku pabeigt iesākto.
22.02.2021 10:21 |

Reitings 292
Reģ: 26.01.2020
Tikai tāds - ņau, ņau, ņau, ir grūti, neko darīt negribas, bet citu variantu šobrīd arī nav. Sveicināta pieaugušo dzīvē - ir jāmācās, ir jāiet uz darbu un ir jāsaņemas arī tad, kad gribētos sūkt kokteiļus pludmalē. Ko tu plānotu darīt pēc studiju pamešanas? Braukt uz mājām pie vecākiem, pasēdēt vēl uz kakla? Atrast darbu kādā veikalā vai restorānā? Ar šībrīža bezdarbu - vēlu veiksmi tādu atrast bez izglītības un pieredzes!
Saņemies un pabeidz. Jā, ir grūti - vēl jo vairāk attālināto studiju dēļ droši vien. Bet pacieties vēl mazliet, saņem sevi rokās un pabeidz. Augstākā izglītība jebkurā jomā dzīvē ļoti noder!
22.02.2021 10:51 |

10 gadi
Reitings 1698
Reģ: 29.01.2009
Viennozīmīgi - pabeigt. Tas ir tikai nedaudz vairāk kā gads, tas paskries nemanot. Tici man, pat ja Tu nekad nestrādāsi šajā jomā un pēc tam izvēlēsies studēt vēl kaut ko pavisam citu, Tu nekad nenožēlosi, ka esi pabeigusi šīs studijas :)
22.02.2021 11:03 |

Reitings 366
Reģ: 07.07.2020
Pabeigt.
Tici man - lielākā daļa tavu kursa biedru tāpat jūtas un mācās, lai gan varbūt saka, ka neko nedara. :)
Studijas nav pastaiga, studijas prasa piespiešanos, disciplīnu un raksturu. Tev raksturs ir, paskat, tu esi budžetā. Cik daudzi ir budžetā? Gan jau, ka mazākā daļa. Tu jau esi uzvarētāja.
Attālinātās studijas nav vieglas. Cilvēkam pietrūkst cilvēcīgu kontaktu, vides utml. Tāpēc ir grūtāk, bet jāturās.
Bez tam - tev nav alternatīvu. Ja pametīsi studijas, vēl vairāk grauzīs sirdsapziņu, jo jutīsies kā neveiksminiece. Tu esi jau pusi ceļa nogājusi(pat vairāk).
Man nejukt prātā palīdz balanss. Es cenšos maksimāli daudz mācīties darba dienās, lai brīvdienās var aizbraukt atpūsties, uzkopt māju, uztaisīt spa vakaru, noskatīties seriālu utml. Un katru nedēļu ir ko gaidīt - atpūtu :)
Lai izdodas!
22.02.2021 11:09 |

Reitings 125
Reģ: 21.06.2017
Ja universitātē macītos budžetā, tad pacenstos gan. Nebūtu laika būt niķīgai. Vecums kautkā neļauj tādai būt.
22.02.2021 19:52 |

Reitings 49
Reģ: 13.02.2021
Iesaku pabeigt, man arī bija tā, ka 3 gadā gribēju mācības pamest, jo galīgi negāja pie sirds studiju programma. Tagad strādāju citā nozarē, bet ja nebūtu papīrs, neņemtu darbā. Vēlāk tas diploms un ķeksis, ka ir augstākā izglītība ļoti noderēs.
22.02.2021 19:59 |

Reitings 1368
Reģ: 19.07.2019
Te liela daļa saka, ka vajag pabeigt. Es arī tam piekritīšu, jo augstākā izglītība ir vērtība. Pati beigās gandrīz padevos, jo likās, ka nespēšu, lai gan visu studiju laiku biju teicamniece. Bet redzēju finišu, kas lika cīnīties. Tu arī noteikti spēsi, jo esi ļoti tuvu tam.
22.02.2021 23:11 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits