Aizliegtais paņēmiens

Reitings 19
Reģ: 28.09.2020
https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/aizliegtais-panemiens-kliegsana-un-purinasana--vardarbiba-rigas-bernudarza-ir-bernu-ikdiena.a380188/?utm_source=ZDpoust&utm_campaign=marketing&utm_medium=FB
Kā tā var attiekties pret bērnu? Izglītības sistēmai ir jāmainās.. man pat bail iedomāties kas notiek ar bērniem kam ir īpašas vajadzības.🙁
03.11.2020 07:05 |

Reitings 1844
Reģ: 02.03.2020
Visur tā nenotiek, palasiju FB komentārus un vairākas māmiņas aiz satrukuma nosēdināja savus piecgadniekus pie raidijuma un pajautāja vai viņām grupiņā arī tā ir, un es pazīstu burvīgas bērnudārza vadītājas. Bet situācija notiekti ir trakāka, īpaši ir šoks, ka bardaks ir tepat, centra bērnudārzā. Ļoti ceru, ka pēc mediķiem, sāks kārtot pedagogu algas, jo tās vispār nav celtas šķiet, nekad. Es nezinu kā vispār var izdzīvot ar 450€ bruto algu? Būs problēmas mājās, tad būs arī bērnudārzā, ko izjutīs bērniņi. Audzinātāju metodes kā viņas strādā ar bērniem ir neadekvātas - bērnu raustīšana, apsmiešana, apsaukšana un vēl pateikt, ka nekam dzīvē tāpat vairs neesi derīgs. Nē, tas sūda audzinātājs tur nekam nav derīgs, ja nemāk iemācīt. Bērni vēl ir maziņi, tādēļ bērnudārzs ir pirmais laiks, kad sākt apgūt lasīšanu, rakstīšanu utt., bet bērnu dārza audzinātājas biežāk no bērniem sagaida pretī "pieaugušu" atbildi, uzvedību un zināšanas.
Vēl pieminēšu par puisīti, kurš "slikti uzvedās" bērnudārzā, noteikti saņemot rājienu turpat, aizejot mājās viņu vēl noper par to. Un kà vispàr justies bèrnam? Nevienā puse nav drošības cilvēka, ne mājās, ne bērnudārzā. Izdzīvošana vien sanāk.
03.11.2020 12:26 |

Reitings 588
Reģ: 22.06.2020
Katz @ 03.11.2020 12:26
Visur tā nenotiek, palasiju FB komentārus un vairākas māmiņas aiz satrukuma nosēdināja savus piecgadniekus pie raidijuma un pajautāja vai viņām grupiņā arī tā ir, un es pazīstu burvīgas bērnudārza vadītājas. Bet situācija notiekti ir trakāka, īpaši ir šoks, ka bardaks ir tepat, centra bērnudārzā. Ļoti ceru, ka pēc mediķiem, sāks kārtot pedagogu algas, jo tās vispār nav celtas šķiet, nekad. Es nezinu kā vispār var izdzīvot ar 450€ bruto algu? Būs problēmas mājās, tad būs arī bērnudārzā, ko izjutīs bērniņi. Audzinātāju metodes kā viņas strādā ar bērniem ir neadekvātas - bērnu raustīšana, apsmiešana, apsaukšana un vēl pateikt, ka nekam dzīvē tāpat vairs neesi derīgs. Nē, tas sūda audzinātājs tur nekam nav derīgs, ja nemāk iemācīt. Bērni vēl ir maziņi, tādēļ bērnudārzs ir pirmais laiks, kad sākt apgūt lasīšanu, rakstīšanu utt., bet bērnu dārza audzinātājas biežāk no bērniem sagaida pretī "pieaugušu" atbildi, uzvedību un zināšanas.
Vēl pieminēšu par puisīti, kurš "slikti uzvedās" bērnudārzā, noteikti saņemot rājienu turpat, aizejot mājās viņu vēl noper par to. Un kà vispàr justies bèrnam? Nevienā puse nav drošības cilvēka, ne mājās, ne bērnudārzā. Izdzīvošana vien sanāk.
Daudzi izdzīvo ar 450. Nevajag pirkt jaunas lupatas un jāatceras, ka ceļojumi un auto ir priviliēģija, ne pirmā nepieciešamība.
03.11.2020 12:30 |

Reitings 360
Reģ: 24.10.2020
Katz @ 03.11.2020 12:26

Algas bija minētas neto. Un audziātājas saņem 600 uz rokas. Kas ir vispār nekas. Bet tāds pats nekas ir arī gandrīz visās darbavietās Rīgā. Jo jau 1500- 2000 uz rokām skaitās ''baigā alga''. Tie, kam ir citas iespējas nevēlas iet strādāt uz bērnudāŗzu un ne jau algu dēļ, bet bērnu un vecāku attieksmes. Tāpēc viedojas situācija. Kad emocionāli ne īpaši stiprs un nosvērts cilveks tur strādā, un pie ļoti augstas emocionālas slodzes iznākums ir neizbēgami šāds. Bet apšaubu, ka arī emocionāli stiprs cilvēks ilgi varētu izturēt, ja pret viņu neizturētos ar cieņu, būtu patstāvīgi jāatrodas troksnī. Mēs visi esam cilveki, ne tikai bērni!
03.11.2020 12:35 |

Reitings 1267
Reģ: 30.08.2013
Katrinen, Par ko bērnam cienīt audzinātāju? Statusa dēļ? Aha.
Arī audzinātājam audzēkņi ir jāciena, tad arī saņems cieņu pretī. Piemēram ir jābūt pieaugušajam, nevis otrādi.
Mana māsa strādā par audzinātāju, audzina divus dēlus un vēl paralēli mācās augstskolā. Ar visu to, ka ir sagurusi, uz savu grupiņu dodas ar lielu prieku, reizēm pat brīvajā laikā. Ar prieku mājās veido, plāno jaunas nodarbības savai grupiņai un pastāvīgi no vecākiem saņem ziņas par to, ka bērni mājās stāsta, kāda feina auklīte. Un tikai tāpēc. Ka viņa sevi savas grupiņas bērnos iegūlda, ar bērniem runā un tos uzklausa. Tā arī rodas cieņa. Un atalgojums viņai nav noteicošais. Ja cilvēks savu darbu nemīl, maksā kaut 3000 eiro, tāpat tos bērnus negribēs ne redzēt um attieksme no tā nemainīsies.
Bet neviena grupa neiztiek bez “grūtajiem bērniem”. Arī manas māsas grupā tāds ir. Un zini, viņa viņu nepazemo, ne fiziski, ne emocionāli. Vecāki nezin, kā ar bērnu tikt galā, tādēļ tiek piesaistīts sociālais pedagogs, un problēma tiek risināta cilvēciskā veidā.
03.11.2020 12:52 |

Reitings 2290
Reģ: 19.10.2013
Šausmīgi izlaisti tie bērni. Nākamgad jāiet skolā, bet ne tik nav iemācījies kā neaurot, kad audzinātāja runā. Kaut gan dažos sižetos audzinātāju attieksme nav adekvāta, šis raidījums izgaismo problēmu, kuru neviens nevēlas ieraudzīt- bērnu neaudzinātību. Ar šādiem bērniem varētu normāli strādāt, ja grupā 5-6, bet ne 20 uz vienu audzinātāju.
03.11.2020 13:00 |

Reitings 1844
Vīn,atkarībā, kurā gadsimtā dzīvojam, varbūt, vēl nepamaniji, bet mūsdienās tā ir norma. Gandrīz katrs otrais var sev atļauties "privilēģijas" un nav tā, ka visi dzīvojam nabadzībā, tie laiki, kad pēc desas bija jāstāv rindā ir pagājuši. Protams, skatoties uz Tavu situāciju ar 200€ lielu skolas pabalstu mēnesī tā ir privilēģija :) Un tu it kā mācoties, tomēr reizēm liekas, ka tikai šeit pavadi savu laiku.
Katrinen, Ā, tas cipars uz rokas skan krietni draudzīgāk. Bet tāpat, šādiem cilvēkiem noteikti ir lērums ar parādiem, ja mājās nav vīra, kurš pabaro un nodrošina visu.
Paga, un kādēļ citiem pedegagiem sanāk? Es tev vari pateikt atšķirību. Empātija un interese! Es nezinu kā audzinātājas uzvedās ikdienā un vai tie kadri bija kāda atsevišķa episode mēnesī, bet tomēr pieļauju, ka tāda bija rutīna, ikdiena. Empātiju un interesi šajos cilvēkos nesaskatiju.
Bērnu necieņa pret pedegogu tikai liecina, ka tas nav spējis rast kopīgu valodu ar bērniem.
03.11.2020 13:12 |

10 gadi
Reitings 11083
Reģ: 18.08.2014
Ar šādiem bērniem varētu normāli strādāt, ja grupā 5-6, bet ne 20 uz vienu audzinātāju.

Piekrītu, kāda individuālā nodarbošanās ar bērnu, ko minēja sižetā, ja grupiņā iet uz urrā
03.11.2020 13:13 |

Reitings 9596
Reģ: 06.03.2012
Nu bļin. Bērni barā uzvedīsies vienmēr citādi. Vienmēr būs skaļāki un, ja viņem kaut uz brīdi nepievērsīs uzmanību, kāds kaut kur skries un dauzīsies. Ne tāpēc, ka viņš ir neaudzināts, slikts un vēl nez kas. Nav normāli, ja bērns var bez uzmanības visu dienu stūrītī nodēdēt, neizdvešot ne skaņas. Bet tajā sižetā ir lieli bērni. Bail domāt kas notiek grupiņās, kur ir 1,5 gadnieki, kas vēl nevar neko izdarīt pretī un vecākiem pastāstīt.
03.11.2020 13:33 |

Reitings 2062
Reģ: 26.06.2019
Palasot viedokļus, daudz kur izskan viedoklis, ka tas ir zemā atalgojuma dēļ. Sanāk, ka, ja tev maksā mazu algu, darbā ir liela atbildība, jāstrādā stresa apstākļos, tad Tu drīksti būt cūka. Tas man liekas absurdi - jaukt algas un šādu attieksmi vienā katlā. Neviens nespiež strādāt. Pirms līguma parakstīšanas, darbinieki iepazīstas ar visu - amata aprakstu, uzdevumiem, ALGU. Ja viņi uzskata, ka cipars nosaka attieksmi kā strādāt, tad tas jau ir vadības uzdevums - izfiltrēt, kas vispār strādā viņu pārraudzībā. Kauns.
Bet sižetā daudz kas ir izrauts no konteksta, lai visu sabiezinātu un parādītu pēc iespējas melnākās krāsās. Dažām situācijām vajadzētu izskaidrojumu, lai saprastu, kur slēpjas vaina, jo neko anormālu es tur neredzēju. Negribu attaisnot kliegšanu un fizisku vardarbību, tam attaisnojuma nav, un tas pilnīgi noteikti traumē bērna psihi. Bet tagad, diemžēl, bērnam vairs nevar paprasīt aiz sevis savākt, nevar paprasīt paklusēt, kur tas nepieciešams. Tur ir akmens gan sistēmas kā tādas lauciņā, gan modernās audzināšanas lauciņā. Nav no abām pusēm kaut kas kārtībā. Un ar katru gadu tas kļūst absurdāk.
03.11.2020 13:40 |

10 gadi
Reitings 674
Reģ: 09.01.2015
Vakar skatījos ar lielu interesi, jo sacelta tik liela ažiotāža. Tā kā arī pati strādāju ar bērniem, tad bija interesanti analizēt situācijas.
Mani secinājumi:
*neatbalstu fizisku aizskaršanu, raustīšanu, grūstīšanu,
* ir situācijas, kad uz bērniem ir jāpaceļ balss, ir jāpasaka kaut kas stingrāks, nejaukt ar apsaukāšanu, noliecināšanu. Man pašai ir bijušas vairākas situācijas, kad ar tādu uci puci balstiņu un runāšanu situāciju, problēmu nevar atrisināt,bet gan skaidri, stingri.
*skolotāju algas ir jāceļ. Jā, daudzas te saka, ka var maksāt kaut vai 3000€,bet cilvēks nemainīsies. Jā, visas nemainīsies, bet lielai daļai nebūtu jāraujas pa 2 darbiem, jo reti kurā dārziņā nodrošina pilno slodzi(600€),pārsvarā ir 0.8 slodze, kad saņem ~500-550€. Skolotājas emocionāli un fiziski izdeg raujoties pa vairākiem darbiem. Jā, ejot mācīties es apzinājos, ka šī nav apmaksāta darba vieta, bet tomēr šīs algas ir izsmiekls.
*bērnu skaits grupā ir jāsamazina. Maksimālais skaits 12-14,jo tad var pastrādāt individuāli un arī bērni jūtas mierīgāki. *vispār vajadzēja visu ikdienu rādīt, ne tikai izrautas epizodes.
03.11.2020 13:52 |

10 gadi
Reitings 11083
Reģ: 18.08.2014
Palasot viedokļus, daudz kur izskan viedoklis, ka tas ir zemā atalgojuma dēļ. Sanāk, ka, ja tev maksā mazu algu, darbā ir liela atbildība, jāstrādā stresa apstākļos, tad Tu drīksti būt cūka. Tas man liekas absurdi - jaukt algas un šādu attieksmi vienā katlā. Neviens nespiež strādāt. Pirms līguma parakstīšanas, darbinieki iepazīstas ar visu - amata aprakstu, uzdevumiem, ALGU. Ja viņi uzskata, ka cipars nosaka attieksmi kā strādāt, tad tas jau ir vadības uzdevums - izfiltrēt, kas vispār strādā viņu pārraudzībā. Kauns.

Tas nav domāts, ka atalgojums nav motivējošs, bet gan, ka zemā atalgojuma dēl nevar pieaicināt, atlasīt kompitentus cilvēkus amatam.
03.11.2020 14:00 |

Reitings 1892
Reģ: 17.09.2019

Labi izsviedīs ārā visas audzinātājas kuras neatbilst amata aprakstam un ko tālāk? Kas paliks strādāt? Tās 2-3 audzinātājas uz visu bērnudārzu, kuras mīl savu darbu bet tā jau ir uz izdegšanas robežas, jo paralēli vēl strādā citur lai savilktu galus kopā. Un tad Rīgā nebūs bērnudārzu, vecāki sūdzēsies utt.
Ja būtu lielākas algas tad nozarē atgrieztos cilvēki kuri mīl savu darbu, bet nestrādā tajā dēļ algām. Bērnudārzi varētu izsviest šādus neatbilsotšus darbiniekus, jo zinātu , ka vietā varētu atrast kādu labāku.
03.11.2020 14:06 |

Reitings 360
Ja būtu lielākas algas tad nozarē atgrieztos cilvēki kuri mīl savu darbu, bet nestrādā tajā dēļ algām

Kas tev liek domāt ka ir kads, kas mīl ka pret viņu izturās ar necieņu un vajag sabeit savus nervus? Nevienu tādu nepazīstu!
03.11.2020 15:19 |

Reitings 1844
Cilvēka vērtību nosaka ikmēneša maksājumi,vajadzības, tam nedaudz klàt var pieskaitīt wants. Ja pedegoga vērtība ir augstāka par piedāvāto algu, tīri fiziski nav iespējams parakstīties uz šādu algu. Pārsvarā šie cilvēki ir ambiciozāki un plašāku redzesloku.
03.11.2020 15:41 |

Reitings 1844
Un tur vairs nav runa par "saņemšu kapeikas, vismaz daru darbu, ko mīlu," NĒ, realitātē tā nav, moš, ja nebūtu rēķinu.
03.11.2020 15:43 |

Reitings 1892
Kas tev liek domāt ka ir kads, kas mīl ka pret viņu izturās ar necieņu un vajag sabeit savus nervus? Nevienu tādu nepazīstu!

Ne jau visi bērni grupiņā ir nejauki un beidz nervus. Ir cilvēki kuriem patīk darboties ar bērniem un redzēt viņu attīstību. Kāpēc ir cilvēki kuri strādā par skolotājiem,mediķiem, audzinātājiem garīgi slimiem cilvēkiem, policistiem, ugunsdzēsējiem un vēl daudzas profesijas kur darbs ir grūts, mentāli smags, bet labie brīži, cilvēku paldies un mīlestība pret darbu ir galvenais?
Starpcitu uzraksti man vēl kādu privātu, dumju vēstuli. :D
03.11.2020 15:44 |

Reitings 9596
Reģ: 06.03.2012
Kiskismjau, man uzprasīja vai esmu gejs :D
03.11.2020 15:57 |

Reitings 1892
Kiskismjau, man uzprasīja vai esmu gejs

:D :D :D
Tad jau neesmu vienīgā kurai "paveicies" ar šī cilvēka "asprātīgajām" vēstulēm.
03.11.2020 16:11 |

Reitings 360
Kiskismau @ 03.11.2020 15:44

Ne jau visi bērni grupiņā ir nejauki un beidz nervus. Ir cilvēki kuriem patīk darboties ar bērniem un redzēt viņu attīstību. Kāpēc ir cilvēki kuri strādā par skolotājiem,mediķiem, audzinātājiem garīgi slimiem cilvēkiem, policistiem, ugunsdzēsējiem un vēl daudzas profesijas kur darbs ir grūts, mentāli smags, bet labie brīži, cilvēku paldies un mīlestība pret darbu ir galvenais?
Starpcitu uzraksti man vēl kādu privātu, dumju vēstuli. :D

uzrakstīšu. Ko vēlsies tās saturā?
Khmm a zini ko mana pieredze rāda kapēc aiziet uz šiem amatiem? Stabilitātes dēļ. Zini ka darbs būs, un būs arī tad ja būsi nekāds darbinieks. Un daudzas privātās kompanijas ar ļoti augstām prasībām maksā tos pašus 600-800 uz rokām ko bērnudārzā un policijā. Un ja kas, katastrofāls kadru trūkums ir rīgā, pierīga, kur pilns ar ar labak apmakstiem darbiem. Nabadzīgākajos reģionos kur īre ir gandrīz par velti arī 600 uz rokas nav nemaz tik slikti.
Zinu vienu kas 7,klasē zaga veikalus un smēķēja. Uz 10. klasi jau aizgāja ar maukas slavu. Un no šī gada strādā bērnudārzā latgales mazpilsētā. Nelsikti. Bērnus laikam necieš. Nebija stuba, bet vidēja, bet kā no 7. klases sasējās ar pareizo kompāniju sēdēja 2.niekos. Nezinu kā tika augstskolā budžetā ar savu ZPD, bet tika. Un ka dāda palaistuve un zagle ir nevis cietumā, bet strādās bērnudārzā. khmm. Nu nezinu ko teikt. Laikam emocionāli nestabilās bērnu kratītājas būs tas, uz ko mēs cerēsim ka atgriezīsies atpakaļ pēc 10 gadiem. Iet uz slikto pusi, jo jebkurš cilvēks ar izvēles iepsējām sagaida, ka viņu cienīs. Un vecāki pirmkārt, nevis tikai bērni.
03.11.2020 16:16 |

Reitings 154
Reģ: 22.08.2015
Ja algas būtu labākas, tad uz katru vakanci pieteiktos vairāki cilvēki, būtu konkurence un varētu izvēlēties vispiemērotāko kandidātu. Dēļ zemajām algām ir katostrofāls darbinieku trūkums un jāņem darbā to, kas ir - bez atbistošās izglītības un kompetences. Un, ja šī auklīte vai audzinātāja neētiski uzvedās, tad atlaist arī grūti, jo viņas vietā nebūs, kas strādā. Ja būtu lielāks atalgojums un konkurence, tad darbinieki baidītos šādi uzvesties, jo uz viņu darbavietām stāvētu rinda ar potenciālajiem kanditātiem.
03.11.2020 16:47 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits