justbreathe17 @ 22.04.2020 13:58
Depresija. Ārstēju (dzeru AD) jau gandrīz gadu, bet slimoju, tagad atskatoties, man šķiet, ka jau kādus 5 gadus vismaz. Milzīga slodze augstskolā, tam visam pāri darbs, vairāku ļoti, ļoti tuvu cilvēku nāve īsā laika posmā, rollercoaster attiecības un citi kreņķi noveda pie tā, ka savu depresiju sāku just fiziski - bezspēks, nu tāds, ka fiziski nevaru no gultas piecelties, sirdsklauves, reiboņi publiskās vietās, panikas lēkmes vienatnē, mūžīgās bailes, sāpošs vēders un mugura, nulle interese uz jebko dzīvē, zems libido un viegla aizkaitinībā (varēju saukt raudāt tāpat un ne par ko, kaitināja katrs sīkums). Vienā mirklī es jau pieņēmu, ka tāda vienkārši ir dzīve un gan jau, ka visi tā jūtās, vienkārši es te esmu tā vājā.
Līdz mani vecāki redzēja, ka nav vairs labi un ieteica aiziet pie ārsta un izrunāties. Sev par lielu brīnumu, piekritu bez ierunām un aizgāju. Tajā dienā, kad tika uzlikta diagnoze, raudēju visu dienu spilvenā. Likās, ka nu tagad es esmu oficiali atzīta par cilvēku - brāķi - un šis man ir zīmogs uz mūžu.
Uzsākot dzert AD pirmās 2 nedēļas bija sliktas, likās, ka simptomi pastiprinās un visu laiku bija nelaba dūša un murgi naktīs. Tagd varu teikt, ka jūtos lieliski. Jā, AD var būt savas blaknes. Manā gadījumā tā ir lielāka apetīte un līdz ar to klāt 5kg, taču tagad es no visas sirds varu teikt, ka es tad labāk nēsāju tos 5kg sev līdzi, bet vismaz esmu priecīga, varu normāli iziet cilvēkos bez baiļu sajūtas, ir spēks un vēlme celties, iet darīt, nekrīt vairs nervā katrs sīkums un viennozīmīgi ir uzlabojušās attiecības ar citiem un pašai ar sevi.
Lasu tā kā par sevi lasītu. Tikai man klāt nāca vairāku mēnešu bezmiegs, neiedomājamas somatoformas muguras sāpes, ēšanas traucējumi un "ārstēšanās" ar alkoholu.
Man gan viss beidzās ar pašnāvības mēģinājumu un diagnozēm - klīniska depresija, OCD ar noslieci uz perfekcionismu.
Kopumā tā ir tāda nāvējoša kombinācija, jo tu centies būt labāka, darīt vairāk, visu līdz maksimumam un ja kaut kas nesanāk (piemēram nesanāk perfekta kūka), tu pārdzīvo. Un pārdzīvo nevis ar skumjām,vai sliktām domām, kaut kādiem vārdiskiem iekšējiem kauninājumiem sev, bet rodas sajūta, ka viss - nekam vairs nav jēgas un atrisinājums / vienīgais ceļš ir pakāršanās. Un tā tas ir uz visu dzīvi, kas nav pēc pašas domām pietiekami labs - var teikt, ka nekas tāds nav. Visas darbības, lai izdarītu pēc iespējas labāk atņem milzu enerģiju un ir neiedomājams laika zaudējums, kas beidzas ar hronisku bezmiegu, kuru pavada drūmas domas.
Kādu laiku dzēru miega zāles, AD, un atmetu alkoholu. Tad mainīju visu savu dzīvi- pilnībā. Sākot no izskata un attieksmes, beidzot ar darbu, nozari, pilsētu, ģimenes dzīvi un interesēm. Pārstāju dzert zāles un sāku ievērot stingru režīmu.
Atļauju sev kļūdīties, gan apzināti, gan neapzināti, publiski un privāti. Atļauju apēst ko vairāk, sajūtoties sliktāk un smagākai, un kādu laiku neēst, sajūtot to vieglumu un kontroli pār dzīvi. Atļauju būt vienkāršākai ikdienā, kādu dienu neizmazgājot un nesaveidojot matus, nesportotjot katru dienu bez izņēmumiem, vai neesot 24/7 sevis "uzlabošanas" garstāvoklī. Atļaujos vakariņās negatavot, bet pasūtīt ēdienu. Atļaujos nemazgāt katru dienu grīdas, kas ir viens no maniem lielākajiem sasniegumiem, lai cik muļķīgi tas neizklausītos no malas normālam cilvēkam, pirms trim gadiem, nespēju iedomāties situāciju, ka grīdas nebūtu pārmazgātas divreiz dienā, jo vēl tagad atceros, kā cēlos ar 40 grādu temperatūru un plaušu karsoni, tikai lai tās izmazgātu otro reizi. Atļaujos teikt ko domāju, ne vienmēr, bet vairāk, kā līdz šim.
Mentālās saslimšanas nebeidzas tikai ar zālēm, vai tikai psihologa konsultācijām. Tas ir smags, darbs, dienu no dienas, bez jebkādām garantijām par labāku, vieglāk paciešamu nākotni.
Šobrīd nevaru teikt, ka katra diena ir saulaina un labāka, bet neatceros, kad pēdējo reizi pamodos ar domu padarīt sev galu. Un neviens man nekad nevarēs garantēt, ka tā diena nebūs rītdiena.