Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Darbs Latvijā ar ārzemju diplomu

 
Reitings 257
Reģ: 14.09.2012
Sveikas.
Izlasot vienu tēmu, man uzradās jautājums. Pārvācos dzīvot uz ārzemēm pēc vidusskolas beigšanas, un šeit esmu ieguvusi bakalaura grādu.
Kā, teiksim, ir Latvijā tiem, kas studējuši ārvalstīs? Vai diploms ir kaut kādīgi jāpārkvalificē, atbilstoši LV standartiem? (izmācījusies esmu medicīnas nozarē). Kā uz to vispār skatās Latvijā, jo man teiksim LV nav nekad bijusi nekāda darba pieredze, tikai UK.
07.11.2019 00:17 |
 
Reitings 307
Reģ: 15.09.2019
Diploms jāparkvalificē, jānokārto kaut kādi eksāmeni. Cik zinu laikietilpīgs process, nesen lasīju rakstu par latviešu ārstu no Amerikas, kas apmēram 3 mēnešus visus papīrus kārtoja, lai atgrieztos un strādātu Latvijā.
Jāskatās kādi tie kredītpunkti bijuši UK, kādi Latvijā. Ja trūkst, tad jāpiemācās, ja visi ir, tad tikai tas eksāmens.
Neskatās nekā. Mediķi ir vajadzīgi. Sākumā varētu būt tev grūti, jo noteikti daudz kas savādāk, papīru formas, likumi, maksas vai reģionālā slimnīca, privātprakse utt.
Un Latvijā 5 gadu laikā no diploma saņemšanas ir jāiziet dažādi kursi ar kredītpunktu saņemšanu.
07.11.2019 06:34 |
 
Reitings 1892
Reģ: 17.09.2019
Vislabāk šo jautājumu uzdot attiecīgās profesijas asociācijai. Māsu, ārstu, fizioterapeitu, radiologu utt asociācijām. Viņi tev atbildēs vislabāk.
Gan jau no sākuma vajadzēs notariāli apstiprinātu tulkotu izglītības dokumenta kopiju latviešu valodā. Tad jāiesniedz dokumenti attiecīgajā asociācija. Tur pielīdzinās kredītpunktus. Un tad jākārto kvalifikācijas eksāmens. Ja nokārtosi dabūsi sertifikātu ka esi ieguvusi izglītību kura atbilst Latvijas standartiem. Tad būs jāsniedz dokumenti lai kļūtu par ārstniecības personu un būtu tiesīgas praktizēt medicīnu. Tur nekas īpašs nav jādara tikai jāaiziet uz to biroju ar dokumentu kopijām, iesniegumu un reģistrēs tevi. Tad vari sākt strādāt.
Latvijas tā sistēma ir maigi sakot stulba. Jo ja tu pabeidz augstskolu tad nav tā kā uzreiz vari sākt strādāt. No sākuma vēl jāsniedz dokumenti lai tevi apstiprina par ārstniecības personu. Tāda naudas izspiešana, jo tur arī būs jāmaksā. Tikai par to ka ieraksta tevi sarakstā, lai gan loģiski būtu, ka jā pabeidz attiecīgu izglītību tevi automātiski ieliek sarakstā.
Nu jā un tas ka vēl piemēram ja esi operāciju māsa, tad būs jāraksta iesniegums māsu asociācijai un jākārto serfikācijas eksāmens kurš sastāv no rakstiska testa un praktiskā. Lai to izdarītu vajag vismaz 3 mēnešus. No sākuma viņi izskatās tavu pieteikumu tad apstirpina ka vari kārtot un tad tu kārto. Tad ja nokārto vēl jāgaida kāds laiks kamēr uzraksta sertifikātu. Kopā tas prasa daudz laika un arī naudas jo šis viss maksā ap 90 eiro. Ārstiem ir ļoti līdzīgi tikai tas notiek ārstu asociācija.
Un, jā kad iegūsi kvalifikāciju tad tev piecu gadu laikā jāiegūst 100 kredītpunkti māsām, 150 ārstiem, lai veiktu resertifikāciju un varētu turpināt strādāt savā profesijā. Farmaceitiem un citām ārstniecības atbalsta personām arī bija tas pats tikai neatceros cik lielā apmērā. Manuprāt arī mazliet stulba sistēma. Un par tiem kursiem lielākoties ir jāmaksā. Ir ļoti maz bezmaksas un tos izķer 5 minūšu laikā.
07.11.2019 07:09 |
 
Reitings 63
Reģ: 02.10.2017
Latvijas tā sistēma ir maigi sakot stulba. Jo ja tu pabeidz augstskolu tad nav tā kā uzreiz vari sākt strādāt. No sākuma vēl jāsniedz dokumenti lai tevi apstiprina par ārstniecības personu. Tāda naudas izspiešana, jo tur arī būs jāmaksā. Tikai par to ka ieraksta tevi sarakstā, lai gan loģiski būtu, ka jā pabeidz attiecīgu izglītību tevi automātiski ieliek sarakstā.

Arstiem beidzot studijas tas tagad jau notiek automatiski caur augstskolu, kas pazino VM un jaunie arsti jau paris dienu laika tiek ieklauti registra bez jebkadiem papildus papiriem un maksam. Vismaz kaut kur sistema ir uzlabojusies :-D
Par temu- precize ludzu ko tiesi Jus medicina macijaties un lidz kadam limenim. Medicina ir plasa un ir sistema atskiras jaunam arstam, arstam specialistam, medmasai utt. Pagaidam vel UK ir ES, tadel atzisana nebus tik sarezgita ka 3.pasaules valstu diplomiem (ASV, Kanada utt).
07.11.2019 13:24 |
 
Reitings 1892
Reģ: 17.09.2019
Manuprāt ka ārstiem arī ir jāiet uz to pašu veselības ministrijas biroju un jāiesniedz dokumenti lai kļūtu par ārstniecības personu. Vismaz tā bija 3 gadi atpakaļ. Pildot savus dokumentus redzēju veidlapas visām ārstniecības profesijām.
07.11.2019 13:27 |
 
Reitings 63
Reģ: 02.10.2017
Tagad vairs nav- automatiski caur augstskolu viss notiek, ja paraksta piekrisanu valsts eksamena laika. Ir dazi, kas tapat aizskrien pasi ar dokumentiem (tadel Ari veidlapas ir pieejamas), bet ari caur RSU process notiek fiksi (nedelas laika). Progress :-D
07.11.2019 15:15 |
 
Reitings 1892
Reģ: 17.09.2019
Nu tad beidzot kaut kas ir pamainījies tajā sistēmā.
07.11.2019 15:38 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits