Kā uzsākt kopdzīvi? Kopīgs budžets ir ok?

Reitings 20
Reģ: 03.11.2012
Sveikas!
Mans vīrietis nesen uzsāka sarunu par kopdzīvi. Esam kopā gan tikai pusgadu, bet tas bija ar tādu domu, ka vēlamies jau kādreiz kopīgu nākotni.
Viņam pieder dzīvoklis ārpus centra, kuru maksā bankai gan vēl. Es īrēju un dzīvoju centrā.
Man līdz darbam ar kājām ir 15min. No viņa mājām var tikt tikai ar auto, jo pat transproti ir nepieciešami 2 un tas aizņemtu vairāk kā stundu, jo jau ar auto braucam kādas 40min. Man auto nav.
Reāli sanāk, ka man ir jāmaina visa sava dzīve, savi paradumi un pat principi, ja gribu pie viņa pārvākties. Un viņa dzīvoklis jau ir pilnībā iekārtots, tas nozīmē. ka visas manas mēbeles ir jāpārdod, jo tad protams, nebūs arī nepieciešams īrēt vēl dzīvokli.
Bet tad vēl auto jāpērk un jāīrē stāvvieta, jo pie viņa ir tikai privātās stāvvietas par maksu un nekur citur fiziski nav kur novietot auto. Nu reāli man liekas, ka man tie būs tikai izdevumi, kuri man nekad nav pat bijuši.
Nemaz nerunājot par to, ka būs jāceļas 2h ātrāk katru dienu lai paspētu uz darbu, kad es visu šo laiku vaŗeju vēsā mierā lēnā garāar kājām aizcilpot.
Tad viņš runā, ka būtu jāveido kopīgs budžets, kurā liktu konkrētu procentu no savas algas. Viņš protams pelna 3x vairāk kā es, tāpēc viņa daļa būšot lielāka.
Bet ja es pie viņa dzīvotu vienīgais kas viņam palielinātos ir ūdens rēķins. un kāpēc, gan man būtu jāpiedalās viņa hipotēka maksājumā?
Pārtiku taču arī parasti pērk katrs atsevišķi, kur pirmais mājās, uztaisa vakariņas un sapērk visu vai kkā tā.
Es vnk nesaprotu kā tas tīri fiziski izpaužas. Es nekad neesmu bijusi šādā situācijā.
Vienmēr vīrietis (citās ttiecībās) ir 100% maksājis par savu dzīvokli, arī komunālos rēķinus, bet es par saviem rēķiniem - telefonu utt. Tajā pašā laikāes esmu bijusi tā, kas vairāk uzkopj, gatavot utt. Arī pārtikas pirkšanu esam dalījuši kā kuro reizi, kad nu kuram ir nauda.
Un kā tad izpaudīsies kopīgais budžēts, kad es gribēšu sev kaut ko nopirkt, jo es ta tērēju daudz vairāk un es regulāŗi gribu sev kaut ko nopirkt un parasti varu to atļauties.
Es taja pašā laikā negribu pazaudēt savu neatkarību un patstāvību, jo vienmēr visu savu mūžu es pati esmu sevi spējusi nodoršināt un nekad nevienam uz kakla neesmu dzīvojusi. Un gribu atļauties pirkt to, ko es gribu, nevienam neatskaitoties, kāpēc no 'kopējā budžēta' eju, piemēram, uz solāriju.
Nu kā tas vispār dzīvē izpaužas? Kā uzsākt kopdzīvi ar vīrieti?
16.09.2019 16:59 |

Reitings 544
Reģ: 22.04.2016
andie, jā, civillaulība ir vien sarunvalodā, bet kā juridisks termins nav gan. :D Tomēr manu domu tas nemaina.
Par greznuma un derīgajiem izdevumiem jau iepriekš vienojāmies, ka nebūs. :D Paliek tikai nepieciešamie izdevumi - izdevumi, kas pilda uzturēšanas funkciju un aizsargā no pilnīgas bojā ejas. Ja kredīts netiks maksāts, tad īpašums fiziski bojā neies, bet priekš īpašnieka tā būtu tāda pat bojā eja kā tad ja īpašums kļūtu neapdzīvojams, nelietojams un bezvērtīgs (kas noteikti juridiski nav definējama kā bojā eja). No vienas puses šķiet, ka neatbilst uzturēšanas un aizsardzības funkcijai, jo ir acīmredzami izdevumi, kas šādām funkcijām neapšaubāmi atbilst un kredīta maksājumi nav starp tiem. :D Bet no otras puses... pat vairs nezinu kas ir no otras puses. ?
18.09.2019 00:31 |

Reitings 2062
Reģ: 26.06.2019
Es tāpat neizprotu, kur ir milzīgā problēma. Nu labi, tu piemetīsi hipotēkai, degvielai vai jebkam citam, bet teorētiski, Tu taču pēc tam tērēsi arī viņa naudu, pirksi to vai šito. Un ja viņa ienākumi ir lielāki, viņš taču vairāk segs nekā Tu. Problēma ir tā, ka viņš nedalīs tava vai mana nauda, jo tā būs kopēja, bet Tu gan skaitīsi- ko Tu, ko viņš. Vai arī Tu gribi, lai viņa ir nauda ir jūsējā, bet tava - tikai tava?!
Un es piekrītu komentāram, ka ne jau naudā izklausās problēma. Tev vienkārši nevelk vai neesi gatava kopdzīvei. Parasti jau sākot kopdzīvi, šie jautājumi risinās paši no sevis, pāris ir gana tuvs, lai naudas jautājumus brīvi izrunātu un atrastu labāko variantu. Un nav nekas slikts pateikt, ka vēlies no savas algas veidot uzkrājumus vai ko tml. Tas ir dabiski. Ir tikai jārunā un jāmeklē varianti.
18.09.2019 00:32 |

Reitings 544
Viņš protams pelna 3x vairāk kā es

es ta tērēju daudz vairāk un es regulāŗi gribu sev kaut ko nopirkt un parasti varu to atļauties

Kā tu vari atļauties tērēt daudz vairāk kā viņš, ja šobrīd pelni 3x mazāk?
18.09.2019 00:38 |

Reitings 81
Reģ: 11.09.2019
Sveika. Nu pārāk daudz problēmu šajā visā sakarā vai ne? Vīrietis a pašai par sevi vairāk nav jādomā vai ne? Kā nostāties uz kājām nu pieņemsim virs beidz pelnīt ko tālāk pati nostājies uz savām kājām ja un mēģini dzīvot ja.. Pirmie tīši tur un šur un nekas tā pat īsti nav līdz galam izplānots a
18.09.2019 01:13 |

Reitings 786
Reģ: 14.08.2018
Es domāju, ka šeit ir tas stāsts, ka sieviete grib strādāt, savu nopelnīto naudu tērēt tikai sev un viss, pārējais viss ir vīrieša rokās. Nav slikta vēlme, ja abus tas apmierina tad neredzu problēmu. Bet man šķiet ka tomēr otru pusi tā neizvēlamies pēc izdevīguma, ka tomēr ir jāpieņem kompromisi attiecībās, un ja jau sākumā nevar tikt ar šo jautājumu skaidrībā, tad es neredzu nākotnes perspektīvu.
18.09.2019 08:30 |

10 gadi
Reitings 572
Reģ: 30.08.2010
Es taču iepriekš teicu - jā, komunālo dalīšana uz pusēm ir pavisam normāla un man saprotama lieta. Tieši tāpat kā īres. Kāda na haļavu dzīvošana?
Dzīvot, maksājot tikai komunālos = dzīvošana na haļavu. Gribi pārliecināt par pretējo, neizplūsti lirikā un apvainojumos, bet ieliec dažus linkus ar dzīvokļu sludinājumiem, kas pierāda, ka man nav taisnība.
Tu vispār izlasīji manus komentārus, vai tikai gudri gribēji pagvelzt?
Izskatās, ka īstā nelasītāja esi Tu pati, jo variants
tu man maksāsi pusi hipotēkas un visi tavi brīvie līdzekļi iet kopbudžetā
nevienā brīdī netiek piedāvāts.
18.09.2019 09:20 |

10 gadi
Reitings 4365
Reģ: 03.08.2009
Tev visi šie jautājumi ir jāizrunā ar savu vīrieti, viņam vnk visdrīzāk nav ienākuši prātā visi sarežģījumi un papildus izdevumi, kas Tev rastos.
Protams, ka viņš negribēs pārvākties citur, ja jau ir nopircis dzīvokli, bet tu tikai īrē. Bet nu nebūtu loģiski Tev maksāt viņa hipotēku, tikai komunālos varbūt varētu dalīt.
Par kopīgo budžetu runājot, kad mē sar vīru tikai draudzējāmies, ieviesām kopīgu kontu, kurā katrs ieskaitījām kopīgajiem tēriņiem vienādu summu. No tā maksājām par dzīvokli un pārtiku.
18.09.2019 09:52 |

10 gadi
Reitings 3559
Reģ: 13.03.2013
Vienspats, es īsti nevaru sasaistīt, ka ikmēneša kredītmaksājums būtu uzskatāms par tādu maksājumu, kas pilda nepieciešamo izdevumu funkciju ,īpaši autores piemešanās, jo maksajums tiktu veikts neatkrīgi no tā,pat ja netiktu, tas neiznīcinātu lietu, tā neietu bojā, tā paliktu bankas īpašumā.? Neesmu tik advancēta kreditēšanā un jautājumos par hipotēku, vai nav gadījumā nav tā ,ka banka uz to laiku skaitās īpašnieks(?) Iespējams tas varir no bankas uz banku, bet viņš skaitās kā turētāja(?)
Venīgais veids kā viņa varētu piedzīt naudu atpakaļ vrb caur zaudējumiem.
Droši vari labot mani ,Vienspats,ja es kļūdos.
Paliek tikai nepieciešamie izdevumi - izdevumi, kas pilda uzturēšanas funkciju un aizsargā no pilnīgas bojā ejas
18.09.2019 09:54 |

Reitings 544
Nē, īpašnieks skaitās īpašnieks. Bet bankai ir ierakstīta ķīlas tiesība zemesgrāmatā.
Tas ir tikai Mogo, pērkot auto, ka īpašnieks skaitās Mogo, bet auto pircējs turētājs. :D
18.09.2019 13:06 |

10 gadi
Reitings 3559
Reģ: 13.03.2013
Vienspats, nemaz nestrīdos, jo kreditēšanas joma nekad mani nav skārusi, vairāk par līzinga līgumiem vai neliela apmēra parādu piedziņām. Neesmu eksperts viss jomās.
Okei, ja viņš ir īpašnieks , tad viņš nes atbildību pilnu par savu īpašumu, neatkarīgi no apstākļiem viņš tik un tā veiktu šīs iemaksas, bet te pastāv opcija uz periodu dalīt izmaksas uz divi. Rožaini. ?
Ņemot vērā, ja nepastāv laulība, tad pie škiršanās viņa labākaja gadījumā ar baigo apņemšanos varētu meģinā piedzīt zaudējumus ,stirpi pievelkot aiz astes, viņai būs jāpierādā, ka tas tiešām bija hipotēkas maksājumam ,ka starp viņiem pastāvēja kāda vienošanās, viņai jāpierāda kāds procents no kopējā maksājuma bija viņas.
Jo LV ir atzīta tikai laulība, ak stagnācija, jo Kopdzīves likumprojekts neizbrauca, jo pēkšņi homofobiskā sabiedrības daļa aizodmājās, ka ja nu homoseksuļai pāri varētu pretendēt uz līdzīgām tiesībām kā heteroseksuāli. Tizli.
18.09.2019 13:22 |

Reitings 686
Reģ: 06.02.2016
Uztver to, ka ires pamsasanu dzivokli.
Jo berni sasniedzot 18-20 gadus, vecakiem ari maksa iri, ja vel dzivo zem viena jumta.
18.09.2019 13:42 |

Reitings 1892
Reģ: 17.09.2019
Gan jau vīrietis piedalīšanos kredīta nomaksāšana uzskata to kā par daļu no rēķiniem un īres. Ja iedomājas ka viņš nebūtu pircis to dzīvokli un īrētu tad to īres maksu sākot dzīvot kopā jūs dalītu uz pusēm. Protams jautājums cik pareizi ir domāt ja hipotēka un īres maksa ir viens un tas pats. Ja tu to neuzskati par pareizu rīcību un domā ka vīrietis ir sugar daddy tad izskaidrot to.
Kā ari jautājums vai piedalīšanās viņa hipotēkas nomaksāšana būtu lielāka summa nekā tava tagadējā īres maksa?
18.09.2019 14:02 |

Reitings 786
Ja kārtīgi izlasa tēmas pieteikumu citēju
Tad viņš runā, ka būtu jāveido kopīgs budžets, kurā liktu konkrētu procentu no savas algas. Viņš protams pelna 3x vairāk kā es, tāpēc viņa daļa būšot lielāka.

Viņš nav pieminējis, ka viņai jāsedz viņa hipotēka, bet aicinājis sarunu ceļā veidot kopēju budžetu, kas nav nekas dramatisks.
18.09.2019 14:24 |

Reitings 786
taču sieviete savās smadzenēs izdomājusi uzreiz par hipotēkas segšanu. Jūs mestu 1 katlā summu ar vai bez hipotēkas, turklāt ja attiecības attīstīsies, veidosiet ģimeni, smiekli nāks par šīm sarunām.
18.09.2019 14:25 |

Reitings 81
Reģ: 11.09.2019
Un jā? Denisz būtu piemērots tam
18.09.2019 14:33 |

Reitings 686
Reģ: 06.02.2016
30% metiet no algas katla un miers :)
18.09.2019 14:34 |

Reitings 1892
Reģ: 17.09.2019
MaijaGardi autore kaut kur tālāk minēja kaut ko par holipotēku, un to ka vinai mašīna būšot jāpērk jo negribēs braukt ar duviem transportiem. Protams to vai pats puisis to teica par hipotēkas atmaksu to nezinām.
18.09.2019 14:36 |

Reitings 20
Reģ: 03.11.2012
Kā ari jautājums vai piedalīšanās viņa hipotēkas nomaksāšana būtu lielāka summa nekā tava tagadējā īres maksa?

Par to jau iet runa. Mani izdevumi tikai palielināsies.
Un man neliekas, ka hipotēkas maksājums ir pielīdzināms īres maksai, kas būtu jāsedz no kopīgajiem izdevumiem, jo hipotēka viņam ir ar vai bez manis.
18.09.2019 17:03 |

Reitings 83
Reģ: 05.05.2018
Mums ari sakuma bija runa ka uz pusem maksajam iri un komunalos. Tagad mums ir berns draugs maksa par darzinu bet es savukart maksaju par partiku uz visu menesi. Ari izklaides kad kaut kur dodamies maksaju es vins par masinas degvielu. Bet protams man jau liekas ka es vairak maksaju neka vins. Par bernudarzu mes maksajam 350euro un partika man aiziet kadi 400-450 plus vel kimijas un skaistkopsanas lietas. Bet ko vairs jau pateiksi. Noruna ir noruna....
Taka skaties lai nesanak ka man ka pat isti neko iekrat nevari un beigas jadzivo no algas lidz algai..
19.09.2019 20:14 |

10 gadi
Reitings 5591
Reģ: 23.11.2014
Karo13 vai Tu esi ar viņu runājusi un izteikusi savas domas? Izklausās, ka esi tikai noklausijusies viņa sakāmo, bet Tev arī drīkst būt viedoklis vai kā?! Varbūt ir iespēja izrunāt un atrast vidusceļu. Ja ir tas kopīgais budžets, tad konkrēti sarunāt uz ko tas tiek tērēts un pārējā nauda katram sava un katrs dara ko grib.
19.09.2019 20:37 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits