Kā uzsākt kopdzīvi? Kopīgs budžets ir ok?

Reitings 20
Reģ: 03.11.2012
Sveikas!
Mans vīrietis nesen uzsāka sarunu par kopdzīvi. Esam kopā gan tikai pusgadu, bet tas bija ar tādu domu, ka vēlamies jau kādreiz kopīgu nākotni.
Viņam pieder dzīvoklis ārpus centra, kuru maksā bankai gan vēl. Es īrēju un dzīvoju centrā.
Man līdz darbam ar kājām ir 15min. No viņa mājām var tikt tikai ar auto, jo pat transproti ir nepieciešami 2 un tas aizņemtu vairāk kā stundu, jo jau ar auto braucam kādas 40min. Man auto nav.
Reāli sanāk, ka man ir jāmaina visa sava dzīve, savi paradumi un pat principi, ja gribu pie viņa pārvākties. Un viņa dzīvoklis jau ir pilnībā iekārtots, tas nozīmē. ka visas manas mēbeles ir jāpārdod, jo tad protams, nebūs arī nepieciešams īrēt vēl dzīvokli.
Bet tad vēl auto jāpērk un jāīrē stāvvieta, jo pie viņa ir tikai privātās stāvvietas par maksu un nekur citur fiziski nav kur novietot auto. Nu reāli man liekas, ka man tie būs tikai izdevumi, kuri man nekad nav pat bijuši.
Nemaz nerunājot par to, ka būs jāceļas 2h ātrāk katru dienu lai paspētu uz darbu, kad es visu šo laiku vaŗeju vēsā mierā lēnā garāar kājām aizcilpot.
Tad viņš runā, ka būtu jāveido kopīgs budžets, kurā liktu konkrētu procentu no savas algas. Viņš protams pelna 3x vairāk kā es, tāpēc viņa daļa būšot lielāka.
Bet ja es pie viņa dzīvotu vienīgais kas viņam palielinātos ir ūdens rēķins. un kāpēc, gan man būtu jāpiedalās viņa hipotēka maksājumā?
Pārtiku taču arī parasti pērk katrs atsevišķi, kur pirmais mājās, uztaisa vakariņas un sapērk visu vai kkā tā.
Es vnk nesaprotu kā tas tīri fiziski izpaužas. Es nekad neesmu bijusi šādā situācijā.
Vienmēr vīrietis (citās ttiecībās) ir 100% maksājis par savu dzīvokli, arī komunālos rēķinus, bet es par saviem rēķiniem - telefonu utt. Tajā pašā laikāes esmu bijusi tā, kas vairāk uzkopj, gatavot utt. Arī pārtikas pirkšanu esam dalījuši kā kuro reizi, kad nu kuram ir nauda.
Un kā tad izpaudīsies kopīgais budžēts, kad es gribēšu sev kaut ko nopirkt, jo es ta tērēju daudz vairāk un es regulāŗi gribu sev kaut ko nopirkt un parasti varu to atļauties.
Es taja pašā laikā negribu pazaudēt savu neatkarību un patstāvību, jo vienmēr visu savu mūžu es pati esmu sevi spējusi nodoršināt un nekad nevienam uz kakla neesmu dzīvojusi. Un gribu atļauties pirkt to, ko es gribu, nevienam neatskaitoties, kāpēc no 'kopējā budžēta' eju, piemēram, uz solāriju.
Nu kā tas vispār dzīvē izpaužas? Kā uzsākt kopdzīvi ar vīrieti?
16.09.2019 16:59 |

Reitings 544
Reģ: 22.04.2016
Katrs pāris izdevumus dala citādāk. Tāpēc par izdevumu sadali jārunā un jāvienojas vien būs ar savu topošo dzīvesbiedru. Diez vai šeit kāds varēs sniegt atbildes uz jautājumu - "kā viņš to bija domājis?"... Tā ir tēma par kuru ir jādiskutē ar savu draugu, nevis interneta forumā.
Gan tu vari atteikties no sava īrētā dzīvokļa, gan viņš savu ar nenomaksāto hipotēku var gan pārdot, gan izīrēt. Tāpat ir gan iespēja mainīt darba vietu, gan braukt uz darbu kopā, ja virziens sakrīt. Bet neviens nepateiks kā rīkoties tieši jums, jo par to ir jāvienojas jums pašiem diskutējot vienam ar otru, nevis diskutējot anonīmos forumos.
17.09.2019 20:00 |

Reitings 347
Reģ: 27.12.2018
Tam būtu jāstrādā abos virzienos, persona, kura ir paņēmusi šo kredītu ,un kura ir īpašnieks, sedz maksāsjumus, nevis periodiski pieecinātie kadri kopā padzīvišanai.

Tad jau principā alfonsam būt ir OK. Ne viņa dzīvoklis un viņa jau tāpat komunālos maksāja pirms tam.
17.09.2019 20:17 |

Reitings 544
Un par hipotēkas maksāšanu:
Galvenais skaitīt naudu uz kontu, maksājuma mērķī norādot - "Hipotēkas maksājumam īpašumam xxx ielā Nr.xx". Šķiroties, šādi varētu pierādīt, ka neliela daļa īpašuma (tādā apmērā kādā sūtīta nauda hipotēkas maksājumiem) kā kopīpašums pieder tam uz kura vārda dzīvoklis nemaz nav. Tas gadījumā, ja ir noslēgta laulība. Bet ja laulība noslēgta nav, tad pieprasīt atlīdzināt dzīvoklim taisītos izdevumus saskaņā ar Civillikuma 863. - 869. pantu.
andie, ko Tu saki, vai es kļūdos? :D
17.09.2019 20:35 |

Reitings 23
Reģ: 14.08.2019
Kā ir tad, ja dzīvoklis ir uz sievietes vārda un hipotekāro maksā viņa? Arī "pizģets" vai tas ir normāli, ka otrs piemet?

Bet protams, ka pizģets! Kāpēc lai svešam cilvēkam būtu jāpalīdz nomaksāt citam hipotēka?! Tak pats izvēlējies nopirkt dzīvokli, tad ņem un maksā!
Cik gan viegli varētu nopirkt jaunu dzīvokli un atrast štuceri, kas pusīti maksā, bet pēc pieciem gadiem ar pendeli ārā pa durvīm! Un kas viņam no tā dzīvokļa pieder? Ņi-fi-ga!
17.09.2019 20:49 |

Reitings 48
Reģ: 21.04.2018
''Es laikam būtu par to, ka komunālie, t.s. elektrība, internets, tv, piemēram, un pārtika ir 50/50. Un pārējo tad katrs tērē pa savam, atliekot kaut ko, piemēram, kopīgam ceļojumam. Par savu kredītā paņemto telefonu es tak arī neliktu maksāt otrai pusītei, tāpat arī ar hipotekāro kredītu! Ja hipotekāro kredītu ņemtu abi, tad, protams, cita runa.
Tas viss, ņemot vērā apstākļus, ka vīrietis pelna daudz vairāk šajā gadījumā. Šobrīd izskatās, ka puisim paspīdējis labs variants, kā samazināt savu izdevumu slogu uz meitenes pleciem ''
Pilnībā piekrītu šim viedoklim! Un arī....neteiktu, ka obligāti jāliek meitenei puse maksāt no komunālajiem. Tas var būt vienkārši organiski, ka kādreiz arī viņa uz savu galvu kaut ko iegādāsies un pagatavos kopīgajam galdam. Un, patiešām, ko viņa , tur dzīvojot, iztērēs daudz.. ūdeni? Nu un :D Arī kad ciemiņi atbrauc, viņi mazliet vairāk notecina....
Principā, ja šis vīrietis pirms attiecībām ir ar stabiliem un labiem ienākumiem un lieliski var pavilkt savu dzīvokli un visu pārējo, tad nekas nemainās arī uzsākot attiecības. Ne jau sievietes eksistence viņa dzīvē tagad viņam rada tādus robus makā, ka kredītam un komunālajiem grūtāk atlicināt.....
No vīrieša pozīcijām es to redzu tā-dzīvoju savu dzīvi, visu nomaksāju, visam atliek gana (vismaz pieņemu, ka tā viņam ir) un ir parādījies mīlestības un prieka avots vēl plusā, forša meitene......kapēc kaut ko prasīt no viņas? Viņa jau padarīs dzīvi patīkamāku esot tur kopā ar viņu.
Es saprotu, ja kopā ievācas jaunā dzīvoklī un tad atrunā finansiālo dalīšanu vai nedalīšanu, bet kredīts ir bijis viņa pagātnes individuāls lēmums. Nu tā kaut kā. :)
17.09.2019 21:04 |

Reitings 347
Bet protams, ka pizģets! Kāpēc lai svešam cilvēkam būtu jāpalīdz nomaksāt citam hipotēka?! Tak pats izvēlējies nopirkt dzīvokli, tad ņem un maksā!
Cik gan viegli varētu nopirkt jaunu dzīvokli un atrast štuceri, kas pusīti maksā, bet pēc pieciem gadiem ar pendeli ārā pa durvīm! Un kas viņam no tā dzīvokļa pieder? Ņi-fi-ga!

Nu ja tas ir dominējošais attiecību veidošanas pamatmērķis...
17.09.2019 21:11 |

10 gadi
Reitings 3218
Reģ: 13.11.2011
Varbūt viņš var to dzīvokli izīrēt?! Sanāktu, ka īrnieks nomaksātu hipotēku, bet puisis pārceltos pie tevis.
17.09.2019 21:37 |

10 gadi
Reitings 3559
Reģ: 13.03.2013
andie, ko Tu saki, vai es kļūdos? 

Vienspats, Pirmajā gadījumā es piekrītu ,pie noteikuma ka bija noslēgta laulība, tādā veidā ir iespējams piedzīt ziņāmu daļu, no īpašuma kaut vai naudas izteiksmē.
Bet par otro gadījumu, ja nav laulības, tad saskaņā ar CL lietu tiesībām, tieši tevis minētajiem CL pantiem, kas attiecas uz nastām un izdevumiem, hipotekārā kredīta līdzmaksājums teorētisks nebūtu definējams ar 865.pantu,vai šis brīvprātīgais maksājums ir definējams kā "Nepieciešamie izdevumi" saskaņā 868.pantu. Nuuu...neeezinu,neeezinu, Vienspats, izlabo , ja kļūdos.
17.09.2019 21:38 |

10 gadi
Reitings 572
Reģ: 30.08.2010
Pat neatvainošos par tiešumu, bet man šķiet pizģets dzīvot kopā ar "mīļoto cilvēku" un maksāt viņam īri Te pat zirgs ne smejas, bet krata galvu.
Kas ir pizģets? Ka mājokļi nav bezmaksas?:) Jo pēc Tavas loģikas sanāk, ja pārī nevienam nav sava dzīvokļa, tad kopā īrēt (lasi -segt īres maksu saviem ienākumiem atbilstošā proporcijā ir OK), bet, otrai pusītei ir dzīvoklis ar hipotēkas maksājumu 400+ EUR/mēnesī, tad Tev dzīvošana tajā pienākas na haļavu? Atvaino, par pusi no komunālajiem, jo te tak visas ir neatkarīgas un patstāvīgas sievietes, kuras negrib nevienam dzīvot uz kakla!:)
17.09.2019 22:29 |

10 gadi
Reitings 572
Reģ: 30.08.2010
ja laulība noslēgta nav, tad pieprasīt atlīdzināt dzīvoklim taisītos izdevumus saskaņā ar Civillikuma 863. - 869. pantu.
andie, ko Tu saki, vai es kļūdos?
Un džeks ceļ pretprasību atzīt par pastāvošu īres attiecību atzīšanu un īres maksas piedziņu!:) Tā var tālu tikt.
17.09.2019 22:36 |

Reitings 544
andie, man grūti pateikt vai kļūdies, jo pats neesmu pilnīgi pārliecināts. :D Kredīta maksājums noteikti nav pieskaitāms ne pie derīgajiem, ne greznuma izdevumiem, bet domāju, ka ir pieskaitāms pie nepieciešamajiem izdevumiem. Tātad uzskatu, ka atbilstoši būtu tieši 865.-866. panti. Vai tā patiešām ir gan neesmu pilnīgi pārliecināts...
Atradu spriedumu par to, ka uzsākot kopdzīvi (vēl bez laulības), tiesa lēma, ka nepieciešamie un derīgie izdevumi (tātad atlīdzināmi saskaņā ar CL 865.-867. pantu) ir bijuši veiktie remontdarbi/ēkas renovācija. Kas arī savā ziņā ir tik pat brīvprātīgs maksājums kā iesaistīšanās kredīta maksājumos. Bet konkrēti par kredītmaksājumiem gan neko uz ātro atrast neizdevās.
17.09.2019 22:36 |

Reitings 544
Un džeks ceļ pretprasību atzīt par pastāvošu īres attiecību atzīšanu un īres maksas piedziņu!

Cik lielu īres maksu un par kādu periodu var piedzīt, ja nav ne īres līgums, ne kāds cits apliecinājums? It īpaši, ja var pierādīt, ka dzīvojuši civillaulībā, kopīgā saimniecībā?
17.09.2019 22:41 |

Reitings 544
Kā arī izīrēt dzīvokli par kuru tiek maksāta hipotēka nemaz nedrīkst bez bankas piekrišanas...
17.09.2019 22:44 |

10 gadi
Reitings 3559
Vienspats, lietu tiesības parasti attiecina uz uzlabojumiem lietai , šāda tipa brīvprātīgie mantiksie vai materiālie ieguldījumi ir atgūstami šo pantu kārtībā, līdzmaksājums hopotēkai manā galvā nesasaucas ar vārdu savieojumu -uzlabojums lietai.
Saskaņā ar CL 865.p. es ,piemēram, nevaru līdzmaksājumu svešam hipotekāram kredītam nodefinēt par nepieciešamiem izdevumiem , nedz derīgiem izdevumiem vai par greznuma izdevumiem, jo šis maksājums nepilda aizsardzības, uzlabojuma vai greznuma funkciju,līdz ar to uzskatu, ka nevar attiecināt 866.p. kas paredz tiesības uz atlīdzinājumu tiešo par nepieciešamu izdevumu veikšani trešai personai. Labo ja es kļūdos.?
Starpcitu, Vienspats, es apbrīnoji tavu atdevi šim jautājumam, uzrokot tiesu praski.
17.09.2019 22:51 |

Reitings 23
Kas ir pizģets? Ka mājokļi nav bezmaksas? Jo pēc Tavas loģikas sanāk, ja pārī nevienam nav sava dzīvokļa, tad kopā īrēt (lasi -segt īres maksu saviem ienākumiem atbilstošā proporcijā ir OK), bet, otrai pusītei ir dzīvoklis ar hipotēkas maksājumu 400+ EUR/mēnesī, tad Tev dzīvošana tajā pienākas na haļavu? Atvaino, par pusi no komunālajiem, jo te tak visas ir neatkarīgas un patstāvīgas sievietes, kuras negrib nevienam dzīvot uz kakla!

Tu vispār izlasīji manus komentārus, vai tikai gudri gribēji pagvelzt? Es taču iepriekš teicu - jā, komunālo dalīšana uz pusēm ir pavisam normāla un man saprotama lieta. Tieši tāpat kā īres. Kāda na haļavu dzīvošana? A kāpēc tad viens otram nesāk maksāt līzingā paņemtos telefonus, kā te iepriekš minēja?
Sievietes, dažkārt goda vārds ar galvu, ne ar sirdi vai vēl kādu vietu jādomā. Nu nafig čalim, kurš nav vīrs un tas nav kopīpašums, ir jāmaksā hipotēka? Tiešām - ja attiecības juks, kurš no tā dzīvokļa aizies? Vecis? Gaidi ar maisu, tas ir viņa dzīvoklis. Varēsi vien pakot parpaliņas un liet gaužas asaras, ka visa liekā nauda izgrūzta hipotēkas maksājumos.
17.09.2019 22:57 |

10 gadi
Reitings 3559
Nav tādas civillaulības, jo taču likuma projekts par kopdzīves likumu neizrullēja cauri. Ir faktiskā kopdzīve , kas pakļaujama parastajām CL normām,bet ne ģimenes tiesībām.
17.09.2019 22:58 |

Reitings 23
Un šajā vietā uzaicinot meiteni dzīvot pie sevis un nostādīt fakta priekšā - tu man maksāsi pusi hipotēkas un visi tavi brīvie līdzekļi iet kopbudžetā. Tiešām normāli un vīrieša cienīgi? Labi, ka tādiem večiem paveicas un sanāk atrast tādas kā amsterdam, kas makus atpletīs un čalim dzīvi sakārtos.
17.09.2019 23:02 |

Reitings 20
Reģ: 03.11.2012
esmu ar viņu gan par šo runājusi. un viņa uzstādījums ir tieši šāds.
Tieši tāpēc arī gribēju vaicāt vai kāds tā vispār dzīvo, jo manā pieredzē un paziņu lokā nevienam tā nav. Un es īsti nezinu kā vispār šādi modeļi strādā un kā tieši šādas kopdzīves aizkulises tiek organizētas.
Viņa ideja ir, ka PIEMĒRAM es pelnu 1k un viņš 2k, tad mūs kopējais budžets ir 3k. Bet tad jau ne tikai komunālie no tiem 3k tiks maksāti bet arī hipotēka, degviela viņa auto utt. Un jā būs jāpērk arī man auto. Bet tik un tā nedomāju, ka tas vispār man ir izdevīgi. Es gribu un pērku savas figņas tieši par savu naudu un varbūt pat negribu lai viņš zina cik tērēju, piemērām, kosmētikai. Vīrietim tas nav jāzina :D Es vienkārši esmu pieraudis 100% rīkoties ar savu naudu, jo uzskatu, ka sievietei arī attiecībās ir svarīgi būt kaut nedaudz finansiāli neatkarīgai, jo tas vairo tikai viņas vērtību (protams, ja mērķis nav pretējais, tieši atrast sponsoru).
Bet vēl jo vairāk, kad zinu, ka viņa iepriekšējās attiecībās viņš maksāja pilnīgi par visu.
Un jā hipotēka bija viņa lēmums jau ilgi pirms mēs vispār iepazināmies. Tāpēc neuzskatu, ka man tajā būtu jāpiedalās. Un ja viņš grib lai dzīvoju pie viņa, bet pats apzinās, ka man nav auto un pats dzīvo ellē pakaļā, tad viņa pretimnākšana un varbūt pat kā līdzjūtības par neērtībām būtu man palīdzēt iegādāties auto.
Un kā rīkosimies, kad pēc 2 gadiem es arī grīēsu sev īpašumu, bet nebūsim precējušies? Bet tomēr arī gribētu lai man kaut kas pieder. Kurš par to tad maksātu? Hmm...sarežģīti.
17.09.2019 23:43 |

Reitings 347
A kāpēc tad viens otram nesāk maksāt līzingā paņemtos telefonus

Varbūt tāpēc, ka tāda lieta, kā telefons parasti tiek individuāli lietots, ne dalīts? Dzīvokli savukārt lieto (un nolieto) abi. Un maksājot īres pusi baigi kaut ko iekrāt var? Tāpat nāksies pinkšķēt un pakot parpalas.
Kāda na haļavu dzīvošana?

Pie šī brīža nekustamā īpašuma un īres cenām - vistīrākā.
18.09.2019 00:02 |

Reitings 347
esmu ar viņu gan par šo runājusi. un viņa uzstādījums ir tieši šāds.

Tad jūs esat strupceļā. Varbūt vērts atlikt pārvākšanās ideju līdz varat (vai nevarat) kaut kā par šo vienoties.

Tieši tāpēc arī gribēju vaicāt vai kāds tā vispār dzīvo, jo manā pieredzē un paziņu lokā nevienam tā nav. Un es īsti nezinu kā vispār šādi modeļi strādā un kā tieši šādas kopdzīves aizkulises tiek organizētas.

Noteikti, ka dzīvo, bet mani arī šāds modelis neapmierinātu. Bet, piemēram, šādam budžetam ziedot noteiktu procentu no algas? Kāpēc gan nē?

Viņa ideja ir, ka PIEMĒRAM es pelnu 1k un viņš 2k, tad mūs kopējais budžets ir 3k. Bet tad jau ne tikai komunālie no tiem 3k tiks maksāti bet arī hipotēka, degviela viņa auto utt. Un jā būs jāpērk arī man auto. Bet tik un tā nedomāju, ka tas vispār man ir izdevīgi. Es gribu un pērku savas figņas tieši par savu naudu un varbūt pat negribu lai viņš zina cik tērēju, piemērām, kosmētikai. Vīrietim tas nav jāzina Es vienkārši esmu pieraudis 100% rīkoties ar savu naudu, jo uzskatu, ka sievietei arī attiecībās ir svarīgi būt kaut nedaudz finansiāli neatkarīgai, jo tas vairo tikai viņas vērtību (protams, ja mērķis nav pretējais, tieši atrast sponsoru).

Solāriji un kosmētika ir tieši tāda pati "neatkarība" kā alus dzeršana ar čomiem garāžā.

Bet vēl jo vairāk, kad zinu, ka viņa iepriekšējās attiecībās viņš maksāja pilnīgi par visu.
Un jā hipotēka bija viņa lēmums jau ilgi pirms mēs vispār iepazināmies. Tāpēc neuzskatu, ka man tajā būtu jāpiedalās. Un ja viņš grib lai dzīvoju pie viņa, bet pats apzinās, ka man nav auto un pats dzīvo ellē pakaļā, tad viņa pretimnākšana un varbūt pat kā līdzjūtības par neērtībām būtu man palīdzēt iegādāties auto.

Maksāja, izšķīrās un čalis tagad ir piesardzīgāks. Varbūt bijusī ļoti mīlēja naudu šķērdēt. Šķiet zināmā mērā tu arī to mīli.

Un kā rīkosimies, kad pēc 2 gadiem es arī grīēsu sev īpašumu, bet nebūsim precējušies? Bet tomēr arī gribētu lai man kaut kas pieder. Kurš par to tad maksātu? Hmm...sarežģīti.

Un tu vari atļauties sakrāt pirmajai iemaksai ari šobrīd? Iesaku izvirzīt racionālas vēlmes.
18.09.2019 00:27 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits