Kā uzsākt kopdzīvi? Kopīgs budžets ir ok?

Reitings 20
Reģ: 03.11.2012
Sveikas!
Mans vīrietis nesen uzsāka sarunu par kopdzīvi. Esam kopā gan tikai pusgadu, bet tas bija ar tādu domu, ka vēlamies jau kādreiz kopīgu nākotni.
Viņam pieder dzīvoklis ārpus centra, kuru maksā bankai gan vēl. Es īrēju un dzīvoju centrā.
Man līdz darbam ar kājām ir 15min. No viņa mājām var tikt tikai ar auto, jo pat transproti ir nepieciešami 2 un tas aizņemtu vairāk kā stundu, jo jau ar auto braucam kādas 40min. Man auto nav.
Reāli sanāk, ka man ir jāmaina visa sava dzīve, savi paradumi un pat principi, ja gribu pie viņa pārvākties. Un viņa dzīvoklis jau ir pilnībā iekārtots, tas nozīmē. ka visas manas mēbeles ir jāpārdod, jo tad protams, nebūs arī nepieciešams īrēt vēl dzīvokli.
Bet tad vēl auto jāpērk un jāīrē stāvvieta, jo pie viņa ir tikai privātās stāvvietas par maksu un nekur citur fiziski nav kur novietot auto. Nu reāli man liekas, ka man tie būs tikai izdevumi, kuri man nekad nav pat bijuši.
Nemaz nerunājot par to, ka būs jāceļas 2h ātrāk katru dienu lai paspētu uz darbu, kad es visu šo laiku vaŗeju vēsā mierā lēnā garāar kājām aizcilpot.
Tad viņš runā, ka būtu jāveido kopīgs budžets, kurā liktu konkrētu procentu no savas algas. Viņš protams pelna 3x vairāk kā es, tāpēc viņa daļa būšot lielāka.
Bet ja es pie viņa dzīvotu vienīgais kas viņam palielinātos ir ūdens rēķins. un kāpēc, gan man būtu jāpiedalās viņa hipotēka maksājumā?
Pārtiku taču arī parasti pērk katrs atsevišķi, kur pirmais mājās, uztaisa vakariņas un sapērk visu vai kkā tā.
Es vnk nesaprotu kā tas tīri fiziski izpaužas. Es nekad neesmu bijusi šādā situācijā.
Vienmēr vīrietis (citās ttiecībās) ir 100% maksājis par savu dzīvokli, arī komunālos rēķinus, bet es par saviem rēķiniem - telefonu utt. Tajā pašā laikāes esmu bijusi tā, kas vairāk uzkopj, gatavot utt. Arī pārtikas pirkšanu esam dalījuši kā kuro reizi, kad nu kuram ir nauda.
Un kā tad izpaudīsies kopīgais budžēts, kad es gribēšu sev kaut ko nopirkt, jo es ta tērēju daudz vairāk un es regulāŗi gribu sev kaut ko nopirkt un parasti varu to atļauties.
Es taja pašā laikā negribu pazaudēt savu neatkarību un patstāvību, jo vienmēr visu savu mūžu es pati esmu sevi spējusi nodoršināt un nekad nevienam uz kakla neesmu dzīvojusi. Un gribu atļauties pirkt to, ko es gribu, nevienam neatskaitoties, kāpēc no 'kopējā budžēta' eju, piemēram, uz solāriju.
Nu kā tas vispār dzīvē izpaužas? Kā uzsākt kopdzīvi ar vīrieti?
16.09.2019 16:59 |

Reitings 786
Reģ: 14.08.2018
Manuprāt, nopietnās attiecībās otram nav žēl, nav tādas dalīšanas, ja man būtu situācija ka es pelnītu krietni vairāk un vīrs mazāk(mēs nekad nezinām kā var mainīties situācija gadiem ejot), es tur nedomātu, naudu nedalītu, tāpat kā to tagad nedara vīrs. Un tikai tā redzu cieņpilnas attiecības, vīrietis nav slaucama govs, un izstaigajot savlaik entos randiņus neesmu satikusi vīrieti kurš tāds gribētu būt, pat no turīgāka gala.
Jautājums, kas tad ir tāds tai sievietē, ka vīrietim jākļūst par teju tēvu, kurš apmaksās, uzturēs. Tā ir kaut kāda cosmo ilūzija kas te peld jau gadiem, jau gadiem tādu diskusiju bijušas, kurās sapņaini sieviete pauž uzskatus kā jābūt, diez cik procentuāli tas tā ir, un vai jūs satiekot vīrieti ar īsto sajūtu, ieslēdzat veselo saprātu un izvērtējat viņa iespēju jūs finansiāli atbalstīt lai atzītu par derīgu vai nederīgu.
17.09.2019 07:07 |

Reitings 42
Reģ: 23.03.2019
No savas pieredzes - sākām dzīvot kopā jaunā dzīvoklī abi reizē. Pati labprātīgi piekritu pārvākties no Jelgavas uz Rīgu un celties divas stundas agrāk lai braukātu uz universitāti Jelgavā 4 dienas nedēļā tā vietā lai dzīvotu Jelgavā un celtis vēlāk. Kad pārvācāmies, vel nestrādāju, bet vēlāk atradu darbu salīdzinoši tuvu mājām Rīgā. Jā, ceļā aiziet vairāk laika, jo pēc lekcijām atpakaļ uz Rīgu un tad vel uz darbu (studiju laikā uz pus slodzi). Nedaudz upurēju savu laiku, bet apzinos, ka tas ir tikai uz laiku kamēr pabeigšu universitāti. Un ja godigi, man šādi protams patīk labāk, nekā Jelgavas kojas. Par maksājimiem- par dzīvokļa īri un komunālos maksājumus maksā draugs. Arī dažas jaunas mēbeles dzīvoklī iegādājās viņš kad ievācāmies. Katrs maksājam par saviem personīgajiem maksājumiem. Ja reizē braucam uz veikalu, pārtiku pērk viņš, bet ikdienā sanāk, ka es ceļā uz mājām sapērku visu vakariņām, tā kā pārtika un saimniecības lietiņas vairāk uz mani. Kopīgu budžetu pagaidām nevedojam, tik cik esam nolēmuši krāt piemēram ceļojumam, tad kopīgi atliekam katrs vienādu summiņu. Viss tā dabiski iegājies, jūtos aprūpēta no drauga puses. Viņš man neskaita cik saņemu, cik iztērēju un es arī tā nedaru.
Tā kā jā, ieteiktu tev nesteigties at kopā dzīvošanu, ja redzi tik daudz mīnusus. Izklausās, ka tavam draugam būtu izdevīgi ar tevi dzīvot kopā. Jums kārtīgi jaizrunājas un jāmeklē kompromiss. Protams saprotu draugu, ka viņš negribēs pārvākties, jo ja savs dzīvoklis.
17.09.2019 07:44 |

Patīk
Reitings 1762
Reģ: 24.05.2019
Svešam puisim kas šajā situācijā ir mīļotais, gultasbiedrs, dzīvesbiedrs piemest hipotēkas maksājumam ir ārprāts, ārprāts bet maksāt ĪRI vēl svešākam ir ok. Kur loģika?

Tagad viņa maksā īri, dzīvo centrā un iet uz darbu ar kājām.
Ja viņa dzīvos ar draugu, viņai būs jāpiemetas kaut kādam kopīgam budžetam, neskatoties uz to, ka viņš pelna 3x vairāk, jāpērk sev mašīna, mašīnas vieta, vai jāceļas 2h ātrāk, lai tiktu uz darbu, un vairāk kā 2 h savas dzīves dienā jāpavada sabiedriskajā. Kaut kā maksāt īri svešiniekam šajā situācijā izklausās daudz loģiskāk, nekā samazināt savas dzīves kvalitāti plus maksāt kaut ko par svešu dzīvokli.
Es arī esmu par to, ka, pārvācoties dzīvot pie vīrieša, dzīvei ir jāpaliek vieglākai finansiāli un no komforta viedokļa, nevis otrādi.
17.09.2019 08:33 |

Reitings 1892
Reģ: 17.09.2019
Smieklīgi. Ko tad tu gribi lai viņš dara ar to savu dzīvokli, kas ir kredītā? Ja negribi dzīvot tur un samierināties ar dažām neērtībām tad pamet. Ne jau vins tagad maksas kredītu bankai un ies dzīvot pie tevis.
Izrunājies. Pastāsti kadas neērtības sagādātu tev dzīvošana pie viņa un tālāk risināt šo situāciju. Lai gan izskatās ka tev ērtības ir svarīgākas par mīlestību.
Es arī agrāk braucu 40 min vairāk uz darbu ar diviem transportiem , jo dzīvoju pie sava drauga,bet man tas nelikās nekas īpašs, jo bija svarīgi vakari kopā ar viņu. Ir arī kopīgs budžets, kur katrs ieliek noteiktu summu. Un es ari pelnu divas reizes mazāk nekā viņš, bet viņš arī neprasa tik daudz likt kopīgajā budžetā. Pareizi atbildi šeit neatradīsi. Un var ja redzēt, ka tev prāts nosvēries uz vienu pusi.
17.09.2019 08:59 |

Reitings 130
Reģ: 17.03.2019
Maksājot īri svešiniekam tiek noslēgts līgums, tās, tomēr, ir formālas līguma attiecības, kur katram ir kaut kādas tiesības..
17.09.2019 08:59 |

Reitings 1076
Reģ: 22.07.2014
Uzskatu, ka kaut kādu konkrētu summu no savas algas ir ok likt kopīgā budžetā, bet ne jau visu, ka jāatskaitās par sīkumiem, skaistumkopšanu utt.
17.09.2019 09:53 |

Reitings 2258
Reģ: 21.02.2015
Es laikam būtu par to, ka komunālie, t.s. elektrība, internets, tv, piemēram, un pārtika ir 50/50. Un pārējo tad katrs tērē pa savam, atliekot kaut ko, piemēram, kopīgam ceļojumam. Par savu kredītā paņemto telefonu es tak arī neliktu maksāt otrai pusītei, tāpat arī ar hipotekāro kredītu! Ja hipotekāro kredītu ņemtu abi, tad, protams, cita runa.
Tas viss, ņemot vērā apstākļus, ka vīrietis pelna daudz vairāk šajā gadījumā. Šobrīd izskatās, ka puisim paspīdējis labs variants, kā samazināt savu izdevumu slogu uz meitenes pleciem :D
17.09.2019 10:23 |

Reitings 347
Reģ: 27.12.2018
Šobrīd izskatās, ka puisim paspīdējis labs variants, kā samazināt savu izdevumu slogu uz meitenes pleciem

Ļoti šaubos vai puisim tas ir tik svarīgi šajā gadījumā. Viņam drīzāk ir svarīgi, lai otra puse nesēž uz kakla un arī spēj dot kādu materiālu pienesumu attiecībās. Arī zeķes izberzt gan jau māk pats.
17.09.2019 11:00 |

Reitings 2258
Reģ: 21.02.2015
Srumun, bet tas neiet kopā ar autores rakstīto:
Šajā gadījumāvīrietis jau ir izdomājis konkrētu konceptu, visu saplānojis, ir stratēģija. Viņs grib tā un ne savādāk.

Autore jau, cik saprotu, nav pret savu pienesumu naudas izteiksmē, taču jābūt arī kādiem kompromisiem!
17.09.2019 11:35 |

Reitings 347
Autore jau, cik saprotu, nav pret savu pienesumu naudas izteiksmē, taču jābūt arī kādiem kompromisiem!

Protams, kompromisiem ir jābūt. Bet vai autore ir izvērtusi saprātīgu dialogu par šo tēmu? Jā, varbūt draugs ir nostādījis savu pozīciju, bet vai viņa ir nostādījusi savējo? Vai arī kā draugs šo pateica, tā pirmā darbība bija to iztirzāt šeit?
Man liekas autore šo dramatizē par daudz. Sapratu, ka tika runāts par procentiem no algas, bet autore to pasniedz tā, kā viņai visu algu atņemtu. Un vēl - "Un gribu atļauties pirkt to, ko es gribu, nevienam neatskaitoties, kāpēc no 'kopējā budžēta' eju, piemēram, uz solāriju". Ko? Tas ir ekvivalents tam, ja vīrietis pirktu alu vai hobijlietas no komunālo vai pārtikas budžeta. Ne jau tādām lietām plāno kopbudžetu ?
17.09.2019 12:29 |

10 gadi
Reitings 3559
Reģ: 13.03.2013
Man būtu saprotama daļa piemēram par komunālo dalīšanu okei,bet nu piemest naudu kaut kāda džeka hipotēkai.? Gudrinieks.?
Bet nu tev ar viņi diezgan nopietni jāizrunā,kas tieši ietilpst šajā kopējā budžetā, vai tie ir komunālie+pārtika+saimniecības naudas vai tomēr arī iemaksas hipotēkai, jo ar šādu noteikumu varēru nebūt ok, jo gadījumā pie šķiršanās , tev reāli nekas neatlec, tā nauda būs uzdāvināta otram, lai ātrāk nomaksāt kredītu.
17.09.2019 16:12 |

10 gadi
Reitings 5591
Reģ: 23.11.2014
Pēc teksta sapratu, ka Tu nemaz ar puisi neesi par šo runājusi (atvainojos, ja kļūdos). Tam vajadzētu būt pirmajam solim, pateikt visu ko domā, kā uzskati, ko saproti un nesaproti un tad jau arī redzētu kāds būtu viņa uzskats gan par jūsu algu atšķirībām gan to, ka pārvākšanās Tev apgrūtinātu darbā nokļūšanu utt. Vienkārši interesanti kādas būtu viņa atbildes vai neizrādītos, ka galu galā ir egoists un tā.
Kopējo budžetu jūsu gadījumā neizprotu. Tavā vietā šo % no algas izvēlētos skaitīt katram savā krājkontā nevis kopā zeķē glabāt.
Arī par hipotekāro piekrītu, ka tas Tev nebūtu jāmaksā, jo ja maksā, tad tā pati īre vien sanāk, savādāk, ja veidojat kopdzīvi un Tu piedalies hipotekārā kredīta nomaksā, lai raksta īpašumu arī uz Tavu vārdu :D joks, bet nu tas tā :)
17.09.2019 16:19 |

Reitings 686
Reģ: 06.02.2016
Bet par hipo ir gandriz 50% parmaksa :/ kur prats nemt.
Tas ir 100 000€ panemi finala 150 000€ atdevi
17.09.2019 16:20 |

Reitings 347
jo gadījumā pie šķiršanās , tev reāli nekas neatlec, tā nauda būs uzdāvināta otram, lai ātrāk nomaksāt kredītu.

Un kur īsti ir problēma uzdāvināt to naudu otram?
17.09.2019 16:39 |

10 gadi
Reitings 572
Reģ: 30.08.2010
Jautājums, kas tad ir tāds tai sievietē, ka vīrietim jākļūst par teju tēvu, kurš apmaksās, uzturēs. Tā ir kaut kāda cosmo ilūzija kas te peld jau gadiem, jau gadiem tādu diskusiju bijušas, kurās sapņaini sieviete pauž uzskatus kā jābūt, diez cik procentuāli tas tā ir,
Ir jau gan diezgan izplatīts šāds modelis. Tikai cik tas ir tālredzīgi tieši no sievietes perspektīvas?
17.09.2019 17:49 |

Reitings 20
Reģ: 03.11.2012
MaijaGardi @ 17.09.2019 07:07
Manuprāt, nopietnās attiecībās otram nav žēl, nav tādas dalīšanas, ja man būtu situācija ka es pelnītu krietni vairāk un vīrs mazāk(mēs nekad nezinām kā var mainīties situācija gadiem ejot), es tur nedomātu, naudu nedalītu, tāpat kā to tagad nedara vīrs. Un tikai tā redzu cieņpilnas attiecības, vīrietis nav slaucama govs, un izstaigajot savlaik entos randiņus neesmu satikusi vīrieti kurš tāds gribētu būt, pat no turīgāka gala.
Jautājums, kas tad ir tāds tai sievietē, ka vīrietim jākļūst par teju tēvu, kurš apmaksās, uzturēs. Tā ir kaut kāda cosmo ilūzija kas te peld jau gadiem, jau gadiem tādu diskusiju bijušas, kurās sapņaini sieviete pauž uzskatus kā jābūt, diez cik procentuāli tas tā ir, un vai jūs satiekot vīrieti ar īsto sajūtu, ieslēdzat veselo saprātu un izvērtējat viņa iespēju jūs finansiāli atbalstīt lai atzītu par derīgu vai nederīgu.

Es nesaku ka viņam viss ir jāmaksā. Tikai jā tā man ir bijis iepriekšējās attiecībās. Man nav arī problēmu maksāt daļu par komunālajiem.
Bet tā kā man pieredze dzīvojot ar vīrieti ir tikai 1x un tā bija tā, ka tas bija vīrieša dzīvoklis īpašumā un viņš kā maksāja komunālos tā turpināja maksāt. Jo piemēram interneta un TV rēķins jau nepalielinās tikai tāpēc ka vēl viens cilvēks izmanto. Pārtiku pirkām katrs kā kuru reizi sanāca un katrs savus telefona rēķinus.
Tāpēc es laikam nekādi neizprotu to kopīgā budžeta ideju jo nekad ar neko tādu neesmu saskārusies. Arī draudzenēm tā nav un pat ģimenē nē.
Tāpēc arī vaicāju padomu un kā ir citām sievietēm un kā tieši šāda prakse izpaužas.
17.09.2019 18:52 |

Reitings 23
Reģ: 14.08.2019
Svešam puisim kas šajā situācijā ir mīļotais, gultasbiedrs, dzīvesbiedrs piemest hipotēkas maksājumam ir ārprāts, ārprāts bet maksāt ĪRI vēl svešākam ir ok. Kur loģika?
Pat neatvainošos par tiešumu, bet man šķiet pizģets dzīvot kopā ar "mīļoto cilvēku" un maksāt viņam īri :D Te pat zirgs ne smejas, bet krata galvu.
17.09.2019 19:14 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Godīgi sakot, ja Tevi tik ļoti uztrauc izdevumi par ceļu uz un no darba, kas sanāks dārgi, tad lūk salīdzini, cik Tev mēnesī izmaksās auto apkope, apdrošināšana, nodokļi, degviela, maksas stāvvietas divās vietās (Ja vien Tev pie darba nav bezmaksas stāvvieta darbiniekiem) un vai tiešām RS mēnešbiļete visiem transportiem (darba dienām 40€, visām dienām 50€) tiešām nav izdevīgāk? Ja vēlies samazināt izdevumus, varu pateikt, ka summa, ko iztērēsi etalonam, Tev pa Rīgas korķiem aizies degvielā, nemaz nerunājot par citiem ar auto saistītiem izdevumiem. Man grūti iedomāties, no kura Rīgas nostūra nevar centrā nonākt ar vienu transportu, bet tā nav mana darīšana.
Bet vispār, lasot to visu man paliek sajūta, ka jums labāk būtu vēl laiku padzīvot atsevišķi, jo šķiet, ka Tu vēl nejūties pārliecināta, ka Tev tiešām to vajag un jautājums nav tikai naudā.
17.09.2019 19:41 |

Reitings 347
Pat neatvainošos par tiešumu, bet man šķiet pizģets dzīvot kopā ar "mīļoto cilvēku" un maksāt viņam īri Te pat zirgs ne smejas, bet krata galvu.

Kā ir tad, ja dzīvoklis ir uz sievietes vārda un hipotekāro maksā viņa? Arī "pizģets" vai tas ir normāli, ka otrs piemet?
17.09.2019 19:44 |

10 gadi
Reitings 3559
Reģ: 13.03.2013
Kā ir tad, ja dzīvoklis ir uz sievietes vārda un hipotekāro maksā viņa? Arī "pizģets" vai tas ir normāli, ka otrs piemet
?
Tam būtu jāstrādā abos virzienos, persona, kura ir paņēmusi šo kredītu ,un kura ir īpašnieks, sedz maksāsjumus, nevis periodiski pieecinātie kadri kopā padzīvišanai.
17.09.2019 19:55 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits