Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Kā uzsākt kopdzīvi? Kopīgs budžets ir ok?

 
Reitings 20
Reģ: 03.11.2012
Sveikas!
Mans vīrietis nesen uzsāka sarunu par kopdzīvi. Esam kopā gan tikai pusgadu, bet tas bija ar tādu domu, ka vēlamies jau kādreiz kopīgu nākotni.
Viņam pieder dzīvoklis ārpus centra, kuru maksā bankai gan vēl. Es īrēju un dzīvoju centrā.
Man līdz darbam ar kājām ir 15min. No viņa mājām var tikt tikai ar auto, jo pat transproti ir nepieciešami 2 un tas aizņemtu vairāk kā stundu, jo jau ar auto braucam kādas 40min. Man auto nav.
Reāli sanāk, ka man ir jāmaina visa sava dzīve, savi paradumi un pat principi, ja gribu pie viņa pārvākties. Un viņa dzīvoklis jau ir pilnībā iekārtots, tas nozīmē. ka visas manas mēbeles ir jāpārdod, jo tad protams, nebūs arī nepieciešams īrēt vēl dzīvokli.
Bet tad vēl auto jāpērk un jāīrē stāvvieta, jo pie viņa ir tikai privātās stāvvietas par maksu un nekur citur fiziski nav kur novietot auto. Nu reāli man liekas, ka man tie būs tikai izdevumi, kuri man nekad nav pat bijuši.
Nemaz nerunājot par to, ka būs jāceļas 2h ātrāk katru dienu lai paspētu uz darbu, kad es visu šo laiku vaŗeju vēsā mierā lēnā garāar kājām aizcilpot.
Tad viņš runā, ka būtu jāveido kopīgs budžets, kurā liktu konkrētu procentu no savas algas. Viņš protams pelna 3x vairāk kā es, tāpēc viņa daļa būšot lielāka.
Bet ja es pie viņa dzīvotu vienīgais kas viņam palielinātos ir ūdens rēķins. un kāpēc, gan man būtu jāpiedalās viņa hipotēka maksājumā?
Pārtiku taču arī parasti pērk katrs atsevišķi, kur pirmais mājās, uztaisa vakariņas un sapērk visu vai kkā tā.
Es vnk nesaprotu kā tas tīri fiziski izpaužas. Es nekad neesmu bijusi šādā situācijā.
Vienmēr vīrietis (citās ttiecībās) ir 100% maksājis par savu dzīvokli, arī komunālos rēķinus, bet es par saviem rēķiniem - telefonu utt. Tajā pašā laikāes esmu bijusi tā, kas vairāk uzkopj, gatavot utt. Arī pārtikas pirkšanu esam dalījuši kā kuro reizi, kad nu kuram ir nauda.
Un kā tad izpaudīsies kopīgais budžēts, kad es gribēšu sev kaut ko nopirkt, jo es ta tērēju daudz vairāk un es regulāŗi gribu sev kaut ko nopirkt un parasti varu to atļauties.
Es taja pašā laikā negribu pazaudēt savu neatkarību un patstāvību, jo vienmēr visu savu mūžu es pati esmu sevi spējusi nodoršināt un nekad nevienam uz kakla neesmu dzīvojusi. Un gribu atļauties pirkt to, ko es gribu, nevienam neatskaitoties, kāpēc no 'kopējā budžēta' eju, piemēram, uz solāriju.
Nu kā tas vispār dzīvē izpaužas? Kā uzsākt kopdzīvi ar vīrieti?
16.09.2019 16:59 |
 
Reitings 809
Reģ: 04.08.2019
padzīvošana kopā ar vienu, tad citu, tas nav pareizais stils. Viņš var ieminēties, vai piedāvāt dažādus variantus.. Bet te šķiet , viņš visu jau ir saplānojis.
Tu baigi gribi ar viņu dzīvot kopā ? Nebūs tā, ka paliksi vientuļa, ja neatsauksies visiem piedāvājumiem. Nav kur steigties !
Pusgads kopā, to baigi nerēķini.. Dažās attiecībās pietiek ar īsāku laiku, lai plānotu kopīgu nākotni, un uzsāktu kopā dzīvošanu.
Manā skatījumā, Tu daudz ko vari zaudēt ! Ja nav bijusi nepieciešamība pēc auto, esi radusi dzīvot centrā, iet uz solārijiem, izklaidēties, lutināt sevi.. Tad tagad kāds Tevi aizvilks uz kkādu nomali, padrāzīs, pavadās uz darbu.. Nozags laiku.. Love ? nu ok ..
Mans ieteikums- atrodi piemērotāku.. Kurš neliek prātot, bet liek būt nepacietīgai pēc kopdzīves
16.09.2019 17:32 |
 
Reitings 1375
Reģ: 26.06.2019
Kad sākām dzīvot kopā, ar naudas lietām bija tā, ka vīrietis nomaksā obligātos maksājumus- komunālie maksājumi, elektrība, internets, tv un abu telefonu rēķinus. Kaut kādu daļu no abu algām likām krājkontos, pārējo kopīgā kastītē un ņēmām, tērējām. Lielākus pirkumus plānojām, par ikdienas lietām neatskaitījāmies. Pārtiku iepirkām kopā, 1-2x nedēļā lielie iepirkumi, tālāk viss pēc vajadzības- kuram pa ceļam, tas iebrauc nopirkt. Kaut kā tā. Nebija problēmu to saplānot, viss likās dabiski un neskatījām, kurš cik daudz paņem vai iztērē MANU naudu, jo viss bija kopīgs. Un vīrs, tolaik draugs, nekad neprasīja, cik tērēju sev- kosmētika, apģērbs utt.
Teorētiski mēbeles pārdot ir sīkums. Un kopējs budžets ir saprātīgs risinājums, ja vien viens nav tāds, kas vislaik skaita un pārmet otram, kur un kāpēc tērē. Sarežģītāk ir ar nokļūšanu uz darbu.
16.09.2019 17:32 |
 
Reitings 20
Reģ: 03.11.2012
Mnjaa.. Es vispār esmu tikai 1x dzīvojusi kopā ar vīrieti un tie bija 2 gadi. viss bija organiski un neviens neko neskaitīja un nebija nekādas kopā likšanas, bet kopā ievācāmies jaunā dzīvoklī, kuru kopā arī iekārtojām. Es jutos patstāvīga, bet daudz uzņēmos arī uz sevi. Nebija dalīšanas.
Šajā gadījumāvīrietis jau ir izdomājis konkrētu konceptu, visu saplānojis, ir stratēģija. Viņs grib tā un ne savādāk. Bet atsakoties no 100% savas naudas es taču sākšu kļūt atkarīga no viņa. Pazaudēšu savu būtību. Ņeužžeļi vēl būs jāatskaitās kur es kuru kapeiku lieku. Tas būs kādzīvot vīrietim uz kakla.
Un kās būtu kompromiss? Un vai tāds vispāŗ ir iespējams?
Jo sanāk, ka viss ir jāmaina tikai man un man ir jāatsakās no visa. Viņam tiēsi labi, jo būs kāds, kuršgatavi ēst, palīz vēl mājās utt. A kāds man tieši labums no tā? Papildus tēriņi? Neapmierinātība, jo nebūšu izgulējusies (neesmu radusi agri celties, jo man darbā ir jābūt tikai 10, tāpēc vienmēr forši izguļos līdz 9.30 :D), ka būšu vismaz 2h dienā nočakarējusies braucot auto šurpu turpu, kas man reāli besī, jo neciešu satiksmi Rīgā.
man vienkārši nav pat idejas kādam būtu jābūt kopdzīes uzsākšanas modelim.
16.09.2019 17:46 |
 
Reitings 347
Reģ: 27.12.2018
Manā gadījumā budžeti ir atsevišķi. Īri un kopīgi rēķini uz pusēm. Pārtiku/saimniecības preces kā kuru reizi sanāk. Ar pārējo naudu katrs lielā mērā dara ko grib.
Ja pēc auto un savas daļas komunālo pietrūkst naudas, varbūt ir vērts pārskatīt savus izdevumus? Vai, ja ir iespējams, ienākumus? Šobrīd vienkārši liekas, ka vēlies dzīvot kopā tāpat, kā bija tad, kad dzīvoji viena. Bet attiecībās tā tas īsti nestrādā.
16.09.2019 17:49 |
 
Reitings 347
Reģ: 27.12.2018
Bet atsakoties no 100% savas naudas es taču sākšu kļūt atkarīga no viņa.

Tad izskaidro viņam kārtīgi savus argumentus (auto + tas, ka tu vēlies arī sev atstāt kādus līdzekļus). Ja nepiekrīt un izkāš visu tavu algu, tad neko, nav vērts.
16.09.2019 17:54 |
 
Reitings 420
Reģ: 06.03.2016
Ja Tev piedāvājums neliekas pieņemams, vai būsi apmierināta ar to ilgtermiņā?
Viena ir situācija, kur 2 cilvēki vienojas pāriet uz jaunu vietu un veidot kopdzīvi tur - ar kopēju saimniecību un izdevumiem.
Otra situācija ir, kad Tu ievācies viņa mājvietā, kura būs Jūsu kopīga faktiski, ne juridiski, turklāt Tev par to rodas izdevumi un neērtības.
Manā pragmatiskajā pasaulē, ja vīrietis var parūpēties par sievieti, bet to nedara, viņš nav manis cienīgs. Bet, ja viņš sākotnēji parāda, ka ir manis cienīgs, tad labprāt piedalīšos maksājumos, kaut 50:50.
16.09.2019 17:59 |
 
Reitings 20
Reģ: 03.11.2012
Srumun @ 16.09.2019 17:49
Manā gadījumā budžeti ir atsevišķi. Īri un kopīgi rēķini uz pusēm. Pārtiku/saimniecības preces kā kuru reizi sanāk. Ar pārējo naudu katrs lielā mērā dara ko grib.
Ja pēc auto un savas daļas komunālo pietrūkst naudas, varbūt ir vērts pārskatīt savus izdevumus? Vai, ja ir iespējams, ienākumus? Šobrīd vienkārši liekas, ka vēlies dzīvot kopā tāpat, kā bija tad, kad dzīvoji viena. Bet attiecībās tā tas īsti nestrādā.

Nu jā, bet kāpēc maniem dzīves apstākļiem ir jāpasliktinās tikai tāpec, ka izvēlos dzīvot kopāar vīrieti? Via tad nav jābūt otrādāk?Manuprāt parasti itkā ir tieši otrādāk, Sivietēm tieši paliek vieglāk, kad ievācas dzīvot kopā ar vīrieti un tēriņi samazinās, jo vīrietis uzņemas rūpes par viņu.
Bet šajā gadījumā man pēkšņi būs papildus izdevumi, kuri man nekad nebija bijuši, kā peimēra uato un viss, kas ar to saistīts. Protmas, es gribu atļauties tērēt un pirkt tās pašas lietas, ko iepriekš, jo vienmēr esmu varējusi to atļauties. Būtu nejēdzīgi, ka tikai tāpec, ka izvēlējos kopdzīvi es vairs nevarēšu atļāuties manikīru un frizieri katru mēnesi, kā tas bija iepreikš. Tad ja uarī mans tēls pasliktināsies, es viņam vairs neptaikšu un pēc kāda laika viņš mani pasūtīs. A man ta iet vairs nebūs kur.
jo mans vīrietis pelna daudz vairāk kā es. Tāpēc arī, ja liekam budžetu kopā (kautkādu procentu no algas), viņa vienmēr paliks pāri vairāk naudas un mani brīvie līdzekļi taču samazināsies.
Reāli nesaprotu ko es nesaprotu! :D
Vai nu nesaprotu matemātiku vai nu to domu par kopēju budžetu vispār, jo manā ģimenē tāds nekad nav bijis un mani vecāki vienmēr ir pelnījuši katrs savu naudu un arī tērējuši katrs savu naudu.
16.09.2019 18:00 |
 
Reitings 686
Reģ: 06.02.2016
Uztver to ka iri ;)
Rekinus var dalit % algai.
Ja vinam 1000€ tev 500. Tad dzivoklim tu dod 100€ vins 200€.
Var sarunat X summu, kas ir par ko nav jaatskaitas.
16.09.2019 18:09 |
 
Reitings 686
Reģ: 06.02.2016
Papildus drosibai, lai tevi jo sava ipasuma nakotne peksni neizsvies, var noslegt ires ligumu, lai juridiski butu pasargata.
16.09.2019 18:14 |
 
Reitings 347
Reģ: 27.12.2018
Manuprāt vienīgais, kā tu šo vari risināt ir izrunāties ar draugu. Tavas vēlmes ir saprotamas, bet jebkurā gadījumā tu ar zemu algu algu taisies pārvākties uz attālāku vietu. Ja vien nenomainīsi darbu, tad pilnīgi pašsaprotami tev nebūs izdevīgi tur pārvākties (draugs vai ne draugs). Protams, draugs varētu panākt pretī, kamēr tu atrodi labāku darbu tuvāk viņa mājām.
16.09.2019 18:34 |
 
Patīk
Reitings 1739
Reģ: 24.05.2019
Tevi šis piedāvājums neapmierina, tu pie viņa nedzīvosi. Nav jēgas vēl kaut ko domāt.
Kopīgs budžets, manuprāt, der, kad ir kopīgs kredīts.
16.09.2019 18:42 |
 
Reitings 230
Reģ: 26.09.2017
Tas kā kurai pieņemams, taču man arī šķiet tā mazliet dīvaini. Uzreiz uzstādījums no viņa puses, būs tā un šitā, tādā kā tiesā lemj lēmumus.
16.09.2019 19:36 |
 
Reitings 230
Reģ: 26.09.2017
Tu principā atbildēji, ka neesi mierā. Manuprāt nav ko!
16.09.2019 19:39 |
 
Reitings 786
Reģ: 14.08.2018
Par manupieredzi - uzsākot kopdzīvi(šobrīd mes jau esam precēti un mums ir bērni), viss notika diezgan viegli, es neatceros ka man būtu tādas domas kā tev, mēs īrējām dzīvokli, tā kā vīram tobrīd bija 2x lielāki ienākumi, viņš maksāja par īri(350 eiro), savu telefonu un lielu daļu pārtikas, sava auto izmaksas, es maksāju par komunālajiem vidēji 100 eiro + savi telefoni &co un pārtiku, sadzīves preces. Pārtika nebij strikti nodalīta kā sanāca.
Dzīvojām diezgan pieticīgi, jo bija daudz izdevumu, bet bijām laimīgi un nebij baigo problēmu.
Par jūsu attiecībām- jums ir jāizrunā situācija citādi nejūtu ka varētu būt kopā ja ir tādas pretenzijas un negribēšana.
16.09.2019 20:18 |
 
Reitings 130
Reģ: 17.03.2019
Lai vai kādi tur nosacījumi, bet neizklausās, ka autore ir gatava kopdzīvei, kopdzīvei ar šo vīrieti.
16.09.2019 20:55 |
 
Reitings 23
Reģ: 14.08.2019
Bet ja es pie viņa dzīvotu vienīgais kas viņam palielinātos ir ūdens rēķins. un kāpēc, gan man būtu jāpiedalās viņa hipotēka maksājumā?

Lai vai cik saprotama ir komunālo dalīšana, pēdējais, ko es savā dzīvē darītu, būtu svešam vecim pusi hipotēkas maksāt. Tas NAV prāta darbs. Viņš tevi izmetīs no dzīvokļa jebkurā mīļā brīdī un tev tur nepiederēs NEKĀ!
Čalis gudrs - īrnieci meklē, kas gan traukus nomazgās, gan gultā iepriecinās, gan hipotēkai piemetīs.
16.09.2019 22:23 |
 
Reitings 746
Reģ: 14.05.2019
Mums kopīgs budžets izpaužas tā, ka mums katram bez sava konta ir arī kopējais konts. Tur mēs iemaksājam katrs, piemēram, 50 eur un tad pērkam ēdienu vai citus kopējus pirkumus. Arī maksājumus par dzīvokli veicam 50/50,jo mums ir salīdzinoši līdzīgas algas. Turklāt, vīrs no savas algas vēl sedz visus izdevumus, kas saistīti ar mašīnu.
Jums vienkārši jāatrod jums pieņemami noteikumi. Un viss par to, kas tevi neapmierina ir jāizrunā līdz atrodat kompromisu. Ja neatrodat, tad neesat gatavi kopdzīvei :)
16.09.2019 22:23 |
 
Reitings 298
Reģ: 19.09.2016
Mēs jau te īsti nevaram palīdzēt.. te vienkārši jābūt nopietnai sarunai, kurā tu pasaki, kas nepatīk, ja neatrodat kompromisu, un viņš pat īsti neuzklausa tevi - tad tiešām jāsāk domāt, vai šis ir pareizais solis...
16.09.2019 22:36 |
 
Reitings 613
Reģ: 31.03.2013
Sorry, nu neizklausās baigi labi. Piekrītu kā jau augstāk kāda minēja - vīrietim ir jāatvieglo sievietes dzīve nevis otrādāk. Es dzīves laikā esmu caur smagām mācībām iemācījusies likt pirmajā vietā sevi. Un eju tikai tur un daru tikai to, kas mani 100% apmierina, bez kompromisiem. Ja jūtu, ka kaut kas kādā lietā mani neapmierina, vienkārši nedaru to. Vienmēr var nogaidīt vai piemeklēt atbilstošāku variantu. Kā vārdā lai Tu upurētu savu dārgo laiku un miegu, finansiālo neatkarību? Lai vīrietim palīdzētu hipotekāro nomaksāt? Man liekas, ka šāds piedāvājums ir vīrieša necienīgs, it īpaši situācijā, kad viņš pelna 3x vairāk. Zini savu vērtību un cieni savu laiku. Ja ne šis, tad būs cits, kas tevi novērtēs un būs laimīgs, ka var dzīvot ar tevi un darīs visu, lai tas notiktu un nemaz neiedomāsies prasīt naudu par to.
17.09.2019 00:14 |
 
Reitings 786
Reģ: 14.08.2018
Svešam puisim kas šajā situācijā ir mīļotais, gultasbiedrs, dzīvesbiedrs piemest hipotēkas maksājumam ir ārprāts, ārprāts bet maksāt ĪRI vēl svešākam ir ok. Kur loģika?
17.09.2019 06:58 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits