Sveikas! :)
Gribēju vienkārši padalīties ar savu pieredzi par gudrības zoba raušanu. Varbūt kādai vienkārši noder vai gribas uzzināt citu pieredzi.
Zobs bija jārauj, jo tas nebija vēl izlīdis un gāja virsū 7.zobam. Nebija akūti, bet izraut vajadzēja. No sākuma devos uz konsultāciju, tad pierakstījos uz pašu raušanu. Gāju pie ļoti jauka, mierīga ķirurga Viktora Stepanova Stomatoloģijas institūtā. Runā latviski un krieviski.
No sākuma biju pārliecināta, ka izmantošu sedācijas opciju. Ja ir vēlme izmantot šo opciju, tad galvenais ir uz raušanu pierakstīties ar sedāciju, jo to jebkurā brīdī var atcelt. Bet, ja uz raušanu nav pierakstīta sedācija un raušanas dienā tomēr gribas, tad, iespējams, sedāciju nevarēs dabūt. Vienīgi, ja raušanas brīdī anesteziologs ir uz vietas. Es biju pierakstījusies ar sedāciju (varētu būt ap +50€ pie raušanas summas), bet, kad apsēdos zobārsta krēslā, man jau lika virsū tādu pārklāju uz acīm un sāka kārtot instrumentus. Pajautāju, vai būs ar sedāciju, man teica "varbūt iztiksim bez? Ja būs ļoti traki, tad jau var. Bet tā ietaupīsi 50€". Māsiņa arī bija ļoti mierīga, visu laiku mierināja un galvenais stāstīja visu, ko dara raušanas laikā.
Nu tad beigās iztiku tikai ar šprici. Sāpēt nekas nesāpēja, process 10-15min. Man pārzāģēja zobu uz pusēm un izvilka ārā. Protams, jutu, ka kaut ko dara, spiediens tajā vietā bija diezgan spēcīgs, urbi dzirdēju un to smaku nedaudz varēja just. Tad ielika šuves un viss. Esmu priecīga, ka nebija ar sedāciju, tikai 20min pasēdēju ar ledu pie vaiga un tad jau varēju doties prom. Ar sedāciju vajag pavadoni uz mājām un pēc raušanas kāds laiks (30min-1h) jāgaida, kamēr iziet tā nomierinošā viela. Par operāciju samaksāju 120€.
Operācija bija 15.00, sāpes sāku just ap plkst. 18/19. Man izrakstīja antibiotikas, kas bija jādzer 3x dienā un pretsāpju zāles. Ķirurgs iedeva līdzi lapiņu ar visām instrukcijām par skalošanu, antibiotikām, pretsāpju tabletēm, ko drīkst un ko nderīkst darīt ar to operēto vietu. Antibiotiku kursu izgāju, pretsāpju tabletes dzēru vēl 3-4 dienas pēc operācijas. Un bija jāskalo ar siltu sālsūdeni 10 dienas pēc operācijas. Tikai pāris reizes sāpēja tā, ka nebija kur likties, pārējo laiku sāpēja tad, ja kustināju to žokļa pusi vai nejauši par ciešu aiztaisīju žokli. Paēst, parunāt varēju. Varbūt pirmo dienu bija pagrūtāk, bet tā man nebija caur salmiņu jādzer smūtiji un putras. Sadzija viss normāli, pēc pāris nedēļām devos izņemt šuves. Tas bija 2min nesāpīgs process un iekļauts operācijas izmaksās.
Nu kaut kā tā! Sadzijis ir perfekti, komplikāciju nebija. Apkalpošana institūtā tiešām ļoti laba, ārsti pretimnākoši. Ja gribas pa mierīgo, iesaku šo zobu ķirurgu.
Lai jums jauka diena! :)