Steidzami!

Reitings 1445
Reģ: 26.09.2017
Sveiki.
Jau kādu laiku manā ģimenē valda saspringums. Mēģināšu uzrakstīt saīsināto versiju.
Abi vecāki ir precējušies. Tētim tuvu pie 80, mātei 50. Esam 4 bērni. Vecākais brālis savā dzīvē un es arī. Pie viņiem,laukos,dzīvo arī mana māsa,kurai nu jau 18,taču jāpiebilst,ka māsai ir aizture,kas nozīmē,ka viņa savos 18 būtībā ir kā 13gadnieks. Un brālis,kurš nu jau iet 8 klasē. Bēda sekojoša - māte jau gadiem ir kā emocionāla varmāka. Kliedz,bļauj,lamājas rupjībām par jebko! Abi vecākie bērni ar viņu nesazinamies,bet uzturam kontaktu ar tēvu un pārējiem. Un tur arī tiek atstāstīti zili brīnumi. Kad pati vēl tur dzīvoju,viss nebija tik traki. Bet šobrīd ir kritiski. Tēvs par visu satraucas,savos gados tomēr ir arī savas veselības problēmas,kā rezultā uz stresiem jūtas slikti. Tevs ir vienīgais apgādienks,māte nestrādā. Prasa naudu,bet to notriec. Sīkimos gari neizplūdīšu,bet situācija ir drausmīga.
Ar vecāko brāli esam nolēmuši lietu labot. Nu nav tas normāli!
Principā mani interesē tas,kā viņu varētu izolēt no vides,kurā atrodas tēvs,brālis un māsa? Kā lai rīkojas? Sociālais dienasts liekas,ka īsti nav ieinteresēts. Turklāt gribētos bez gara skandāla.
Esmu apjukusi. Ieteikumi?
22.01.2019 20:15 |

Reitings 258
Reģ: 02.08.2018
aizej pie notāra uz konsultāciju. Man liekas, ka tas ir diezgan sarežģīti. Ja jau pat vecāki var pieprasīt alimentus no bērniem vecumdienās, pat, ja viņi par tiem nav rūpējušies
23.01.2019 16:22 |

Reitings 258
varbūt ir variants viņai piedāvāt kādu draudzību vienošanos, nu, piemēram, samakāt, lai paraksta.
23.01.2019 16:24 |

10 gadi
Reitings 3559
Reģ: 13.03.2013
Tā sieviete ir tā īpašuma kopīpašniece,kas ierakstīta zemes grāmtā vai īpašniece?. Ja tēvs ir īpašnieks, vienkārši "pārdod" īpašumu kādam no bērniem, jo laulātais ir tiesīgs brīvi rīkoties ar SAVU mantu, kaut iekod, bet neko nevar izdarīt.
Tu saproti, ja tas tiešām ir viņa īpašums, ar zemesgrāmatas ierakstu,tas viņai pilnīgi nav teikšans kam viņš šo te īpašumu "dāvina" dzīves laikā vai "pārdod".
Pēc tēva nāves stātos mantojuma tiesības, tur gan sievai pienākas 1/4 ja jūs esat vairāk par 4.
23.01.2019 16:52 |

Reitings 258
var pārdot, bet vai viņiem ir nauda, lai pirktu? to nevar pārdot par 1eiro, jābūt reālai summai - tirgus vērtībā
23.01.2019 16:54 |

Reitings 60
Reģ: 12.01.2019
Pat, ja, tavuprāt, tēvs izturas kā 60gadnieks nevis 80gadnieks,tāpat viņam ir 80gadi. Būtu naivi domāt, ka viņš pēc 10 gadiem jestri skraidīs un spēs finansiāli un garīgi uzstutēt 2 bērnus, no kuriem viens ir ar īpašām vajadzībām. Protams, nezinu, cik liela tā "aizture" ir un cik lielas no tās rodas problēmas, taču iesaku padomāt, ka, izolējot māti no ģimenes, jums ar vecāko brāli vajadzētu arī iesaistīties bērnu audzināšanā, jo uzkraut to visu vecam cilvēkam.. Neiesaku samierināties ar emocionālo vardarbību, bet tiešām vajadzētu ņemt vērā tēva vecumu.
23.01.2019 17:05 |

10 gadi
Reitings 3559
Reģ: 13.03.2013
Es šaubos ka tur ir baigā vērtība.:-D
Ir jau dāvinājumi, ir pāris līgumi veidi, apmaiņā pret apņemšanos uzutrēt, ehhh....pasen ar šo neņemos uztura līgums , der pataustīt dziļāk, īsumā nodod mantisku vērtību apmaiņā pret to ka jūs uzturēsiet šo personu līdz nāvei.
23.01.2019 17:08 |

Reitings 951
Reģ: 16.12.2014
Ja īpašumtiesības nostiprinātas tikai tēvam (visdrīzāk - ja māja iegādāta/uzcelta/mantota pirms laulībām, kuras, cik noprotams, notikušas dažus gadus atpakaļ), tad tēvam nekāda sievas piekrišana nav vajadzīga (ja vien nav aŗī laulību līgums par laulāto mantas kopību, kura esamību es šajā gadījumā apšaubu), tad Bordo ieteikums ir itin vietā (un nav nepieciešami milzu līdzekļi, lai šo sakārtotu - pāris simti EUR - nodevas un maksa par notāra pakalpojumiem + zemesgrāmatai):
Sarežģīta situācija. Lai mantojums nonāktu bērniem, es laikam tēva vietā katram uzdāvinātu 1/4 daļu (katram vienādās daļās), jo tad pēc nāves mātei būs diezgan pagrūti lauzt dāvinājuma līgumu, ko var darīt tikai caur tiesu, pierādot īpašus apstākļus.
23.01.2019 17:15 |

Reitings 951
Reģ: 16.12.2014
Lai gan es laikam tomēr ieteiktu vienoties par pēc iespējas mazāku dalīšanu - vislabāk laikam dāvināt vienam bērnam tīri no domas par nākotni - ja būs velme pārdot, ja bērni savā starpā sastrīdēsies (un dēļ īpasumiem šādas lietas notiek ļoti bieži)... Jā, no šī brīža skatpunkta var likties netaisnīgi nesadalīt līdzīgās daļās visiem bērniem, bet dažkārt ar šādu taisnīgumu tiek nodarīts posts nākotnē....
23.01.2019 17:18 |

Reitings 1445
Tikko apskatīju Civillikuma pantu. Tas paredz to,ko Aether jau pieminēja. Īpašums tika iegūts attiecību sākumā,nekādus līdzekļus škiet tur pati neieguldīja un apprecējās nesen. Tātad pēc likuma viņai nekas nepieder. Jānoskaidro vai ir zemesgrāmatā. Par to gan šaubos,bet vai tas šajā gadījumā kaut ko maina?
Arī es biju aizdomājusies par vienu mantinieku. Bet tas laikam lai paliek tēva ziņā. Varu ieteikt, taču negribu piespiest.
23.01.2019 19:40 |

Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
Nu ar tiem līdzekļiem ir tā, ja var pierādīt ( 10 gadu ietvaros ) maksājumus par īpašumu, tad pienākas gan, bet tur jau juristiem ir jāskatās sīkāk . Kaut vai naudas izteiksmē.
23.01.2019 22:12 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Par mantojumu atcerejos Maligina jauno kundzi! Beet tr vjsi vel dzivi bet bernini jau dala mantinu..izcili!!!! Zel ka mate neiznesaja in nedzemdeja vel kadus 2......
23.01.2019 22:36 |

Reitings 2185
Reģ: 22.01.2018
kā redzams, te Tu neko vairāk par 'visi jūs paši stulbi' nedabūsi.
laikam jau var ieteikt aizčāpot pie jurista. rīcībnespējas noteikšana, šķiršanās. tas, ka jums viņa liekas nojūgusies, negarantē, ka viņa reāli ir atzīstama par rīcībnespējīgu.
23.01.2019 22:39 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Turklat mazums mate pacensas atrak un par ricibnespejigi atzist 80 it gadigu onku. Tomer kopdzive ilga,liecinirki,4 berni...ari ta var but. Ja vel sis nosksno pat garigi atpalikuso bernu pret mati!
23.01.2019 22:55 |

Reitings 1445
Akjelcikvar - jā,pamanīju nosodošo kontingentu. Tas mani nepārsteidz. Ne pirmā un ne pēdējā diskusija,kur citiem šķier,ka privātās un nezināmās lietas zina labāk. Tiem,kam grūti dzīvē,kaut kur jau tā žults ir jāizliek. Un kur gan labāk,ja ne anonīmi.
Ieguvu diezgan vērtīgus padomus. Drīz soļoju pie notāra uz konsultāciju,lai gūtu atstiprinājumu savām domām arī no likumiskās puses. Nokārtosim mantojuma lietu un tad skatīsimies tālāk.
Tiem,kas pārmet ka kārtojam īpašuma lietas jau tagad jāatgādina,ka visi saules mūžu nedzīvo. Un tādas lietas ir jāmokārto laicīgi.
24.01.2019 06:09 |

Reitings 60
Akjelcikvar, pirms tik ļoti uztraucies, ka tavu komentāru neņem vērā, pārbaudi, ko tu vispār iesaki. Latvijā nevar atņemt rīcībspēju. Ir iespējams ierobežot konkrētās jomās (piemēram, līgumu slēgšana), bet atņemt nevar. Tāpat nevar saprast, ko tu ar rīcībspējas ierobežošanu vispār gribi ierobežot un kāds no tā radīsies labums.
24.01.2019 06:55 |

Reitings 48
Ņemot vērā tēva vecumu, es teiktu, ka vienīgais reālais risinājums būtu tev vai brālim cīnīties par aprūpes tiesībām bērniem. Pirmkārt, tas, ka viņa ir emocionāli vardarbīga ir japierāda. Abi bērni, kas vēl dzīvo tur var to apliecināt, bet ne vienmēr bērnos klausās. Ja nav saukta nekad policija uz mājam, tad būtībā pierādīt to var arī nebūt vienkārši. Es zvanītu dienestiem kamēr mani kāds ņemtu par pilnu un ietu uz to māju un skatītos, runātu ar bērniem, izskaidrotos, kas un kā tur notiek un konstatētu, ka tā māte tiešām ir emocionāli vardarbīga. Tāpēc arī ir jāņem vēra, ka jums kādam vajadzētu tad cīnīties par aprūpes tiesībam, jo 80 gadus vecam tēvam tik jaunus bērnus gluži vienkārši visticamāk neatstās un viņa spriestspēja nevienu neinteresēs. Ja tu vai brālis var atļauties abus bērnus uzturēt, tad par to var un vajag cīnīties. Tad var arī domāt par tēva šķiršanos, kur un kā paliek māja, tiri, piri. Varbūt jūs kāds esat ar mieru ievākties pie tēva ar abiem bērniem, tad tomēr tēvs paliek ar bērniem. Var arī tēvu ņemt pie sevis, tad atkal jādomā, ko ar māju, kā uzturēt visus kopā arī jādomā.
Par maju-ja māja pieder tēvam un mātei ar to nav sakara, tad viņš taču to var atstāt, kam grib, dāvināt, kam grib utt. Ja nav mantojuma, tad sarežģītāk.
25.01.2019 18:55 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits