Neapēd zemeslodi

Reitings 1724
Reģ: 01.02.2013
Labvakar!
Vai piedalaties šomēnes notiekošajā akcijā "neapēd zemeslodi"? Vai varbūt esi veģetārieties/vegāns/ierobežo kādus produktus jau kādu laiku?
Man liekas, ka būtu forši padalīties ar stāstiem, kā iet šajā izaicinājumā. Vai pastāstīt savu stāstu, kā izlēmi ierobežot kādus produktus savā uzturā. Vai kas tevi noveda pie lēmuma kļūt par veģetārieti/vegānu. Un varbūt arī padalīties ar kādām foršām receptēm, kafejnicām, filmām, video, instagramiem par un ap šo tēmu. :)
13.01.2019 23:53 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
karbonādes no šitakē sēnēm ir gatavotas.Garšīgi..kādu laiku rimčikā nav manītas
14.01.2019 21:22 |

Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Ei, Rīdziniec, varbūt, ja gribi runāt par vienveidību, pastāsti pati par savu 3 dienu ēdienkarti? ;-)
Akcijā nepiedalos, taču ar draugu esam apņēmušies ieviest vairāk veģetāru ēdienu ikdienā.
No rīta - desmaižu vietā putras, vakaros - smūtiji, zupas, picas, sacepumi, sautējumi bez gaļas. Tā, lai nav vakarā 3h jāgaida, kad vista vai ruksis izcepsies. Ātrāk pagatavot un vēderiem vieglāk.
14.01.2019 21:23 |

Reitings 842
Reģ: 17.12.2018
Ai, saņēmos, atmetu slinkumu, uzrakstīju. :-D
Brokastis po veganski:
Maize, pelēko zirņu humuss (vārīti pelēkie zirņi+saulē kaltēti tomāti+sezama sēklas), lociņi vai sīpols pa virsu
Pusdienas po veganski:
Cepta batāte (saldais kartupelis), cepti šampinjoni, kaut kādi zaļie produkti - lapu salāti, gurķis, avokado (var visu kopā, var katru atsevišķi)
Vakariņas po veganski:
Cepts banāns ar kļavu sīrupu
Pupiņas ar papriku, tomātu mērci, kabaci
Ja kāds produkts nav īsti veganisks, tad lai vegāni palabo. ;-)
14.01.2019 21:28 |

Reitings 23705
savas ēdiekartes te eegulāri apspriežam, labrīt...a nu tu nē:-D:-D:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P
14.01.2019 21:29 |

Reitings 23705
Cepts banāns ar kļavu sīrupu
šis ir garšīgi.Es gan pārleju ar šokolādes mērci un klāt saldējumu. cepu sviestiņā
14.01.2019 21:31 |

Reitings 1877
Reģ: 21.05.2011
Pieteicos uz to 3x nedēļā veģetāri, bet mana motivācija ir uzzināt vairāk par produktiem un receptēm, no gaļas atteikties pavisam neplānoju, tikai dažādot ēdienkarti. Esmu ievērojusi gan, ka ēdot vismaz 2 dienas veģetāri, uzlabojas pašsajūta, jūtos enerģiskāka, bet vistiņu arī prasās tomēr ik pa laikam, nedomāju, ka sevi ir jāmoka ar tādiem uztura ierobežojumiem, ja gribas. FB grupā redzēju vienas dāmas jautājumu, vai produkts ir veģetārs, ja uz pakas rakstīts, ka var saturēt olu/piena daļiņas(šo raksta, ja vienā līnijā ražo produktus ar šādām sastāvdaļām). Lūk, tas jau manuprāti ir slimi.
14.01.2019 21:33 |

Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Nu apkopo, apkopo - lai var paskatīties arī tie, kam nav iekāriena rakties pa nez kādām diskusijām un veidot arhīvu ;-)
Kāpēc nekomentēju gatavošanas diskusijas? Tādās ieskatos, ja man nav ideju, kas notiek diezgan reti, savukārt atskaitīties katru dienu? Neinteresanti :-)
Bet ja briesmīgi interesē, varu arī stāstīt :-P
14.01.2019 21:35 |

Reitings 23705
es no gaļas mierīgi varētu atturēties, bet zivīm gan nē
14.01.2019 21:35 |

Reitings 23705
nē vēl nevarētu atteikties no vārītas liellopa gaļas, it īpaši no mēles.Vienīgi mēli ilgi jāvāra..
14.01.2019 21:41 |

Reitings 2104
Reģ: 22.03.2015
Esmu vegāne visu laiku, ne tikai šomēnes. Esmu iecienījusi gatavošanai Minimalist Baker receptes. Darba dienās gan parasti ēdu ārpus mājas, bet mums te ir milzums daudz vietu ar daudzām vegānajām opcijām. Daži mani favorīti gatavošanai mājās:
https://minimalistbaker.com/pea-pesto-pasta-with-sun-dried-tomatoes-arugula-vegan-gf/
https://minimalistbaker.com/simple-french-style-potato-salad/
https://minimalistbaker.com/simple-vegan-potato-salad/
https://minimalistbaker.com/1-pot-golden-curry-lentil-soup/
https://lovingitvegan.com/vegan-pumpkin-soup/
http://www.lifeasastrawberry.com/vegan-roasted-red-pepper-soup/
14.01.2019 22:37 |

Reitings 120
Reģ: 15.01.2018
Es vairs neēdu cīsiņus un zirņus
14.01.2019 23:51 |

Patīk
Reitings 335
Reģ: 12.10.2018
Ja skatās globāli, tad glābt pasauli no apēšanas, pirmkārt būtu jāizmanto tikai vietējā reģiona produktus.
Katram produktam nāk klāt ražošanas un pārvadāšanas piesārņojums. Tā kā no ražošanas piesārņojuma izbēgt nevar, tad pārvadāšanas piesārņojuma var.
Kāda planētas veselība var būt, ja visu gadu (vai tikai ziemas sezonā), uzturā jālieto augļi un dārzeņi, kuru transportēšana rada piesārņojumu ? Ikviens produkts kurš ir jāimportē, dod savu izmešu devu.
Labākais risinājums planētai ir sezonāla veģetārija, atbilstoša klimata iespējām. Nesezona, diētai var pievienot arī dzīvnieku valsts produktus. Agrāk cilvēki dzīvoja ekoloģiskās naturālās saimniecībās un uzturā izmantoja tikai savus audzētos sezonālos produktus. Tas bija saudzējoši videi un veselīgi.
Veģetārisms nav nemaz tik vidi saudzējošs, jo nopērkot ziemā svaigus augļus, salātus un zaļumus, jāpadomā kādās vidi graujošās plantācijās tie tiek audzēti, ne jau vecmāmiņas dārzā.
Lopkopība rada piesārņojumu, tāpat arī veģetāro produktu audzēšana un transportēšana, nav planētu nav ideāla
15.01.2019 09:22 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Šādā akcijā piedalos visu mūžu. Ierobežoju tos produktus, kuri man negaršo!
15.01.2019 09:33 |

Reitings 786
Reģ: 14.08.2018
Nesekoju līdzi šādām akcijām, neesmu arī vegāna un veģetāra uztura piekritēja, jo man garšo gaļa un olas.
15.01.2019 09:41 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Tak vispār akcijās piedalās cilvēki, kam nav sava viedokļa.
15.01.2019 10:08 |

Reitings 786
Nav sava viedokļa un zināšanu. Akcijas izplatītāja instagram ZaneMilzaraja publisko sekojošu citātu "
Tā kā govis tiek piebarotas un selekcionētas tā, lai tās spētu sagādāt neproporcionāli lielu daudzumu piena, kā arī nesaudzīgo slaukšanas tehnoloģiju dēļ vairums savas dzīves laikā slimo ar dažādām tesmeņa infekcijām, kas protams ir sāpīgi govīm, bet nav patīkami arī cilvēkiem, jo pienā no tesmeņa nonāk iekaisuma strutas, kuru klātbītne pienā nelielos daudzumos ir oficiāli atļauta".

Nezinu ko viņa ar to grib pateikt, ka piens ir slikts? Arī augi tiek selekcionēti un mēsloti lai ienestu labāku ražu, vai tamdēļ mēs atteiksimies no augu iekļaušas pārtikā?
Nesaudzīgās slaukšanas tehnoloģijas, diskutabli, viņa nēsā ādas zābakus kuru rezultātā arī tiek nokauts lops un zemiski tiek novilkta āda. Pienā strutas, un ne tas vien, arī nedaudz fekālijas nonāk pienā, un inhibitorvielas(mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļi), bet arī uz augu lapām iespējams ir kādi pesticīdi kurus pat nevar izkontrolēt, no piena tiek ņemtas analīzes, no katras partijas pirms tas nonāk pasterizācijā, bet no augu lapām un augļiem izlases kārtībā!
15.01.2019 10:20 |

Reitings 786
Turklāt daudzu piena aizstājēju sastāvs nav nemaz tik brīnumains, tajos tiek pievienots cukurs, eļļas un augu daļa ir niecīgs %!
15.01.2019 10:23 |

Reitings 48
Reģ: 12.01.2019
Esmu vegāne visu laiku, tāpēc nepiedalos. Dzīvoju gan Lielbritānijā, bet ēdiena cenas apmēram tādas pašas, kā LV. Dārgi tas nav-pavisam pretēji, daudz lētāk. Dārgas ir tikai kādas īpašas lietas-vegānu siers, tortes. Parastie nav lētāki tāpēc tur pat atšķirības nav. Tērēju uz partiku daudz mazāk kā agrāk. Pie tam, vislētākie produkti pasaulē ir vegānu-pupiņas, kartupeļi, rīsi, dažādi graudi, makaroni, u.t.t.
Godfather, par tiem izmešiem, transports dzīvnieku produkcijai pat blakus nestāv, planētai simtreiz sliktāk būs nopirkt gaļu no kaimiņa neka nopirkt augli no burtiski otras pasaules malas. Izmešu daudzums būs smieklīgi mazs salīdzinājumā. Tāpēc pat tad, ja jāēd augļi/dārzeņi no sazin kurienes, tas būs labāk priekš planētas nekā ēst dzīvnieku produktus. Tas tā, lai cilvēkiem, kas lasa, nejauktu prātu. Tiem, kas angļu valodu saprot, varu dalīties ar informāciju no uzticamāka avota: https://www.newscientist.com/article/dn13741-food-miles-dont-feed-climate-change-meat-does/
Par vegāni kļuvu tādā interesantā veidā, vispirms pārtraucu ēst gaļu, jo vienmēr tā likās pretīga, nevarēju nokosties, ja varēju redzēt asinsvadu u.tml., vienkārši reāli nevarēju to panest. Pēc kāda laika uzzināju, ka pienā ir strutis un asinis un arī nevarēju vairs likt tādas briemas mutē. Tad uzzināju, ka "free range" olas nav tādas, kā agrāk omītei laukos, viņai brīvībā skraidīja (bija pašām savs šķūnītis, apkārt sēta no režģa ar visu jumtu, lai vanagi, lapsas, caunas klāt netiek, bet skriešanai vietas daudz, staigāja iekšā-ārā kā gribēja). Izrādās "free range" arī ir briesmīgas, piedevām puikas cālēnus samaļ dzīvus. Vsjo, atmetu olas arī. Tad internetā lasīju informāciju par vegānismu, sapratu, ka vienīgais palicis bija zivis un tādi pārstrādātie produkti-želatīns, visādas ķimikālijas, kam pat nosaukumus neviens nezin. Padomāju, kļuvu par vegāni. Tad sāku vairāk informāciju vākt, gan par veselības aspektu, gan par to, ka planētai labāk, gan arī to, kādos apstākļos dzīvo un tiek nogalināti dzīvnieki. Sapratu, ka daudz par vēlu kļuvu par vegāni un ļoti nožēloju, ka vispār savā mūžā tādas šausmas esmu ēdusi.
Tagad esmu daudz laimīgāka, veselīgāka (fiziski nebija veselībai problēmas, bet man ir vispārējā un arī sociālā trauksme un atšķirība ir neaprakstāma).
Ēdieni būtībā tādi paši vien ir. Ēdu zupas, piemēram. Pupiņu, biešu, var vienkārši izlaist gaļu, var pievienot vegānu gaļas. Ēdu kartupeļus ar mērci, mērcei izmantoju vegānu malto gaļu, te 1 lielveikalā ir ļoti lēta. Kotletes gan no sēnēm, griķiem, visādiem citiem graudiem, kuskusa, gan arī reizēm pievienoju to pašu vegānu malto gaļu. Ir te arī labas vidējas cenas vegānu desiņas, kas labi iet klāt dažādiem kartupeļu un graudaugu ēdieniem. Nesen uztaisīju pirmo reizi vegānu plovu, gaļas vietā sagriezu tās vegānu desiņas, bija labi, tas vienmēr bija mīļākais ēdiens, to noteikti vēl taisīšu. Būtībā bez gaļas aizvietotājiem iztikt varētu bez problēmām un daudzus esmu izlēmusi vairs neēst, bet to lēto malto gaļu un desiņas turpināšu reizēm ēst, jo garšīgi. Makaronus pērku dārgus, jo tie vienīgie garšo, taisu ar tofu kubiņiem, ļoti garšīgi. Tofu vispār ļoti garšo, taisu arī tofu kulteni, super, varu ar recepti padalīties, ja kādam interesē. Vienmēr ir ledusskapī burkāni, paprika,salātlapas, ēdu arī tomātus un gurķus, bet citi dārzeņi īpaši negaršo, esmu ļoti izvēlīga. Ar to pietiek. Vēl ēdu pa bišķim riekstus, linsēklas. Pupiņas dažādas un dažādos ēdienos, garšīgi un ļoti veselīgi. Ir te aršīgs vegānu saldējums, to pa druskai reizēm (viens mazs toverītis man jau mēnešus 2 iet, vēl 1 porcija sanāk). Tas būtībā manā diētā ir dārgākais produkts, bet daudzi parasti saldējumi ir dārgāki par šo. :D Vēl daudz dzeru šokolādes sojas pienu, ļoti garšo. Auzu pienu pērku pankūkām un tādām lietām. Man uz nedēļu sanāk uz 25-40 GBP iepirkties, reizēm vēl ar mammu savos ēdienos dalos.
Sanāca ļoti gari, bet nu gribēju sarakstīt, kādus produktus es lietoju un tā, ja kādu interesē. Labākais lemums manā dzīvē. Un lielākā nožēla ir tas, ka to neizdarīju ātrāk.
15.01.2019 11:17 |

Reitings 48
Reģ: 12.01.2019
Izlaidu augļus, pārsvarā no augļiem ēdu apelsīnus un vīnogas, arī ābolus, te Anglijā pārējie augļi nav tie garšīgākie, Latvijā atrodamajiem nevar pielīdzināt. Kad ir sezona, tad zemenes pa lēto, mellenes.
15.01.2019 11:23 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Pirmo reizi vispār dzirdu par šādu akciju. Loģiski , ka nepiedalīšos
15.01.2019 11:39 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!