Kāzu atšķirības luterāņu un katoļu baznīcā?

Reitings 597
Reģ: 17.12.2013
Mīļās dāmas, kuras pašas precējušās vai bijušas kāzās!
Gribētu no jums dzirdēt, kā atšķiras kāzas luterāņu un katoļu baznīcā. Respektīvi, kā atšķiras pati ceremonija, kuram ilgāka, smukaka utt. Nesakiet, ka atšķirību nav, jo tādas noteikti ir - tāpat kā bērnu kristībās abām konfesijām atšķiras ceremonija.
Pašai sanācis būt tikai par liecinieci ne-dieva priekšā, bet mēs ar manējo vēlamies laulāties baznīcā, nevaram izlemt tikai kurā.
SVARĪGI pieminēt, ka vēlamies ceremoniju arī paši ar saviem zvērestiem, respektīvi, nevis vienkārši pusstunda ceremonija, atkārto ko saka mācītājs un viss, bet vēl arī katrs savu oriģinālu zvērestu noskaitīt, tāpēc vajag tādu baznīcu, kura tie pieļauj.
Ļoti gaidīšu atbildes, paldies!
04.01.2019 16:55 |

10 gadi
Reitings 3559
Reģ: 13.03.2013
Ja tu atrodi jēdzīgu mcītāju ar kuru var sarunāt, ka viņš atļaus dzimsarakstu nodaļas darbiniecei jūs salaulāt baznīcā, tad tā būtu jūsu labāk opcija. Jo cik man zināms katoļu mācītāji ir baigās gnīdas tāpat kā vecticībnieku, ja vien neesinar mieru labi nozoiedot aploksnē, bet citi ietiepjas ne par ko. Ar luterāņu macītājiem ir vieglāk veikt debates, LV arī ir diezgan vecas jau jaukas luterāņu baznīcas. Cēsīs pašā centrā ir ļoti skaista sena luterāņu baznīca, Vecpiebalgā ir diezgan sena.
Baigi cerības nelolo uz iespēju pielauzt kādu katoļu mācītāju, ja sanāks , tad noteikti ne no lielajām baznīcām.
05.01.2019 11:16 |

Reitings 84
Reģ: 02.05.2018
Var jau arī darīt kā patīk un izveidot savu ceremoniju. Ir ticu.lv un brivticibas mācītājs. Par viņu protams interneta klīst daudz negatīva, bet tā ir iespēja aprecēties pēc savām vēlmēm. Pie tam brivticibas mācītājs ir arī fotogrāfs. Un ar savu zvērestu skaitīšanu vispār nebūs problēmas, tur var sarunāt visu, vienīgi tas varētu būt dārgāk kā baznīcā. Un diemžēl arī savādāk jo mācītājs nepieder nevienai draudzei.
05.01.2019 12:48 |

Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Bet kāpēc, ja ikdienā nav svarīga neviena no konfesijas lietām, tai skaitā baznīcas apmeklēšana, pēkšņi ir vēlme laulāties baznīcā?

Var jau protams, aicināt mācītāju, kurš laulību noslēgs Dieva (vai cita dieva) priekšā arī uz priežu mežu, Zvārtes iezi vai uz Krētas salu, lai salaulā, bet baznīcai ir sava, ļoti īpaša aura, kā arī nenoliedzami prakstiska iespēja sasēdināt viesus vienkopus. ;-)
Kaut kur aizbraucot, ja ir pa ceļam, ekskursijas pēc apmeklēju arī vietējo dievnamu, un dažādās baznīcās vai tempļos ieejot ir ļoti dažādas sajūtas. Piemēram pie pareizticīgajiem es burtiski smoku nost, man nepatīk (bet eju aiz ziņkārības), savukārt pie luterāņiem pavisam mierīgi un jauki. Tā man šķiet tāda kā mājas atmosfēra - kāds saimnieks, tāda atmosfēra. Var būt apburoša būdiņa, var būt nospiedoša pils - viss atkarīgs no tā, kas un kā šo namu pārvalda.
05.01.2019 13:08 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
Katoļu baznīcās viss ir stingrāk, man šķiet, tam otram būs jāpāriet katoļticībā, lai salaulātos. Mēs laulājāmies luterāņu baznīcā, pietika ar to, ka viens ir luterānis, bet viņam pirms tam bija jāiziet iesvētes mācība, jo nebija konkrētās baznīcas draudzē.
05.01.2019 13:17 |

Reitings 4
Reģ: 23.03.2011
Šis jautājums - kuras ticības baznīcā laulāties, manuprāt, ir absurds. Tai ir jābut kaut kādai sajūtai, pārliecībai Tevī. Vai Tu zini, ka laulības, kas slēgtas katoļticībā nav šķiramas? Tikai laulātā nāves gadījumā un īpaša iemesla dēļ, par kura pamatotību lemj.
Es laulājos katoļticībā 2017.gadā un tas, kam bija jāiziet cauri manam vīram, kurš bija pagāns,, bija tik kaut kas. Vispirms jāiziet saderināto 3 mēnešu kursi - 4 stundas katru nedēļu, vēlāk, kad ir apliecība, tad pie mācītāja vēl kādas reizes 7 bija jābrauc. Vīram bija jāmācās baušļi, lūgšanas, utml. Kad meklēju, vai LV ir kāds mācītājs, pie kura varētu vieglāk tikt cauri, apzvanīju pusLatviju. Visi prasīja to pašu. Vai viņš to otrreiz darītu manis dēļ...nezinu. Tā viņam bija pārkāpšana pāri pašam sev.
05.01.2019 23:19 |

Reitings 842
Reģ: 17.12.2018
Šis jautājums - kuras ticības baznīcā laulāties, manuprāt, ir absurds. Tai ir jābut kaut kādai sajūtai, pārliecībai Tevī.
Par šo es jau te vakar mēģināju diskutēt. Šajā gadījumā šeit runa iet tikai un vienīgi par to, ka baznīcā ir skaisti un grezni nevis par to, ka tā ir iekšējā pārliecība un piederība kādai no konfesijām. Tāpēc arī nesaprotu - priekš kam to vajag laulībām, ja ikdienā tas nav svarīgi.
05.01.2019 23:27 |

Reitings 3533
Reģ: 27.01.2014
Precējos 2016.gadā katoļu baznīcā. Abi ar vīru esam katoļi. Ir tā, izvēlies baznīcu un zvani mācītājam. Tāpat mums vajadzēja iziet saderināto kursus (3mēnešus), kuru beigās iedeva apliecību, ka kursi izieti. :-) dažas nodarbības bija tiešām interesantas, kas ļāva labāk iepazīt savu partneri. Kursiem gan jāpiesakās laicīgi, jo tiek vienā ciklā uzņemti tikai 10 pāri vienā baznīcā.
Visgrūtāk bija izvēlēties baznīcu, jo daudzas nepatika pēc izskata vai arī nesaskanēja ar mācītāju, bet beigās atradām savu ideālo baznīcu un foršu mācītāju. Ja interesē kkas smalkāk droši raksti privāti.
08.01.2019 11:25 |

Reitings 2185
Reģ: 22.01.2018
Vai viņš to otrreiz darītu manis dēļ

nu ja, ne jau sevis vai jūsu abu, bet Tevis dēļ... 'pagāns' mācās par 'katoli'. tad kas viņš tagad ir? pagānisks katolis vai katolisks pagāns? ja cilvēks kaut kādas sievas iepriecināšanas ceremonijas dēļ iet pret saviem uzskatiem, tad ko viņš ir vērts. citi teiks -- oi, cik viņš mīļš un gādīgs, un iejūtīgs. var jau būt, ka viņš to gribēja, nejutās spiests (diemžēl dzīvē lielākoties redzams piespiešanas variants; tad gan jājautā, nafig vispār tādi ir kopā, bet katram jau savs sadomazo :D).
08.01.2019 17:12 |

Reitings 4041
Reģ: 20.07.2014
Vīram bija jāmācās baušļi, lūgšanas, utml. Kad meklēju, vai LV ir kāds mācītājs, pie kura varētu vieglāk tikt cauri, apzvanīju pusLatviju. Visi prasīja to pašu.

Es interesējos vienā baznīcā (katoļu), kas mani konkrēti interesēja un ar mācītāju sarunājām visu kā vajag. Pirmslaulību kursi gan bija jāiet mums kopā obligāti, gāju arī vīram līdzi uz Alfas kursiem, bet tos atļāva visus neapmeklēt jo vīram bija jāatgriežas ārzemēs (apmeklējām aptuveni pusi no laika, kādus 2 mēnešus). Baušļus viņam neatprasīja, lūgšanas arī nē, nekādu konkrēto summu arī neprasīja. Nokristīja, iesvētīja un laulībām bijām gatavi.
Nav tā, ka viss ir tik strikti un nelokāmi, viņi jau arī ir cilvēki un saprot.
Baznīca atrodas Vecrīgā, nav nekādā mazpilsētā un pāri, kas laulājās arī ir ļoti daudz tur.
08.01.2019 19:52 |

Reitings 2185
ai, tak jūs visi ticīgie/ticīgās un ceremoniju baudītājas neesat normālas. un vēl nenormālāki ir tie pajoļi, kas iet uz tām glupībām, lai tikai kļūtu par 'īstiem' katoļiem
09.01.2019 00:27 |

Reitings 2185
bet kaimiņu meitenes matu lente taču ir daudz greznāka ;P ak jel, ja man ikdienā būtu jāsaskaras ar šitādām vāverēm un viņu zem kurpes paliktajiem pajoliņiem...
09.01.2019 00:31 |

Reitings 2185
bļāviens -- nevis es gribu apprecēt vismīļotāko cilvēku uz mūsu abu mūžu, vienalga kur un kā... nē, tur tajā baznīcā ir greznāk. varam kaut ko samuhļīt vai arī tu, dārgumiņ, tak vari kļūt par katoli? tā kā tādas žagatas, kam interesē spīdoša karote. fui, pretīgi.
izbraukušas no pagasta ir, bet pagasts no viņām nav izbraucis.
09.01.2019 00:34 |

Reitings 2185
vārdu sakot, čangalietes -ānes, katoles īstenās, beidziet te pietaisīt portālu, ka izskatās, ka Latvija ir atpalikusi katoļu valstele. ja atskaita jūs un ceremoniju cienītājas, esam pietiekami sekulāra valsts 8-)
09.01.2019 00:52 |

Reitings 4041
akjelcikvar un Tu jau nu noteikti neradi iespaidu, ka esi kādā veidā vispār normāla vai galvā ņemama. Mazāk satraucies kurš kuram zem tupeles un kur kas grib laulāties, ne Tavu dzīvi tas skar, ne kādā veidā ietekmē. Izlasot pāris teikumus, spriest par cita cilvēka dzīvi ir visnotaļ “inteliģenti” un parāda Tavu piederību pie “augstākas” un “gudrākas” sabiedrības.
Mazāk bāz degunu tur, kur neprasa un Tavu viedokli negaida jo līmenis nudien Tev nav tik augsts, lai varētu to atļauties darīt.
09.01.2019 13:16 |

10 gadi
Reitings 1319
Reģ: 30.06.2013
“Akjelcikvar” lietotājvārds Tev dikti piestāv, akjelcikvar :D
09.01.2019 13:24 |

Reitings 933
Reģ: 25.09.2017
Mēs nelaulājāmies...sarakstījāmies dzimstrakstu nodaļā. Pati esmu katoliete, bet vīrs "pagāns". Pus gadu pēc mūsu kāzām, sanāca būt radinieku kāzās. Viņi laulājās katoļu baznīcā (iepriekš nebiju bijusi baznīcu kāzās)...godīgi? Man likās, ka būs skaistāk. Vēlāk bildēs un video, protams, izskatījās ļoti skaisti, bet reālajā dzīvē...mums ar vīru dzimtsrakstu nodaļā bija kaut kā siltāk. Neviens ar mikrofonu mutē nebakstīja, kad teicām zvērestus, tos varēja normāli pateikt, skatoties otram acīs un neviens netraucēja tam momentam. Man pat grūti izteikt sajūtas. Kad viņi teica zvērestus un stāv cilvēks blakus un grūž viņiem mutē tos mikrofonus (ok, saprotu, ka baznīca liela, viesi nedzirdēs...bet zvērests ir veltīts otrai pusītei nevis tantei Zinaīdai pēdējā rindā :-D) un gan līgava, gan līgavainis apjūk, rausta runu, taisa pauzes, jo vai pieliek par tuvu, vai par tālu un sanāk kaut kāds aprauts zvērests, jo cilvēki apjūk. Vienkārši likās, ka baznīcā nevis jaunais pāris ir tas uzmanības centrs, ap ko viss grozās un par kuriem visi priecājas, bet gan tā arī izskatījās, vārdu tiešākajā nozīmē, ka viņi NODODAS Dievam! + jā, kursi. (Viņi gan abi bija katoļi)
Taču es pieņemu, ka daudz kas ir atkarīgs no mācītāja un baznīcas. Bet tā kā tā bija mana pagaidām vienīgā pieredze ar kāzām baznīcā, tad pagaidām no tās pieredzes arī secinu. Citiem varbūt tā pieredze ir bijusi savādāka. (Atļaušos piebilst, ka mācītājam tika samaksāta diezgan paprāva naudas summa)
Par luterāņiem nemācēšu pateikt.
09.01.2019 14:28 |

Reitings 842
Mēs nelaulājāmies...sarakstījāmies dzimstrakstu nodaļā
Laulājāties gan, jo arī precēšanās dzimtsarakstu nodaļā ir laulības noslēgšana=laulāšanās. ;-)
09.01.2019 14:32 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Noslegt laibu zagsa ir pilnigi i kas cits un LAULATIES baznuva ir kas cits! Zagsa NOSLEDZ laulibu..BAZNICA. LAULĀ
09.01.2019 14:37 |

Reitings 4041
Esmu bijusi gan katoļu, gan luterāņu baznīcā uz laulību ceremoniju un neesmu pieredzējusi, ka liek runāt mikrafonā, arī pašiem nenācās.
Baznīcas ir dažādas, manā dzimtajā pilsētā katoļu baznīca nudien galīgi nav grezna un ir diezgan neizteiksmīga. Tā, kur laulājāmies mēs, bija neliela, ļoti grezna.
Esmu redzējusi dažādus scenārijus kā notiek laulības, mūsējais šķita vismīļākais (iespējams tāpēc, ka mūsējais), bet mācītāja attieksme un izturēšanās ceremonijas laikā arī ir ļoti svarīga. Mums jau no paša sākuma bija sajūta, ka esam tur gaidīti un nevienā brīdī nebija sajūta, ka no mums gaida tikai naudu (mācītājs pats par naudu ne reizi neieminējās, paši mēģinājām noskaidrot cik ir pieņemts dot).
09.01.2019 14:38 |

Reitings 842
Juridiski tas ir viens un tas pats:
Laulības noslēgšana:
Atbilstoši Civillikumā noteiktajam tiesiskajam regulējumam laulā dzimtsarakstu nodaļas amatpersona vai Civillikumā norādīto konfesiju garīdznieki, ja ir ievēroti laulības noslēgšanas noteikumi.
Avots: https://www.tm.gov.lv/lv/pakalpojumi/nozares-pakalpojumi-1/laulibu-registracija-1
09.01.2019 14:41 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits