ko studēt?

Reitings 460
Reģ: 31.12.2018
Sveikas! Šobdrīd mācos 12.klasē un mani nomoka jautājums par studijām. Man intersē vēsture un kultūra. Patīk arī literatūra. Pēdējā laikā parādījusies interse arī par politiku. Nezinu, ko lai studē, man pašai ir vairāki varianti:
1. LU vēsturnieki
2. LU juristi
3. LU politika
4. LKA kultūras un mākslas studijas
pastāv kā ideja arī sabiedriskās attiecības vai žurnālistika, bet uz šiem tik ļoti netēmēju, sekundārais variants.
Es jau saprotu, ka šo man pašai jāizlemj, bet interesanti uzzināt jūsu viedokli. Varbūt kāda no jums ir kādā no šīm programmām ir studējusi? Zin pastāstīt kāda konkurence katrā uz budžeta vietām, kā vispār patīk studijas un kādas ir darba iespējas?
Strapcitu, pirms citas raksta, ka var jau pačekot studiju plānu, gribu pateikt, ka esmu to izdarījusi:-D, intersē reālas atsaukmes. ;)
Apmeklēju arī Jauno Juristu skolu LU...nuuu, nav tā, ka būtu starā un baigā vilkme to visu mācīties, bet kaut kāda interese jau ir. Tas ko sapratu - oj, būs grūti. Un nezinu vai iet uz juristiem ar nepārāk lielu interesi, vai iet studēt vēsturi vai kultūru, kas tiešām patīk, bet bažas rada darba iespējas.
Paldies! Laimīgu jauno!
31.12.2018 18:25 |

Reitings 22
Reģ: 23.04.2012
Kadru maiņa arhīvos un muzejos ar labu kolektīvu ir ļoti reta.
Pētniecībā, kamēr neesi vismaz doktornte, vari necerēt, nu ja blats liels un lieliski pabeigts mağistrs, tad ja tevi ieliks..
++++
neieteiktu vēsturi,darba nebūs,runāju no pazīstamo pieredzes...labāk juristos...vienīgi vēsturniekos viegli tikt budžetā un maģistratūrā budžeta vietas pakaļ met,tā ka tīri papīram vari iet mācīties...
01.01.2019 22:04 |

Reitings 460
Reģ: 31.12.2018
Darbu gribu noteikti iekštelpās, ģimeni arī gribu. Par tām politikas ambīcijām, šaubos, ka deputātos pati kādreiz ietu, nu nevaru es aiziet un kabatas tikai sist, esmu diez gan godīga, atbildīga un prasīga pret sevi, liela patriote arī, tāpēc man būtu svarīgi, lai kaut kas iet uz labo pusi valstī(nu, protams, tagad tā visi var teikt, bet kas zin kas būtu, kad būtu tajā putrā iekšā) Bet nu personīgi es uzskatu, ka lai ietu politikā jābūt ļoti erudītam visās jomās, sākumā jāuzkrāj pieredze, jāpaceļo un jāpavēro kā citur cilvēki dzīvo, jābūt zināmai nekaunībai arī un idejām ar reāliem risinājumiem. Tikai tad ietu. Tā kā esmu maksimāliste, tad man svarīga pārliecība par to ko daru. Tādēļ politikas studijas saprotu, ka nepataisa par politiķi, bet ar visu lielo politikas mehānismu gan iepazīstina.
Par vēsturniekiem runājot, man jau tagad škiet, ka tas ir ok variants:-D Mani saista, izredzes iekļūt budžetā domāju man ir visai reālas. Tagad pati olimpiādei gatavojos, ja es apsēžos pie grāmatām, atraut mani nevar. Uz 4 stundām stabili iegrimusi vēstures pasaulē:-D Par nākotnes iespējām, nu jā, pati saprotu, ka ir nu kā ir, bet tagad jau muzeji jauniešiem rīko tādus kā klubus, kur var pastrādāt muzejā, vairāk jau rīkojot radošās darbnīcas un tā, vet tomēr pirmo pieredzi uzkrāt var ko tad ierakstīt CV. Arī. zinu, zinu, ka ir 101 kandidāts uz to vienu vietu un ar ogogo pieredzēm, bet nu cerība vienmēr ir. Pat ia muzeji un arhīvi izgāžas, var jau to pedagoģisko piemàcīties. Lai gan man šausmīgi nepatīk publiskas uzstāšanās, bet domāju jebkuram skolotājam pirmo reizi stāvot klases priekšā ir uztraukums, tāpat kā jebkuram cilvēkam, ja to nedara regulāri ir uztraukums. Kaitina arī, ka neklausa, bet vidusskolas audzēkņi škiet salīdzinoši adekvāti. Pat patīkami(vismaz tik cik skolotāju dienā palikās:-D), pamatskola gan ir mežoni, bet tur jau tie hormoni lēkā. Tāpēc lai gan tagad saku, ka skolotàja nu nē, dziļi prātā šī ideja ir. Es arī esot maza gribēju būt skolotāja, spēlēju skolas ar brāli:-Dun daudzi man ir teikuši, ka redz kā skolotāju mani, bet kā jau zinat ir tā automātiskā negatīvā reakcija un saklausīts 101 šausmu stāsts
Juristiem ir tā, ka rados 3 cilvēki ir juristi. Gimene un visi runā par šo, jo stabilas darba iespējas, labs atalgojums arī. Pati nezinu vai gribu.
Par kultūru ir tā, ka man kulturoloģijā ir feina skolotāja(tiešām visiem novēlu tādu) un viņa to interesi pamodināja. Tiki tagad es sāku domāt vai tas tiešām ir tas, kas man ļoti patīk jebšu skolotājas ietekme tur ir. Jo nu piekritīsiet, labs pedegogs ir puse no patikas. Nē nu kultūras baudītāja esmu, koncertu, teātru biļetes jau līdz maijam sapirktas:-D, interesē palasīt recenzijas, kultūras raidījumi un aktualitātes, bet šobrīd sāk škist, ka vairāk hobija līmenī.
Aaa un par valodām, angļu valodā vienīgais, kas ir tiešām vājais punkts ir runāšana, nu tieši izruna, runāju apmēram kā Vējonis par kuru visi ierēc:-D, bet man tā reāla problēma un viņu saprotu. Lasīšanas un saprašanas prasmes man pat ir diez gan ok angļu valodā, ar rakstīšanu arī ir kā ir. Vācu mācos nez kuro gadu, bet tur tāpat tumša bilde. Neba es runāt varu uz sitienu, neba rakstīt pareizi. Atbaidoši. Saprast ko man saka pa lielam varu, vismaz teksta jēgu uztvert noteikti. Ar krievu ir tā, ka neesmu nekur mācījusies, bet tā saprašanas līmenī man pat ir labāk nekā iepriekš iztirzātās svešvalodas. Runāt arī krieviski varu. Tikai vot rakstīt galīgi nē un lasīt arī nē.
01.01.2019 22:08 |

Reitings 44
Reģ: 29.09.2018
Studijas LU juristos prasa gana daudz laika un apņēmības, pirmajos divos gados noteikti ļoti grūti ir savienot ar jebkādu darbiņu, jo jāmācās ir daudz, jāgatavojas semināriem, jātaisa konspekti un katru gadu jāraksta pētījums (studiju darbs), izņemot trešo gadu, kad jāraksta bakalaurs.
Ja vēlies studēt tiesību zinātni, tā noteikti ir laba izvēle. Ja strādāsi savā jomā, būsi centīga un apķērīga, ātri dabūsi darbiņu. Savukārt, ja pabeigsi bet nestrādāsi ar izglītību saistītu darbu, tas jebkurā gadījumā paver plašas iespējas. Pēc juristiem var strādāt daudz un dažādās vietās. Kā arī, šī izglītība ļoti labi palīdz saprast notiekošo, izmaiņas valstī, kā arī pašai ikdienas dzīvē, jo no līgumu slēgšanas un darījumiem nevar izvairīties neviens pieaugušais.
Vienīgi, ja jūti, ka esi vairāk radošs cilvēks, kuram der brīvāks režīms, nevis strikti termiņi, spēja saņemties un sarežģītākām lietot ziedot weekendus vai vakara stundas, Tev vajadzētu vēltīt šai izvēlei "second thoughts".
Lai veicas ar izvēli un izdodas atrast savu īsto profesiju!
01.01.2019 22:50 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Bet nu personīgi es uzskatu, ka lai ietu politikā jābūt ļoti erudītam visās jomās, sākumā jāuzkrāj pieredze, jāpaceļo un jāpavēro kā citur cilvēki dzīvo, jābūt zināmai nekaunībai arī un idejām ar reāliem risinājumiem

Skolā skolotāji sniedz diezgan naivu priekšstatu par pasauli, politiku. Politika principiāli ir par to, kā sadalot nodokļos samaksāto naudu un kā panākt, lai nodokļos samaksātā nauda būtu pēc iespējas vairāk. Bet tur kur ir nauda, tur vienmēr ir kārdinājums sadalot visiem tā, lai dalītājam atlec kaut kas vairāk. Ja LV būtu autoritārs režīms ar vienu cilvēku augšgalā, tad tavs viedoklis būtu +/- pareizs, tomēr tik un tā tev bitu daudz nelabvēļu- kādam liktos, ka tu par daudz sev esi paņēmusi (pat ja tā nav), kādam liktos, ka viņam par maz ticis, vēl kāds uzskatītu, ka negodīgi sadalīji, kāds apvainotos, ka nepiekriti viņam iedalīt vairāk, utt. Palasi ziņas, kā cilvēki (īpaši komentāros) uztver jebkādas reformas. Dari vai nedari- viss slikti. Daļēji tas,sakņojas apstāklī, ka sabiedrība valsti uztver kā māti, kam par iedzīvotājiem jārūpējas, kā par bērniem- jādod viss, ko tiem vajag, visiem vienādi, neko pretī neprasot. Sabiedrībai principiāli nav sajēgas, kas ir valsts un kā rodas valstī nauda, labklājība. Ja liela daļa nemaksā nodokļus, otra daļa- optimizē nodokļus (shēmojot, kā samaksāt mazāk), valstī labklājības nebūs nekad. Ne jau politiķi apzog valsti (ja arī kāds kaut ko nozog, tas ir piliens jūrā), bet gan tauta pati- nemaksājot un optimizējot nodokļus. Latvijas sabiedrība nav ūnikums, daudzās valstīs ir līdzīga problēma. Līdz ar to- ko gan tu viena varētu izmainīt valstī? Dali naudu kā gribi, nevar sadalīt vairāk nekā ir. Daudzi cilvēki uzskata, ka nodokļi ir iedzīvotāju apzagšana, bet no valsts sagaida visu bez maksas. Tāpēc politika vairumam cilvēku nav saistoša. Paldies tiem, kas to ir uzņēmušies, bet es personīgi negribētu būt viņu vietā.
01.01.2019 23:10 |

Reitings 3897
Reģ: 01.01.2017
Es arī pievienojos tiem, kuri saka ka no sākuma būtu jāpadomā ko Tu vēlāk darīsi ar iegūto "papīru", kā pelnīsi naudu, nevis tikai balstīsies uz to, kas patīk, kas interese.
01.01.2019 23:15 |

Reitings 311
Reģ: 21.06.2018
No minētajām nozarēm viennozīmīgi izvēlētos LU juristus. 1) plašākas darba iespējas, 2) lielāks atalgojums, 3) plašas iespējas kāpt pa karjeras kāpnēm ar attiecīgo izaugsmi (nauda, prestižs, vārds).
Ja interesē kas cits, iesaku izvērtēt, cik būtiska ir vēlme nopelnīt vs. dzīvot tā kā pašai patīk , bet varbūt pelnīt iztikas minimumu.
01.01.2019 23:26 |

Reitings 3934
Pat ia muzeji un arhīvi izgāžas, var jau to pedagoģisko piemàcīties. Lai gan man šausmīgi nepatīk publiskas uzstāšanās, bet domāju jebkuram skolotājam pirmo reizi stāvot klases priekšā ir uztraukums, tāpat kā jebkuram cilvēkam, ja to nedara regulāri ir uztraukums

Skolās ņem jebkuru un vienmēr ne jau tāpēc, ka būtu satraucoši stāvēt klases priekšā vai tilt galā ar disciplīnu (tas nav ne biedējoši, ne grūti), bet tāpēc, ka stundām ir jāgatavojas (brīvajā laikā), lai bērniem būtu interesanti un saturs atbilstu programmai, kā arī tāpēc, ka algas ir ļoti zemas- zemākas nekā nozarē citos amatos. Alga ir viens no galvenajiem iemesliem.
Tagad internetā ir pieejams apkopojums par vidējām algām nozarē, ir algas norādītas sludinājumos. Papēti, salīdzini, cik saņem politologi (viņiem vispār ir vakances? :D ), vēsturnieki, juristi, kultūras darbinieki. Iedomājies, ka esi pabeigusi studijas un meklē darbu. Paskaties ar kuru izglītību ir vakances un kādas ir algas. Diez vai tev gribēsies studēt kaut ko citu kā jurisprudenci.
Piekrītu taviem vecākiem, ka tavā situācijā juristi ir labākā izvēle. Gan personības raksturojums, gan radi jau ir nozarē (tātad kontakti, atbalsts). Algas labas, darba perspektīvas- plašas, vakanču daudz. Pabeigsi studijas, pastrādāsi nozarē. Ja ar laiku sajutīsi, ka nav tavs, varēsi piemācīties kaut ko citu (tev būs nauda par ko to izdarīt). Bet pēc vēsturniekiem vai politologiem- ne nauda, ne laika būs kaut ko piemācīties. Tāpēc vēsturnieki strādā visur, kur ņem nevis, kur grib.
01.01.2019 23:27 |

Reitings 1093
Reģ: 05.09.2018
Kāpēc sabiedrībai nav sajēgas? Tā sajēga ārpus interneta ir augstākā līmenī nekā māca augstskolās.
Kad sākās krīze, internetā parādījās beibes un džeki, kuri apgalvo, ka tauta nemaksājot nodokļus, nelaba un slikta esot.
Mazizglītoto kunkstēšana. Nuja, neviens nesajēdz realitāti, mazizglītoti, tupi cilvēki, kam nav nekādas sajēgas par dzīvi?
Var jau būt, tikai mana komanda ir nodevusi korporatīvajiem klientiem sistēmu, kuras jauda ir lielāka nekā eds un e-veselība kopā, turklāt pat ja pieskaita Igaunijas e-veselību un viņu eds klāt. Nu noteikti es neko nerubīju no dzīves realitātes un ikdienas ārpus interneta, tieši tāpēc man maksā 95% no mana Kopenhāgenas kolēğa algas uz papīra. Tomēr lētāk nekā Palo Alto tādu noalgot.
Politoloğijā, nu protams, varam korešiem šķiņkot 16+11 milj e veselību, dumjie igauņi par ap 3 milj ieviesa. Iemesli īstie ārpus interneta bez vārdiem ir skaidri, nav ko mutes dzesēt.
Un jā, ja smadzenes arī būtu, par ap 25 milj sistēma jau gadus 2 us šancētu kā pulkstenis. Tikai kam tas ir izdevīgi?
Reformas? Viena žurnālistīte gudri dvesa, kamēr pēc vēzīša 126 eiro 2o grupu iedeva. Protams, ir reformēts, vesels bars invalīdu no 2 ās grupas kļuvusi par 3o grupu.
:-D:-D:-D:-D:-D
02.01.2019 09:26 |

Reitings 3934
Tul
Bail domāt, kādu sistēmu tava komsnda ir izveidoja, ja pat forumā savu viedokli nespēj loģiski noformulēt. Kaut kāds emocionāls, neloģisks, savstarpēji nesaistītu faktu birums.
02.01.2019 14:11 |

Reitings 1093
Kādā veidā loğiski noformulēt? Sistēmas attīstītā reālā jauda ir 11TB finansu dokumentu aprite 5 h laikā, ar ierobežotu pieejamību, izstrādi uzsākām pirms 10 mēnešiem.
Loğiski noformulē pareizie jampampi forumos? Nuja, un viņa maksāja 25 milj eiro un tika nodota 10 mēn laikā.
02.01.2019 15:22 |

Reitings 842
Reģ: 17.12.2018
Loğiski noformulē pareizie jampampi forumos?
Žēl tikai, ka tu neredzi, ka esi tas jampamps forumos. :-D:-D:-D
02.01.2019 15:36 |

Reitings 1093
Labi, ka ir anonīmi forumi, kuros StoreBute var klonēties pēc patikas, jo viņu reālā dzīvē neviens neuzklausa.
Muļķiem anonīmi latviski forumi bezmaksas izklaidei, maksas izklaidi kas nevar samaksāt.
Man pa īstam pofig, ka LV forumi nosprāguši, paredzēti tikai pareirakstošajām miesām pareizā viedokļa paušanai.
Kas attiecas uz jampampiem, tiešām, anonīmās miskastēs nevalodā ietusēt ir laika šķērdēšana.
02.01.2019 15:44 |

Reitings 347
Reģ: 27.12.2018
Pēc diskusijas autores komentāriem man ir radies iespaids, ka autorei ne pārāk sekmējas sausi abstraktu un formālu lietu apgūšana, tāpēc, iespējams, jurisprudence nav labākais variants ko ieteikt.
Grūti arī kaut ko ieteikt, vismaz man, bez sasaistes ar šīm nozarēm. No minētā visticamāk kaut ko ar kultūru saistītu. Vai varbūt gadu paņemt brīvu, pastrādāt, gūt dzīves pieredzi un tad saprast, ko studēt.
02.01.2019 15:48 |

Reitings 1093
Nomierinies, LV forumi būs vienmēr StoreBute, so.so un ViedāMinka pilni, tak man nospļauties.
Gudri cilvēki nemāca bērniem bauru valodu un attur no laika šķērdēšanas bauru sūnuciema vidē internetos.:-D Bauriem naudas nav un nekad nebūs, tikai vāvuļošana un forumi. :-D:-D:-D
02.01.2019 15:49 |

Reitings 1093
Vēl, StoreBute, tu esi slinka dīkdiene, kurai šeit ir daudzi jo daudzi lietotājvārdi un ne tikai šeit vien.
Gudriniece atradusies:-D, lēta tu esi, prasta un naiva, domājot, ka citi nemanīs tavu taktiku.
02.01.2019 15:55 |

Reitings 842
Muļķiem anonīmi latviski forumi bezmaksas izklaidei, maksas izklaidi kas nevar samaksāt.
Teica cilvēks, kas šeit pavada vairāk laika nekā jebkura cita foruma dalībniece. :-D:-D:-D
Bauriem naudas nav un nekad nebūs, tikai vāvuļošana un forumi.
Un kādās kategorijās pieskaiti tu sevi? :-D
02.01.2019 15:56 |

Reitings 842
lēta tu esi, prasta un naiva, domājot, ka citi nemanīs tavu taktiku
Hmmm, izrādās man ir kaut kāda īpašā taktika. :-D
02.01.2019 15:59 |

Reitings 1093
StoreBute, nu nemelo, kā nekā katram webam ir statistika, nedirs, ka es te visvsairāk kvernu.
Turklāt tev te ir ļoti daudz lietotājvārdu, ņirdzīga attieksme pret foruma dalībniecēm, kuru simbolizē pat tavs niks.
Uztur tevi kādi, turklāt ja tiešām par caurejošanu visos LV VAL soctīklos tev ko atmet, tad apsveicu tevi.
02.01.2019 16:00 |

Reitings 1093
Vari arī tālāk elst, varbūt konču tev uzdāvinās, es Tevi nelasīšu, tavus klonus ari ne.
02.01.2019 16:05 |

Reitings 842
ņirdzīga attieksme pret foruma dalībniecēm
Pret tevi noteikti. Ieraksti savā blociņā, ui, atvainojos, cietajā diskā. :-D
Uztur tevi kādi, turklāt ja tiešām par caurejošanu visos LV VAL soctīklos tev ko atmet, tad apsveicu tevi.
Laikam esmu miljonārs, iešu iepirkties uz Stockmann un Vecrīgas veikaliem, nav man vairs vaļas te ar tevi ņemties. :-D
02.01.2019 16:06 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits