Man ir PCOS un insulīna rezistence. Daudzām sievietēm, kurām ir PCOS, tas paliek nediagnosticēts, jo simptomu ir daudz, tie ir dažādi un no pirmā acu uzmetiena var nešķist savstarpēji saistīti. Bet esmu lasījusi aplēses, ka PCOS ir 10% vai pat lielākam procentam no visām sievietēm.
Viens no PCOS simptomiem ir paaugstināts svars. Man vienā brīdī sāka nākt svars ar ātrumu apmēram 5 kg gadā. Sākumā it kā nekas, bet ātri vien savācas. Sākumā izmēģinājos visādi, mainīt ēšanas paradumus, daudz sportoju, vienā periodā pat ēdu tik maz, ka dažbrīd nāca virsū ģībiens. Svars visu laiku turpināja nākt klāt, tikai tajā pēdējā variantā stāvēja uz vietas. Kad ārste man diagnosticēja PCOS, mans svars bija apmēram 20 kg virs mana normālā svara. Viņa teica tikai to, ka svars jānomet, bet tas manā situācijā būs ļoti, ļoti grūti. Tikai apmēram gadu pēc tam es atradu vienīgo man zināmo metodi, kas strādā (būtībā izslēdzu no uztura ogļhidrātus) un apmēram 4 mēnešu laikā tiku vaļā no liekajiem kg.
Ar to es gribēju teikt, ka pie vainas var būt veselības problēmas un tā nav nemaz tik reti sastopama lieta - es pazīstu diezgan daudzas sievietes ar PCOS diagnozi un viņas cīnās ar savu svaru. Otra lieta - ne visos gadījumos pietiek ar padomu "nu, bet ēd taču veselīgi", jo varbūt konkrētajam cilvēkam ir vajadzīgs kaut kas specifisks. Un, ja ārsts nevar noteikt, kas tas ir, tad atliek tikai cerēt, ka ļoti palaimēsies un kaut kā pats uztrāpīsi risinājumam.