Persiks89 @ 18.05.2023 14:00
Šausmas, dzeramnaudu neatstāt ēdiena dēļ ir kaut kas - dzermanauda ir par apkalpošanu, ne ēdienu. Ja man pat negaršo ēdiens, dzeramnaudu vienmēr atstāju. Njā, ko lai pasaka, tās ir normālas pieklājības normas. Viesmīle Tevi aptekalē, un Tu pat 10% nevari atstāt? Tad labāk mājās jāēd…
Un laikam labāk mājās tad ēst labi izceptu karbonādi, ne vazāties pa restorāniem, ēdot well done steiku vai tunci?
nav jāmekle humpalās… kaut vai shein tādi pa 10,€… vnk draudzmigas cenas!CallMeAnnika @ 18.05.2023 15:29Elīnai šauj pār strīpu ar lupatu cenām. 33 eiro par oversize t-kreklu. Hupalās tādu par pāris eiro var ieķert.
Atslābsti, mis pieklājības norma, te nav Amerika, kur neatstāt dzeramnaudu tiešām ir nepieklājīgi, jo viņiem ir patiesi debīla atalgojuma sistēma. Par nepieklājīgumu var sākt runāt, kad trīs stundas sēž, sataisa milzīgu rēķinu, bet dzeramnaudā atstāj 50 centus. Un arī tad tas nav nekāds pienākums - vienkārši tad labāk neatstāt neko, nevis paņirgāties.Persiks89 @ 18.05.2023 17:06
Neesi gana laba detektīve, lai saprastu, ka lietotāja, kas rakstīja par savu draudzeni, neesmu es?
Bet ko var sagaidīt no tādiem cilvēkiem kā Tu - bez pieklājības normām, kam dzeramnauda nav default choice, bet gan kkas extra. Arī faktus tad var sanākt sajaukt, jocommon sense ta nav.
Devindesmitseptini @ 18.05.2023 20:13Mazliet ārpus tēmas, bet dzeramnaudas tika ieviestas ASV, jo tur viesmīļiem ir smieklīga alga, krietni zem minimālā. Es personīgi nesaprotu, kāpēc man jādod viesmīlim čaja? (Pati esmu bijusi viesmīle). Tik pat labi tējas nauda jādod arī frizierim, pārdevējam, grāmatvedim, sarakstu var turpināt. Un daudzi arī dod. Bet mazliet par traku aizgājis tas. Es saprotu, ja kāds man izdara super pakalpojumu vai arī tas pats viesmīlis superīgi apkalpo, respektīvi jebkurš apkalpes personāls, kas iet “above and beyond”, bet ikdienā? Kāpēc? Vēl mazāk man šķiet saprotams fakts kā Didriķe piedāvā atstāt čaju i-veikalā… bet tikai manas domas.
mazaskudra @ 18.05.2023 14:35Ko viņa atkal muld tajos storijos?
Viņa tik uzbāzīgi uzsver katru vārdu, nav iespējams paklausīties. Es gan saņēmos un noklausījos kādu daļu un neko nesapratu. Viņa tiešām runā tikai runāšanas pēc.
Un kur tur bija tie viņas 5 ieteikumi kas ir vajadzīgi, lai mēs kaut ko sasniegtu? Es sapratu tikai to, ka jāfokusējas :D Un ka viņu kā mušu visi sit
Sebii @ 18.05.2023 20:39
Nu nezinu, es gan saprotu kāpēc dot. Agrāk nedevu, bet pēc tam, kad pati pastrādāju par viesmīli, sāku dot. Dodu arī frizieriem, manikīra meistarei, muzikantiem, viesnīcu darbiniekiem utt.
Ja konkrēti par viesmīlību, tas nav viegls darbs, visa diena uz kājām, nēsājot traukus turpu šurpu, vienmēr ir jābūt pieklājīgam, bez tam ir kaudze ar cilvēkiem, kas par klaunu un kalpu uzskata. Pie tam, maksājot par pakalpojumu jau varbūt liekas, ka tas, kam tu maksā saņem daudz no tā, bet patiesībā tas darbinieks saņem kapeikas.
Ja man neiedeva čaju, es neraudāju, bet, kad iedeva, bija forša sajūta. Kur es strādāju, algas bija mazas, čajs daudz pielika mēneša budžetam. Atzīsti tak, ka pašai patika, ka bija čaji?
Mans uzskats ir tāds - ja es varu atļauties likt nagus, krāsot matus, iet ēst ārpus mājas un aizbraukt ceļojumā, tātad es varu arī iedot dzeramnaudu. Nedodu jau simtos, bet tomēr.
Devindesmitseptini @ 18.05.2023 20:13Mazliet ārpus tēmas, bet dzeramnaudas tika ieviestas ASV, jo tur viesmīļiem ir smieklīga alga, krietni zem minimālā. Es personīgi nesaprotu, kāpēc man jādod viesmīlim čaja? (Pati esmu bijusi viesmīle). Tik pat labi tējas nauda jādod arī frizierim, pārdevējam, grāmatvedim, sarakstu var turpināt. Un daudzi arī dod. Bet mazliet par traku aizgājis tas. Es saprotu, ja kāds man izdara super pakalpojumu vai arī tas pats viesmīlis superīgi apkalpo, respektīvi jebkurš apkalpes personāls, kas iet “above and beyond”, bet ikdienā? Kāpēc? Vēl mazāk man šķiet saprotams fakts kā Didriķe piedāvā atstāt čaju i-veikalā… bet tikai manas domas.
KasteEsTe @ 18.05.2023 21:55
Tas, ka Didrihsoni ? izdomājuši čajas, vispār ir kronis visam! Kāpēc man būtu jāatstāj čaja, ja es neredzu, kuršun kā pako manu sūtījumu un ja vēl iepako izvazātu, jau nēsātu apgērbu?
Tas vispar ir lokumīgi internetveikalā pieptasīttejas naudas?
pidrihsone @ 18.05.2023 22:55Es piekrītu savs bērnības draudzenes teiktajam, kāpēc jādod dzeramnauda, ja viņi tāpat saņem algu?! Nu šaubos, ka te kāda dod dzeramnaudu Maximas kasierei vai kasierim, jo jūs labi apkalpo un jūsu preces tiek rūpīgi un ar pietāti virzītas pa lentu, lai jūs tās eleganti ieliktu maisiņā. Nu nav svētās goves te jātēlo.
KasteEsTe @ 18.05.2023 21:55
Tas, ka Didrihsoni ? izdomājuši čajas, vispār ir kronis visam! Kāpēc man būtu jāatstāj čaja, ja es neredzu, kuršun kā pako manu sūtījumu un ja vēl iepako izvazātu, jau nēsātu apgērbu?
Tas vispar ir lokumīgi internetveikalā pieptasīttejas naudas?
dzivoju UK un te dažas vietas tējas naudu pierēkina klāt,noteikts procents no kopsummas,parasti apakša zem “menu” uzrakstīts un tad,kad nāk ar kartes aparatu,lai paņemtu no Tevis naudiņu,un ekrāna vēl viņi prasa-vai nevēlaties atstāt tējas naudu 😄mazaskudra @ 19.05.2023 08:32Nu runājot par tām tējasnaudām.
Eiropā tas nav obligāti, tā nu mums ir pieņemts. Amerikā tas ir obligāti, jo viesmīļu algas salīdzinoši ir mazas un galu beigās viesmīlis saņem atbilstoši tam kā apkalpo cilvēkus. Kaut gan tas arī ir tāds stiepjams jēdziens, jo viņiem tā čaja ir laikam 10-20% no kopējā rēķina summas. Bet ir iespēja atstāt vairāk.
Eiropa šo ir pārņēmusi no Amerikas. Dažās valstīs atstāt tējas naudu viesmīlim uzskata pat par aizvainojumu. Piemēram Japānā, Ķīnā, Dienvidkorejā. Tur ir uzskats, ka maksājot par ēdienu tu jau maksā par labu apkalpošanu.
Es neuzskatu, ka tējasnauda ir jāatstāj obligāti. Ja ir bijis ļoti garšīgs ēdiens un dzērieni vai ļoti patīkama apkalpošana, tad es čaju atstāju. Bet tā ikdienā ne vienmēr.
Plus man aizvien retāk gadās tiešām labi viesmīļi. Izskatās, ka standarti ir nolaidušies. Ja viesmīlis ir labs, patīkams, tiešām rūpējas par cilvēkiem un zina visus sīkumus un smalkumus, tad gribās viņam iedot tējasnaudu. Bet ja tikai atnāk, noliek man priekšā ēdienu un pasaka labu apetīti, man tur nav par ko dot čaju.