Bērns uz koncertu/izrādi

Reitings 402
Reģ: 03.09.2018
Pamanīju kāda cilvēka iešērotu rakstu un ar draugiem sākas interesantas sarunas par šo http://jauns.lv/raksts/zinas/303603-klasiskas-muzikas-vieta-bernu-raudas-vai-mazu-bernu-janem-lidzi-uz-koncertiem
Kādas ir jūsu domas par bērnu ņemšanu uz koncertiem, izrādēm utt kas nav domātas viņu vecuma auditorijai? Vai pašas ņemat līdzi? No cik gadiem bērna ir adekvāts lai ņemtu līdzi?
Pašai ir nācies būt pāris koncertos kur māte ar bērnu ratiem stumjas uz pirmajam rindām. Īsti nesapratu kāpēc tā jādara, jo tur bija skaļa roka veidā mūzika, citus grūsta, un tad vēl bērns sāk raudāt un viņu cenšas nomierināt. Par laimi tur bija skaļš un tas īsti netraucēja :-D pēc tam radās jautājums vai tas bērns nepalika kurls.
Nav nekāda naida pret bērniem, bet dažkārt tiešam viņi būtu jāatstāj mājas, jo ja es samaksāju 30 un vairāk eiro par biļeti tad gribu dzirdēt savu koncertu nevis raudāšanu.
03.11.2018 08:04 |

Reitings 948
Reģ: 18.06.2018
Runājot par bērnu koncertiem- to patiesībā nav nemaz tik daudz.
Nu jau, nu jau. Atverot kaut vai to pašu biļešuparadīze.lv ir tik daudz pasākumu bērniem, tai skaitā koncerti - operā, ğildē, Spīķeros, Dzintaru koncertzālē un vēl un vēl. Tāpat ir arī biļešuserviss.lv
Nu biļetes ir jāvaktē.
03.11.2018 22:40 |

Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
Skaļi koncerti neesot vēlami zīdaiņu dzirdes aparātam un, jā, uzskatu, ka ir izrādes/koncerti, kas tiešām nav piemēroti mazuļiem un rezultātā cietīs apkārtējie, kuri vēlas baudīt pasākumu, bet tā nav bērnu vaina (diemžēl parasti bērni ir tie, kuri tiek apsaukāti, vai kuriem velta dzēlīgas “asprātības”). Vēl dažas specifiskākas izrādes nav piemērotas arī palielākiem bērniem satura dēļ, pat, ja viņi spēj mierīgi nosēdēt un noskatīties izrādi/koncertu nevienu netraucējot (citādi - neredzu problēmu, kāpēc viņi nevarētu skatīties izràdi). Ir pasākumi, kuros neredzētu problēmu arī ar mazuļiem un zīdaiņiem, piem., brīvdabas Skroderdienas. Tajā pašā laikā, šodien atgriezos no koncerta, kurā bija 0 bērnu, bet vairāk nekā daži pieaugušie uzvedās diezgan neapdomīgi attiecībā pret apkārtējiem - klepus lēkmes nenosodu, jo reāli diez vai kāds klepo stila/iegribu pēc, BET nespēja saprast ko nozīmē 5 minūtes (kad tiek paziņots starpbrīža laikā, ka koncerts atsāksies pēc 5 minūtēm), konfekšu papīru čaukstināšana, aktīva paskaļa pļāpāšana, fotogrāfēšana ar telefonu (lai gan vairākas reizes pasākuma organizatori publiski lūdz nelietot telefonu), dungošana līdzi mūzikai un - kronis visam - piecelšanās pēdējās dziesmas laikā, aizsedzot skatu aizmugurē sēdošajiem, lai ātrāk tiktu āra pa durvīm, bet, gribot tomēr klausīties dziesmu, kustas tik minimāli, ka aizmugurē sēdošie turpina neko neredzēt (t). Tie bija pieauguši cilvēki, ne bērni, ne pusaudži.
P.S. Neuzskatu, ka izklaides pasākumus var mest vienā grozā ar lidošanu, citu transportu, veikaliem u.c.
04.11.2018 04:01 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
..klepus lēkmes nenosodu, jo reāli diez vai kāds klepo stila/iegribu pēc..

Nu ne gluži nosodu, bet man nav īsti skaidrs, ko tik slims cilvēks dara, piemēram, teātrī, kad nevis vnk ieklepojas šad un tad, bet, kad reāli klepo tā, ka, šķiet, tūlīt plaušas izklepos... Nu, ja ir tik slikti ar veselību - būtu jāpaliek mājās, manuprāt, nevis jātraucē cilvēkiem baudīt pasākumu (teju rīstoties un pusvemjot, jo nevar izklepoties), un aplipinot blakussēdošos ar konuturslimo. Bet tas laikam par daudz prasīts, jo cilvēks taču par biļeti ir maksājis, tad nu visiem ir automātiski jāpacieš...(t)
04.11.2018 05:51 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
man nav īsti skaidrs, ko tik slims cilvēks dara, piemēram, teātrī, kad nevis vnk ieklepojas šad un tad, bet, kad reāli klepo tā, ka, šķiet, tūlīt plaušas izklepos...

Vispār bieži tam ir saistība ar gaisu telpā nevis veselības stāvokli - pārāk sauss, varbūt putekļi, jo arī man reizēm koncertos sāk rīklē kņudināt un tieši tā, ka, ja sākšu klepot, tad tikai vairāk sakairināšu un vajadzēs klepot vēl un vēl. Lai no tā izvairītos, mēdzu laikus iemest mutē piparmētru/eikalipta košļeni (ak, šausmas!).
Bērni netraucē, ja ir mierīgi, bet tas jāizvērtē pašiem vecākiem. Nesen Dzintaru koncertzālē Reiņa Zariņa koncerta laikā tieši bija situācija, kad sāka brēkāt mazulis, bet māte iziet no zāles nolēma tikai tad, kad mazais jau vairākas reizes bija pabojājis noskaņu, turklāt, kā pēc sviestmaizes likuma, klusākajā skaņdarba daļā.
Draudzene ar mazuli kādreiz speciāli ņēma vietas kaut kur tālāk aizmugurē un tuvu durvīm, lai ātri varētu izsprukt ārā, ja mazais sāktu protestēt.
04.11.2018 11:38 |

Reitings 610
Reģ: 04.03.2017
Nu ja bērns spēj nosēdēt to koncerta laiku neņerkstot, nevienam netraucējot un netaisot scēnas, tad nav nekādu iebildumu pret bērniem pasākumos. Tikai diemžēl bērnu, kam šāda spēja piemīt, ir ļoti maz.
04.11.2018 12:11 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Neon,
Tas ir teātra klepus. Un tas ir lipīgs. Parasti vienam klepotājam pievienojas vēl 2 vai 3 :D Tā ir tāda kā klepus saspēle, kur sveši cilvēki vienojas skaņu efektu improvizācijā.
04.11.2018 12:55 |

Reitings 3665
Neons, neizlikšos, ka man negribas nobolīt acis, kad blakussēdētājam uznāk klepus lēkme :-D, bet ir cilvēki, kuri nav slimi, bet viņiem to klepu var ierosināt jau minētie putekļi (teātra skatuves esot slavenas ar redzamām un neredzamām putekļu gūzmām) vai gaiss, vai kāds cits ierosinātājs, kuru pats cilvēks nav spējis paredzēt vai nav pats noteicis. Bet, ja Tavs minētais varinats, kur atnāk slims, labi pats to apzinoties - nu, jā, tad piekrītu Tev, ka tas arī ir neapdomīgi attiecībā pret apkārtējiem (un, godīgi sakot, nevaru iedomāties, ka es varētu pati izbaudīt izrādi vai koncertu, esot slimai, klepojot un puņķojoties).
04.11.2018 14:11 |

Reitings 3665
Uz gaišākas nots - vijolniece Anastasiya Petryshak - mans personīgais jaunatklājums, jo vijoles solo mani nekad nav tā īpaši uzrunājusi, bet viņas izpildījums, manuprāt, bija fantastisks.
04.11.2018 14:21 |

Reitings 3665
Laikam ne gluži pa tēmu mani komentāri, atvainojos.
04.11.2018 14:22 |

Autorizēts lietotājs10 gadiPatīkModerators
Reitings 10575
Reģ: 29.01.2009
Vispār bieži tam ir saistība ar gaisu telpā nevis veselības stāvokli - pārāk sauss, varbūt putekļi, jo arī man reizēm koncertos sāk rīklē kņudināt un tieši tā, ka, ja sākšu klepot, tad tikai vairāk sakairināšu un vajadzēs klepot vēl un vēl.

Jā, man tā ir bijis, nevarēju nomierināties (apslāpēt to klepošanu). Dusma, jo tāds - koa, kas par klepu?
04.11.2018 15:32 |

Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Pievienojos par putekļu klepu. Reizēm šķietami ne no kā uznāk tādas lēkmes, ka ārprāts.
Bērni, tie kas knosās un niķojas, tiešām traucē, bet tāpat ir ar pieaugušajiem. Jo īpaši fočētāji un pļāpātāji. Vai tie, kas spožā ekrāniņā čatojas kinozālē. Vispār pasākumi pirms telefoniem bija daudz feināki - sakot no kino vai festivāla līdz teātrim, rok- vai klavierkoncertam
04.11.2018 18:21 |

Reitings 2264
Reģ: 21.01.2013
Es bērnus ņemu tikai uz tādiem pasākumiem, kuri ir piemēroti bērniem - uz pilsētās svētkiem, uz festivālu dienas koncertiem, muzejiem utt. Nekad neņemu bērnus līdzi uz vietām, kur viņiem varētu būt garlaicīgi - uz pieaugušo teātra izrādēm, koncertiem u.c. pasākumiem. Tā nav audzināšana, bet bērna, sevis un citu apmeklētāju mocīšana, ja viņš tiek vilkts līdzi uz pasākumiem, kuru saturs mazajiem cilvēkiem nav ne piemērots, ne interesants... Man gan arī nav nācies ciest no tā, ka kāds paņēmis bērnus uz pasākumu, un viņi tur taisa trādirīdi.
04.11.2018 20:07 |

Reitings 2264
Reģ: 21.01.2013
Starp citu, par to klepu pasākumos - man pašai ir bijis, esot veselai, turklāt bez elpceļu alerģijām, bet nonākot telpās, kur ir mitrs/putekļains gaiss, sākas klepus lēkme, un neko nevar izdarīt kā censties kaut kā klusītēm tikt ārā no zāles vai arī mēģināt kaut kā noturēties neklepojot. Studiju laikā universitātē arī bija tāda auditorija, kurā man vienmēr nāca klepus - citi domāja, ka simulēju. :D
04.11.2018 20:12 |

Reitings 1180
Reģ: 21.02.2018
Nu ja bērns spēj nosēdēt to koncerta laiku neņerkstot, nevienam netraucējot un netaisot scēnas, tad nav nekādu iebildumu pret bērniem pasākumos. Tikai diemžēl bērnu, kam šāda spēja piemīt, ir ļoti maz.

+
Ā, bet tāds riktīgi neatbilstošs, uz kuru pamanās paņemt mazus bērnus, ir Positivus, tas gan man liekas lieki un nevajadzīgi, man, kā apmeklētājai, netraucē, bet, skatoties uz tiem bērniņiem, ar vīru runājām, ka nekad neļausim otram tiktāl nojūgties, lai ņemtu līdzi mazo uz festivālu.

Man gan Positivus veidīgie pasākumi šķiet piemērotāki nekā vienkārši koncerts, kino vai tml., kur, ja sāk niķoties, nav variantu, jāiet prom un viss. Positivus ir tik daudz brīvās dabas, kur izvērsties, ja sāk niķoties, jebkurā mirklī var aiziet, bet, kad nomierinās, atnākt uz citu pasākumu. Ir gan skaļāki, gan klusāki pasākumi (kino, improteātris utml). Nav jāguļ teltī, ir gana daudzi cilvēki, kuri izīrē dzīvokļus uz to laiku. Nezinu, kas tur tāds neparastāks par to, ja ņem vienkārši uz koncertu.
04.11.2018 20:38 |

10 gadi
Reitings 2746
Reģ: 03.02.2015
Esmu vedusi bērnu uz operu ( izrāde kā reiz bērniem, dzīvnieki utt.). Gāja traki, man interesēja vairāk kā sīkajam. Un bērni tur vairāki auroja, žēl tos aktierus :-D
Operā vēl bij tā, ja iziet ārā, tad atpakal netiek. Tāpēc otrajam cēlienam sapirku mazajam rieistus un rozīnes, sēdēja laimīgs un izrāde uz 10 min iepatikās.
Īpaši bērni mani nav traucējuši, vienīgi vienā restorānā tesās gar mūsu galdinu 3 piecganieki un vecākiem pilnīgs pofigs. Tādus vsp nesaprotu.
04.11.2018 20:49 |

Reitings 3665
Besame, ja nav noslēpums, cik Tavam bērnam bija gadu, kad aizvedi uz operu? Ja nevēlies šeit rakstīt, varbūt vari atrakstīt pm?
04.11.2018 21:21 |

10 gadi
Reitings 2746
Reģ: 03.02.2015
Ja atmina nevil, tad tas bija 3 gadu vecumā, vai arī drusku pirms 3 gadiem.
04.11.2018 22:18 |

10 gadi
Reitings 13809
Reģ: 29.01.2009
Ejam tikai uz tiem pasākumiem, kuri paredzēti bērniem. Pagājušā gadā (nepilni 3 gadi) bijām Nacionālajā teātrī uz "Sudraba slidām". Bērnam patika.
Šodien bijām LNO uz "Mūzikas skaņām". Izrādes otrā pusē nedaudz padīdījās, bet bija kluss. Uzskatu, ka manējais uzvedās pat ļoti labi, ja salīdzina, ka citi bērni ārdījās, vāļājās pa zemi.
04.11.2018 22:26 |

10 gadi
Reitings 4365
Reģ: 03.08.2009
Es bērnus ņemu tikai uz tādiem pasākumiem, kuri ir piemēroti bērniem - uz pilsētās svētkiem, uz festivālu dienas koncertiem, muzejiem utt. Nekad neņemu bērnus līdzi uz vietām, kur viņiem varētu būt garlaicīgi - uz pieaugušo teātra izrādēm, koncertiem u.c. pasākumiem. Tā nav audzināšana, bet bērna, sevis un citu apmeklētāju mocīšana, ja viņš tiek vilkts līdzi uz pasākumiem, kuru saturs mazajiem cilvēkiem nav ne piemērots, ne interesants... Man gan arī nav nācies ciest no tā, ka kāds paņēmis bērnus uz pasākumu, un viņi tur taisa trādirīdi.

EXACTLY.
04.11.2018 22:43 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits